Diagnose: Parodontitis

Author:
Wessel
Posted:
zo, 06/11/2006 - 01:24
Hallo,

Ik heb helaas een drietal maanden geleden de diagnose gehad van ernstige Parodontitis. Doordat ik wilde weten wat dit nu feitelijk was ben ik gaan zoeken op het internet en kwam ook op deze site.
Met veel interesse heb ik de diverse berichten in de diverse forums gelezen en vind het super dat er zoiets is.

Ik ben onlangs gestart met het hele behandel traject en dacht dat mijn ervaringen mogelijk interessant kunnen zijn voor andere bezoekers.

Laat ik bij het begin beginnen>
Medio Feb/Maart dit jaar moet ik voor controle op bij mijn reguliere tandarts (sinds 1998). Mij wordt medegedeelf dat inverband met efficientere tijds indeling de controle wordt uitgevoerd door de assistente. Zij is daar ook bevoegd voor is mij verzekerd dus geen probleem.
Alles OK, maar zij er ooit wel eens "pockets" gemeten? was de vraag.
Nee, stamelde ik (ik wist niet wat dit was) en aldus gebeurde.
De poctes waren een ietswat verdiept en ik werd doorverwezen naar de mondhygieniste. Afspraak begin April.
De mondhygieniste heeft mij alles uitgelegd over pockets, vingitis en parodontitis.
Een ietswat vesuft van alle info de behandeling van meten ondergaan (was niet echt prettig maar te doen).
Conclusie: U heeft een vergevorderd staduim van Parodontitis. Ik kan u niet goed helpen en het is beter als u naar een speciaal paradontologisch centrum gaat. Alkmaar of Amsterdam?
Nou Amsterdam dan maar stamelde ik.
Tevens werd mij verteld dat ik met grote waarschijnlijkheid meerdere elementen zou verliezen alsgevolg van deze aandoening.
Op de vraag van mij waarom dit pas nu werdt opgemerkt kreeg ik een ontwijkend antwoord.

Mei, afspraak met het Parodonologisch Centrum. Of ik gebits foto's mee had. Nou die zijn buiten een enkele element foto nooit gemaakt.
Eerst een heleboel foto's maken en door naar de Parodontoloog.
Uiterst vriendelijke man en naar mijn mening erg kundig (ook via google trouwens!).
Conclusie: 7 elementen moeten eruit (6 keizen en een snijtand) voorzichtige kosten indicatie E15.000 - E20.000 (AUW!)

Inmiddels heb ik een nieuwe tandarts genomen die hopelijk wel op dit soort dingen let! en een afspraak gemaakt in het ziekenhuis voor de eerste 4 extracties (3 rechts beneden, 1 rechts boven).
Dit was afgelopen dinsdag.
Planning half uur, werkelijke duur 2 uur 15 min.
Ten eerste mijn tanden zaten ongelofelijk vast (ondanks het grote botverlies) en ten tweede mijn boventand zat met haar wortels in de neusbijholte (Sinus) waardoor de chirurg erbij moest komen.
De ingreep was niet prettig maar volkomen pijnloos. Het trekken van de tanden werd medegedaan door een student. Zij moeten het ook leren maar niet meer op mij ben ik bang...
Nu ben ik 4 dagen verder en heb ik een leuke picasso kleurig gezicht waar de zwellingen enigsinds tot normale proporties zijn geslonken.
Het enige wat mij momenteel opbreekt is dat het geheel onstoken is geworden waardoor ik regelmatig met mijn hoofd tegen de muur ram (figuurlijk). Ook drukt een scherp puntje bot van binnen uit tegen mijn tandvlees. Ik vermoedt dat daar een stukje kaak is gebroken tijdens het trekken.
Ziekenhuis opgebeld, alles uitgelegd, ziekenhuis overlegt met dienstdoende kaakcirurg maar vind het onvoldoende reden om mij naar de poli te laten komen (grrr).
Ik kan dus momenteel ook niet slapen van de pijn en dacht dit is een goed moment om te posten.....
Ik baal wel van de ontsteking daar ik nu een (zakelijk) tripje naar Portugal misloop (mijn vligtuig was geboekt voor morgen 07:05 uur).
Ik durf het zo niet aan!
Ondanks dat ik Brufen 600mg + 2x paracetemol 500mg opheb vlig ik nog tegen het plafond. Spoelen met 1.5% waterper doe ik 3x daags, ik heb een antibiotica kuur sinds dinsdag en Brufen is ook ontstekkings remmend...
Wie het nog snapt mag het zeggen.
Maar ja, ik zorg dat ik maandag morgen als eerste aan de beurt ben in het ziekenhuis (als ik dat redt :oops: )

