hoe doen profs het?

Author:
Tandenborstelman
Posted:
vr, 01/24/2014 - 20:33
Hoe doen de professionals dat nou, hun gebit verzorgen?

Regelmatig zie ik een reclamespotje voorbij komen met daarin een acteur die een tandarts speelt en een of ander merk tandpasta aanbeveelt. Maar hoe houden tandartsen en mondhygiënisten zelf hun gebit schoon? Dat lijkt me een interessante vraag waar niet-tandartsen en niet-mondhygiënisten best veel van kunnen leren.

Dus mijn vraag is aan alle tandartsen en mondhygiënisten op dit forum. Hoe houdt u uw gebit schoon? Hoe vaak en wanneer poetst u uw tanden? Voor het eten, na het eten? En welk merk tandpasta of misschien wel tandpasta's gebruikt u? Flost u? Of gebruikt u ragers of tandenstokers, of misschien wel iets anders? En spoelt u met mondwater, en zo ja van welk merk? Kortom... wat zijn de geheimen van de expert? Ik hoop dat de tandartsen en mondhygiënisten hun verhaal hier willen doen. Alvast bedankt!
Lieneke

Ik ben totaal niet merkvast en ik merk eigenlijk ook nooit echt veel verschillen tussen tandpasta's. Ik grijp altijd een monstertje uit de doos waar we onder bedolven worden...Voor tussen de tanden geldt eigenlijk hetzelfde, maar daar krijg je niet zoveel monstertjes van. Ik probeer alles uit. Daar zitten wel merkbare verschillen tussen. De maat van de stokers zijn per merk allemaal verschillend, smaken verschillend, het breekpunt is anders etc. Ragermerken verschillen van dikte vd draad, zachtheid van de haren, flexibiliteit, houdertje, sterkte etc. Een waterflosser gebruik ik ook. Spoelmiddelen probeer ik wel eens maar ik gebruik het verder niet echt standaard. Mijn mond verandert ook dus ook wat ik gebruik. Ook probeer ik allerlei tandenborstels uit, ook elektrische. Die krijg je ook vaak gratis aangeboden. Dus poets als een tandarts...tja, die poetst ermee omdat hij dat ding ook maar gewoon gratis kreeg ;) Ook dat 'meest aanbevolen door..' geloof ik niet. Ik geloof niet dat wij zo'n merkduwers zijn.
za, 01/25/2014 - 10:15 Permalink
Tandenborstelman

Dankjewel voor je reactie Lieneke. Het is dus niet zo dat het ene merk tandpasta beter is dan het andere, zoals ze ons graag in de reclames willen laten geloven? Of zoals de stem in de reclame zegt "poets als een tandarts, gebruik ...".

Een waterflosser... werkt dat beter dan "gewoon" flossen?

En kun je nog iets vertellen over jouw gebruik? Hoe vaak per dag poets je bijvoorbeeld je tanden?

(reacties van andere mondhygiënisten en tandartsen zijn ook welkom)
za, 01/25/2014 - 16:45 Permalink
zel'dovich

Met alle respect: waarom zou je dat willen weten? Ten eerste, wat een tandarts of MH doet hoeft helemaal niet zo goed te zijn. Een arts zal terecht adviseren te stoppen met roken, ook al rookt ie zelf. Ten tweede, wat voor de een een goede manier van mondhygiene is past minder bij de ander, puur omdat ie die methode vervelend vindt en dus niet erg gemotiveerd zal zijn. Er zijn genoeg alternatieven. Ik ga echt geen waterflosser gebruiken omdat Lieneke dat ook doet.

Goede adviezen over mondhygiene zijn overal te vinden, ook op dit forum trouwens.

Zo denk ik er over,
za, 01/25/2014 - 20:12 Permalink
Tandenborstelman

Met alle respect: waarom zou je dat willen weten? '... Zo denk ik er over

Dat mag zel'dovich. Maar ik vind het gewoon een interessante vraag en ik ben er benieuwd naar. Dus ik hoop dat er nog een paar mondhygiënisten en tandartsen willen reageren.
zo, 01/26/2014 - 00:13 Permalink
Tandenborstelman

Inmiddels zijn we een week verder, en slechts 1 professional heeft gereageerd. Hebben de overige mondhygiënisten en tandartsen deze vraag gemist, of is de vraag niet duidelijk genoeg? Ik hoop dat er nog een paar reacties volgen. Bij voorbaat dank.
za, 02/01/2014 - 00:19 Permalink
Tandenborstelman

De rest vindt het te privé, gok ik...

