last van lossige tanden na reiniging mondhygienist?

Author:
Lenie2019
Posted:
do, 05/23/2019 - 23:33
Hopelijk kan iemand me bij mijn probleem adviseren. Ik lees al een tijdje mee op het forum en wil nu graag mijn situatie delen. Excuus voor het lange verhaal! Het punt is dat ik inmiddels zo veel van het kastje naar de muur ben gegaan maar mijn probleem nog niet is opgelost.

Al langere tijd heb ik af en aan last van een zeurende pijn aan mijn rechter onderkaak, en af en toe opgezette en pijnlijke lymfeklieren aan die zijde van mijn kaak/hals. De precieze plek van de pijn was lange tijd heel moeilijk aan te geven, het leek niet direct van mijn kiezen te komen maar meer in de binnen/onderzijde van de kaak zelf te zitten dan wel in het zachte gedeelte van je mond. Een hele tijd lang dacht ik misschien een ontsteking aan een speekselklier te hebben. Gaandeweg leek de pijn echter steeds meer afkomstig van tussen twee kiezen aan die zijde. Omdat de pijn niet heel ernstig was, en deze soms weken weg was en dan weer de kop op stak, heb ik er al een tijdje mee rond gelopen voordat ik er besloot toch naar de tandarts te gaan (in eerste instantie gepland voor over een paar weken). Dit ook omdat ik vooral 's nachts steeds meer last van de pijn begon te krijgen en ik het gevoel kreeg er ook wakker van te blijven liggen. Af en toe speelde het 's avonds al op en zag ik me gedwongen pijnstillers te nemen.

Eerst heb ik begin vorige week een bezoek gebracht aan de mondhygieniste. Zij heeft eens goed gekeken, alles weer netjes schoongemaakt (omdat ik al een tijdje niet meer was geweest heeft ze daar wel meer dan een uur voor nodig gehad). Ze heeft ook pockets gemeten maar niets bijzonders opgemerkt. Overigens weet ik niet precies hoe het met de pockets staat, er is niet gesproken over een DPSI score of iets in die richting. Ik neem aan dat daar geen aanleiding toe was. Wel merkte de MH op dat ik op verschillende plekken (bij kiezen) last heb van teruggetrokken tandvlees, evenals bij mijn twee bovenhoektanden (de ene ernstiger dan de andere).

Mijn tandarts(en, want ik ben ivm verhuizingen een paar keer overgestapt naar een andere) hebben dit nooit als problematisch gezien, en verklaard als het gevolg van te hard poetsen. Of dit terecht is/was, wordt voor mij nu steeds meer de vraag.

De MH wil me graag over een half jaar weer terug zien voor de reguliere controle. Tenslotte heeft de MH ook nog uitvoerig gecheckt op eventuele andere ontstekingen in mijn mond/slijmvliezen en heeft niets kunnen vinden.

Na bezoek aan de MH waren vooral mijn ondertanden wel wat gevoelig, omdat ze wel wat werk had aan het verwijderen van tandsteen. Dit leek me niet meer dan normaal.
Twee dagen na de MH begon de pijn in mijn kaak weer op te spelen, en was ik het zo beu dat ik mijn tandarts om een spoedafspraak heb gebeld (eind vorige week). Hierbij zijn foto's (zo'n overzichtsfoto) van mijn gehele gebit gemaakt, en ook een foto specifiek van de plek (rechtsonder) waar ik last had.

Conclusie van de tandarts was dat alles er in orde uitziet, en dat de enige verklaring zou kunnen zijn dat er een heel klein beginnend gaatje tussen de kiezen zit. Maar met goede mondhygiene zou dat niet onmiddellijk aangepakt moeten worden. Verder leek er geen ontsteking op die plek, en dus geen verklaring voor een opgezette lymfeklier. Het eventuele gaatje kon in ieder geval geen pijn of ontsteking verklaren.

Conclusie: niets aan de hand op het gebied van de tanden. Ik was in eerste instantie natuurlijk opgelucht, maar ik kreeg (terecht) het advies vooral naar de huisarts te gaan om verder te zoeken. Wat ik onmiddellijk heb gedaan omdat ik nu gewoon wel eens wilde weten hoe en wat. Op dat moment was de lymfeklier weer wat geslonken en vond de huisarts er weinig bijzonders aan (ongelukkige timing dus wat dat betreft).

