eten/drinken na hoeveel tijd schadelijk?

Author:
Tandenborstelman
Posted:
wo, 09/03/2014 - 00:12
Hallo,

Een (hoop ik) vrij makkelijke vraag voor de experts...

Als je je tanden nooit poetst, krijg je uiteraard allerlei problemen met je gebit. Dat is logisch.

Nu vraag ik me al een tijdje af... als je iets eet of drinkt, na hoeveel tijd moet je dan uiterlijk je tanden poetsen om te zorgen dat er geen schadelijke gevolgen optreden?

Normaal gesproken poets je (hoop ik) toch wel 3 keer per dag je tanden. Maar stel nu, je poetst 's morgens om 08.00 uur je tanden en vervolgens eet je om 11.00 een boterham en drink je een kop koffie. Stel dat je dan pas om 18.00 uur weer je tanden poetst, zit daar dus 7 uur tussen. Kan dat kwaad? Is het bijv. beter om altijd als je iets gegeten/gedronken hebt binnen 2 uur je tanden te poetsen? Na hoeveel tijd zonder te poetsen wordt het "kritiek"? Ik hoop dat iemand hier wat duidelijkheid over kan geven, want ik ben daar wel erg benieuwd naar. Alvast bedankt.
SwieberDeVos

Nee, dit is geen probleem, mits je goed poetst.
Drie keer per dag poetsen heeft niet zoveel zin als je het niet goed doet : systhemathisch te werk gaan is erg belangrijk.
Ook is het gebruik van fluoridetandpasta van groot belang, net als dagelijks interdentaal reinigen.
Beperk verder het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 per dag, en wacht na het eten en/of drinken (behalve water dan) minimaal drie kwartier met het poetsen van je tanden.

Zelf poets ik sochtends voor het ontbijt drie minuten elektrisch, savonds voor het slapen gaan weer 3 minuten elektrisch en gebruik ik dagelijks floss en ragers. Met resultaat : nooit gaatjes of ontstoken tandvlees.
wo, 09/03/2014 - 23:45 Permalink
Tandenborstelman

Hallo Swieber. Dankjewel voor je reactie. Ben jij een mondhygiënist/tandarts of (net als ik) gewoon een bezoeker?

Ik poets m'n tanden altijd goed (niet elektrisch overigens) en flos dagelijks. Ik gebruik geen ragers omdat m'n tanden erg dicht tegen elkaar aan staan. Maar mijn vraag is vooral na hoeveel tijd niet poetsen je gebit schade ondervindt. Stel ik drink een bak sterke koffie, vormt dat dan bijv. aanslag op je tanden als je niet binnen x uur je tanden poetst. Of stel ik eet een paar boterhammen en poets pas 10 uur later m'n tanden (bijv. omdat ik onderweg ben). Zorgt dat dan voor schade aan m'n tanden vraag ik me af...
do, 09/04/2014 - 00:11 Permalink
Tandenborstelman

Hoi Romy,

Dankjewel voor de tip. Erg fijn!

Het is dus eigenlijk de plaque die "gevaarlijk" is en niet het eten zelf. En nog als laatste vraag... als je veel koffie drinkt, dan kan zich soms "aanslag" op je tanden vormen. Helpt poetsen binnen niet al te lange tijd na het drinken daar nog tegen? Of moet je gewoon accepteren dat je van koffie drinken soms wat aanslag kunt krijgen?
vr, 09/05/2014 - 00:08 Permalink
vV

je gaat nu (weer) heel gedetailleerd bezig. Hoe schadelijk wat allemaal precies is zit ook nog een individuele factor in, die is niet te bepalen.
Je kan ook misschien je iets minder druk om bepaalde zaken maken, de basis zal inmiddels ongetwijfeld goed zijn, heb je twijfels bezoek een tandarts en/of MH , die kan een individueel advies opstellen, in relatie met je voeding en andere leefgewoontes.
Gewoon doorgaan met adem halen, er zijn al genoeg (teveel) andere zaken om je druk cq zorgen om te maken.
za, 09/06/2014 - 14:21 Permalink
Tandenborstelman

@Romy: dankjewel!

