Listerine over de datum

Author:
Dikkie
Posted:
zo, 09/05/2010 - 22:27
Ik heb van de week bij de tandarts een flesje listerine gekregen van de mondhygiëniste om mee te spoelen.
Dit heb ik van de week in september dus gebruikt.

Nu zie ik op het flesje dat de houdbaarheidsdatum maar tot augustus 2010 loopt en had ik het dus eigenlijk niet eens meer mogen nemen, kan dit kwaad dat ik het toch gedaan heb?

Ik vind het overigens vreemd dat ik blijkbaar zo'n oud flesje meegekregen heb(!)
Spiegeltje

Kan geen kwaad dat je het hebt gebruikt. Listerine en andere mondspoelmiddelen hebben een vrij lange houdbaarheid en dat dagje meer of minder maakt niks uit. Je zou het op kunnen maken, maar ik ga natuurlijk niet adviseren producten te gebruiken waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken als je begrijpt wat ik bedoel.
zo, 09/05/2010 - 22:47 Permalink
mecánico para …

Ik heb van de week bij de tandarts een flesje listerine gekregen van de mondhygiëniste om mee te spoelen.
Dit heb ik van de week in september dus gebruikt.

Nu zie ik op het flesje dat de houdbaarheidsdatum maar tot augustus 2010 loopt en had ik het dus eigenlijk niet eens meer mogen nemen, kan dit kwaad dat ik het toch gedaan heb?

Ik vind het overigens vreemd dat ik blijkbaar zo'n oud flesje meegekregen heb(!)



ik krijg nooit wat van de MH, dus wees blij!
ma, 09/06/2010 - 17:03 Permalink
Basset

stuur ze ook eens een flesje mondwater mischien krijg je er dan ook eens één terug of iets erger.

Voor de juristen op dit forum. Vervaldata zijn één van de idiootste dingen in de Nederlandse wetgeving: lees geen bescherming

De verkoper mag immers wanneer hij meent dat het product nog goed is de vervaldatum vervangen en verlengen. Gebeurt vooral in warenhuizen. Het enige verschil is dat de verantwoordelijkheid niet meer ligt bij de fabricant maarbij hij die de vervaldatum heeft verlengd.

Trouwens die vervaldata zij heel gek. Een anestheticum heeft een vervaldatum 3 jaar na productie.Vanaf dat ogenblik verliest hij per jaar c.a 10 percent van zijn werking. Overstock van product na die periode of terug ingekochte in Nederland vervallen anestheticum gaat dan naar Frankrijk waar dit 5 jaar is. als er dan nog stock over blijft dan blijft Africa nog over. alleen krijgen die dan drie tot vier keer meer anesthesie da hier om hetzelfde doel te bereiken.

Ik wee niet of het systeem nog bestaat maar in mijn jongere jaren was er bij een Frans merk van anestheticumeen veroopswedloop. als je 5000 of 10000 ampullen kocht kreeg je er de helft gratis bij. Op de vervaldag leverde je de rest in (heel wat dozen) en kreeg je hiervoor 1/3 tot de helft niet vervallen nieuwe producten. Uiteindelijk oet daarmee heel wat winst gemaakt zijn daar we niet eens de gratis carpullen voor de vervaldag opmaakten
di, 09/07/2010 - 00:59 Permalink
Spiegeltje

Kun je listerine ook jarenlang gebruiken, is dat aan te raden of kun je dat beter maar een kortstondige periode doen?

Listerine is bedoeld voor dagelijks gebruik. Of dat aan te raden is? Ik raad meestal aan geen spoelmiddelen te gebruiken. Het nuttig effect is marginaal, indien al aanwezig. Bij sommige groepen patienten zou het een kleine ondersteuning kunnen geven bij de aanpak van tandvleesproblemen, bijvoorbeeld mensen die al goed poetsen en toch nog restproblemen houden. Zoek eens op Listerine of (mond)spoelmiddelen als je meer wilt weten, er is al veel over geschreven.

Listerine bevat veel alcohol. Hoewel niet is aangetoond dat het kwaad kan bij dagelijks gebruik als spoelmiddel, heb je ook spoelmiddelen die geen alcohol bevatten, zoals Meridol.
wo, 09/15/2010 - 15:58 Permalink
Lieneke

Uit de laatste onderzoeken blijkt dat de alcohol geen schade kan geven.
Maar het kan toch een reden zijn dat mensen dit niet willen gebruiken. Denk aan alcoholisme, religie, kinderen etc.
Listerine is wel echt anti-bacterieel door de 'essentiele olien'. De alcohol is slechts een oplosmiddel. Mensen die willen spoelen, laat ik toch het liefste met Listerine spoelen. Uiteraard puur als aanvulling op poetsen en tussen de tanden reinigen. Het is verre van een wondermiddel.
Listerine is erg zuur, maar wordt wel heel snel gebuffert door het speeksel. Toch zou ik dit aanraden bij erosie en gevoelige tandhalzen.
vr, 11/12/2010 - 13:22 Permalink
Stokertje

Mocht listerine anti-bacterieel zijn door dubieuze olieën, dan werken ze alleen op de toplaag van de tandplak, en niet alle tandplak. Een goede reiniging komt tot stand door goed poetsen (niet extra hard of extra lang) en gebruiken van interdentale middelen (stokers bijvoorbeeld). Omdat tandplak terugkomt, dien je in ieder geval één keer per dag de plak te verwijderen (liefst 2x). Een betere aanvulling is naar mijn mening een spoelmiddel met fluoride. Fluoride versterkt het tandglazuur en heeft tevens een bacteriostatische (gaat vorming plak enigzins tegen) werking. Het advies van 2x per dag poetsen komt daar vandaan, het gaat niet om een hoeveelheid fluoride, maar om de frequentie (2x of vaker per dag). Daarnaast wordt erosie veroorzaakt door inwerking van zuren op het tandglazuur, en naar mijn mening dus een reden om hiervoor geen zure spoelmiddelen te gebruiken. Eerder weer een extra fluoridemoment, wat de tanden beter bestand maakt tegen zuren. Echter is de enige oplossing tegen erosie het aanpassen van het dieet (minder zure voeding), maar dat is weer een andere discussie.

Volgens mij ga ik off-topic, concluderend: listerine wat mij betreft liever niet :) gewoon poetsen met juiste techniek en stokeren.
za, 11/13/2010 - 15:10 Permalink