iets dikke pijnlijke wang

Author:
gerardN
Posted:
zo, 03/18/2007 - 20:31
Hallo forumleden,
Ik ben Gerard en nieuw op dit forum. Sinds een paar jaar loop ik continue met een licht opgezette- of dikke - en weinig pijnlijke linkerwang rond (ter plaatse in de voormond). Ik had geen kiespijn, maar wel een iets gevoelige kies op die plek. Alleen als ik hard beet op iets was een van die kiezen iets gevoelig. Ik ben de wang laten onderzoeken via de huisarts en daarna bij diverse specialisten geweest. De kaakchirurg en de KNO-arts hebben foto's laten nemen en er is een echo-onderzoek geweest. De speekselklieren zijn onderzocht (ik had en heb nog steeds veel meer speeksel als normaal). De onderzoeken hebben niets opgeleverd. De specialisten konden niets vinden wat de oorzaak van de dikke wang kon zijn. Een maand geleden moest er onverwacht een kies worden getrokken in de buurt van die plek. De kroon was los gaan zitten. De kies was niet meer te redden. Er zat al een kroon op en onder die kroon was de zaak niet in orde (vandaar de gevoelige kies). Een half jaartje geleden had de tandarts ook al een stift in de wortel geplaatst, hetgeen later bleek, niet had volstaan. Dus de kies moest er plotseling uit. Ik hoopte dat daarmee het verschijnsel van de dikke wang was opgelost. Helaas. Ik ben nu ruim 6 weken verder. De holte van de kies is volgens mij helemaal genezen. Op de plek van de kies zit geen pijn. Maar de wang tegenover die kies is nog steeds iets opgezet en voelt niet goed. Ik maak me toch terdege ongerust en vraag me toch af wat het zou kunnen zijn wat die lichte pijn en opgezetheid veroorzaakt. Of is er toch iets met de speekselklier niet in orde?
Welke tandarts kan mij raad geven?
gerardN

Jammer, maar nog steeds helaas geen reactie. Of ben ik te ongeduldig?? Ik hoopte, dat er een tandarts zou zijn met een reactie.
groet,
Gerard
do, 03/22/2007 - 21:40 Permalink
Irfan

Het is natuurlijk vervelend, maar als een kaakchirurg en een KNO-arts (beiden specialisten op dit gebied) er geen verklaring voor kunnen vinden, dan is voor een tandarts een te moeilijke opgave. Een tandarts verwijst dit soort klachten juist naar de bovengenoemde specialisten. Misschien dat u een academisch ziekenhuis kunt raadplegen?

Succes Irfan
vr, 03/23/2007 - 02:45 Permalink
gerardN

Hallo Irfan,
Bedankt voor uw reactie. Ik begrijp uw standpunt. Maar ik dacht juist op dit forum een tip te krijgen in de trent van "heb je daar al eens aan gedacht" of iets dergelijks. Je zoekt je heil op een forum, op het moment dat je het niet meer weet en alle instanties hebt afgelopen zonder resultaat. Voor simpele problemen zou ik persoonlijk niet naar een forum gaan, omdat daar de reguliere deskundigen wel een antwoord op hebben.
vr.gr.
Gerard
vr, 03/23/2007 - 09:37 Permalink
Spiegeltje


Voor simpele problemen zou ik persoonlijk niet naar een forum gaan, omdat daar de reguliere deskundigen wel een antwoord op hebben.


Vergeet niet dat de antwoorden op dit forum voornamelijk komen van 'reguliere deskundigen' en ondeskundigen :D . Maar de forumbeheerders zullen blij zijn dat u de kwaliteit van het forum zo hoog aanslaat dat als niemand u meer kan helpen, u via het forum nog wel een antwoord zal krijgen. Maar het zou natuurlijk best wel eens kunnen natuurlijk ....
vr, 03/23/2007 - 13:03 Permalink
Mignon

Gerard,

Zou het wellicht geen pijn kunnen zijn die vanuit de kauwspieren afkomstig is? Weet je toevallig of je knarst of klemt in je slaap en wordt je 's morgens wakker met een vermoeid gevoel in je kaken? Deze symptomen kunnen duiden op myogene TMD klachten en worden vaak niet onderkend. De pijn is meestal al jaren aanwezig en onverklaard. Stress kan de klachten doen toenemen.

Je beschrijft dat er een kies aan de ene kant van de mond is getrokken en dat je nu last hebt van de wang aan de andere kant. Vaak gaan mensen na een extractie kauwen aan de contralaterale zijde. De kauwspieren aan deze kant kunnen daardoor overbelast raken en zeer gaan doen. Bij mensen met aanleg voor TMD zal deze overbelasting zich wellicht sneller manifesteren.