Wel vond hij het een goed idee toch even een bloedonderzoek te doen, waar inmiddels (een kleine week later) de uitslag van is en welke geen ontstekingen uitwijst. Overigens was de suggestie van de huisarts dat ik mogelijk aan kaakklemmen of knarsen doe, wat eventueel pijn kan veroorzaken. De basisoorzaak zou dus stress zijn. Om het even bot te zeggen: de oorzaak zit tussen mijn oren. Overigens meen ik niet aan kaakklemmen of knarsen te doen, ook mijn partner zegt dat hij me nooit heeft horen knarsen.

Intussen heb ik de afgelopen dagen echter steeds meer klachten in mijn gebit. De pijn in de rechterkaak is op dit moment weer weg, maar nu lijk ik overal aan zowel mijn tanden en kiezen heel gevoelig te zijn, het tandvlees brand af en toe en voelt geirriteerd, maar er is niets bijzonders te zien.

Wat het ergste is is dat het lijkt of mijn tanden en kiezen opeens meer kunnen bewegen dan voorheen. Dit is bijzonder angstaanjagend. Het lijkt wel of het om de beurt bij alle tanden en kiezen gebeurt, bij de kiezen die wat teruggetrokken tandvlees hebben, maar ook bij mijn tanden die geen pockets hebben en ook geen teruggetrokken tandvlees. Het valt vooral op tijdens het eten, je bijt in een broodje en je voelt een knakkend geluid in je tanden. Ook heb ik het gevoel dat mijn tanden bewegen als ik met mijn tong zit te duwen. Na het eten lijkt het ook of de tanden en kiezen weer even terug moeten in hun eigen plekje. Je begrijpt: echt niet fijn, en je zit meteen met een doemscenario als vergevordere parodontitis in het hoofd.

Dus ik besloot vandaag terug te gaan naar de tandarts. Tot mijn schrik was deze met vakantie dus moest ik naar de waarnemend spoedtandarts. Deze heeft de situatie bekeken, op behoorlijk hardhandige wijze aan mijn voortanden gewrikt (overigens wel net twee tanden waar ik minder last heb) en foto's gemaakt van de rechteronderkiezen. Wederom leverde dit niets op. Er zit geen gat, geen ontsteking op die plek, en toen ik er expliciet naar informeerde werd ook gezegd dat het kaakbot er normaal uit zou zien. Wel meldde deze tandarts dat ik op een aantal plekken stukken glazuur zou missen. Iets wat de MH en mijn tandarts niet hebben opgemerkt. Vreemd genoeg ook op plaatsen waarvan ik altijd heb gedacht dat dit blootliggende tandhalzen zijn als gevolg van teruggetrokken tandvlees. De conclusie van deze tandarts is dat ik pijn heb als gevolg van tandenknarsen, en dat ik zo'n opbeetplaatje moet laten maken.

Ik vind het een heel raar verhaal, dat ik helemaal niet kan plaatsen. Het punt is nu dat ik me eigenlijk heel erg zorgen maak dat ik ongemerkt een serie tandvleesontstekingen heb gehad (die misschien ook het teruggetrokken tandvlees verklaren), die nu zijn uitgemond in erger en dat dit verklaart waarom ik last heb van tanden die een beetje los lijken te staan. Het stomme is dat ik al bijna niet meer naar de huisarts en de tandarts durf omdat ik het gevoel heb dat ze me maar een aansteller vinden.

Overigens poets ik me over het algemeen echt een ongeluk, 2 keer per dag, en heb met uitzondering van een enkele keer geen bloedend tandvlees. Nu na bezoek aan de MH ook weer netjes aan het rageren en flossen en nooit irritatie of bloedingen. Vanwege het enge gevoel in de tanden ben ik wel aan het spoelen met chloor hexidine.

Vraag is nu:
1)Is het mogelijk dat je tijdelijk dit soort problemen ondervindt na bezoek aan de MH? Bv. omdat er eerst tandsteen tussen je tanden zat, en dat na verwijdering daarvan opeens meer ruimte is, dus ook voor beweging? En is dat dan alarmerend?

2)Of moet ik er toch werk van maken om met een onderzoek uit te laten sluiten of er parodontitis is? En hoe veel haast heeft dat? Moet ik meteen naar een andere tandarts, of kan ik wachten tot mijn eigen tandarts er weer is? Overigens las ik ook al dat de overzichtsfoto's lang niet altijd iets zeggen over de staat van het bot.