Enfin, dit was mijn verhaal tot dusver.
Mogelijk dat niemand dit leest maar dan heb ik het toch even opgeschreven en daardoor is maandag ook weer wat dichterbij.....

Mochten er toch reacties komen dan zal ik meer posten over de verdere gang van zaken tijdens mijn behandelingen (men denkt dat ongeveer 1,5 jaar duurt!)

Ron
femm

ik heb er geen verstand van, dus kan niets over je hele verhaal zeggen.
Ik kan je veel sterkte wensen en je adviseren toch het ziekenhuis weer te bellen en aan te dringen dat je toch echt een spoedgeval bent..zeker als je met zoveel pijnstilling nog veel pijn hebt.
zo, 06/11/2006 - 08:19 Permalink
Lieneke

Jeetje, wat een verhaal! Helaas maak ik dit soort dingen bijna dagelijks mee, vooral bij patienten die net van tandarts zijn gewisseld.

Er zijn helaas een aantal tandartsen die slecht de situatie van het tandvlees in de gaten houden. Daardoor worden de patienten te laat naar ons doorgestuurd (dus vergevorderde parOdontitis). Daar baal ik ook van. Wij zijn dan diegene die het slechte nieuws moeten doorgeven maar ondertussen niks mogen zeggen waarom men zo laat is doorgestuurd (niet collegiaal, kan je zelfs voor aangeklaagt worden. Ik zeg altijd: Vraag dat maar aan uw (oude) tandarts.)

De assistente bevoegd om controles uit te voeren??? Nou...ik vind van niet! Een assistente vind ik niet bekwaam genoeg om dit te kunnen. Er bestaan bij mijn weten hier geen cursussen voor.

Als de pijn zo ondragelijk is, dan zou ik als ik jou was, nogmaals bellen. Ik weet niet of ze er wat aan kunnen doen, maar het is misschien alleen al een geruststelling als er naar gekeken wordt.

Ik wens je heel veel sterkte!
zo, 06/11/2006 - 10:53 Permalink
xxes

Wat een verhaal inderdaad. Echt balen. Ik baal ook wel met mijn ontstoken kaak van 1 kies, maar een stuk minder dan jij. Ik had nog nooit gehoord van deze ziekte en hoop dat ik het nooit krijg.

Heel veel sterkte en geluk. Ik hoop dat er doktoren zijn die je met je pijn kunnen helpen.

:smt006

Groetjes,
Esther
zo, 06/11/2006 - 11:12 Permalink
Wessel

Dankzij de comfortable dosis van 1600mg pijstiller toch nog een aantal uurtjes kunnen tukken (half zittend, liggend werdt onmiddeliijk afgestraft door felle pijnscheuten).
Ik wilde toch nog even toevoegen, daar mogelijk een verkeerd beeld van mij oude tandarts wordt gekregen, dat zijn kundigheid niet in het geding is.
Mijn nieuwe tandarts heeft dit ook bevestigd. Alles is keurig gedaan (kan estetisch wat fraaier...) maar technisch is alles goed en solide.
Het enige wat er aan heeft ontbroken is de jaarlijke foto(s) en tandvlees/pocket aandacht.

Tevens gehoord dat ik verkeerd poetse wat mij ook niet eerder was medegedeeld.

