Gebitsreiniging met verdoving

Author:
Jel1972
Posted:
ma, 04/26/2010 - 19:53
Hoi,

Na een bezoekje aan de tandarts (een paar weken geleden) is duidelijk dat ik geen tandvleesproblemen heb maar dat het wel goed is om m'n gebit goed te laten reinigen. Er zijn rontgenfoto's gemaakt en aan de hand daarvan heb ik het advies gekregen een afspraak te maken met de mondhygieniste. Net zoals zovelen ben ik bang voor iedere bezoek aan de tandarts en vooral om in de stoel te belanden voor een behandeling :oops: Ik maak me zorgen over hoe deze behandeling zal gaan... De tandarts heeft me aangeraden het met verdoving te laten doen omdat het een grondige reiniging wordt. Nu is mijn vraag wat houdt de behandeling precies in, hoe lang zal het gaan duren en wat zou voor mij (als bange patient) beter zijn: met de laser (bij een tandarts die daar veel ervaring mee heeft) of naar de mondhygieniste? Alvast bedankt voor jullie reakties!
Lieneke

Helaas is er naast het gebruik van een laser nog steeds handinstrumenten nodig...Een mondhygienist is expert op het gebied van tandvlees + tandsteen.
Jouw tandarts heeft je hier naar toe verwezen. Wil je toch wat anders, dan is het wel zo verstandig om dit met de tandarts te bespreken.
Wat je zult vinden van de behandeling is heel persoonlijk. Ik zelf hoor zoveel verschillende verhalen van mijn patienten....en toch doe ik niet veel anders bij een als bij de ander...dus daar kan het eigenlijk niet aan liggen.
ma, 04/26/2010 - 21:52 Permalink
Dentje

Er wordt vaak standaard verdooft bij de eerste reiniging. Zelf doe ik dit niet. Als patienten het willen, heb ik het wel altijd klaar liggen, maar de meesten (ook bange patienten) doen het liever zonder en vinden het dan achteraf ook erg meevallen. Zeker als er geen sprake is van parodontitis. Maar zelfs bij ernstige parodontitis gebruik ik het vaker niet dan wel. Bij extreem gevoelige wortelhalzen (koud/aanraking) raad ik het echter wel altijd aan.
Soms spreken we af het zonder te doen en dan geeft de patient aan wanneer het nodig is. Er worden dan soms maar enkele elementen verdooft. Meestal elementen met parodontitis.

Het is bij mij in de praktijk dus heel wisselend. Ik raad je aan dit gewoon met de betreffende behandelaar te bespreken bij aankomst. Vraag of hij/zij je uitlegt wat er gaat gebeuren en laat gewoon maar weten dat je bang bent. Dan kunnen ze daar ook rekening mee houden.

Bij de gebitsreiniging wordt alle aanslag, tandsteen, plak en biofilm van de tanden en kiezen verwijderd. Zie het maar als je waterkoker goed schoonmaken. Helaas kan dit niet met zo'n zuur tabletje, want dan zou je gebit er ook in oplossen. Dus dit spul moet eraf gehaald wordt met een mechanisch trilapperaatje en/of handinstrumenten, een soort schrappertjes. De laser is inderdaad ook een optie, maar die zal je in de meeste praktijken niet vinden.
Verder zal er hoogstwaarschijnlijk wel naar je tandvlees worden gekeken. Dit wordt gedaan met een stomp instrumentje, de pocketsonde. Wanneer je tandvlees niet ontstoken is, voel je hier weinig van. Gezien de tandarts jou wel doorstuurd voor een reiniging, zal er wel wat te reinigen zijn en heb je mogelijk wel wat gingivitis. Dus misschien voel je de pocketsonde wel. Dit voelt aan alsof er iemand in je tandvlees prikt. Niet zoals bij een verdoving ofzo, maar het is voor sommigen onplezierig. Anderen lijken er weinig van te merken. Dit is niet te voorspellen.
Waarschijnlijk krijg je ook nog instructie mbt het schoonhouden van je gebit. Mogelijk wordt er met een kleurstof aangetoont waar de plak zit.

hoe lang dit allemaal gaat duren is moeilijk te zeggen. Ik weet immers niet hoe jouw mond eruit ziet. Dit kan een half uur zijn, dit kan 2 uur duren, helemaal afhankelijk van de situatie. ook hier weer vragen of ze het je vertellen bij de behandeling.

Je kan aan anderen vragen hoe zij het vonden, maar dit zegt helemaal niks. Iedereen ervaart het anders. Ik heb zelfs een mevrouw in de praktijk die het heerlijk vind. Ze vind het zelfs jammer dat we tegenwoodig niet zoveel meer hoeven te reinigen.

