Kan tandpasta ook je tanden verzwakken?

Author:
...
Posted:
za, 12/05/2009 - 20:19
Ik had een paar vraagjes sinds die me sinds jongs af aan al opvallen bij mijn gebit.
Vroeger poetste ik 2 keer per dag, maar ja toen kreeg ik elke keer dat ik bij de tandarts was te horen dat ik 2 gaatjes had.(Wel 8 jaar lang steeds om het half jaar hetzelfde verhaal, kan me dit herinneren vanaf mijn 5de).(dus steeds 4 gaatjes per jaar).
Daarna werd ik wat rommeliger ik vergeette steeds te poetsen en ik kwam maar 1 keer aan het poetsen per dag toe(wat ik soms ook nog vergeette).
Toen ging ik na een half jaar na de tandarts toe en ik hoorde dat ik géén gaatjes had(wat mij toen erg verbaasde).
Maar daarna ben ik voor 5 jaar niet naar de tandarts gegaan.
Last van mijn tanden had ik niet, en het poetsen werd ook er niet beter op.
Maar toen ik naar die 5 jaar terug kwam had ik slechts 7 gaatjes, wat mij erg meeviel. Daarna dacht ik toch dat ik weer moest gaan poetsen, ik ging weer 3 keer daags poetsen, maar na een half jaar(waar ik ook zeg maar geen suiker nam, omdat ik daar op uitgegeten was) kwam ik terug bij de tandarts die zei dat ik 4 gaatjes had, wat ik dus nog nooit had gehad. Nu ik 2 maanden verder waarbij ik weer intensief gepoetst heb weet ik gewoon dat ik minstens 2 a 3 gaatjes erbij heb.
Sinds jongs af aan heb ik weleens het idee dat de tandartsenpraktijk een commerciele bende was die samen werkte met tandpasta producenten om zo winst te maken, en toen ik de winstopslagpercentages ooit eens vond (die soms zelfs op de 50% liggen) bevestigde dit alleen maar mijn beeld.
Maar goed misschien is het zo dat tanden door vuiligheid resisistent worden en zich dan beter kunnen weren.
En dat door jezelf te beschermen van het vuil je je tand zwak maakt als er een keer wat vuil is.
Een beetje hetzelfde verhaal als met spieren, als je ze veel inspanning laat doen worden ze sterker, bescherm je ze dan worden ze zwakker.
Nog een ander vraagje is hete drank slecht voor je tanden, want hoge temperaturen kunnen bacteriën doden. Als dit niet zo is dan brand ik de bacteriën wel weg.
vV

poetsen alleen is niet de enige factor hierin. En vergeet die samenspanningstheorie maar.. Dat opslagpercentage doel je waarschijnlijk mee van de tandpasta fabrikanten, laat je eerst eens maar eens iets over economie en bedrijfsvoering uitleggen voor je dat als argument gaat gebruiken voor je eigen gedrag. Voeding speelt ook een heel grote rol, en wellicht hangt dat verschil wat je constateert meer samen met gewijzigd voedingspatroon en wellicht ook leefpatroon dan alleen met poetspatroon. Ik kan geen zinnige lijn ontdekken in je verhaal. en temperaturen die zo hoog zijn dat ze bactierien doden, daar verbrand je wel zo ongelofelijk je b*k mee, dat ga ik je dus niet adviseren... get real...dan zou je trouwens ook de goede bacterien doden, die je lichaam nodig heeft, dat sukje vergeet je ook nog.
za, 12/05/2009 - 22:04 Permalink
Lieneke

Hij heeft helemaal gelijk. Ik was ook al jaren niet meer mijn haren met shampoo want dat is vast verzonnen door een commerciele bende kappers. Ik eet ook niks meer want dat is ook allemaal bedacht door die supermarkten. Ik loop ook gewoon enkel in een berenvel want die klerenwinkels die verkopen ook alleen maar kleren met een prijskaartje.

En nu even serieus. Het ene gaatje het andere gaatje niet. Die 7 gaatjes zouden allemaal 3- of meervlaks kunnen zijn. Terwijl die gaatjes in het begin misschien 1-vlaks waren en een stuk minder diep. Daarbij komt dat er tegenwoordig een stuk minder snel geboord wordt dan voorheen.
zo, 12/06/2009 - 11:30 Permalink
...