Dat zou best kunnen, maar het zou tegelijkertijd ook wel een beetje vreemd zijn. Dagelijks geven mondhygiënisten en tandartsen advies aan andere mensen hoe ze hun gebit moeten verzorgen, maar als je dan vraagt hoe ze zelf hun gebit onderhouden zou het ineens te dichtbij komen? Waar ben je dan bang voor vraag ik me af... Nja, wel jammer dat er zo weinig respons komt op een (in mijn ogen) interessante vraag.
vr, 02/07/2014 - 00:35 Permalink
Tandenborstelman

Het geheim van de smid ;-)

Als u de adviezen leest weet u het al.

Helaas, ik weet nog niks. Ik wil wel eens weten hoe de profs het zelf doen, maar misschien twijfelen ze wel of ze het zelf wel goed doen en willen ze het daarom niet zeggen :(
vr, 02/07/2014 - 16:05 Permalink
Dutchdevil

Het houd u nogal bezig ;-)

Ik denk dat ze dat niet kunnen vertellen, omdat ze allemaal een zak snoep op de behandeltafel hebben liggen met een blikje Red Bull er naast.
Naast de sleutel van de Ferrari natuurlijk. ;-)
vr, 02/07/2014 - 18:43 Permalink
Chris888

Herinner je je deze uitspraak nog? Hij is niet van mij.
Een forum is een plek op internet waar mensen vragen aan elkaar kunnen stellen over een bepaald onderwerp. Weet je het antwoord, dan kun/mag je dit antwoord geven maar dat hoeft niet. Je bent nergens toe verplicht.
za, 02/08/2014 - 00:00 Permalink
Ortholimburg

Jaja, leuk hoor... wel tijd om grapjes te maken, maar een serieus antwoord... ho maar! :smt018 :smt119

Als ik "welke tandpasta" ingeef in de zoekfunctie , dan heb ik alleen in het onderdeel mondhygiëne 33 hits. Als jij te lui bent om de zoekfunctie te gebruiken dan is het zonde van onze tijd!
za, 02/08/2014 - 01:26 Permalink
Tandenborstelman

Jaja, leuk hoor... wel tijd om grapjes te maken, maar een serieus antwoord... ho maar! :smt018 :smt119

Als ik "welke tandpasta" ingeef in de zoekfunctie , dan heb ik alleen in het onderdeel mondhygiëne 33 hits. Als jij te lui bent om de zoekfunctie te gebruiken dan is het zonde van onze tijd!

Jammer dat je gelijk in de aanval gaat als iemand een doodnormale vraag stelt. Zo kan ik de bal ook terug kaatsen: als jij niet te lui was om mijn beginpost goed te lezen, dan had je gezien dat ik niet alleen maar naar een merk tandpasta vraag.

@Chris:

En dat geldt nog steeds. Maar mag ik het dan ook jammer vinden dat er niemand reageert? Fijn, dankjewel.
za, 02/08/2014 - 16:17 Permalink
vV

tja....voor zover ik zin had te reageren (heb de vraag eerlijk gezegd idd gemist vanwege verhuizing) is de lust nu wel weer weg. Niemand valt je aan namelijk, dat verwijt vind ik behoorlijk onterecht en een beetje meten met twee maten.. (als je dit een aanval noemt heb je je er zelf ook schuldig aan gemaakt namelijk) maar je blijft er zelf nogal op doordrammen.
Jammer van een op zich leuke vraag.
za, 02/08/2014 - 19:29 Permalink
Ortholimburg

als jij niet te lui was om mijn beginpost goed te lezen, dan had je gezien dat ik niet alleen maar naar een merk tandpasta vraag.

.