Met laser heb ik geen ervaring.
ma, 04/26/2010 - 22:02 Permalink
Jel1972

Bedankt voor jullie reakties! Goh dat er ook iemand tussen zit (tussen jullie patienten) die het zelfs fijn vindt om haar gebit te laten reinigen! Ik zie er tegen op maar kijk wel uit naar het moment dat het weer helemaal schoon en zuiver is en dat ik dan echt op de goede manier kan leren (elektrisch) poetsen, stokeren en flossen. Na het laatste bezoek ben ik er al wel mee begonnen, het voelt al veel beter zo. Van te voren poetste ik alleen m'n tanden met een gewone tandenborstel.
Ben heel benieuwd hoe het zal gaan, hopelijk valt het allemaal mee en ben ik nu alleen maar bang voor het onbekende...
di, 04/27/2010 - 06:50 Permalink
toothje

ik ga om de drie a vijf maanden naar de mondhygieniste.
De afgelopen keren had ik geen ontstekingen meer, ik had eerst kleine pockets op een paar plaatsen (nog geen parodontitus maar gingivitus) maar die zijn nu weg. Alleen de laatste keer weer veel tandsteen onder.
ik vind het nooit pijn doen, ik ben altijd blij als alles weer goed schoon is.
Dan maak ik me minder zorgen dat mijn tandvlees verder terug zou gaan trekken ofzo.
Al vraag ik me soms af of door dat steeds maar schoonmaken je tandvlees ook niet aangetast wordt.... weet iemand dat eigenlijk?
Want ik ga nu dus standaard, maar soms denk ik, zou te vaak niet ook kwaad kunnen?
do, 05/06/2010 - 21:13 Permalink
John_zld

[quote="Dentje"] hoe lang dit allemaal gaat duren is moeilijk te zeggen. Ik weet immers niet hoe jouw mond eruit ziet. Dit kan een half uur zijn, dit kan 2 uur duren, helemaal afhankelijk van de situatie. ook hier weer vragen of ze het je vertellen bij de behandeling.

Je kan aan anderen vragen hoe zij het vonden, maar dit zegt helemaal niks. Iedereen ervaart het anders. Ik heb zelfs een mevrouw in de praktijk die het heerlijk vind. Ze vind het zelfs jammer dat we tegenwoodig niet zoveel meer hoeven te reinigen.

[\quote]

Hoi,

Jeetje tot 2 uur zelfs, dan las je toch wel een pauze in neem ik aan? (voor jezelf en ook voor de client is 2 uur aan 1 stuk wel erg lang denk ik?)
Ik zou idd weleens een volledie gebitsreiniging willen laten doen, en is veel beter en uitgebreider als een reiniging tijdens controle van een reguliere halfjaarlijkse controle dan zo te lezen!
Ik heb nog nooit een doorverwijzing/advies gehad om eens naar de mondhygiëniste te gaan, terwijl mijn gebit echt niet zo mooi en gaaf is hoor (zacht uitgedrukt denk ik :oops: )
Ik zou best op eigen initiatief eens een gebitsreiniging laten doen, maar:
1) weet niet of dat zomaar kan en zonder doorverwijzing, bedoel hoe vraag je dat aan dan?
2) zou wel fijn en prettig zijn als ik ook mijn verhaal vooraf even kan doen aan diegene dan
(waarvan jij, nickname "Mondhygiëniste", al op de hoogte bent via de persoonlijke berichtjes uiteraard)

Wel opmerkelijk dat 1 van je clienten zegt idd het heerlijk vind om te laten doen, tijdens een volledie gebitsreiniging zal het niet altijd onspannen/"fluitend" liggen zijn denk ik? waarschijnljik bedoelt ze erna, het resultaat en weer super veel zelfvertrouwend om weer vollop te lachen en mooie tanden te laten zien!?

John
vr, 05/07/2010 - 07:46 Permalink
Lieneke

[quote="John_zld
Jeetje tot 2 uur zelfs, dan las je toch wel een pauze in neem ik aan?Ja, dat gebeurt dan vaak in 2 keer. (voor jezelf en ook voor de client is 2 uur aan 1 stuk wel erg lang denk ik?)

1) weet niet of dat zomaar kan en zonder doorverwijzing, bedoel hoe vraag je dat aan dan?Mag zonder verwijzing. Mondhygienist rapporteert dan netjes naar de tandarts en overlegt wanneer nodig. Het zou wel zo netjes zijn als je zelf de tandarts van te voren inlicht.
2) zou wel fijn en prettig zijn als ik ook mijn verhaal vooraf even kan doen aan diegene dan
(waarvan jij, nickname "Mondhygiëniste"Das mijn ondertitel...maar maakt niet uit..., al op de hoogte bent via de persoonlijke berichtjes uiteraard)Kan waarschijnlijk gewoon telefonisch

zal het niet altijd onspannen/"fluitend" liggen zijn denk ik? waarschijnljik bedoelt ze erna, het resultaat en weer super veel zelfvertrouwend om weer vollop te lachen en mooie tanden te laten zien!? Sommigen vinden de gebitsreiniging an sich ook prettig...

