Eten na het poetsen, hoe lang wachten?

Author:
Forsakeneyes
Posted:
ma, 01/02/2012 - 02:02
Aangezien ik zo snel mogelijk na het opstaan naar de sportschool wil, eet ik in de ochtend vóór en na het sporten iets en poets ik daarna pas mijn tanden. Maar hoe lang moet ik wachten na het poetsen voordat ik weer iets ga eten? Nu kan ik mij herinneren dat ik ooit in een Amerikaans artikel het volgende gelezen heb:

Na het tandenpoetsen moet je gebit zich her-mineraliseren. Dit proces start ongeveer 10 minuten na het laatste contact met voedsel en kan tot 2 uur in beslag nemen.

Je komt dan op een totale tijd van 3 uur zonder eten uit: Eten na sporten, uurtje wachten (zuur herstel), poetsen, 2 uur (en 10 minuten) wachten en dan pas eventueel weer eten. Erg praktisch is dit niet. Toch wil ik zuinig op mijn tandjes zijn, al helemaal omdat ik ook 12 composiet-facings "draag".

Wat hebben jullie hierover te zeggen? En kan het tot slot kwaad om pas een paar uur na het op staan mijn tanden te poetsen, wat dus het geval is op sportschool-dagen? Graag een antwoord van een expert, gezien dit:

I just did it so no, dont you see they protect your teeth for 12 hours once you brush ;)

Na, I always enjoy a tall glass of orange juice right after brushing.

...juist ja. "Veel plezier met je kunstgebit", denk ik dan :smt003
twilitekid

Het advies is juist om niet te snel te poetsen nadat je hebt gegeten, niet andersom. Met name als je iets zuurs hebt gegeten of gedronken is het verstandig om te wachten (een uur wordt aangeraden). Er is bij mijn weten niets op tegen om direct na het poetsen iets te eten, behalve dat veel dingen niet al te best smaken direct nadat je je tanden hebt gepoetst :P
ma, 01/02/2012 - 20:10 Permalink
Forsakeneyes

Het advies is juist om niet te snel te poetsen nadat je hebt gegeten, niet andersom. Met name als je iets zuurs hebt gegeten of gedronken is het verstandig om te wachten (een uur wordt aangeraden).

Daar ben ik mij van bewust, ik wacht altijd een uur of langer met poetsen na het eten
Er is bij mijn weten niets op tegen om direct na het poetsen iets te eten, behalve dat veel dingen niet al te best smaken direct nadat je je tanden hebt gepoetst :P

Zelf ben ik er vrij zeker van dat dit toch wel het geval is, heeft iets met de schurende werking van de tandenborstel op de tanden te maken, die de tanden ook tijdelijk wat "zwakker" maakt. Maar ik ben geen expert, daarom wil ik het graag weten van een tandarts en/of mondhygiënist.
ma, 01/02/2012 - 23:05 Permalink
dj

Hmm ja ik ben geen van beiden, maar misschien komt er later nog wel zo een langs. Dekkiiiiiing! :)
Ik kan niet al je vragen bantwoorden maar wel wat info geven.

Remineralisatie heeft o.a. te maken met fluoride.

Fluoride zit in de meeste tandpasta en het hecht zich aan het glazuur waardoor dat harder wordt, in een zogenaamde evenwichtsreaktie. Dit begint direct zodra er fluoride in de mond aanwezig is of ik moet me heel erg vergissen. Dit heet remineralisatie. Hoeveel fluoride zich aan het glazuur hecht wordt o.a. beinvloed door hoeveel fluoride er aanwezig is maar ook hoelang dat aanwezig is. Tijdens het poetsen gebeurt dit, maar je kunt ook na het poetsen zorgen dat er wat langer wat fluoride in het speeksel zit. Dat zou je b.v. kunnen doen door na het poetsen een beetje tandpasta in de mond te doen of door te spoelen met een middel dat fluoride bevat en/of door dit niet helemaal uit te spoelen.
Ik zou wel na het poetsen uitspoelen, dat je in ieder geval de etensresten en plak kwijt bent, daarna extra fluoride.

