Door tandenknarsen een spleet tussen achterse kiezen waar resten zorgen voor ontstoken tandvlees

Author:
rsteven
Posted:
do, 05/31/2018 - 15:32
Beste forum lezers,

Ik heb last van een spleet tussen de achterse kiezen (aan beiden kanten) waar resten zorgen voor ontstoken tandvlees.
De spleten zijn ontstaan door tandenknarsen volgens mijn tandarts.
Nu is mij verteld dat er geen oplossing voor is behalve goed flossen en schoon houden wat ik dus zo goed mogelijk doe, dus ook tandenstokers en spoelen met mondspoeling.

Echter toen ik op reis was had ik hier minder tijd of de gelegenheid toe en toen zijn aan beiden kanten het tandvlees gaan ontstoken. Dat deed pijn bij het eten en de pijn leek zich uit te spreiden. Nu is het wel over omdat ik het weer goed schoon houd maar het blijft natuurlijk steeds vies worden en ik vrees dat de tanden worden aangetast. Tevens is het slecht voor de gezondheid wanneer er veel bacterien zich steeds ophopen en dat wil je natuurlijk niet je hele leven lang binnenkrijgen en kan voor slechte adem zorgen.

Zijn er mensen die tips hebben? Dat zou erg op prijs worden gesteld.
Alvast veel dank.
Lieneke

Als antwoord op door rsteven

Goede vraag! Er moet inderdaad een structurele oplossing komen. Daarom start de mondhygienist in zo'n geval een traject; het paro-protocol. De ruimte kan nooit steriel worden en er blijven dus altijd bacteriën achter. Als zij opnieuw uitgroeien, worden ze agressief en blijft de ontsteking actief. Daarom moet een mondhygienist deze biofilm in zijn groei verstoren voordat het weer agressief wordt. Dat betekent doorgaans in de nazorg elke 3 maanden blijven komen totdat het zo goed gaat dat het afgebouwd kan worden naar een half jaar. Je krijgt dan ook 'les' in hoe je het zelf schoon kunt houden; iets wat echt goed op die plekken past en met de juiste techniek. Het begin van zo'n traject is vrij intensief; eerst wordt er onderzoek gedaan en dan alles gericht gereinigd en glad gemaakt. Dat kost meestal een paar behandelingen. Daarna zullen de spleten (pockets genaamd) dichtgroeien tot zover mogelijk. Er volgt weer een onderzoek om te checken of dit voldoende is gebeurd en daarna volgt die nazorg. Meer informatie hierover kun je vinden op onze info-pagina onder de noemer 'parodontitis'.
vr, 06/01/2018 - 09:31 Permalink
vV

ik vraag mij af of er echt sprake van parodontitis is. Hooguit locaal waar voedselimpactie plaatsvindt. Ik vermoed door breuk glazuur door knarsen. Deze tandarts lijkt geen zicht op en ervaring met dit soort probleem te hebben, maar daar is wel degelijk iets aan te doen. Kan je eens BW fotos opvragen en hier plaatsen?
Kan ik kijken hoe en wat. Wanneer de oorzaak van de voedselimpactie weg is, is het tandvleesprobleem in de regel ook opgelost (na locale reiniging, maar dat kan gelijk met het oplossen van de oorzaak)
vr, 06/01/2018 - 09:50 Permalink
rsteven

Als antwoord op door Lieneke

Super bedankt voor alle reacties, wordt erg gewaardeerd. Momenteel heb ik geen fotos, die moet ik dus los zien te peuteren bij de tandarts volgende als ik er weer ben.

Ik heb alleen een vraag bij deze opmerking:
Daarna zullen de spleten (pockets genaamd) dichtgroeien tot zover mogelijk.

Hoe kan het dat die spleten vanzelf dichtgroeien en nu dus niet?
vr, 06/01/2018 - 13:30 Permalink