Momenteel is de pijn dragelijk alhoewel het puntje op mijn kaak inmiddels groter is geworden en meer op een streep begint te lijken. Er komt dus wat naar buiten, beniewd wat dat is :o
zo, 06/11/2006 - 12:04 Permalink
xxes

hmm, vreemd hoor zo'n puntje dat in een streepje veranderd. Ben ook wel benieuwd. :-?

Verkeerd poetsen? kan dat zo'n impact hebben dan?
zo, 06/11/2006 - 12:08 Permalink
Wessel

Als ik na (en tijdens) deze ellende een ieder iets kan adviseren en aanbevelen: poetsen en stokeren.
Ik ben er nu achter dat dit zo cruciaal is voor je gebit.
Mijn problemen hadden beduidend minder geweest als ik eerder daarop gewezen was, maar ja spijt komt altijd na de zonde.
Poest het liefst electrisch maar koop een goede (de wat duurdere) machines.
Ik heb nu de Braun Sonic en wat een veschil met de gewone tandenborstel.
Elke dag stokeren, tongschrapen en mij mondhygiene gaat met sprongen vooruit. Helaas te laat voor mij maar mogelijk niet voor anderen..
Dit was ook een van de redenen om dit bericht te posten.

Ron
zo, 06/11/2006 - 12:16 Permalink
xxes

Ok, dat is goed om te weten. Ik poets nog met een oude braun en sinds ik last heb van die kies flos ik ook regelmatig, vooral daartussen. Dat helpt, maar ik ga niet naar een mondhygieniste. Is dat ook een must?

Misschien moet ik toch maar weer naar een nieuwe tandenborstel kijken dan.

Tongschrapen doe ik ook regelmatig. Waar heb je een tongschraper vandaan gehaald. ik kan ze niet vinden dus gebruik voorzichtig een lepeltje.
zo, 06/11/2006 - 12:59 Permalink
Wessel

Tongschrapper gewoon bij de drogist gekocht. Dat werkt echt goed.
Merkbaar betere adem.

Ik heb begrepen dat stokeren mogelijk beter is dan flossen maar daar kan de mondhygienist(e) beter in adviseren.

Ik ga vanaf nu ZEKER minimaal 1x per jaar een afspraak maken met de mondhygienist.

Laat je goed onderzoeken en adviseren want Parodontitis is een stille sluipschutter (je merkt er niets van maar de gevolgen kunnen desastreus zijn!)

Ron
zo, 06/11/2006 - 13:06 Permalink
xxes

Dat kan ik me voorstellen met de voorkeur voor tandenstokers. Soms heb ik het gevoel dat ik het vuil tussen de kies eerst naar beneden druk om dan heel erg te gaan irriteren en dan op goed geluk bij een volgende poging het wel goed schoon kan maken. Ik weet niet of dat dat het bezwaar is tegen flossen, maar dat zou mijn bezwaar zijn.

Dan ga ik nog maar eens bij een drogist proberen. voor een schraper en wat tandenstokers :)
zo, 06/11/2006 - 13:10 Permalink
dj

Dat helpt, maar ik ga niet naar een mondhygieniste. Is dat ook een must?


Op zich niet maar met ons bepaald niet suikervrije dieet is het voor de meeste mensen wel noodzakelijk dat er eens tandsteen wordt verwijderd. Als je echt paro hebt o.i.d. ontkom je niet aan een MH of TA.
zo, 06/11/2006 - 14:33 Permalink
Lieneke

Niet iedereen moet naar een mondhygienist toe. Dat ligt er maar net aan hoe het bij jouw tandarts geregeld is en aan de toestand van de mond.

Wessel, in jouw geval zal een keer per jaar niet voldoende zijn. Waarschijnlijk moet je de eerste tijd een keer in de drie maanden!
zo, 06/11/2006 - 23:16 Permalink
Wessel

Hoi Lieneke,

Je hebt gelijk.
Ik bedoelde dat ik in een normale situatie zou doen.
Ik heb in in de komende twee maanden al 6x afspraken met MHG staan :lol:
Aardige mensen.

