Er zeer tandvlees (ontstoken?)

Author:
Danielle84
Posted:
ma, 06/02/2008 - 11:00
Hoi

Ik heb sinds eergister heel erg last van m`n tandvlees op 1 plek. doet enorm zeer! Spoel al wel met bocasan mondspoel middel en met m`n electriche tandenborstel ga ik er wel gewoon over heen.

Het trekt enorm door in mn tanden! Best pijnlijk. Misschien doordat ik zwanger ben (3mnd) Heb hier nog niet echt eerder last van gehad. Neem tabletten met vit D erin en eet (bijna) elke dag fruit!

graag reactie Groetjes Danielle
Spiegeltje

Voor zo ver ik weet is niet bekend waarom forse tandvleesontsteking kan leiden tot vroeggeboorte. Er zijn wel onderzoeken die dit verband laten zien dus voorzichtigheid is op zijn plaats. Je moet bedenken dat het effect van een plaatselijke ontsteking doorwerkt op het hele lichaam en vaak via bloedanalyses is vast te stellen. In zeer zeldzame gevallen kunnen ernstige complicaties optreden voor de moeder maar dat staat los van de zwangerschap.

Er zijn redenen van heel verschillende aard waarom tandvleesproblemen relatief vaak (circa 50%) voorkomen tijdens de zwangerschap, zoals hormonale effecten (verandering bloedvaten en tandvlees, tanden gaan losser zitten zodat makkelijk plaque ophoopt), veranderde eetgewoonten (meer behoefte aan zoet) en minder aandacht voor de mondhygiene door de perikelen van de zwangerschap.

Een ding staat vast: bij een uitstekende mondhygiene en behandeling door de tandarts/mondhygieniste kan de ontsteking altijd onder controle kan worden gehouden, zwanger of niet. Geen plaque = geen onsteking!
ma, 06/02/2008 - 18:15 Permalink
Danielle84

Hallo

Bedankt voor de reacties. Mijn tandvlees is niet open geloof ik ja als je er met de elect. tanenborstel over heen gaat wel. Het ziet er iets rodig uit en doet gewoon zeer. Voel het gewoon bijna heel de dag. `t is echter maar 1 plekje.

Ik poests 2 x per dag electrisch + ik flos `s avonds. Dan heb ik toch een redelijk goede mondverzorging?

Groetjes Danielle
ma, 06/02/2008 - 18:34 Permalink
poesiemauw

Ik heb ook klem-knarsproblemen en heb dit een tijdje geleden ook gehad (zie topic). Na 2 weken is dit spontaan voorbij gegaan. Ik heb intussen wel extra gestokerd en geflost en gespoeld met perio-aid. Het was een ontsteking van het tandvlees van mijn achterste kies onderaan. Deze wordt nogal sterk belast als ik 's nachts klem en daardoor is volgens mij het tandvlees ontstoken geraakt.
ma, 06/02/2008 - 19:58 Permalink
Spiegeltje

Ik poests 2 x per dag electrisch + ik flos `s avonds. Dan heb ik toch een redelijk goede mondverzorging?


Op zich is dat oké, maar nog geen zekerheid dat alle plak wordt verwijderd. Je moet ook voldoende tijd nemen (minimaal 2 minuten) én de juiste techniek volgen. Zie http://www.poetstechnieken.nl.

Je zou ook eens in plaats van flossen kleine ragertjes kunnen gebruiken, vooral rond de probleemkies/tand, dat werkt vaak net iets effectiever dan flossen. Er moet wel voldoende ruimte zitten tussen de elementen maar vaak kan het wel. Niet zomaar beginnen want een te dikke rager beschadigt de tand en een te dunne is niet effectief. De tandarts of mondhygieniste kan adviseren welke maat je moet gebruiken.

Als de tandarts het heeft schoongemaakt en je goed poetst en ragert zou het toch wel over moeten gaan. Maar echte alle plaque verwijderen is geen sinecure, je moet er heel bewust mee bezig zijn. Bij zwangerschap geldt dat in versterkte mate.
ma, 06/02/2008 - 20:21 Permalink
Danielle84

Hoi

Oke bedankt. Nou ik kijk het nog even aan is het eind van de week nog niet over dan ga ik es bellen. Mijn kiezen staan heeeel dicht op elkaar met de flos kom ik er al moeilijk tussen. Maar ik ben anderhalve week geleden nog bij de tandarts geweest en die heeft die kies toen helemaal na gekeken incl foto en er was niks te zien. Als er veel plak zat en toen ook al ietsje ontstoken was had hij er toch wel wat van gezegd? want heb nog gevraagd of het tandvlees ontstoken was toen zei hij nou dat valt wel mee gewoon goed blijven poetsen!

Groetjes Danielle
ma, 06/02/2008 - 22:10 Permalink
mamjean

hoi,
goed poetsen is ok, maar te goed poetsen niet, Ik heb net 10 kronen, en dacht ook dat GOED poetsen best was. Helaas ik poetste TE GOED, resultaat dat het tandvlees te ver optrok. Na bezoek mondhyg. met goede uitleg hoe ik het dan wel moest doen is alles na 1 week weer ok.

Dus ga of direkt naar je tandarts of bezoek de mondhyg. die is daar in gespecialiseerd. Zeker nu je zwanger bent zou ik het bezoek niet uitstellen of wachten of nog even blijven aankijken. De gezondheid van jezelf en je kindje is nu het belangrijkste.
groetjes
wo, 06/04/2008 - 14:51 Permalink