Harde knobbel +- 1 cm onder eerste kiest naast hoektand

Author:
Gitec
Posted:
za, 11/10/2007 - 10:26
Hallo specialisten, lotgenoten en geinteresseerden :lol:

Ik heb al een ruime periode een harde knobbel ongeveer 1 cm onder de eerste kies naast de rechter hoektand van mijn onderkaak. En dan niet aan de buitenkant bij mn onderlip, maar aan de binnenkant, waardoor ik m met het puntje van mn tong kan aanraken. Aan de andere kant heb ik symmetrisch ook een verdikking, maar rechts is het echt een knobbel :)

Beschrijving:

Het is een harde knobbel, even hard als het omringende weefsel/kaakbot. De structuur is glad, het voelt een beetje aan als een tand die doorkomt, maar dan zonder de pijn. De kleur is ook ongeveer hetzelfde als het omringende weefsel, misschien iets witter. Verder is de knobbel volledig pijnloos. Ik heb ook geen pijn aan kiezen of andere delen van het gebit of onderkaak :P

Mij is ooit verteld dat de knobbel het gevolg is van een beschadiging van het weefsel/kaakbot aldaar, mogelijk veroorzaakt door het eten van iets scherps als hard stokbrood of chips. Het zou te vergelijken zijn met eelt. Een ander meende dat het ging om een fistel van een wortelpuntontsteking, maar de betreffendende kies boven de knobbel vertoont optisch geen problemen en doet geen pijn met bijten ofzo :smt017

Nu las ik op internet over een epulis, een uitwas (eerder wildgroei dan gezwel) van het tandvlees, in de literatuur omschreven als een bleke stevige verdikking van het tandvlees, voornamelijk bestaand uit gerijpt bindweefsel :smt004 Prothezedragers zouden hier vaak laste van hebben als de prothese het weefsel beschadigd :-?

Zou dit zijn waar ik 'last' van heb? Wie kan mij hier meer over vertellen? Op internet is weinig te vinden. Is het schadelijk? .. en hoe kom ik er vanaf? Of ... :smt012 ... is het misschien toch iets anders?

Alle reacties zijn meer dan welkom! Tandartsen, mondhygienisten, prothesedragers, andere 'lotgenoten'.. laat u horen! :smt014

Alvast bedankt voor jullie moeite.. :smt003

Groetjes van Gitec
Newtan

Als je problemen zoekt, neem dan het internet. Jan en alleman dumpt daar ongefilterd zijn eigen waarheden.
Zoek je oplossingen, luister dan naar Robinson.
Overigens denk ik ook dat het een gewone uitgroei is. Onze professor gaf altijd de schuld aan het knarsen. Dan wordt het bot altijd gestimuleerd om extra sterk te worden. Vandaar de knobbels links en rechts.
wo, 11/21/2007 - 07:14 Permalink
Gitec

Oke.. ben beetje overtuigt wat betreft die knobbel. Hartelijk dank. Ik ben nu eenmaal erg bang voor enge ziektes enzo... en bij het eerste moedervlekje.. vetknobbeltje.. botuitgroei.. ( :smt003 ) denk k meteen t ergste. Naar mate ik meer mijn mond en gehemelte inspecteer kom ik tig dingetjes tegen die verdacht zouden kunnen zijn in mijn optiek :lol: K zal me er toch vanaf moeten zetten denk ik. Iets wild vlees achtigs op mijn wang.. een kleine verdikking vooraan op mn harde gehemelte, een soort blaasje achter in mn keel.. Heb verder geen problemen met slikken, geen heesheid of veranderde stem, geen pijn, niks van dat alles. Ik voel me verder ook kerngezond.. goede eetlust, geen moeheid.. Probleem is bij mij dat ik me meteen zorgen maak als ik iets voel dat niet symmetrisch is. En dat is in mijn mond nogal veel dingen :oops:

Nog een laatste vraagje wat betreft botuitgroei.. hoe ontstaat het, en kan het op meerdere plaatsen in de mond of gehemelte voorkomen?

Nogmaals dank voor jullie hulp :)

Gitec
vr, 11/30/2007 - 17:37 Permalink
hello jozefien

Gitec, wat jij hebt heet Hypochondrie, dat is erg lastig. de tandartsen hebben je al goede antwoorden gegeven over de kaak, misschien kun je voor de Hypochondrie gewoon eens in therapie? het zou je leven zeer veraangenamen. Er is niets mis met waakzaamheid(dat herken ik wel), maar soms draai je door en gaat het ten koste van je levensvreugde. Ook de homeophatie kan je in deze op weg helpen. Laat het bot dus maar het bot en zoek voor de rest naar een oplossing/behandeling. Succes ermee. :smt006
vr, 11/30/2007 - 23:16 Permalink
Newtan

Wat we ervan weten, is dat ze spontaan kunnen ontstaan. En dat ze op plekken zitten waar veel kracht op het bot wordt uitgeoefend. Dus dat het misschien een natuurlijke versterking is van een zwakke plek waar extra veel kracht op komt.
En aangezien krachten zich over de onder- en bovenkaak verdelen, is het mogelijk dat ze op meer plekken zitten.
Ik zie ze vrij vaak en mensen hebben er alleen hinder van als er een kunstgebit op rust.
Als ze operatief verwijderd zijn (op verzoek van de eigenaar) komen ze met een paar jaar weer terug op de oude plek.
Het verwijderde weefsel is gewoon bot en eigenlijk kerngezond.

Waar je je wel zorgen over zou moeten maken, is een knobbel die met een paar maanden dikker en dikker wordt. Maar die zijn uiterst zeldzaam.
za, 12/01/2007 - 21:06 Permalink
JN

Even een oude topic van onder het stof halen omdat ik deze vond via google en het ongeveer gelijkaardig is.

Ik merkte een goede week geleden op ongeveer dezelfde plaats (tussen 2de en 3de kies) een bolletje van 3-4 mm ongeveer op het 'zachte vlees onder de tong', bij de aansluiting met het tandvlees.
Sindsdien heb ik ook ontstoken tandvlees.
Geen zorgen? Zelfde als de topicstarter?
Ik heb geen prothese ofzo en de tanden op die plaats zijn perfect in orde.
za, 10/30/2010 - 15:21 Permalink