kleine opzetborstels voor elektrische tandenborstel

Author:
rbn
Posted:
zo, 09/26/2010 - 14:56
de laatste keer dat ik by de mondhygiënist was werd de thee aanslag op m'n tanden verwyderd met een kleine ronde borstel dat enigzins lykt op een opzetborstel van een elektrische tandenborstel maar dan 2x zo klein..
nu is myn vraag of er opzetborstels te krygen zyn van dit kleine formaat want zo te zien kan ik daar preciezer de tanden mee poetsen dan met de gangbare opzetborstels.. (m'n gebit is nogal rommelig waarby tand noch kies netjes naast elkaar staan)
weet iemand of er kleinere opzetborstels te krygen zyn dande gangbare opzetborstels ?
rbn

ja het gaat me om de diameter vd borstel.. hoe kleiner hoe beter.. de mondhygiënist liet me met zyn polystborstel zien hoe ik het beste kon poetsen en het viel me op dat met zo'n klein formaat borstel er gecontroleerder gepoetst kan worden dan met de gangbare opzetborstels omdat goed te zien is waar er precies gepoetst wordt.. met de normale opzetborstels is het lastiger te zien waar ik precies poets omdat die borstels groter zyn dan m'n tanden.. kryg elk half jaar by de paarse kleurspoeling te zien dat er op een aantal kiezen en tanden paarse vlekken zitten terwyl daar wel elke dag op die plekken gepoetst is maar blykbaar gaat dat toch niet goed.. hopelyk dat het met een kleine diameter borstel wel beter lukt..

bedankt voor de tip.. ik zal de ortho care opzetborstel uitproberen..
zo, 09/26/2010 - 16:00 Permalink
rbn

ja inderdaad, zag zojuist op een website staan dat die oral care interspace borstel voor extra mondverzorging bedoeld is en niet zozeer voor regulier gebruik.. maar ja, ik zal het gaan uitproberen om te zien hoe het gaat..

van de mondhygiënist kreeg ik 2 zakjes mee met 8 van die gum pillen erin.. dan kan ik het zelf gaan controleren ja.. ben benieuwd..

:smt003 nu ik toch contact heb met een mondhygiëniste kan ik aan jou mischien second opinion vragen.. m'n vorige mondhygiëniste legde me namelyk uit dat de elektrische tandenborstel tydens het poetsen niet bewogen moet worden omdat de elektrische borstel zelf al beweegd.. zo'n 2 seconde de borstel stilhouden en de borstel ondetussen het werk laten doen, en dan een klein stukje opschuiven en dan weer 2 seconde stilhouden, etc, tot op deze manier alle tanden en kiezen gedaan zyn.. maar m'n nieuwe mondhygiënist daarintegen zegt dat ik wel de elektrische tandenborstel actief moet meebewegen met de vorm van m'n kiezen en tanden en de borstel niet stil moet houden omdat anders het niet goed schoon wordt.. ik denk dat hy wel gelyk heeft want ondanks veel gepoetst te hebben was het resultaat onder de maat met behoorlyk wat paarse vlekken her en der op tanden en kiezen..
wat raadt jy als mondhygiëniste aan de cliënten aan by het poetsen met een elektrische borstel ? ook de borstel zelf tydens het poetsen actief mee bewegen of daarintegen stilhouden ?
(als de vraag offtopic is en je daarom niet wilt antwoorden dan begryp ik dat wel)
zo, 09/26/2010 - 18:44 Permalink
Lieneke

Een electrische borstel bereikt het meeste oppervlak als je hem rondom de tanden en kiezen draait. Een kies/tand is namelijk niet vierkant maar een soort van ovaal. Dus je volgt de contouren van de tand: je zet hem eerst gewoon tegen de tand, draait dan de borstel richting de keel en vervolgens richting de neus. In professioneel taalgebruik: van distaal naar mesiaal (misschien zegt je dat wel iets?). Je draait hem tussen de tanden/kiezen (niet heel, dat kan niet...tandstoker oid blijft nodig). Zo maak je de zogenaamde lijnhoeken ook schoon. Dus je gaat geen ouderwetse poetsbeweging maken; geen geschrob of er langs op fietsen, maar je laat de borstel zijn werk doen. Je plaatst hem alleen zo dat hij alles bereikt. Ga je echt mee poetsen, dan beschadig je het tandvlees en werk je de borstel tegen.

Ik ga even kijken of ik er ergens een duidelijke tekening/folder van kan vinden.