Was een voorbeeld.
Spoelmiddel: 102 hits
Ragers: 134 hits
Moet ik alles voor je opzoeken?
zo, 02/09/2014 - 00:17 Permalink
Tandenborstelman

Laat maar zitten OrthoLimburg. Ik hoopte door deze vraag te stellen dat ik en andere forumleden er iets van zouden kunnen leren. Misschien wel nieuwe dingen die nog niet eerder aan bod zijn gekomen. Als jij en anderen daar niet aan mee willen werken dan is dat bij deze duidelijk en dan laten we het hier gewoon bij. Het was maar een goedbedoelde vraag. Niks meer en niks minder.
zo, 02/09/2014 - 00:38 Permalink
marjo67

Tandenborstelman,
Maak je niet druk :wink: En wat je vraag betreft aangaande hoe dat profs hun gebit verzorgen.
Er zijn ook (long)specialisten die hun patiënten adviseren te stoppen met roken terwijl ze zelf wel van een goeie peuk houden. Zegt al genoeg denk ik zo.
En geloof maar niet dat TA geen problemen met hun gebit hebben. Weet van die van mij sinds kort dat al zijn kiezen gevuld zijn....

Wat merk tandpasta aangaat heb ik altijd begrepen heb dat het niet uitmaakt met wat voor tandpasta je poetst, maar wel de frequentie en techniek.
Over spoelmiddel (niet die op medische indicatie) zegt mijn mondhygiëniste dat het niets toevoegt en het alleen maar zonde is van je geld.

Maar weet je wat het is Tandenborstelman. Vraag 5 tandartsen/mondhygiënistes hetzelfde en je krijgt 5 antwoorden die wel in essentie overeen zullen komen met elkaar, maar toch ook verschillen zullen bevatten. Persoonlijk denk ik dat dat ook de reden is waarom niemand hier van de professionals hier antwoord willen geven op jouw vraag, want met kunnen heeft het niets te maken.

Aan Chris88: Quote " Een forum is een plek op internet waar mensen vragen aan elkaar kunnen stellen over een bepaald onderwerp. Weet je het antwoord, dan kun/mag je dit antwoord geven maar dat hoeft niet. Je bent nergens toe verplicht."

Klopt, maar tandenborstelman's vraag was gericht aan de professionals van dit forum. Lees onderstaand bericht eens goed.....
Beste gebruikers,

Onder onze vrijwillige professionals heerst er sinds enige tijd nogal wat onvrede.
Regelmatig wordt er hier uitgebreid antwoord gegeven op uw vragen of wordt er een wedervraag gesteld.
Het komt dan vaak voor dat er niet meer gereageerd wordt. De motivatie om dan nog uitgebreid vragen te beantwoorden wordt hierdoor aanzienlijk lager. Zou u zo beleefd willen zijn om onze vrijwilligers te antwoorden?

Het beheer


Het is andersom dus ook wel zo beleefd om te reageren op een vraag van een forumbezoeker......
Zo moeilijk is de vraagstelling niet :lol:
zo, 02/09/2014 - 19:19 Permalink
Dutchdevil

Klopt, is inderdaad bij iedereen anders.
Een implantoloog zei regelmatig te spoelen met listerine e.d., terwijl mijn eigen TA assistente zegt dat eens per week voldoende is.

Het is een forum, dus verschillende antwoorden mogelijk zoals al gezegd is.

Ook leren we weer dat ortholimburg een Ferrari rijd en volgens hem VV een porsche, hoewel ik me afvraag hoe die verhuizing daarmee gegaan is ;-)
zo, 02/09/2014 - 21:27 Permalink
Tandenborstelman


Het is andersom dus ook wel zo beleefd om te reageren op een vraag van een forumbezoeker......
Zo moeilijk is de vraagstelling niet :lol:

Voila... eindelijk iemand die me begrijpt :wink:

En ik begrijp ook best dat een tandarts of mondhygiënist een gaatje mag hebben, maar als er mensen zijn die weten hoe het moet en waar we iets van kunnen leren, dan zijn zij het. Dus jammer dat er zo weinig respons komt. En inderdaad... zo moeilijk is de vraag inderdaad niet.
ma, 02/10/2014 - 00:29 Permalink
Romy32

maar je blijft er zelf nogal op doordrammen. Jammer van een op zich leuke vraag.

