Hoe hygiënisch is de tandarts?

Author:
smit2009
Posted:
ma, 03/09/2009 - 14:40
L.S.
Vandaag was ik bij de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling. Tijdens de behandeling liepen zowel de tandarts als zijn assistente een paar keer de behandelkamer uit. Met hun handschoenen zaten ze dan aan diverse deurklinken etc., en gingen dan weer verder boven mijn openliggende wortelkanalen. Ik heb onlangs gelezen wat voor bacteriënposten deurklinken zijn, en hier iets van gezegd; het leek mij dat die handschoenen op deze manier nog weinig functie hebben. Volgens mijn tandarts maakt het echter niet uit.
Ik vind het niet zo fris; hij zit ook weer met zijn handen aan de punten van instrumenten etc.
Hoe zit dit nu?
Groet,
Henk
Tineke38

tsja bij ons in de praktijk ( waar ik werk) zal dat niet gebeuren, zodra de tandarts of assistente de patient verlaat gaan de handschoenen de prullebak in. Kost heel wat handschoentjes zo, vooral omdat we met meerdere kamers tegelijk werken. maar weet zeker dat dit de enige weg is die hygienisch is

Bij mijn vorige tandarts, waar ik als patient zat..nam de assistente gewoon met handschoen en al de telefoon aan en vervolgens haalde ze een gaasje uit mn mond om daarna de deur met handschoen en al voor me open te doen

Ik weet niet of er echt een protocol voor is in de praktijk, zal morgen eens informeren
ma, 03/09/2009 - 18:45 Permalink
Spiegeltje

De WIP (Werkgroep infectiepreventie) heeft in 1995 een richtlijn uitgebracht voor infectieprevenitie in de tandheelkunde.

Daar staat over het gebruik van (niet-steriele) handschoenen onder meer het volgende.

"Voor iedere patiënt moeten nieuwe handschoenen worden aangetrokken. Het wassen of desinfecteren van de handschoenen tussen de behandeling van verschillende patiënten wordt afgeraden omdat hierbij de handschoenen kunnen "doorslaan", d.w.z. vocht doorlaten door kleine, onopgemerkte gaatjes, en de kwaliteit van de handschoenen sterk kan verminderen door desinfectantia, oliën en lotions (4-6). Wanneer tijdens de behandeling de handschoenen kapot gaan, moeten nieuwe handschoenen worden aangetrokken, waarbij eerst de handen moeten worden gewassen.
De assistente moet ook handschoenen dragen wanneer zij aan de stoel assisteert. Met handschoenen aan mogen alleen hoogst noodzakelijke andere werkzaamheden, zoals administratie en het opnemen van de telefoon, worden verricht. Voorwerpen, zoals de telefoon, die met handschoenen aan zijn aangeraakt, moeten na beëindiging van de behandeling worden schoongemaakt en gedesinfecteerd zoals is aangegeven voor de bij de behandeling gebruikte voorwerpen. Indien voor het opnemen van de telefoon de handschoenen worden uitgetrokken, is schoonmaken en desinfectie niet nodig."


In een meer recente, momenteel geldige, versie (oktober 2007) staat het volgende.

"Handschoenen worden altijd gedragen wanneer de handen in contact komen of kunnen komen met bloed, speeksel, slijmvliezen of behandelmaterialen en vuil instrumentarium dat hiermee in aanraking is geweest.
Alleen bij het toepassen van een “no touch”-techniek kan het dragen van handschoenen achterwege worden gelaten.
Handschoenen worden direct na deze handelingen uitgetrokken. Ze mogen niet in contact komen met kleding en omgevingsmaterialen zoals telefoons, deurknoppen, apparatuur, toetsenborden etc. Bij iedere patiënt worden nieuwe handschoenen gedragen"


Men is dus strenger geworden op dit punt, zo lijkt het. Ik denk dat de tandarts (een van) deze publicatie(s) heeft gemist.

http://www.wip.nl/free_content/richtlijnen/tandheelkundige%20praktijk07… (paragraaf 5.1).
ma, 03/09/2009 - 19:18 Permalink
tandplak

.Mijn oude] tandarts gebeurt dit ook. De deur op doen. Telefoon aan pakken.
Toetsenbord computer. Tandarts helpen. Naar een andere kamer spuilen pakken. Ruimte gebrek. Handschoenen worden dus niet uit getrokken of vervangen. Er is maar 1 assistente in de praktijk :smt010
di, 03/10/2009 - 21:42 Permalink
dana70

hallo,

Momenteel werk ik bij een tandarts waar het begrip hygiene niet hoog aan de vaandel staat.
Ik werk er pas sinds 1 december en heb al verschillende op en aanmerkingen gemaakt.
Nog steeds worden er niet bij iedere patient nieuwe handschoenen aangetrokken. Misschien om de 4 a 5 patienten.
Dit kan echt niet. Schoonmaken gebeurt maar mondjesmaat. Echt schandalig.
Op de dagen dat ik zelf werk probeer ik het natuurlijk allemaal zo goed mogelijk schoon te houden. Maar ik mag zeker niet teveel steriliseren. Sinds kort gaan de boren en endonaalden LET WEL 1x per week in de autoclaaf. Hand en hoekstukken worden alleen maar met een doekje met alcohol afgedaan en de afzuigslangen worden 1x per week doorgespoeld.
Bakken waar de vieze instrumenten in gaan worden maar 1x in de 2 weken schoongemaakt en als we het vaker doen krijgen we te horen dat dit absoluut niet nodig is.
Dit alles gaat met allemaal een beetje te ver. Meedere malen heb ik er iets van gezegd. Ik ben nu op het punt gekomen dat ik op zoek ga naar een andere baan maar ik kan het ook niet toelaten dat hij gewoon doorgaat met zijn praktijken.
Enerzijds voel ik me toch verantwoordelijk. Ik werk wel voor zijn praktijk en er moet maar eens iets gebeuren!!!
Kan iemand mij advies geven hoe ik dit verder aan zal pakken. Zal ik hem de WIP regels onder zijn neus schuiven of de gezondheidsinspectie inschakelen.
Laat me aub wat weten.

Ik zie het daar niet meer zitten. :smt017

Dank jullie wel :wink:
di, 04/21/2009 - 22:04 Permalink
vV

1x per week steriliseren? wat denkt ie daarmee te bereiken ?? effe serieus, je gaat weg, en wat er gebeurt kan dus echt niet nee. Meldt hem wanneer de beslissing gevallen is waarom je weggaat, idd wip advies onder de neus. Heb je nog een maand om te kijken wat ie ermee doet. En gebeurt er verder niets zou ik dus idd gewoon de IGZ inschakelen.
do, 04/23/2009 - 08:17 Permalink