John[/quote]

Gebitsreiniging die uitgevoerd wordt zonder dat hier echt aanleiding voor is, kan meer goed doen dan kwaad. Zo kan je pockets die heel erg ondiep zijn en heel enthousiast gescaled worden, te veel terugtrekkend tandvlees veroorzaken. Terwijl, als er met beleid wordt behandeld, dit niet hoeft te gebeuren. Een mondhygienist zal waken voor 'overtreatment'.
vr, 05/07/2010 - 11:47 Permalink
toothje

volgens mij wordt er ook niet altijd onder het tandvlees gerommeld, tenminste, ik denk dat dat meer pijn zou doen.
ook vaak alleen aanslag weghalen, tandsteen verwijderen bij ondertanden (komt t altijd maar schijn je niet zoveel aan te kunnen doen, ik schijn wel goed te poetsen namelijk).

al heel lang geen pockets meer, dus die hoeven ook niet schoongemaakt te worden. had sowieso alleen maar ondiepe toen ik die had.

zit net te bedenken, misschien kan ik er daarom ook niet over meepraten of het zeer zou doen... al heb ik wel blootliggende tandhalzen trouwens. maar daar doet er maar 1 zeer van, bij een hoektand.

ik denk ook dat ik straks minder vaak hoef nu de beugel er niet meer is.
vr, 05/07/2010 - 16:47 Permalink
Dentje

Met die 2 uur bedoel ik inderdaad niet aan een stuk. Dit kunnen 2 of 3 sessies zijn. Gemiddeld duurt bij mij een eerste behandeling voor gewoon reinigen en instructie een uurtje. Maar soms ben ik dus ook na een half uur klaar en soms moeten er extra afspraken gemaakt worden, omdat we het niet redden in een uur. Bij parodontitis duur dit overgens gemiddeld langer.

En ik dacht ook dat die vrouw het gevoel achteraf bedoede, maar ik heb het gevraagd en ze vind letterlijk "het gekrab" zo lekker vond. Ik moet eerlijk zeggen dat ik die mening niet deel met haar hoor. Zelf vind ik het niet pijnlijk, maar ook niet prettig.
za, 05/08/2010 - 00:51 Permalink
John_zld

Hoi beste Lieneke,

- Ik overweeg dan idd toch om eens contact op te nemen met een Mondhygieniste om eens een keer een volledige gebitsreiniging te laten doen.
Hoop dat zonder dorverwijzing het ook wel (deels)vergoed word dan verzekeringstechnisch want zal best ook wel behoorlijk wat kosten uiteraard.
- Ja was een foutje/misverstand van mij, dacht dat jij (Lieneke) reageerde op onderwerp, doordat ik alleen keek naar het plaatje/avatar, maar was dus in 1ste instantie iemand anders (Dentje) die dus dezelfde avatar had. Jij(Lieneke) was al op de hoogte van mijn "verhaal" dmv onze persoonlijke berichtjes en niet "Dentje" dus.
- Ik ben iemand die waarschijnlijk een gebitsreiniging an sich ook wel ok vind zeg maar :smt001 , denk je niet?

[quote="John_zld
Jeetje tot 2 uur zelfs, dan las je toch wel een pauze in neem ik aan?
Ja, dat gebeurt dan vaak in 2 keer.
1) weet niet of dat zomaar kan en zonder doorverwijzing, bedoel hoe vraag je dat aan dan?
Mag zonder verwijzing. Mondhygienist rapporteert dan netjes naar de tandarts en overlegt wanneer nodig. Het zou wel zo netjes zijn als je zelf de tandarts van te voren inlicht.
2) zou wel fijn en prettig zijn als ik ook mijn verhaal vooraf even kan doen aan diegene dan
(waarvan jij, nickname "Mondhygiëniste"Das mijn ondertitel...maar maakt niet uit..., al op de hoogte bent via de persoonlijke berichtjes uiteraard)Kan waarschijnlijk gewoon telefonisch

zal het niet altijd onspannen/"fluitend" liggen zijn denk ik? waarschijnljik bedoelt ze erna, het resultaat en weer super veel zelfvertrouwend om weer vollop te lachen en mooie tanden te laten zien!? Sommigen vinden de gebitsreiniging an sich ook prettig...