Ik denk dat dit een beetje het probleem is, als ik eerlijk ben.
Je stelt een op zich best leuke vraag, krijgt daarop vrij snel een uitgebreid antwoord van Lieneke, maar blijft vervolgens vragen om nog meer reacties. Soms duurt het gewoon even, voor er respons komt. Dat je dan het topic even naar boven haalt om het nog een keer onder de aandacht te brengen; oké, maar persoonlijk zou ik het daar dan bij laten. Juist omdat het niet echt een spoedvraag is, maar gewoon een luchtig item.

Zelf lees ik dit topic nu eigenlijk voor het eerst pas echt (had het wel een keer vluchtig bekeken, tijdens de pauze op m'n werk), en ik begrijp wat vV zegt. Als ik al had willen reageren (wat geloof ik niet de bedoeling is, want je vraagt specifiek naar advies van mondhygiënisten en tandartsen), vergaat de lust me wel een beetje door het inmiddels ietwat 'drammerige' karakter van het topic.

Het is andersom dus ook wel zo beleefd om te reageren op een vraag van een forumbezoeker......
Zo moeilijk is de vraagstelling niet :lol:

Deze vergelijking vind ik overigens niet helemaal opgaan.
Wat wij op het forum vragen, is een reactie van de topicstarter wanneer die een antwoord op zijn/haar vraag heeft gekregen.
Gewoon als terugkoppeling, zodat we weten dat het gelezen is en de informatie goed is begrepen.

In dit geval stelt de topicstarter een vraag, krijgt daarop een prima antwoord en reageert daarop ook weer prima terug.
Niets aan de hand dus.
Dat de topicstarter het jammer vindt dat er niet meer antwoorden komen is helemaal niet erg, maar blijven vragen werkt naar mijn idee alleen maar averechts.

Maar goed, dit is slechts hoe ik het zie.
ma, 02/10/2014 - 10:46 Permalink
vV

even de randverschijnselen daargelaten boeit het niet echt hoe de profs het zelf doen, wat en hoe het beste gaat is iets wat individueel bepaald moet worden, is afhankelijk van persoon en gebit en wellicht aanwezige problemen en al dan niet complicerende factoren.
Dus hoe een individueel iemand de mH doet is eigenlijk niets van te leren wart men in eigen situatie kan toepassen. Ook dit is al herhaaldelijk hier verteld (in andere topics).

dus wat men vooral kan leren: bezoek een professional om adviezen voor de eigen situatie. niet alle antwoorden zijn op internet te vinden of via een forum boven te krijgen.
ma, 02/10/2014 - 11:40 Permalink
Tandenborstelman

Nou, bij deze dan mijn excuses als mijn gedrag als drammerig is ervaren. Ik zit ook op een ander forum (wat niks met tanden te maken heeft) en daar is de actie/reactie tijd vele malen sneller. Vaak heb je als vraagsteller binnen een kwartier al antwoord, en zelf geef ik ook heel snel antwoorden. Dus misschien zit 'm daar het verschil... dat ik een wat ander verwachtingspatroon heb, uitgaande van andere forums waar het er in de regel wat sneller aan toe gaat.

Desalniettemin. Ik ben blij dat de discussie alsnog op gang aan het komen is.

Dus hoe een individueel iemand de mH doet is eigenlijk niets van te leren wart men in eigen situatie kan toepassen. Ook dit is al herhaaldelijk hier verteld (in andere topics).

Ik snap jouw visie wel. Voor een buitenstaander is het echter wel zeer interessant. Als ik bijvoorbeeld mijn eigen tandarts als voorbeeld neem, die geeft heel weinig informatie over hoe je je gebit moet onderhouden. Ga dan naar een andere tandarts zul je misschien denken, maar ik zit al van kleins af aan bij deze tandarts en overstappen doe je dan niet gauw. Daarnaast denk ik dat de jongere generatie wellicht veel beter op de hoogte is van nieuwe mogelijkheden dan de oude generatie.