6 van de 7 gaatjes waren 1 vlaks, een gaatje was 2 vlaks omdat deze tussen 2 tanden in zat, dus het verklaart weinig.
Maar even een reactie op het verhaal van Lieneke,
vandaag 12 december staat in de krant dat shampoo er ook juist voor zorgt dat haar sneller vetter wordt en dat het dus beter is om het niet te gebruiken.
En dat je het gebruik beter snel kan afbouwen om beter (minder vet) haar te krijgen.
Shampoo zorgt er alleen maar voor dat je haar lekkerder ruikt.
Ik dacht dat daar ook andere producten voor waren, maar goed de mensheid wordt dom gehouden. Ik verheug me al op een onderzoek over tandpasta. Maar voordat je mijn ideeën die ik als kind had belachelijk te maken moet je eerst maar met onderzoeken van onafhankelijke bureaus komen. Als je alles geloofd wat er verteld word veranderd er nooit iets.
za, 12/12/2009 - 08:51 Permalink
mecánico para …

weet je, van het verwijderen van plaque met een borstel wordt je gebit schoon. als je dat 100% zou lukken dan had je ook geen tandvleesproblemen. maar het glazuur heeft een grotere weerstand tegen oplossen in zuur als er onderdelen, hydroxy groepen, worden verwisseld voor fluoride ionen. Daarmee wordt je glazuur niet HARDER, maar meer resistent tegen zuur. Dat is niet verzonnen, dat is een gegeven waar je alleen maar 50 jaar cariologie onderzoek op baseert.

Kan je een farce vinden, maar dan ben je naief, paranoide of allebij. suits me.

De hele grap van zoete dingen eten is dat die worden omgezet door bacterien, en tenzij je je mond 15 minuten 137 graden verwarmd, die blijven. Alleen de activiteit van die beestjes wordt bepaald door het voedselaanbod. Ze zijn (gegenereraliseerd weet ik) goed in staat enkelvoudige suikers om te zetten in.........extracellulair materiaal, wat we plaque noemen. En wat scheiden ze uit als ze dat doen............zuur. De berucht geworden zuurstoot. Duurt 30 minuten en dan is het weg.
Geef je die plek dan herstel van 2,5 a 3 uur dan is het effect niet meer waarneembaar. Doe je dat echter niet, dan is het herstel onvolledig en hetgeen zit tussen 100% en bijv 80% ben je kwijt. Dat heet de kaasschaaf methode maar het werkt iets meer complex. De mineralen in de hardste toplaag blijven doorgaans zitten maar vlak eronder ontstaat een steeds poreuzer wordend stukje glazuur. Demineralisatie.
Gaat dat lang genoeg door dan zakt de toplaag in en wordt het een caviteit. een gaatje.

hoe snel dat gebeurt is afhankelijk van je effieciente plaque beheersiung maar veeeeeeeeel belangrijker het aantal zoetmomenten. Wnat steriele monden bestaan niet in de echte wereld. Kiemvrije ratten kregen overigens als ze zich scheel vraten aan de enkelvoudige suikers, geen gaatjes (onderzoek jaren 60).

DUs de clou is dat er geen samenzwering is of de fluoride wel werkt.

Last but not least, de eenvlaks gaatjes op kauwvlakken en putjes in schijnbaar gladde vlakken van de tanden en kiezen hebben veel minder met plaque te doen maar hebben door hun anatomische vorm, trechterachtig en diep, vaak heel ondoorgrondelijke plekken. De caries ontstaat daar juist in de zijwanden van de trechter en daar is het glazuur erg dik. de bovenlaag, witter geworden door inbouw fluoride laat zicht op die wand slecht toe.
Als een gaatje daar toch ontstaat zie je het veel lastiger en later dan op een glad vlak. Uiteindelijk zijn de meeste van die kauwvlakken dus niet alleen door de vorm maar ook door de stapeling van plaque in de diepte veel lastiger te beoordelen. En vaak zie je verkleuringen ontstaan na jaren en jaren, en dan is zelfs een röntgenbeeld niet eenduidig.

Laatste les in tandheelkunde land: bij twijfel en verkleuring toch een heldere keus maken. Bij een cariës actieve persoon s dan de keus: kauwvlak verzegelen/sealen, en dat doe je met wegslijpen van de verkleuring...........en dan heb je in 60% van de gevallen gewoon een stiekem gaatje blootgelegd.

Dat verhaal van shampoo en haren wassen is al zo oud als de weg naar Rome dus de redacteur had waarschijnlijk een enorme komkommer op zijn bureau liggen.

nb: mensen en samenstelling van alles wat je in je lijf hebt, veranderen.........ook gewoontes veranderen.

hoop dat je er wat mee kan, zo niet, ik zal er niet wakker van liggen.........maar dan weet je wel dat de Men in White nog gevaarlijker zijn dan the Men in Black.
:smt003
za, 12/12/2009 - 10:44 Permalink