Direct na eten spoelen met (alcoholvrij) mondwater - Zinvol?

Author:
Anoniem (niet gecontroleerd)
Posted:
wo, 06/25/2014 - 09:44
Het is bekend dat tandenpoetsen direct na het eten slecht is voor je tandglazuur, omdat zuren uit eten/drinken je tandglazuur kunnen verzachten waardoor het kwetsbaar is en makkelijk weggepoetst kan worden.

Er wordt daarom vaak geadviseerd om na het eten minstens een uur te wachten met tandenpoetsen. Maar omdat ik meestal om de twee uur eet, vind ik het moeilijk om na elke maaltijd te poetsen. Want op het moment dat ik weer mag poetsen heb ik alweer honger en wil ik weer eten… Ik sla het poetsen daardoor nog wel eens over waardoor ik uiteindelijk maar 1 of 2 keer per dag poets, wat volgens mij (en volgens mijn orthodontist) gewoon te weinig is.

Ik vraag me af of het daarom zinvol is om vrij snel na het eten eerst te spoelen met (alcoholvrij) mondwater of fluorideoplossing, en een half uur daarna te poetsen. Op die manier zou ik sneller na het eten kunnen poetsen, en op een dag dus vaker poetsen.

Kan spoelen met mondwater kort na het eten het zacht worden van het tandglazuur tegengaan en helpen het te herstellen? Of is dit juist extra schadelijk, bijvoorbeeld vlak na de zuurinwerking uit bijvoorbeeld zure drank of fruit?
Bas001 (niet gecontroleerd)

Interessant, heb je misschien een link?

Dat zou betekenen dat ik dus ook direct na zure vruchtensap e.d. gewoon meteen mijn tanden kan poetsen..?

Of misschien toch eerst spoelen met mondwater/fluoride om zacht worden van tandglazuur tegen te gaan?

Heeft iemand anders hier een mening over?

Alvast bedankt voor het meedenken.

Bas
wo, 06/25/2014 - 11:59 Permalink
Alexandra11

Ik denk zelf dat het beste is om je lichaam zelf de kans moet geven om de boel te herstellen. Hoe meer je je gaat mengen in het natuurlijk proces hoe groter de kans dat je het evenwicht verstoord. Speeksel is een bijzonder helend goedje, en je lichaam weet precies wat het moet doen, mits je zelf de boel niet in de war brengt met allerlei chemische stofjes. Speeksel is antibacterieel, het beschermt/buffert tegen zuren in voedsel, en het bevat ook nog antistoffen tegen virussen en schimmels. Mondwater is dus eigenlijk onnodig. Je kunt wel preventief werken: onnatuurlijke situaties vermijden, zoals zo min mogelijk "vrije" suikers en zuren consumeren. Het gebit is er niet op berekend dat er jaarlijks tientallen kilo's suikers en honderden liters cola, koffie en andere fosforzuren met regelmaat langs de elementen vloeien. Een beetje is niet erg, alles in gematigdheid. 2x poetsen zal dan heus wel volstaan.
wo, 08/13/2014 - 01:04 Permalink