Weer een dag vol met pijn doorgebracht ondanks de zware pijnstillers.
Morgen is de afd. Kaakcirugie in het ziekenhuis om 8:30 open...
Ik zal er zijn, kan niet wachten

Weinig tot niets kunnen zien van het voetbal als resultaat :cry:

Misschien drukken er botsplinters tegen mijn kaak zenuw aan want ik heb geen kloppend gevoel in mijn mond (geen ontstekking, kan ook haast niet met al die antibiotica)

Een ding is zeker dat de pijn niet te harden is! en ik graag nog even met de chirurg een boom wil opzetten over hun weekend triage beleid!

Ron
zo, 06/11/2006 - 23:55 Permalink
Wessel

's Ochtends in alle vroegte gebeld voor een afspraak.
Kon niet eerder dan 13:30. Dan ging de Kaakchirurgie pas open.

Wat kan je dan nog meer doen dan wachten....
Slechte nacht gehad met 3-4 uurtjes slaap. Wakker geworden met een loeiende pijn.
Snel een Brufen met parecetemol erin en na een half uur is het draagelijk.

Om 13:15 zat ik bij de receptie in het ziekenhuis.
De arts heeft het geheel bekeken en contateerde dat het niet of nauwelijks ontstoken was. De wond onder en boven in de kaak zag er zelfs goed uit. De snuitproef was negatief (opluchting!) maar waar kwam de pijn vandaan.
De stukjes bot (die uit mij kaak uitsteken) konden voor irritatie zorgen maar niet voor hevige pijnen, alsdus de dokter.
Ik heb hem gevraagd of hij mogelijk alles goed kon doorspoelen wat mogelijk was. Daar kwam de arts erachter dat een deel van mijn kaak, in de wond, open en bloot lag (zonder botvlies).
Nu begrijp ik ook het stukje bot wat nog aan mijn getrokken kies zit.

De arts vertelde mij dat een open stuk kaakbot voor vervelende pijn sensaties konden zorgen en na geinformeerd te hebben naar de pijnstilling die ik gebruikte oordeelde hij dat dit ook te weinig was....

Hij heeft mij wederom Bufen voorgeschreven met codeine tabletten.
Ook heeft hij mij verteld de pijnstillers op geregelde tijden in te nemen ongeacht of je pijnklachten hebt.
Dit houd je pijnstilling op een constant nivo waardoor de weerbeerheid daartegen hoger/beter wordt.

Spoelen was overigens byzonder pijnlijk ( :smt002 )

UIteraard gehad over mijn eerdere melding van hevige pijn (zaterdag) maar kreeg geen duidelijk verweer (had ik ook niet verwacht maar dan ben ik het kwijt)

Heb de recepten opgehaald en ben er aan de slag meegegaan en tot dusver moet ik zeggen gaat het goed.......
Heb zelf wat gegeten (sla met een tartaartje HEERLIJK), direct daarna spoelen met de kromme spuit (auw auw auw, maar trekt na 10 min weer bij en weg, pffff)

Al met al heb ik betere hoop voor vannacht. Ik heb ook het gevoel dat ik weken niet geslapen heb, zo moe werd ik opeens.

De arts melde ook dat het bot zich zelf zal moeten herstellen en repareren. Zolang moet ik het uitzitten.
De extracties van de twee overige kiezen (1 onder en 1 boven met grote kans op een sinus doorboring) is op zijn advies (en mijn stille wens) uitgesteld. Eerst alles onder controle krijgen. Kom volgende week terug voor controle en als alles OK is kunnen we de volgende extracties plannen

Nou, ik ben redelijk opgelucht dat ik weet wat de oorzaak is en met de nieuwe pijnstilling is het zoals het er nu uitziet te controleren.
Hoelang zoiets nodig heeft ben oik vergeten te vragen en mogelijk weet iemand die dit leest dit.
Ik ga ervan uit dat het een weekje of zo duurt daar hij mij volgende week terug wil zien.

Dank voor alle aandacht zover en ik zal mij melden zodra er meer/nieuwe ontwikkelingen zijn.

Ron
ma, 06/12/2006 - 20:46 Permalink
Wessel

De kosten indicatie is gedaan door de Paradontoloog en behelst de kosten voor het hele traject van extacties, MHG, falpoperatie, antibiotica onderzoek/kuur, implantaten.