@vV: ik vraag ook niet naar een specifiek (op-maat) antwoord, maar ik kan me voorstellen dat je bijv. kunt stellen dat je (in het algemeen) binnen een bepaald aantal uur moet poetsen om beschadiging tegen te gaan. Het gaat niet om druk/zorgen maken, maar om een stukje extra inzicht/bewustwording. Zo bestaat er bijv. de "richtlijn" dat je per poetsbeurt minimaal 2 minuten moet poetsen. Zelf poets ik wat langer. Maar ik kan me dus voorstellen dat er meer van dit soort richtlijnen/adviezen zijn en daar heeft mijn vraag dus betrekking op, namelijk of het aanbeveling verdient om na het eten/drinken binnen x(?) uur je tanden te poetsen.
zo, 09/07/2014 - 03:06 Permalink
Romy32

aangezien de algemeenheden die je zoekt zeer waarschijnlijk met de zoekfunctie van dit forum en anders wel gewoon op het www te vinden zijn

Dat is zeker waar.
Als ik een vraag zie waarop ik het antwoord weet, vind ik het altijd leuk om te reageren, maar iedereen die een béétje kan googelen had mijn antwoorden ook makkelijk kunnen vinden.
zo, 09/07/2014 - 10:43 Permalink
vV

@Romy: dankjewel!

@vV: ik vraag ook niet naar een specifiek (op-maat) antwoord, maar ik kan me voorstellen dat je bijv. kunt stellen dat je (in het algemeen) binnen een bepaald aantal uur moet poetsen om beschadiging tegen te gaan. Het gaat niet om druk/zorgen maken, maar om een stukje extra inzicht/bewustwording. Zo bestaat er bijv. de "richtlijn" dat je per poetsbeurt minimaal 2 minuten moet poetsen. Zelf poets ik wat langer. Maar ik kan me dus voorstellen dat er meer van dit soort richtlijnen/adviezen zijn en daar heeft mijn vraag dus betrekking op, namelijk of het aanbeveling verdient om na het eten/drinken binnen x(?) uur je tanden te poetsen.

toch even aanvulling: sla ook je oude eigen topics en topics waar je gereageerd hebt even na, want dat gaat deels over hetzelfde. Alleen ging het toen om the en hoe snel je mag poetsen erna, en nu om koffie en hoe lang je kan wachten. De aard van de algemeenheden is echter niet anders, namelijk gewoon met een simpele zoekopdracht met elke zoekmachine te vinden.
zo, 09/07/2014 - 12:32 Permalink
Tandenborstelman

vV er is inderdaad een hoop op Internet te vinden, maar zoals je volgens mij zelf ook al eens aangaf, is niet alles even betrouwbaar. Daarom kom ik naar deze plek. Omdat hier de experts zitten die mijn vragen beter kunnen beantwoorden dan wie dan ook. Tenminste daar ga ik vanuit. Ik vind het overigens jammer dat je zo snel afhaakt wanneer iemand om informatie vraagt. Maar goed, ik ben toch weer een beetje wijzer geworden. Bedankt allemaal.
zo, 09/07/2014 - 13:59 Permalink
vV

Ik haak helemaal niet snel af hoor, maar je vraagt naar algemeenheden en geeft daarbij aan aan meer dan dat geen behoefte te hebben (nu) , daar heb je helemaal geen expert voor nodig, en is een benadering die mij ook niet erg prikkelt er nog verder iets mee te doen aangezien het belangrijkste deel van mijn opmerkigen (weer) terzijde wordt gelegd.
Iemand met gezond verstand is volgens mij verder prima in staat mbt de info op het www de appels van de peren te scheiden. Jammer alleen dat de info en zo van dik een half jaar terug blijkbaar niet goed doorgekomen is of is blijven hangen.
zo, 09/07/2014 - 15:57 Permalink
Tandenborstelman

Wie zal het zeggen vV. Laat ik het erop houden dat ik jouw manier van discussiëren persoonlijk (en dan praat ik dus voor mezelf) niet zo heel prettig vind. Misschien ligt dat aan mij, maar dat doet verder niet terzake. Ik had hier nog een toelichting getypt, maar om deze discussie niet nog verder off-topic te laten gaan, stuur ik je deze even via een privé-berichtje.
zo, 09/07/2014 - 16:35 Permalink
vV

iedereen heeft recht op zijn m persoonlijke mening, maar van pb`s met een dergelijke inhoud blijf ik in de toekomst toch echt liever verschoond.
Behalve dat het de plank misslaat, echt volledig, mis ik elke zelfreflectie erin, oftewel: het ligt in jouw ogen allemaal aan mij.
Nu ja dan is dat zo, mijn patiënten hebben een andere mening, en die zijn voor mij echt belangrijker dan een anoniem persoon dei alleen oordeelt op basis van zijn gevoel bij wat hij meent te lezen (meestal zaken die er echt niet staan dus...).
en nu echt een punt erachter? voordat ik ertoe verleid wordt de pb openbaar te maken ?
zo, 09/07/2014 - 17:05 Permalink
Tandenborstelman

