halfjaarlijks naar MH en nu pocket 12mm

Author:
Machtelde
Posted:
di, 12/24/2013 - 00:04
Overzicht van laatste 2 jaar behandelingen mondhygiënist zoals gefactureerd:
nov 2011 T54
Jun 2011 T54
nov 2011 T54
mei 2012 W112
dec 2012 W112
jun 2013 T54
Er was sprake van een 'pocket' bij 1 kies, als ik het goed heb de laatste keer 6 of 8 mm. Nu is de pocket 12 mm en moet de kies eruit?
Graag jullie mening, is dit een normaal verloop gezien de halfjaarlijkse bezoeken aan de MH (en tandarts)? Tandarts en MH doen voorkomen van wel.
Lieneke

Bij zo'n diepe pocket is in elk geval een tussen periode van een half jaar te lang. Ik zou in zo'n geval echt drie maanden adviseren en wellicht doorsturen voor en flapoperatie en/of kweken .
Hoe zit het met u zelf? Rookt u? Reinigt u dagelijkst met ragers en poetst u twee keer daags? Neemt u medicatie? Heeft u stress?
En hoe zit het met de kies? Zit er een grote vulling in en/of een kroon en/of een wortelkanaalbehandeling? Weet u of u knarst?
Heeft u er een foto van?
di, 12/24/2013 - 15:38 Permalink
Machtelde

Bedankt voor de reactie!

De kies waar de pocket zit heeft een kroon (sinds 2 jaar) en ik geloof ook een wortelkanaalbehandeling ondergaan, maar dat weet ik niet zeker.. Maar hij functioneert goed en zit volgens mij niet los.

Ik denk dat ik zelf mijn best doe qua gezondheid en tandverzorging, mede door sinds jaren 2x per jaar naar TA en MH te gaan. Ik rook niet, weinig stress, goede gezondheid. Wel medicatie, bekend bij de TA en MH. Poets electrisch en meestal minstens 2x daags, en gebruik al jaren ragers. Eind vorig jaar 3 verschillende maten ragers gekocht na meten van de juiste maten door de MH. Gebruik nu doorgaans 2 maten voor de verschillende tussenruimtes, dagelijks.
di, 12/24/2013 - 17:24 Permalink
Lieneke

ok, dankje voor het antwoorden. Ik zie best regelmatig dat er problemen ontstaan bij kiezen waar een kwb inzit. Er kan sprake zijn van een fractuur door al het geboor in zo'n kies. Maar wat ik zelf denk, is dat er toch toxische stoffen vanuit het kanaal lekken naar de weefsels. Of de wkb is mislukt en de ontsteking van de wortelpunt zoekt zich een weg door de pocket heen...volg je me nog?
di, 12/24/2013 - 18:11 Permalink
Machtelde

Bedankt weer voor alle reacties.

Ik heb het even nagezocht in mijn tandartsfacturen en inderdaad is er in september 2009 een wortelkanaalbehandeling gedaan bij die kies (en geen kroon).
Een paro/endo probleem dus, inderdaad. 'Niet onmogelijk om iets mee te doen', in dit stadium (kaakbot verdwenen), of in eerder stadium? Mijn TA heeft het alleen over trekken van de kies gehad.

Ik begrijp dat er niet gebaseerd op deze informatie een diagnose te stellen is, mijn vraag is dan ook eigenlijk of de TA en MH dit anders hadden moeten behandelen (gezien ik ze beide elk haf jaar zag), gericht op behouden van de kies en stoppen van de ontsteking, of dat dit een normaal verloop is omdat het een kies betreft met een kwb?

Mijn gezondheid is belangrijk voor mij en ga daarom 2-jaarlijks naar MH en TA. Is mijn vertrouwen geschonden, of is er met mij niet zoveel gecommuniceerd over het te verwachten einde van de kies? Dan nog heb ik onnodig een jaar met een ontsteking in mijn lichaam rondgelopen.
Ik ben zeer teleurgesteld in de professionaliteit van mijn MH en TA. Blijkbaar had ik zelf moeten gaan zoeken op internet wat er aan de hand was, en aan de bel moeten trekken. Maar daarvoor ga ik niet 2 x per jaar naar een MH en TA..
wo, 12/25/2013 - 12:31 Permalink
Lieneke

Als elke wkb zou leiden tot een pocket van 12, dan werd er natuurlijk nooit meer een wkb gedaan. Het is de vraag wat er eerst was: kip en ei verhaal... Een pocket bij een endo paro is moeilijk op te speuren omdat hij heel erg smal is. Soms zo smal dat het metertje er niet in past. Of trekken de enige optie is, durf ik vanaf hier ook niet te zeggen. Dat hangt van veel factoren af. Misschien second opinion aanvragen?
do, 12/26/2013 - 21:28 Permalink