Ik heb begrepen dat een implantaat E2.500 - 3.000 per stuk kost.

Uiteraard is dit een grove inschatting geweest (omdat ik daar om vroeg), het kan dus afwijken maar bij 7 extracties (7 * 2.500) kom je al een heel eind.

Mocht je anders zien hoor ik die graag.

Ron
ma, 06/12/2006 - 21:01 Permalink
toothbrush

Boeiend verhaal. De diagnose van ernstige parodontitis kan inderdaad plots een grote invloed hebben op je dagelijkse leven.

Heeft men je ook goed uitgelegd wat je nog allemaal te wachten staat?
ma, 06/12/2006 - 21:05 Permalink
Wessel

JA, ik ben in de gelukkige omstandigheid (mazzel) dat ik ben toegewezen aan een van de meest prominente Parodontoloog (google) van Nederland die mij in contact bracht (na wat aandringen van mij) met een meer dan uitstekende tandarts. Deze heeft mij geaccepteerd als patient op voordracht van de Paradontholoog. De tandarts werkt nauw samen met een van de meest vooraanstaande implantholoog.
Ik kwam bij het ziekenhuis en de arts vroeg wie mij behandelde in het traject en had het over een "dreamteam".

Dat geeft vertouwen kan ik je vertellen.

Ik heb de implantholoog nog niet zelf gesproken maar de twee overige heren zijn zeer transparant geweest over wat te verwachten, wat ook NIET te verwachte, mogelijkheden, onmogelijkheden, kosten , enz.
Zover ben ik meer dan tevreden over de behandeling, methodiek, kundigheid en persoonlijke aandacht.
ma, 06/12/2006 - 21:17 Permalink
Wessel

Vandaag goede dag gehad met weinig pijn.
Goed geslapen (zelf met die hitte) en begin me weer een beetje mens te voelen. 8)
De nieuwe medicatie werkt goed en als je gespreid inneemt (op vaste tijden) blijf je constant.

Ron
di, 06/13/2006 - 17:27 Permalink
Wessel

Het moment van de tweede extracties was (helaas) vandaag.
Gelukkig mocht ik al om 08:30 uur aanschuiven bij de Kaakchirurg, dus hoefde niet oeverloos te piekeren. Opstaan en direct naar het ziekenhuis ("let's get it over with")
Extracties gedaan door een ander team en dit ging naar mijn mening iets soepeler.
Nu is het wel dat er ditmaal maar twee kiezen getrokken moesten worden ipv de eerdere vier. Een onder en een boven.
Bij de kiesboven bestond de kans dat de wortels in de sinus holte daarboven zouden kunnen zitten met alle mogelijke gevolgen van dien.
Daar ik de eerste keer dit geluk ook al had kun je begrijpen dat ik toch wat angstig ging zitten in de behandelstoel.

Na de extracties en wat (snuit/blaas) testen kon de arts mij feliciteren.
Geen sinus doorbreking. Dat was een opluchting en ik stond dan ook met 20 min weer buiten in het zonnetje.

Nu is mijn kaak natuurlijk nog verdoofd maar ben benieuwd of het beter zal gaan dan de vorige keer (moet haast wel).

Dit eerste traject van de behandeling zit er op :P

Nu nog een voortand, maar dat wordt gedaan door de tandarts en is pas in Sep.

Voor de volgende 3 weken heb ik nog 6 afspraken bij de mondhygienist maar zie dit niet als een probleem.
do, 06/29/2006 - 10:17 Permalink
Wessel

Bijna een week later na de tweede extracties en tot dusver gaat het OK.
Wel pijn, maar bij lange na niet zoals de eerste ronde.
De pijn is goed te controleren met normale paracetemol.
Wel wederom botsplinters die naar buiten groeien.

Morgen voor het eerst naar de MH nad de extracties.
Benieuwd wat de volgende stappen zijn.
wo, 07/05/2006 - 16:34 Permalink
Wessel

Vandaag de eerste afspraak bij de MH.
Met friise moed gegaan, benieuwd naar de volgende stappen.

