Kiespijn bij wortels door teruggetrokken of ontstoken tandvl

Author:
amarlies
Posted:
vr, 01/09/2009 - 10:54
Sinds gisteren heb ik ontzettende pijn aan de rechterkant van mijn kaak. Het lijkt een beetje op de scherpe pijn die kou kan veroorzaken maar dan continue met periodes van mindere en ergere pijn. Aan de onderkant is het ter hoogte van 1 kies maar aan de bovenkant gaat het om de hele rechterkant. Het is net ter hoogte van de wortels van mijn tanden. Paracetamol werkt nauwelijks maar helaas mag ik nu de meeste andere pijnstillers niet ivm borstvoeding. De pijn is erg heftig en daardoor kan ik ook niet goed slapen.

Mijn tandvlees is op die plekken nu ook ontstoken en wat teruggetrokken. Ook ben ik al geruime tijd verkouden. Mijn kiezen boven waren de laatste tijd al wat gevoeliger maar ik dacht toen nog dat het door de verkoudheid kwam.

Wat kan dit zijn en hoe gaat dit het snelste over? Ik gebruik al elmex sensitive en elmex mondspoeling. Volgens de tandartsassistente (ben er niet geweest want ze hebben pas halverwege volgende week een plekje :-? ) komt de pijn doordat het tandvlees ontstoken is maar de pijn lijkt echt hoger te zitten en meer in de kaak zelf.

Wie kan helpen?
Lieneke

Ik zou denken aan een sinusitis: verkoudheid waarbij de holtes betrokken zijn geraakt. Dit kan je voelen als kiespijn in de bovenkaak.

De klacht van de onderkaak zou dus wat anders zijn. Gevoeligheid door teruggetrokken tandvlees voel je bij vooral bij koud en treedt normaliter niet spontaan op.

Je kunt er verder zelf niks aan doen behalve goed (niet hard) poetsen en tussen de tanden reinigen om de ontsteking tegen te gaan.
vr, 01/09/2009 - 12:05 Permalink
amarlies

Bedankt voor je reactie. Klinkt wel logisch. Toch lijkt het me wel sterk dat de onderkaak iets anders zou zijn dan de bovenkaak want de pijn komt steeds tegelijk opzetten hoewel die boven wel erger is dan onder. Het trekt overigens wel ook richting mijn oor (vanuit onderkant) en slapen (vanuit bovenkant).

Ik merk dat kou er juist voor zorgt dat ik er minder last van heb. Buiten is het goed vertoeven voor me maar binnen gaat het dan weer zeer doen. Eten doet gelukkig ook geen pijn.

Spoel nu ook met waterstofperoxide. Dan houden we het in ieder geval schoon. Verder dan maar stomen en aan de slag met zoutoplossing voor de neus. Hopenlijk ben ik er dan weer snel vanaf.
vr, 01/09/2009 - 16:25 Permalink
amarlies

Heb gisteren de huisartsenpost gesproken. Die dacht aan een kaakholteontsteking. Hiervoor amoxicilline gehad en moet 4 maal daags 2 paracetamol slikken met 1 ibuprofen. Daarnaast een neusspray gehad.

Omdat de ergste pijn wel weg ging maar ik vanmorgen wakker werd met pijn in 1 kies bij het op elkaar zetten van mijn kaken , pijn bij warme dranken en eten en ene gevoelige verstandskies (er zit nog 1 kies tussen) toch maar weer gebeld en nu bij de tandarts geweest. Op de foto's niets te zien bij beide kiezen. Tikken op de kiezen heeft geen pijneffect en op koude reageert hij wel maar niet abnormaal. De wortels van mijn kiezen lopen wel door tot in de kaakholte. Hij verwacht dat de pijn veroorzaakt wordt doordat mijn kies naar beneden wordt gedrukt door de kaakholteontsteking waardoor het dus pijnlijk is als hij bij het op elkaar zetten van de kiezen weer omhoog wordt gedrukt.

