Fistel aan binnenkant?

Author:
Daniel_ZH
Posted:
ma, 11/17/2008 - 18:51
Ik heb waarschijnlijk een fistel aan de binnenkant van mijn kaak (bovenkant), aan de tongkant dus.
Er zit bij de 1-na-achterste kies (verstandskies niet meegerekend) een wit puntje aan de binnenkant. Dit puntje doet geen pijn oid, ook de kies doet geen pijn.
Deze kies is een jaar of 3-4 geleden behandeld met een WKB.
Ik kan tikken tegen de kies, duwen, duwen op de plek/fistel-->geen pijn. De tandarts heeft er vandaag even snel naar gekeken en direct een verwijsbrief naar de kaakchirurg gegeven.

Mijn vraag: een fistel a.g.v. een ontsteking bij de wortelpunten zit toch altijd aan de buitenkant? Kan dit niet iets anders zijn?
Er is geen foto gemaakt.
Lieneke

Een fistel die aan de binnenkant zit, is doorgaans afkomstig van een tandvleesontsteking en niet van een wortelpuntontsteking...Wellicht is er sprake van een gecombineerd probleem (endo-paro/paro-endo). Vreemd dat er geen foto is gemaakt.
ma, 11/17/2008 - 19:48 Permalink
Lieneke

Als er enkel een paro probleem is, dan dient het worteloppervlak gereinigd te worden en geen WKB. Als er sprake is van een gecombineerd probleem dient er eerst de WKB overnieuw te worden gedaan en dan pas het worteloppervlak gereinigd te worden. Als er alleen een endo-probleem is, dan wordt alleen de WKB overnieuw gedaan.
di, 11/18/2008 - 09:11 Permalink
Daniel_ZH

Ik heb er nog maar 1 wkb op gehad, paar jaar geleden. Geen 2e behandeling dus.
Hoe kan er geconstateerd worden wat het probleem is? Op basis van de plaats van de fistel of is daar echt een foto voor nodig?
(volgens mij heb ik liever een 2e wkb dan naar de kaakchirurg....... Maar wat moet, dat moet)
di, 11/18/2008 - 10:07 Permalink
Daniel_ZH

Laat het tzt wel weten. Nu eerst maar eens moed verzamelen....

(ja, ook hier de "bekende" zeer pijnlijke ervaringen met 2 van de 3 wortelkanaalbehandelingen en een gebroken voortand. Slecht verdoofbaar lijkt het wel, pas de 3e shot IN de kies gaf na een vreselijke pijn het gewenste resultaat. En over de spuit in het gehemelte zullen we het ook maar niet hebben.)
wo, 11/19/2008 - 19:29 Permalink