En ja, ik snap dat jij zegt dat iedere situatie individueel is, maar stel nu... 10 tandartsen en mondhygiënisten... en speciaal voor Romy, tandartsassistenten (ja natuurlijk zijn julllie ook professionals!)... geven hier een antwoord. Nou wie weet zitten daar dan wel een aantal verrassende dingen tussen die ik wellicht eens kan voorleggen aan mijn eigen tandarts. Het wil niet gelijk zeggen dat iemand alle dingen die jullie doen ineens gaat overnemen, maar het geeft wel een beeld van de mogelijkheden die er zijn, en biedt wellicht perspectieven om je eigen gebit beter te reinigen, waarvan je nog niet op de hoogte was.

Ik hoop dat ik hiermee het WAAROM van mijn vraag wat verduidelijkt heb, en als ik wat drammerig was... dan nogmaals mijn excuses daarvoor.
ma, 02/10/2014 - 14:13 Permalink
vV

reactietijd hier kan om meerdere redenen langer zijn. Ik ben wel benieuwd om wat voor forum het gaat en hoe de bezetting met vrijwillig bijdragende professionals is. waarschijnlijk is het verschil makkelijk verklaarbaar.
Verschil zit hem er wellicht in dat alhier maar een beperkt aantal vak fanaten nog actief is doordat vele professionals inmiddels verjaagd zijn door schofterig gedrag van forumbezoekers die niet kregen wat zij wilden. Daar mee geconfronteerd worden in je vrij tijd zorgt voor de keuze weg te blijven.
(daar komt ook het verzoek tot terugkoppeling vandaan wat nog veeeeeel te weinig gedaan wordt trouwens).
ma, 02/10/2014 - 14:28 Permalink
Romy32

Nou, bij deze dan mijn excuses als mijn gedrag als drammerig is ervaren. Ik zit ook op een ander forum (wat niks met tanden te maken heeft) en daar is de actie/reactie tijd vele malen sneller. Vaak heb je als vraagsteller binnen een kwartier al antwoord, en zelf geef ik ook heel snel antwoorden. Dus misschien zit 'm daar het verschil... dat ik een wat ander verwachtingspatroon heb, uitgaande van andere forums waar het er in de regel wat sneller aan toe gaat.

Excuses geaccepteerd :smt023

Ik vind trouwens dat op dit forum op echt prangende vragen ook vaak snel wordt gereageerd hoor.
ma, 02/10/2014 - 15:26 Permalink
Dutchdevil

Ik vind dat er behoorlijk serieus word gereageerd, zelfs op simpele dingen die zo te vinden zijn.

En dat op andere sites de reactietijd minuten werk is, verbaasd me niets, als ik zie wat achter sommige bureaus gebeurt.

Moet je als patient ook niet willen een tandarts met in de ene hand een instrument en de andere een smartphone. ;-)
ma, 02/10/2014 - 16:01 Permalink
marjo67

Off Topic:
Misschien goed om te realiseren dat er meer mensen meelezen

Verschil zit hem er wellicht in dat alhier maar een beperkt aantal vak fanaten nog actief is doordat vele professionals inmiddels verjaagd zijn door schofterig gedrag van forumbezoekers die niet kregen wat zij wilden. Daar mee geconfronteerd worden in je vrij tijd zorgt voor de keuze weg te blijven.
(daar komt ook het verzoek tot terugkoppeling vandaan wat nog veeeeeel te weinig gedaan wordt trouwens).


Ik heb hier feitelijk niks te zoeken, maar dat zijn krasse uitspraken over die forumbezoekers. Staat u netjes hoor :smt023
Heb meelij met uw patiënten...

Kunt u zich misschien voorstellen dat die forumbezoekers veelal uit mensen bestaan die ten einde raad zijn. Ik denk van niet.
Neem van mij aan. Iemand die ten einde raad is, is meestal niet uit op een gezellig praatje en is vaak een ietsie pietsie uit zijn./haar hum....
Het is zo makkelijk om mensen te vertellen wat ze moeten doen ofdat ze maar naar hun TA of Mh moeten gaan voor info/advies. Maar velen hebben al van alles geprobeerd en daarbij hebben velen de ervaring dat de meeste TA geen tijd maken voor problemen/vragen van patiënten vandaar dat ze op fora zoals deze uitkomen. Klantvriendelijkheid is in steeds meer praktijken ver te zoeken.
Ik ben zelf al maanden bezig met een andere TA te zoeken. Eén waarbij ik sneller terecht kan en LUISTERT, maar me niet meteen achterover in de stoel duwt en in mijn mond kijkt, zodat ik geen woord meer kan uitbrengen. Heb in mijn omgeving al heel wat mensen geïnformeerd, maar helaas is er niet 1 die me een goede TA kan adviseren, want goed betekend niet alleen vakkundigheid.....
Vertrouwen hebben in je TA is ook heel wat waard....