Nu dus maar weer afwachten tot de kaakholteontsteking over is en koud vloeibaar voedsel eten... :-?
zo, 01/11/2009 - 11:50 Permalink
tracdc

Dit komt mij heel bekend voor, ik heb sinds vorige week maandag 12/01 zelfde problemen :-?
Eerste keer dat ik huisarts belde, donderdag 15/1 kreeg ik alleen maar de tip om neusspray te gebruiken.... die kon ik bij apotheek halen. Dat hielp niet echt de pijn bleef doorzeuren bij neus, onder oog en boven de kiezen (kaak)
Heb toen ma 19/1 opnieuw gebeld en mocht toen langs komen bij de huisarts, die na mijn verhaal vermoeid en nauwelijks op keek en andere neusspray voorschreef en extra pijnstillers :roll:
Weer naar huis met nieuwe moed en dat ging goed, echter voor 3 dagen, was al erg blij dat het toch ging genezen... Maar helaas vanochtend werd ik wakker en meteen weer zelfde gevoel, pijn in de kiezen aan de linkerkant boven, pijn in neus niet meer maar wel in de kaak onder oog dus, overigens de pijnstillers heb ik maar 1 dag hoeven slikken daar het daarna goed ging, tot vandaag dus!
Aangezien ik as dinsdag naar London ga voor 3 dagen maak ik me nogal nerveus en vraag me af of het toch niet met de kiezen oid te maken heeft. Ik kan wel gewoon eten geen probleem maar het dichtklappen van die linkerkant wil nogal gevoelig zijn.
Ws is het een kaakholteontsteking maar of dat echt is is maar de vraag...
Misschien iemand die nog een tip heeft?

gr,

tracey
vr, 01/23/2009 - 23:19 Permalink
tracdc

Misschien kan je een anti-biotica kuur krijgen voor de sinusitis?
De tandarts heeft er nog niet naar gekeken?


Nou de huisarts weigert anti-biotica te geven volgens haar moet het vanzelf genezen... :cry:
De tandarts is mijn volgende stap, ik weet dat deze sowieso een anti-biotica kuur zal voorschrijven alleen is een tandarts bezoek nu nog niet aan de orde daar mijn vorige tandarts weg is en die er nu zit 1 fout teveel heeft gemaalt bij mijn man.
Deze kwam voor een gaatje in zijn kies, tandarts keek nauwelijks en begon gelijk maak maar een afspraak voor wortelk. behandeling waarop mijn man verbaasd reageerde dat dat al gebeurd was bij desbetreffende kies. Nou volgens de tandarts niet...
Waarop mijn man vertrok en zijn papieren erbij haalde wat er aan de kies was gedaan: wortelk. behandeling dus!
Nou dan ga ik dus even niet naar deze tandarts voordat ik t weet heb ik een vals gebit :wink:
Afijn voorlopig heb ik dus ws een sinusitis en wie weet wat meer?!
za, 01/24/2009 - 11:23 Permalink
angels28jaar

Hier zit ik eigenlijks met een zelfde probleem denk ik
Nu zit ik vanaf dinsdag af gelopen week al met pijn in mijn mond of het mijn kies is weet ik niet het zit echt boven in mijn kaak .Het is mijn 2e kies van boven .Helaas kan ik pas morgen middag terrecht bij de tandarts .
Mijn klachten zijn koorts pijn vooral in de avonden en ochtenden doet het me ongelovelijk veel pijn ( nu begint het ook weer op te zetten ) begin deze week deed het nog een beetje pijn met dicht klappen van mijn kiezen maar dat voel ik ook al neit meer en wat die anderen ook zeiden met kou en warmte en zoetigheid heb ik ook totaal geen problemen .
Maar nu is mijn tandvlees bij die kies ook helemaal op gezwollen en dik en aan de buiten kant begint mijn wang ook al op te zetten en lijkt het wel een ballon bijna .
IK ben nu zo bang dat ik weer een wortelkanaalbehandeling moet .Het is zo dat ik nogal bang ben voor de tandarts
Ik hoop dat iemand mij hier kan vertellen dat het iets anders kan zijn :-? :cry: :cry: want het doet best wel pijn en ow jah als ik er op druk straalt het uit na mijn wortel van mijn kies :smt089
do, 02/12/2009 - 17:39 Permalink