In ieder geval vast dank voor jullie antwoord!
Lenie2019

Als antwoord op door vV

VV, dank voor de moeite te antwoorden!

De reden waarom ik zelf niet aan tandenknarsen en klemmen denk is dat dit heel acuut is ontstaan. Ik had voorheen geen klachten, anders dan ontstekingsachtige pijn tussen twee kiezen. Dat het een ontsteking moet zijn leid ik af uit het feit dat ook mijn lymfeklieren aan die zijde daar bij tijd en wijle opzetten.

Verder heb ik niet acuut last als ik wakker word, maar juist zo gedurende de dag. Ik heb nu twee uur geleden gegeten, en nu opeens doen al mijn boventanden weer zeer.

Ik hoop echt snel ergens terecht te kunnen, vooralsnog is het nog niet gelukt. De tandarts is met vakantie, en ik wil niet nog een keer naar de spoedtandarts.
ma, 05/27/2019 - 11:18 Permalink
Lenie2019

Als antwoord op door vV

Vanmiddag kon ik gelukkig terecht bij de collega mondhygienist. Ben haar zeer dankbaar! Dus een frisse blik op mijn tanden.

De MH heeft alle tanden en kiezen gecheckt op pockets en tandvleesbloedingen, en geen bijzonderheden aangetroffen. Inderdaad een paar plaatsen met wat teruggetrokken tandvlees, maar geen pockets dieper dan een paar mm. Conclusie is nu dat parodontitis als verdachte niet op nummer 1 staat.
Wat ik me dan afvraag: is het mogelijk parodontitis te hebben zonder dat je diepe pockets hebt?

Ik spoelde met corsodyl, en me is dringend aangeraden daar direct mee te stoppen. We moeten uitsluiten dat ik een allergische reactie op het mondspoelmiddel vertoon.
Als je googled op dit middel, schrik je je ook een hoedje van de mogelijke bijwerkingen.

De MH opperde dat ik mogelijk beter naar de kaakchirurg kan gaan, als ik klachten blijf houden.

Ik heb overigens niet de foto's van de bitewings en van mijn 2 kiezen die door mijn eigen tandarts zijn gemaakt, maar wel een foto die van de twee kiezen door de spoedtandarts is gemaakt.

Ik zal deze later vanavond proberen te plaatsen.

In de tussentijd gaat het overigens niet echt beter met mijn tanden. Vandaag alleen yoghurt en pap kunnen eten. Ik durf zelfs geen broodje meer te happen. Bij een banaan voel ik al dat mijn voortanden bewegen. Echt afschuwelijk.
Attach
ma, 05/27/2019 - 21:09 Permalink
Lenie2019

Als antwoord op door vV

Dank voor je bericht en je advies, betekent dit ook dat je aan de foto niets bijzonders ziet?
Ik wacht even af hoe het nu verder gaat, volgende week is mijn tandarts er weer.
Ik zal zeker de mogelijkheid van de orofaciaal fysiotherapeut bekijken. Eerst even zien of het stoppen met de corsodyl effect heeft.
Omdat tandpasta al irriterend aanvoelt, ben ik nu tijdelijk even overgestapt op de peutertandpasta :-)
di, 05/28/2019 - 13:16 Permalink
vV

Als antwoord op door Lenie2019

ik vind het beeld rechts op de foto van de botbegrenzing bij tandvlees wat vaag. ligt daar ook wat dieper. Maar als er geen pockets zijn zal het denk ik niets zijn. Dat is het enige puntje. Daarnaast heeft die locatie niets te maken met losstaande voortanden.
di, 05/28/2019 - 13:21 Permalink
Lenie2019

Als antwoord op door vV

Ja die vage plek viel mij ook op. Net of daar geen bot zit.

Kan dat littekenweefsel zijn in het bot? Op die plek zat vroeger een kies, die is verwijderd ivm een beugel.

Toen ik een beugel kreeg (boven en onder) (dat is inmiddels wel 34 jaar geleden......) zijn vier kiezen verwijderd, de eerste kleine kiezen.

Op mijn tandvlees tussen de tweede kies en de hoektand zie je ook nog steeds een soort deukje. De mondhygienist merkte het gisteren toevallig ook op, zij zag littekenweefsel in het tandvlees.
di, 05/28/2019 - 21:16 Permalink