Ik hem m:
http://www.ivorenkruis.nl/uploads/images/volg-de-vorm-van-uw-tanden.jpg

Is het een beetje duidelijk zo?
zo, 09/26/2010 - 19:37 Permalink
rbn

bedankt voor je uitleg!
zoals je het beschryft komt het volgens my min of meer overeen met wat m'n nieuwe mondhygiënist erover uitlegde..
de termen distaal en mesiaal zeggen me niets maar als je zegt dat het eerst richting keel gaat en dan richting neus dan snap ik wel wat je bedoeld..
moet de borstel ook niet van boven naar beneden gaan ? anders wordt het by de tandsteen toch niet goed genoeg gepoetst ?
(m'n mondhygiënist waarschuwde me dat er hier en daar witte plekjes ontstaan by het tandsteen en dat dit kan gaan resulteren in toekomstige gaatjes als er niet goed gepoetst gaat worden.. ik ben de laatste jaren huiverig geweest om te poetsen by/op het tandvlees doordat het tandvlees jaren geleden al gedeeltelyk is teruggetrokken wegens te hard poetsen maar de mondhygiënist zegt dat opzich wel op het tandvlees gepoetst kan worden mits het maar niet te hard over het tandvlees gaat)

de afbeelding die je plaatste kan ik overigens niet in beeld zien..
zo, 09/26/2010 - 22:11 Permalink
Lieneke

Nee, niet van boven naar beneden bewegen oid. Je houdt de laatste haren van de borstel niet op het tandvlees met tegen de overgang van tand naar tandvlees aan. Daar stapelen de bacterien zich namelijk op, die als ze calcificeren/indrogen, tandsteen worden. Ga alsjeblieft niet met een borstel op je tandvlees staan; daar kan het echt niet tegen.

De tekening is afkomstig uit de folder electrisch poetsen van het Ivoren Kruis. Kan je zelf op hun website zien.
ma, 09/27/2010 - 07:40 Permalink
rbn

ok dus niet op het tandvlees zelf poetsen maar slechts met de laatste borstelharen iets op het tandvlees houden tydens het poetsen vd tanden..

heb zojuist even gekeken op ivoren kruis en de illustraties zien er overzichtelyk uit by de folder 'elektrisch poetsen' maar wat me opvalt is dat ze dezelfde uitleg geven over het poetsen zoals m'n vorige mondhygiëniste dat ook uitlegde, namelyk dat de borstel enkele seconden stil moet worden gehouden tydens het poetsen.. de borstel mag alleen bewogen worden om naar de volgende tand of kies te gaan.. maar m'n huidige mondhygiënist zegt dat ik juist niet de borstel stil moet houden want dan wordt het niet goed schoon gemaakt.. dit is best wel verwarrend die tegenstrydige instructies maar mischien zyn er wel meerdere wegen die naar rome leiden.. :smt017
ma, 09/27/2010 - 16:10 Permalink
Lieneke

Nee, dus ook niet ietsje op het tandvlees (tjeetje, lastig te omschrijven als je het niet kunt voordoen...)...de haren staan gewoon op de tand. Net niet op het tandvlees dus, maar wel daar waar de tand ophoudt en het tandvlees begint..of zo... :smt017

Ja, heel verwarrend. Maar kijk maar op het plaatje, daar zie je die beweging van de ene kant naar de andere kant van de tand. Wat ze bedoelen is dat je er geen poetsbeweging mee moet maken. Zo zie je maar..een goede instructie geef je met een spiegel en een borstel...
ma, 09/27/2010 - 17:45 Permalink
rbn

ooh dan heb ik je vorige post verkeerd geïnterpreteerd.. ik dacht dat je mischien in je haast deze zin verkeerd had geschreven: "Je houdt de laatste haren van de borstel niet op het tandvlees met tegen de overgang van tand naar tandvlees aan." en dat je eigenlyk bedoelde te zeggen: "Je houdt de laatste haren van de borstel net op het tandvlees met tegen de overgang van tand naar tandvlees aan."

maar als de borstel helemaal niet op het tandvlees komt dan kun je toch ook niet goed poetsen op de grens van de tand en tandvlees ?

ja kan me voorstellen dat het voor jou lastig uitleggen is zonder spiegel en borstel.. wat dat betreft zou een instructie-animatie wel goed zyn denk ik waarop in bewegende beelden te zien is hoe de borstel op de juiste hoek op tanden en kiezen staat en hoe er gepoetst wordt.. ik zal immers niet de enige zyn die vragen heeft mbt poetsen..
ik zal eens kyken op youtube of er filmpjes te vinden zyn over poetsen.. iniedergeval bedankt voor de verwyzing naar ivoren kruis..
ma, 09/27/2010 - 20:48 Permalink