Fel rode randjes tandvlees na ongeluk

Author:
Fietsertje
Posted:
do, 09/04/2008 - 12:50
Goedemiddag,
Drie weken geleden van mountainbike gevallen en op mond/kin gevallen. Alles open, tanden beschadigd. Tandarts wil na enige cosmetische hulp (voortanden aangevuld compositie en tand er direct naast ook). De tand naast mijn voortanden is niet alleen beetje afgebroken maar ook terug in kaak geslagen.
Tandarts wil nu even drie weken rust aan tanden/kaak/tandvlees. Daarna gaan we kijken naar kronen etc. Bij de tand naast mijn voortanden is het tandvlees intens hel rood sinds tandarts deze tand iets heeft aangevuld.
ik spoel zorgvuldig paar keer per dag en poets ook gewoon, echter niet op die bewuste plek.
Is er kans dat dit helrode wegtrekt of moet ik er al iets aan doen?

Dank voor uw tijd.
Fietsertje

Dank voor je tip. Ga het voorzichtig proberen met electr. borstel.
Wordt laatste dagen al wel iets minder. Op de een of andere manier is het best moeilijk te poetsen terwijl je weet dat het misschien erg breekbare tanden zijn. Ik hoor vrijdag hoe het er voor staat (wortels) en of we kunnen gaan 'kronen'. Dank!
'.
zo, 09/21/2008 - 20:51 Permalink
Fietsertje

Dank Frank,
Inderdaad de gerepareerde tanden blijven ok. Tandvlees wel wat pijnlijk bij electrisch poetsen, maar ach, wat is pijn.
Van de vier tanden kunnen er drie zeker gekroond worden, de vierde is wat onzeker. De tand (voortand) vertoont een verticale breuk en tandarts is onzeker over wel of niet doorlopen van breuk in wortel. Daar nu extra foto's van gemaakt. Duim even mee... Ben niet zo gecharmeerd van het implantaat-verhaal. Voelt als echte prothese. En ik ben zelf zo echt...

Nogmaals dank.
E :smt001
ma, 09/29/2008 - 09:06 Permalink
Fietsertje

Dat voelt al goed, het meeduimen.
Toch vind ik kreten als meeverend etc. in dit geval heuuulemaal geen lekkere teksten. :smt009 Maar... uiteraard goed bedoeld.

Als ik veel van jullie onderwerpen online lees, zie ik toch vaak opties als (stel bovenkaak, voor) kroon/kroon/etsbrug/kroon. Kortom; het lijkt wat beperkt de optie van mijn tandarts om of alleen aan kronen, dan wel 3 x kroon en 1 x implantaat te denken. Wat een vak zeg... :smt012 Ga hem toch nog even polsen en bovendien deze week langs bevriende tandarts voor zijn visie. Puur om wijzer te worden van dat vakgebied van jullie... Belangrijk genoeg me hierin te verdiepen. Hoewel ik liever mijn eigen vakliteratuur lees.

Dahag!
ma, 09/29/2008 - 19:07 Permalink
Newtan

Handig als je er wat vanaf weet, voordat je met je tandarts in conclaaf gaat, inderdaad.
Mijn visie op dit soort problemen: laat eerst de zaak tot rust komen en zie waar de slachtoffers omvallen. Uiteraard wel met composiet netjes houden. Na ½ jaar zie je aardig wat de klap overleefd heeft. Daarna met een brug op de restanten en eventueel een goed buurelement de zaak restaureren. Tijdelijk vastzetten en nog eens een ½ jaar laten zitten om te zien of het echt goed gaat. Dus na een jaar heb je een brug, of een paar gekoppelde kronen, definitief geplaatst. http://www.tandarts.nl/images/animaties/aniframe.php?file=brug.flv&…

De tijdsduren zijn arbitrair, kijk zelf wat het handigste is.

Als er veel tussenuit valt door ontstekingen, is het handig om in een vroeg stadium de wortels daarvan te verwijderen en te vervangen door implantaten. Voordat de ontsteking het bot naar de bliksem helpt. Maar alleen als er drie of meer tanden op een rij verloren gaan. Of als er geen geschikte buurtanden zijn om eventueel een kroon van de brug op vast te zetten. Als er al een andere brug op zit bijvoorbeeld.

Maar dat is mijn visie :smt001 :D

Overigens: wij zitten ook in de communicatie, als tandarts. Op dit forum zijn voorbeelden te over te vinden van mensen die een tandarts hebben die alleen maar knutselt en net iets te weinig verstand van mensen en wensen heeft. Dus ik kan me wat voorstellen op het gebied van de vakliteratuur die jij tot je neemt.

Succes met de gedachten.
ma, 09/29/2008 - 22:31 Permalink
Fietsertje

Dank voor je visie!
Tijd is inderdaad een belangrijke factor. Dat is soms een lastige voor een up speed levend mens, maar weleens goed. Tijd zal het zeker leren en gelukkig deelt mijn eigen tandarts jouw mening. We maken geen haast. Hij zeker niet...

Heb het filmpje goed bekeken en geeft ook weer duidelijkheid. Dank daarvoor.
di, 09/30/2008 - 09:38 Permalink
Fietsertje

Het fietsertje is vanmorgen bij haar tandarts geweest...

Hoopte stiekem op beslissingen. Tandarts heeft me overigens duidelijk aangegeven vooral te gaan voor 'de tijd zal het leren' en maakt steeds foto's en probeert me dan meer geduld bij te brengen.

Status: vier voortanden bovenkaak bij val heftig beschadigd. Twee middelste voortanden beschadigd; bijgewerkt met compositie. Op foto is nu een lichte zwarting (klinkt raar) zichtbaar bij wortel -> wil tandarts even afwachten. Andere voortand kan kroonworden.
Beide tanden daar links en rechts van (dus naast de twee voortanden) -> 1x kroon, de ander is bij val in bot geslagen. Lijkt alsof deze ietsje is gezakt laatste maand. Lijkt... Zit bij aantikken door tandarts duidelijk vast in bot (dof geluid). Wil tandarts ook nog even mee wachten (maandje) om te kijken of deze meer zakt.

a. Is het zakken van tand in bot werkelijk mogelijk (een tandarts vertelde mij dat dit onmogelijk verhaal is, dat ie meteen getrokken had moeten worden ivm mogelijke schade)?

b. Stel dat eind november blijkt dat het toch 4 kronen kunnen worden stuurt hij mij eerst door naar endodontoloog. Komt dit vaker voor? Wordt hierdoor wat 'onzeker' van zijn kunnen, terwijl dat hoogstwaarschijnlijk zeer onterechte gedachte is.

c. Kan ik het beste zelf een endodontoloog selecteren uit de verenigingslijst of heeft iemand een advies regio NH?

Dank wederom!

E :smt009
do, 10/09/2008 - 13:45 Permalink
Newtan

IK heb toevallig een loupebril. maar anders zie je vaak breukjes in een wortel niet goed. Daarom is het goed om naar iemand toe te gaan die het inwendige kan bekijken met een microscoop. Vandaar de verwijzing. En wij doen ook waar we goed in zijn en laten een ander doen waar zij beter in zijn.

Wat betreft het uitzakken van een vastgeslagen tand: afwachten. Maar vastgroeien aan het bot komt vaak voor, dus dat is geen onmogelijke visie.

En bij mijn weten zitten er geen slechte endodontologen in jouw regio. Wel volgeboekte. Dus bel/mail gerust een slag in de rondte.
do, 10/09/2008 - 20:08 Permalink