en nu een kunstgebit?

Author:
tjaatje
Posted:
do, 11/19/2009 - 00:31
Oke, dit even in het kort. Mijn gebit is zwak en slecht. Melkgebit had wolf, blijvende kiezen kwamen poreus door, en moesten gelijk zwaar gevuld worden. Al jaren heb ik tandvlees problemen, terugtrekkend tandvlees, wat uiteindelijk een paar jaar geleden resulteerde in pijn pijn pijn, en de eerste meer-vulling -dan- kies werd getrokken. (onderin)
Gelijk een ontsteking volgde. Een jaar later volgde de achterste kies, onderin, Weer een jaar later, de andere kant onderin, achterste. Pijn is ook niet wat. De tandarts wijt alles aan slechte mondverzorging. Ik poets elektrisch, heb echt wel met ragertjes gewerkt, spoel met antibacterieel, en de assistente haalde elke keer het toch aanwezige tandsteen weg.
Boven bij de hoektand is het tandvlees behoorlijk teruggetrokken, evenals om de kiezen heen.
Ik heb de afgelopen anderhalf jaar veel medicatie gebruikt, morfine, diclofenac etc, ivm een hernia. na de eerste hernia operatie, december vorig jaar. namen mijn klachten toe. Koud eten, warm eten, pijnscheuten. Net voor de tandarts met vakantie ging kon ik nog terecht, en werd de blootliggende tandwortel (?) geseald. Dit hielp niet. met veel pijnstillers de vakantie door. Nog naar een vervangende tandarts geweest, die een wortelkanaalbehandeling voorstelde, maar daar had ik net niet genoeg geld voor mee, en bovendien, moest de eigen tandarts daar akkoord mee gaan, en de behandeling afmaken. Want trekken zei hij, dat is definitief. Weer geseald. Zodra mijn eigen tandarts er weer was, heb ik opgebeld, en kon ik terecht. Hij vond een wortelkanaalbehandeling onnodig duur en ook niet zinvol, gezien de staat van de kies, hij zakte al uit het kaakbot. Kans op breuk en ellende was te groot. Ondertussen had ik zoveel pijn, maar ook weer een tweede hernia, dus lang in de stoel liggen en de behandeling ondergaan kon ik ook niet. Dan maar trekken.
Dat was augustus.
Hierna ging de boel lekker ontsteken. Ik had zware pijnstillers, voor mijn rug. De pijn viel dus mee. Spoelen met chloorhexodine en na een twee weken haalde ik behoolijk wat splinters uit de wond. Ha, dacht ik.. nu is het over.
Ik kon geen kant op, lag te wachten op een operatie, dus ik poetste, en slikte pijnstillers, maar.. mijn klachten waren niet over. Niet echt pijn, maar het leek of het tandvlees niet goed heelde, alsof het met losse vellen in mijn mond lag. De binnenkant van mijn wangen raakten geïrriteerd, vieze smaak in mijn mond ( heb ik ook al langer) constant mijn tong naar die plek toe, en dan proefde ik toch bah, en voelde ik viezigheid. Ik kon zelf niet goed zien, hoe en wat. Mijn gehemelte en ook de andere kant binnenkant wang raakten in de loop van de dag steeds geïrriteerder, opgezwollen leek het wel.
Bovenin, een tand, aan de zijkant, pijnlijk, meer vulling dan tand, is het herstel ook niet meer waard. Dus dat er nog bij. toen de operatie, en afgelopen maandag daar de hechtingen van uit laten halen, en gelijk de huisarts even in mijn mond laten kijken. Die constateerde chronische ontsteking, en ik kreeg een spoelmiddel mee, met het advies contact met de tandarts op te nemen. Want er zat ook allemaal los overlappend tandvlees.
Vandaag was ik bij de tandarts. De wond van het trekken van die kies was dicht. De splinters zouden van het kaakbot zijn.
hij heeft een foto gemaakt van die kant. Met een haakje in mijn tandvlees zitten porren, wat op sommige plekken pijnlijk was. Ook bloed opleverde en wat nog meer.. vergevorderde ontstekingen, die volgens het fotootje het bot al aan het aantasten zijn. Ook de andere kant achter in boven, begint klachten te geven, vandaar ook die irritaties aan die kant. Ik verga nog niet van de pijn, maar dat is volgens hem een kwestie van tijd. Ik moest er maar over denken om alles te laten trekken en een kunstgebit te nemen.
Ik weet dat dat er aan komt. maar het viel me rauw op het dak. Mijn voorste tanden zijn goed. Maar volgens de tandarts, zal dit voortschrijden, bot aantasten, en is het beter om alles te trekken, zodat de prothese beter passend zit, door dat bot.
Terwijl ik meer dacht aan een plaatje, met kiezen, kan dit volgens hem niet, ivm de tandvleesproblemen en het kan niet aan tanden bevesgtigd worden. Bovendien zouden de tanden daar weer meer onder lijden.
Vooral dat hij zei dat ik niet goed genoeg voor mijn gebit heb gezorgd, geeft me een rot gevoel. Ik ben vreselijk overstuur geraakt op de terugweg en vanmiddag ook nog. En weet niet wat ik nu moet doen. Alles trekken kan nu nog niet ivm mijn rug. Maar is het zinvol om een second opinion aan te vragen? Of naar de parodontisten praktijk te gaan? Kan er nu verder niks meer aan die ontstekingen gedaan worden? Is trekken de enigste optie, met die slechte zwaar gevulde kiezen, en moet ik inderdaad een volledig bovengebit?
enerzijds denk ik, trek die handel er maar uit, geen pijn meer, en estetisch misschien, zeker weten eigenlijk wel, mooier. Maar..