John


Gebitsreiniging die uitgevoerd wordt zonder dat hier echt aanleiding voor is, kan meer goed doen dan kwaad. Zo kan je pockets die heel erg ondiep zijn en heel enthousiast gescaled worden, te veel terugtrekkend tandvlees veroorzaken. Terwijl, als er met beleid wordt behandeld, dit niet hoeft te gebeuren. Een mondhygienist zal waken voor 'overtreatment'.[/quote]
za, 05/08/2010 - 14:03 Permalink
John_zld

Hoi beste Dentje,

Ik had u even verward met een collega hier(Lieneke) zoals u wel al heeft gelezen hier denk ik? Excuses daarvoor.
Net als die vrouw denk ik een gebitsreiniging an sich ook wel prettig/lekker te vinden, idd wel erg vreemd om te zeggen als ik mezelf nu "hoor" :roll:
Misschien is het met momenten idd niet echt prettig, maar de wetenschap en gevoel dat er erg hard gewerkt word aan het mooier, gezonder en beter maken van mijn gebit, en dus toch een stukje uiterlijk/uitstraling verbeterd incl. mijn zelfvertrouwen om weer meer te lachen(gebit te tonen) is het zeker waar dan denk ik.
Ook weer vreemd om te zeggen misschien, maar zou dan toch wel proberen zoveel mogelijk in 1 behandeling te laten doen, omdat ik dan gelijk 100% ervan kan genieten zeg maar, van het totale eindresultaat, en niet pas na een aantal behandelingen het echte optimale eindresultaat pas zie. Uhh, beetje van als ik het dan toch doe, wil men ook gelijk alles en perfect resultaat zeg maar.

Met die 2 uur bedoel ik inderdaad niet aan een stuk. Dit kunnen 2 of 3 sessies zijn. Gemiddeld duurt bij mij een eerste behandeling voor gewoon reinigen en instructie een uurtje. Maar soms ben ik dus ook na een half uur klaar en soms moeten er extra afspraken gemaakt worden, omdat we het niet redden in een uur. Bij parodontitis duur dit overgens gemiddeld langer.

En ik dacht ook dat die vrouw het gevoel achteraf bedoede, maar ik heb het gevraagd en ze vind letterlijk "het gekrab" zo lekker vond. Ik moet eerlijk zeggen dat ik die mening niet deel met haar hoor. Zelf vind ik het niet pijnlijk, maar ook niet prettig.
zo, 05/09/2010 - 01:00 Permalink
Lieneke

Hier weer een antwoord van mij, ook gedeeltelijk op je pm.
Mijn advies is om gewoon eens langs te gaan bij een mh. Laat eens zien of en in hoeverre het tandvlees onstoken is en of en in hoeverre er sprake is van tandsteen. Dan pas kan er een advies gegeven worden over wat de (eventuele) aanpak zal zijn. Wanneer de gbr niet echt nodig is, dan kun je vragen om alles in ieder geval even te laten nalopen en te laten polijsten. Dat is geen vreemde vraag. Ik denk dat uitgebreide info over hoe prettig je het wel niet vind niet eens nodig zal zijn....
zo, 05/09/2010 - 13:46 Permalink
woepsie

Ik ging eerst 2x per jaar naar de mondhygieniste, maar nu mag ik 1x per jaar.
Ik moet zeggen ik vind t ook helemaal niet erg. Vind t zelfs eigenlijk wel fijn. Als de behandeling klaar is voelen je tanden echt heerlijk schoon aan! Ik moet er voornamelijk heen voor tandsteen. Over t algemeen vind ik t niet zeer doen, alleen soms komen ze met zon haakje net op zn stukje tussen je tand waarbij je even denkt.. aaaaargh :-? maar meer zo van een iritant gevoel, geen pijn!
Magoed dat vind ik... bij een ander doet t misschien wel pijn..
vr, 05/14/2010 - 13:04 Permalink
Jel1972

Bedankt allemaal voor jullie reakties! Ben net terug van de mondhygieniste. Het viel gelukkig mee. Ik was zo ontzettend zenuwachtig en heb dat met de mondhygieniste besproken. We spraken af dat we het zonder verdoving zouden proberen en als het niet zou gaan dat we het dan met verdoving konden doen. Gelukkig was dit niet nodig :D Ze stelde me op m'n gemak en tijdens de behandeling informeerde ze hoe het ging. Nu ben ik blij dat alle tandsteen verwijderd is. Over zes weken terug voor controle. Ik was al wel begonnen met elektrisch poetsen, stokeren en ragen (vanaf het laatste tandartsbezoek :oops: ) Maar na de uitleg van de mondhygieniste kan ik helemaal goed aan de slag met :smt001 .
di, 05/18/2010 - 13:28 Permalink