Informatie nodig Ouderen en Mondhygiene

Author:
Respect
Posted:
za, 06/06/2009 - 21:25
Beste mensen,

Ik moet een presentatie houden over de mondhygiene bij ouderen, zou iemand mij hier wat meer informatie over kunnen geven?

Ik kan namelijk niet echt veel informatie erover vinden.

Bedankt.
jakkie

Hallo Respect

Misschien heb je hier iets aan: als je googeld op svve de archipel moet je het artikel kunnen vinden op hun website. Succes

Tandartsbus voortaan bij locaties De Archipel
EINDHOVEN - Maria Taayke (90) zucht bewonderend. "Ik ben te vroeg geboren." Ze zit in een stoel in de tandartsbus die deze maandag bij woonzorgcentrum De Orangerie in Eindhoven staat.

Mevrouw Taayke heeft net van tandarts Paul van den Boom gehoord dat de bus is uitgerust met alles wat nodig is voor tandartszorg. "Dus u heeft een heel laboratorium hier?" Van den Boom kijkt ondertussen in haar mond. " Ik zie dat u net van koffie met koekjes hebt genoten?"

Het aloude principe van de schooltandarts wordt nu in Eindhoven toegepast op de mondzorg voor ouderen. Van den Boom, verpleeghuistandarts, maakt sinds vorige week gebruik van een bus waarmee hij langs de verpleeg- en verzorgingstehuizen in Eindhoven en omgeving rijdt. Daarmee maakt hij de mondzorg voor de bewoners beter toegankelijk en efficiënter dan voorheen.

"Ouderen hebben soms best veel last van hun tanden, bij het eten en praten, of ze ruiken uit hun mond. Vaak gaan ze alleen naar de tandarts als ze veel pijn hebben", vertelt Van den Boom. "Maar lang niet alle verpleeghuizen hebben een behandelkamer. Die is ook best duur. Ze moeten dan in een busje, begeleid door familie, wat al gauw een halve dag kost. Dit is patiëntvriendelijker en je kunt beter aan preventie doen."

Noviacura heet het bedrijf dat de mobiele tandartskamer laat toeren langs zorgcentra. Van den Boom vond de directie van SVVE De Archipel, een koepel van elf woonzorgcentra, bereid blijvend geld in de bus te investeren. Daarmee kan aan zo’n 250 bewoners van locaties van De Archipel in Eindhoven, Son en Nuenen zorg aan huis geboden worden.

Zoals bij mevrouw Taayke van De Orangerie. Ze wordt op deze ochtend met een mobiele tandartsstoel in haar kamer opgehaald en via een lift rechtstreeks de bus ingereden. Ze heeft al minstens vijftig jaar een kunstgebit, zegt ze tegen de tandarts.”Als kind ben ik nooit naar een tandarts geweest. Dat was te duur. Je snoepte veel en poetste nooit. Het werd pas belangrijk toen de jongens om de hoek kwamen. Zo’ jongen wil geen meisje met rotte tanden”, grinnikt de negentigjarige. Last van haar kunstgebit heeft ze nooit. Van den Boom constateert dat haar kaak nog opvallend weinig slijtage heeft ondergaan. “Ik geef u wel de tip om het kunstgebit ’s avonds met vloeibare zeep te wassen en daarna droog te bewaren. Water kan verontreinigend zijn”, zegt assistente Monique Poell, werkzaam bij De Archipel, tegen mevrouw Taayke.

Preventie is belangrijk. Zegt Van den Boom, want ontstekingen in de mond kunnen leiden tot hart- en longproblemen. “Mondzorg mag niet langer een sluitpost zijn.”
ma, 06/08/2009 - 20:58 Permalink