Jammer dat je wederom op zo'n negatieve manier reageert. Ik probeer bewust de discussie in alle discretie via een privé-conversatie te voeren... ik stop daar de nodige tijd in, en jij stelt vervolgens voor om deze privé-discussie dan maar even openbaar te maken??? Echt? Meen je dat nou?? Ik ben zeer verbaasd dat je zoiets überhaupt overweegt.

Maar weet je wat? Het is jouw feestje. Doe vooral wat je niet laten kunt. Als jij onze privé discussie openbaar wilt maken, moet je dat vooral doen. Ik vind het sowieso al kansloos dat je in het openbare forum gaat reageren op een bericht wat ik je notabene PRIVÉ toestuur. Je blijft continu alles op mij afschuiven, en alle goedbedoelde adviezen die ik geef ga je niet eens op in. Maar uiteraard... het ligt allemaal aan mij. Je hebt helemaal gelijk.

Wat mij betreft eindigt de discussie hier. Ik ben er klaar mee.
zo, 09/07/2014 - 18:01 Permalink
vV

zucht...kansloos dus.

Die pb `s staat overigens ook alleen maar een herhaling in en een verdere aanscherping, dus zo bijzonder dat dat per se prive moet blijven zijn ze niet. Daarnaast vind ik het vreemd dat dat ineens per pb moet .
Houd er ajb mee op mij pb te sturen, ok? ben daar zeker op deze manier niet van gediend namelijk. en het voegt niets toe.
ben dat doorzemelen en herhaling van zetten en betogen inmiddels wel een beetje beu.
Heb al weer spijt ervan dat ik uit goede bedoeling gereageerd heb.
zo, 09/07/2014 - 18:28 Permalink
vV

jammer, het begon net interessant te worden .... :cry: voorstel is van mijn overigens afgewezen.
Wanneer je weer met een vraag komt , en ik vind hem de moeite om op te antwoorden, al is dat alleen voor meelezers die er ook wat aan kunnen hebben, doe ik dat gewoon. Wellicht dat ik dan jouw poging die wellicht volgt om het van een vraag over het ene (mond gerelateerde vraag) om te buigen naar een discussie over iets anders , namelijk waarom ik reageer zoals ik doe (mijn handelen ter discussie stelt) negeer, maar misschien ook niet...Dat is in ieder geval niet aan jou om te bepalen. En dat het voor jou beter is, daar kan ik niet over oordelen, dat het voor mij beter zou zijn kan ik wel over oordelen, en dat is dus niet zo.
Ik heb hier niets neergezet waar ik mij niet goed bij voel of waar ik niet (meer) echt achter sta namelijk.

een kleine toevoeging: ik ben nu ook nog eens met een klein experimentje bezig, hopelijk stel je mij niet teleur. Het is wel zo eerlijk je even te vertellen dat je er deel van uit maakt.
zo, 09/07/2014 - 20:02 Permalink
Tandenborstelman

"jammer, het begon net interessant te worden"

Wat vond je er interessant aan dan? Daar ben ik dan wel benieuwd naar.

"ik ben nu ook nog eens met een klein experimentje bezig, hopelijk stel je mij niet teleur."

Ik krijg de indruk dat ik jou altijd teleurstel... maar vertel maar om wat voor experiment het gaat.
zo, 09/07/2014 - 20:12 Permalink
Tandenborstelman

"En ook hier verloopt het item dat Tandenborstelman opstartte weer volgens hetzelfde stramien als altijd: het verzandt in een oeverloze discussie..."

Dag OrthoLimburg, wijt je dat aan mij?

Ik heb eerder op de avond overigens al een verzoek naar Lieneke gestuurd om dit topic te sluiten.
zo, 09/07/2014 - 21:14 Permalink