Listerine

Author:
sirmike
Posted:
vr, 02/20/2009 - 02:26
Beste mensen,

Ik gebruik sindskort Listerine (de blauwe versie, anti-bactirieel)
Mijn vraag is, hoe goed is dit spul nou wel niet voor je tanden. Men beweerd dat Listerine 75% reinigt dan gewoon tandenpoetsen. Wat zit er nu werkelijk in Listerine dat het zo goed maakt? En waarom zou Listerine dan geen tandpastaversie hier van kunnen maken?
Listerine lijkt af en toe wel een tijdbom, echt als je het gebruikt krijg je de tranen in de ogen, is dat een teken dat het goed werkt?
Spiegeltje

"Men" (Listerine zelf?) beweert zoveel. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Listerine een heel klein beetje bijdraagt aan de vermindering van plaque, het is dus absoluut geen vervanger van poetsen. Mensen die niet goed poetsen (een grote meerderheid) blijven gewoon plaque ontwikkelen met alle gevolgen van dien. In Listerine zitten zogeheten etherische oliën, zoals eucalyptus met een lichte antibacteriële werking. Ook zit er alcohol in, conserveermiddelen, water en kleurstof.
vr, 02/20/2009 - 09:52 Permalink
Lieneke

Het werkt wel degelijk significant anti-bacterieel; het bevorderd de mondhygiene. Echter het verschil tussen wel en niet spoelen en daarbij enkel poetsen is erg klein (maar dus wel significant). Poetsen en daarbij interdentaal reinigen met bijv een tandenstoker heeft veel meer effect op de mondgezondheid dan poetsen en spoelen.

Dat bomeffect is volgens mij enkel te wijten aan de mintigheid. Denk aan fisherman's friend....

Listerine heeft echter ook veel nadelen:
1) Er zit alcohol in wat mondkanker zou kunnen veroorzaken (er wordt op dit moment onderzocht hoeveel effect dit precies heeft)
2) Het is voor een spoelmiddel zuur wat voor patienten met erosie natuurlijk niet zo slim is. Het kan daardoor wat gevoelige tanden geven. De producent zegt echter dat je als je niet langer dan 30 sec spoelt, het weer heel snel gebufferd wordt en daarmee geen schade berokkent.
3) Zie dat het soms aanslag geeft. Ook hierbij geldt dat er dan niet langer dan 30 sec mee gespoeld zou moeten worden.
vr, 02/20/2009 - 09:59 Permalink
Fer

Ik heb zelf al een aantal mondspoelmiddelen geprobeerd, op de verpakking staat meestal 60 seconden spoelen aangegeven?

Overigens krijg ik van de Oral B mondwater een zwarte tong, hebben meer mensen hier last van met mondwater? Wellicht punt 4 van de opsomming nadelen.
vr, 02/20/2009 - 21:09 Permalink
Lieneke

Wat is de werkzame stof bij die van Oral B? Daar zit toch geen chloorhexidine in of wel? (er zijn honderd en een verschillende spoelmiddelen, dus ik ken ze lang niet allemaal..)
za, 02/21/2009 - 10:05 Permalink
Spiegeltje

Op internet is wel iets te vinden over Oral B Chloorhexidine 0,12% of Oral B Gingivitis (intenationaal) maar ik weet niet of het hier algemeen te verkrijgen is. Op de meeste sites wordt 'Oral B Mondwater' aangeboden en daar zit chloorhexidine, volgens mij, niet in.

Chloorhexidine en/of waterstofperoxide/oxyperboraat hebben waarschijnlijk wel een vermindering van plakvorming tot gevolg. Deze stoffen, of mondspoelmiddelen met deze stoffen, zijn effectiever dan bijvoorbeeld Listerine. Ze zijn vanwege de bijwerkingen, echter niet altijd geschikt voor langdurig gebruik. Niet iedereen heeft overigens last van bijwerkingen.

Zie ook: http://beheer.ntvt.nl/UserFiles/PDF/02jul255.pdf (hierin woirdt ook Oral B chloorhexidine gebruikt, het artikel gaat overigens over combinatiegebruik tegen verkleuring maar is evengoed wel informatief)).

(aangepast op 13.20 u)
za, 02/21/2009 - 12:39 Permalink
Joy-joy

@ Lieneke: Nog bedankt voor je antwoord.

Ik zie dat er verschillende soorten fluoride in mondspoelmiddelen zitten. (In meridol zit volgens de verpakking tinfluoride en in elmex weer een ander soort fluoride)
Welke soort fluoride is nu het best?

Groetjes
do, 02/26/2009 - 21:16 Permalink
vV

bij mensen die daadwerkelijk Meridol strucutreel gebruiken zie ik een betere conditie van het tandvlees. idem bij isterine gebruikers een verschijnselen van (lichte) erosie. ik ben zelf geen voorstander van Listerine. Wel van Meridol, omdat ik daar in de praktijk wel positief effect van zie, met name bij de groep met lastige systeemziektes zoals diabetes, of mensen die toch wel moeite hadden een stabiele mondhygiene te bereiken. kan natuurlijk best zijn dat ze nu ze ook structureel spoelen daarnaast ook structureler poetsen, er bewuster mee omgaan zeg maar.. Maar dat is mijn eigen gevoel, niet echt gemeten met harde cijfers.
vr, 02/27/2009 - 15:44 Permalink
Spiegeltje

Tegen mijn principes in heb ik toch een tube dure meridol tandpasta gekocht, ook met tinfluoride. Wel een impuls aankoop, maar ik had er in de tandartsliteratuur positieve berichten over gelezen, en dan doe je wel eens gek. Ik maak de tube op maar verwacht eigenlijk geen verschil want ik heb al weinig plaque en geen diabetes of andere enge ziekten die in verband staan met afweerproblemen. Over twee weken weer naar de mondhygienste, kijken of die nog wat opvalt .... :D
za, 03/07/2009 - 16:36 Permalink
panda2

Ik had door mijn beugel best veel last van geiriteerd tandvlees en ben op aanraden van de ortho met meridol gaan speoelen en het helpt goed. Ik spoel dagenlijks 30 sec en de problemen waren met 3 dagen al een heel stuk minder. Zitten er aan meridol ook nadelen?
zo, 03/08/2009 - 14:04 Permalink
ArneDG

Spoel je na Listerine best nog eens met water of niet? Overigens, een misschien heel debiele vraag, maar kan aanslag door (blauwe) Listerine niet een positief effect hebben op het kleur van de tanden? Tanden die wat geel beginnen te kleuren + blauw ≈ wit?
ma, 08/16/2010 - 16:40 Permalink
Lieneke

Nee, niet naspoelen want dan gaat het effect (gedeeltjelijk) verloren.
geel + blauw = groen!

Trouwens, dat het mondkanker zou kunnen veroorzaken is onderzocht door de ACTA. Het is nog niet gepubliceerd maar er is geen relatie gevonden alcoholhoudende spoelmiddelen en mondkanker.
ma, 08/16/2010 - 17:17 Permalink