Ik denk dat je ervan uit kunt gaan dat je als je de voorgeschreven drie minuten poetst met een fluoridetandpasta, je al een flinke hoeveelheid remineralisatie te pakken hebt. Het helpt natuurlijk vast wel dit ook echt goed te doen, dus alle plak en etensresten te verwijderen en zeker ook interdentaal te reinigen. Dan kan de fluoride er beter bij.

Remineralisatie door fluoride na het poetsen zou heel goed door direct na het poetsen eten of drinken beinvloed kunnen worden. Of, hoeveel en na hoeveel tijd dit nog het geval is zou ik niet kunnen zeggen, zelfs als je daar gegevens over hebt moet je je realizeren dat er vele factoren zijn die daar nog invloed op zouden kunnen hebben. De meest voor de hand liggende daarvan lijkt mij de zuurgraad.

Maar een beetje eenvoudiger kan het wel gemaakt worden. Voedingsmiddelen voeden behalve jou ook de bacterien in de mond, inclusief de schadelijke. Suiker en in mindere mate koolhydraten zijn hier de grote boosdoeners. Heb je nou aanleg voor caries of tandvleesproblemen dan is het best voor de hand liggend de mond na het schoonmaken ook enige tijd schoon te houden. Bacterien krijgen daar toch een opdonder van.

Over het algemeen wordt gezegd dat een maal per dag echt goed poetsen eigenlijk al heel wat is, twee maal is wel een stuk veiliger en driemaal zou eigenlijk niet nodig moeten zijn voor de meeste mensen als er verder geen problemen zijn. Laat dat je niet weershouden bij enige twijfel toch driemaal te poetsen. Dat sportschooldagschema kan dus gewoon in principe.

Wil je nou direct na het opstaan poetsen, moet je dat m.i. gewoon doen. Eet je tijdens het onbijt suiker, is het waarschijnlijk beter het poetsen na het ontbijt te doen. Dit lijkt mij voor de meeste mensen het meest voor de hand liggendst. Wil je uitgebreid aan sinasappelsap o.i.d. slubberen dan is het beter voor (of lang na) het ontbijt te poetsen, maar je zou dan omdat dat suiker bevat heel goed even na kunnen spoelen, dan ben je in ieder geval wat suikers uit de mond kwijt. Met vast voedsel werkt dat minder. Wil je een wat langere inwerking van fluoride na het poetsen, dan zou je voor je de deur uitstapt een beetje tandpasta in de mond kunnen doen, of b.v. een geschikt spoelmiddel gebruiken.

Ontbijten, poetsen en interdentaal reinigen, glaasje sap, mond spoelen met water kan ook. Zo je wilt daarna wat extra fluoride.

Je bent op de hoogte van het vershil tussen iets wat chemisch gezien zuur is en wat zuur smaakt? Zoetigheid verhult de smaakt van zuur. Vrijwel alle zoete frisdranken en vruchtesappen zijn zuur. Een glas water met een beetje citroensap maar geen suiker smaakt zuur maar hoeft chemisch gezien helemaal niet zo zuur te zijn.

Dussss
zo, 01/08/2012 - 07:27 Permalink
Lieneke

Bij het poetsen wordt er een soort beschermingslaagje (pellicle) eraf gepoetst. Hierdoor hebben de zuren iets meer vrij spel dan als je niet gepoetst zou hebben. Je zou dus kunnen zorgen dat je niks zuurs eet als je erna zou willen poetsen. Maar ja, wat is dan zuur en wat is dan niet zuur? Daarom wordt er aangeraden om niet te poetsen een half uur tot een uur na het eten. En daarna kan het rustig wel weer. En ervoor, kan gek genoeg, ook.
zo, 01/08/2012 - 09:48 Permalink
dj

Oh ja het beschermlaagje ... een soort slijmlaagje http://en.wikipedia.org/wiki/Dental_pellicle.

Oh vergeten: remineralisatie vindt ook plaats na een zuuraanval. Dit is dan niet zozeer van het fluoride uit je tandpasta of mondwater, maar van opgelost tandglazuur.
Zoals Lieneke aangeeft, vaak wordt zekerheidshalve aangenomen dat elke maaltijd een stevige zuuraanval geweest kan zijn want, inderdaad, hoe weet je wat zuur is en niet?
zo, 01/08/2012 - 10:59 Permalink