En gelukkig zij degenen die het nog kunnen betalen om naar de TA te gaan....

Sorry voor de interruptie, maar moest dit ff kwijt :(
di, 02/11/2014 - 12:53 Permalink
vV

Off Topic:
Misschien goed om te realiseren dat er meer mensen meelezen

Verschil zit hem er wellicht in dat alhier maar een beperkt aantal vak fanaten nog actief is doordat vele professionals inmiddels verjaagd zijn door schofterig gedrag van forumbezoekers die niet kregen wat zij wilden. Daar mee geconfronteerd worden in je vrij tijd zorgt voor de keuze weg te blijven.
(daar komt ook het verzoek tot terugkoppeling vandaan wat nog veeeeeel te weinig gedaan wordt trouwens).


Ik heb hier feitelijk niks te zoeken, maar dat zijn krasse uitspraken over die forumbezoekers. Staat u netjes hoor :smt023
Heb meelij met uw patiënten...

Kunt u zich misschien voorstellen dat die forumbezoekers veelal uit mensen bestaan die ten einde raad zijn. Ik denk van niet.
Neem van mij aan. Iemand die ten einde raad is, is meestal niet uit op een gezellig praatje en is vaak een ietsie pietsie uit zijn./haar hum....
Het is zo makkelijk om mensen te vertellen wat ze moeten doen ofdat ze maar naar hun TA of Mh moeten gaan voor info/advies. Maar velen hebben al van alles geprobeerd en daarbij hebben velen de ervaring dat de meeste TA geen tijd maken voor problemen/vragen van patiënten vandaar dat ze op fora zoals deze uitkomen. Klantvriendelijkheid is in steeds meer praktijken ver te zoeken.
Ik ben zelf al maanden bezig met een andere TA te zoeken. Eén waarbij ik sneller terecht kan en LUISTERT, maar me niet meteen achterover in de stoel duwt en in mijn mond kijkt, zodat ik geen woord meer kan uitbrengen. Heb in mijn omgeving al heel wat mensen geïnformeerd, maar helaas is er niet 1 die me een goede TA kan adviseren, want goed betekend niet alleen vakkundigheid.....
Vertrouwen hebben in je TA is ook heel wat waard....

En gelukkig zij degenen die het nog kunnen betalen om naar de TA te gaan....

Sorry voor de interruptie, maar moest dit ff kwijt :(


Ik heb het niet over ""de"" forumbezoekers, maar over enkelen, die zoals gebruikelijk het voor de grote meerderheid kunnen verpesten.
Overigens heeft een forum beperkingen, en behoorlijk wat, en sommigen willen die beperkingen niet inzien..
Dit forum is bedoeld als toevoeging op, niet als vervanging van tandartsbezoek.

En juist dit soort reacties, zonder even verder te kijken dan de neus lang is, veroorzaakt bij mij weer een gevoel van ""wat doe ik hier nog"' want de waarheid neerzetten, ook al is die niet leuk mag blijkbaar ook niet.

Mensen die hier komen met problemen, krijgen te horen hoe ik erover denk. Voor een aai over de bol moet men ergens anders zijn Is wel een apart stukje voor op dit forum, maar daar blijf ik expres weg, aan, heb al heel veel angst patiënten dagelijks in de agenda staan en ik kan je zeggen dat dat behoorlijk vermoeiend werk is, een aspect wat de andere kant meestal zelden wil of kan zien..). Jijzelf was nogal eigenwijs in eerste instantie , en eigenlijk tegen mijn adviezen en commentaar. Dat ik dan achteraf gelijk had.... tja wist ik van te voren al. Maar zorg wel graag even dat je alles in perspectief blijft plaatsen aub?
di, 02/11/2014 - 14:05 Permalink