Ik ben benieuwd naar je reactie Gerard. Kijk voor meer info ook eens op:
http://www.umcn.nl/extern/patfol/NSC0211-Temporo-47-i-4501.pdf

Gr, Mignon
vr, 03/23/2007 - 17:23 Permalink
gerardN

Hallo Mignon,
Ik ben heel blij met je suggestie over de kauwspieren. Mijn tandarts komt daar ook steeds op terug. Drie jaar geleden kreeg ik daarom van hem een hard kunststof anti-kauwplaatje op maat gemaakt om 's-nachts in mijn mond te dragen. Bij vlagen was de pijn soms gedurende lange tijd weg, maar kwam ook weer terug. Het is gedurende drie jaar wel verbeterd. Totdat onlangs de slechte kies is getrokken. Omdat die kies (aan dezelfde kant van de kauwspier) al heel lang niet helemaal goed voelde werd er een conclusie getrokken, opdat de pijn en het dikke wang gevoel wel eens van die kies afkomstig konden zijn. Nu zeven weken later is het dikke wang gevoel er nog steeds. Ik ben op advies van mijn tandarts 's-nachts het plaatje weer gaan dragen en inderdaad, het dikke gevoel wordt iets minder. Misschien vind u het raar, dat ik mijn ervaring over de kauwspier hier niet eerder heb vermeld. Het was eigenlijk mijn bedoeling om te kijken of forumleden ook op deze diagnose zouden komen. Het aparte van het verhaal is, dat zowel de KNO-arts als de kaakchirurg nooit over de kaakspier hebben gerept. Het was mijn eigen tandarts die altijd heeft volgehouden, dat de pijn uit de kauwspier voortkwam. Ik begin nu dan ook echt te geloven, dat de kauwspier inderdaad de schuldige is.
Mignon, bedankt voor je reactie. Ik ben er heel blij mee. Succes met je studie.
vr, 03/23/2007 - 19:05 Permalink
Mignon

Beste Gerard,

Kauwspierproblemen worden erg vaak onderschat. Het is misschien ook niet het eerste waar een tandarts aan denkt, maar een mond bestaat uit meer dan tanden alleen denk ik maar. Bij dit soort langdurige en enigszins vage klachten moet je naar het totaalplaatje kijken.

Ga die splint weer dragen zou ik zeggen (past deze trouwens nog goed?). Soms helpt het ook om enkele dagen zacht voedsel te eten. Gebruik geen kauwgom en bijt niet met de voortanden af. Om schuine belasting te voorkomen is het aan te raden te kauwen aan de kant waar je het meest last van hebt.

Ik hoop dat het snel weer een stuk beter zal gaan. Succes Gerard en een fijn weekend.

Mignon
vr, 03/23/2007 - 21:17 Permalink
gerardN

Hallo Mignon,
Dank voor je reactie. Ik ben zo langzamerhand weer behoorlijk gerustgesteld, dat het inderdaad de kauwspier moet zijn, die me zo kan pesten. Uiteindelijk heeft mijn eigen tandarts het dus nog steeds bij het rechte eind gehad. Wat het plaatje betreft, dat is zo ongeveer twee jaar oud. Voor het vernieuwen van het plaatje moet ik waarschijnlijk weer opnieuw happen in "dat spul". Er moet weer een soort gipsafdruk worden gemaakt en ik heb het vermoeden, dat 't een vrij kostbare operatie is.
De verzekering zal het wel betalen, maar het remt me toch een beetje af. Misschien een ouderwetse gedachte??
zo, 03/25/2007 - 20:25 Permalink
HeePe

Als antwoord op door gerardN

Hallo gerardN,
Ik hoop dat dit nog gelezen wordt, want ik wil je vragen hoe het ermee is? Ik heb namelijk iets soortgelijks aan mijn wang. Bijna 2 jaar geleden heb ik een osteotomie gehad. Mijn onderkaak is 1 cm naar voren gezet. Het herstel ging voorspoedig. Alleen kon ik rechts beter kauwen dan links. Waarschijnlijk heb ik mijn kauwspieren aan de rechterzijde overbelast. Het is alsof er in mijn rechtermondhoek en wang een elastiek zit ter grote van een post elastiek die strak is getrokken. Dat gedeelte is ook dik. Terwijl mijn linkerwang er natuurlijk uitziet. Via de kaakfysio heb ik massagetechnieken geleerd en hij heeft 2 keer een dry needle gedaan. Daar voelde ik ook een hele helse 'plop'. Waarschijnlijk een knoop die werd geraakt. Maar het strakke gevoel en met name het rare gevoel. wanneer ik mijn wang naar binnen zuig, blijft. Het is niet pijnlijk, want ik kan eten en praten zonder pijn. Het is alleen vervelend.
do, 09/16/2021 - 10:02 Permalink