Eerst een kweekje maken van de bacterien in de verdiepte pockets.
Dit moest op meerdere plekken in de mond.
Al met al viel dit mee en de kweekjes zijn naar het ziekenhuis voor onderzoek. Verwachte resultaat komt over 5-6 weken.

Daarna werdt gekeken hoe mijn mondhygiene was en of die verbeterd moest worden. Dit was niet het geval alles was keurig schoon.

Dan maar beginnen met het schoonmaken van de tanden en verwideren van tandsteen (ook in de pockets!).
Man, wat doet dat zeer. Zelf na verdoving was dit duidelijk te voelen.
Na een half uur was het geboeg voor vandaag en met de mededeling van: "je kunt er mogelijk nog 2 dagen napijn van hebben" kon ik weg.
Nu is het al zo dat ik al een maand napijn heb dan kunnen die twee dagen er nog wel bij.
Ik moet zeggen dat de napijn meevalt, het is aanwezig, zeurt maar is niet gemeen. De tanden die behandelt zijn voelen geirriteerd aan net zoals het omliggende tandvlees.

Het is een kwestie van doorbijten en de volgende sessies doorharken.
Uiteindelijk is het voor een goed doel...

Zoals mijn MH zei:
"Gaande weg, vinden mijn klanten mij aardiger..."

:wink:
do, 07/06/2006 - 19:10 Permalink
robinson

Grote kans op aanwezigheid van Actinobacillus actinomycetemcomitans en Porphyromonas gingivalis,
advies:
goede mechanische reiniging( initiële therapie) en eventuele ondersteuning met Clamoxyl en Metronizadol.
do, 07/06/2006 - 21:38 Permalink
Wessel

2e bezoek gehad bij de MH

Nu was de onderkant aan de beurt. De complete bovenkant is de eerste keer gedaan (god zij dank!)
Weer niet echt prettig maar er moest veel gereinigd worden.

Na wat door vragen of het nu goed schoon was begreep ik dat het een en ander afhangt hoehet tandvlees (of lievet de ontsteking daarvan) reageerd.
Doordat het nu ontstoken is en daardoor er snel bloedt kan de MH enkele plekken missen. Dit zal een andere keer moeten worden nagelopen. Voor een succevol resultaat moet alles verwijderd zijn (tandsteen).

Volgende week nog twee keer (snel voor de vakantie) daarna pas weer in augustus.
ik neem aan dat de volgende twee keer gelijk zullen zijn aan de eerste twee keer en zal derhalve ook niets posten tenzij er nieuwe ontwikkelingen zich voordoen.

Tijdens de augustus sessie zal tevens bepaald worden of de antibiotica nodig is.
Ik begrijp dat dit afhankelijk is van de toestand van mijn tandvlees ontsteking. Gaat dit vanzelf over (dmv goede mondhygiene) of is de bacterie te hardnekkig.

"keep U posted"
do, 07/13/2006 - 22:37 Permalink
Wessel

Zoals eerder gemeld zou eind augustus de uitslag lomen van het bacteriele ondezoek in het ziekenhuis.
De MHG had uitslag gekregen en daarin werd vermeld dat een anti biotica kuur niet nodig was. Door een gooede schoonmaak van de tandhalsen in combinatie met een goede mondhygyiene moet in principe afdoende zijn.
Nu ben ik daar niet rouwig om omdat je tong en tanden zwartig gaan worden van zo'n kuur.
De MHG was tevreden over de vorderingen met uitzondering van het tandvlees om een kies (een van de drie die is blijven zitten).
Mocht de situatie niet verbeteren om deze keis ben ik bang dat deze alsnog verwijderd moet worden :oops:
Begin oktober is "judgement day".

Vandaag naar de tandarts om een voortand te laten trekken (links naast de twee voortanden). Dit zat helaas in de planning daar ik al eerder een apex gehad had aan deze tand en op de foto was te zien dat de rest van de wortel een fractuur had.
Nu wil ik absoluut niet met een gat in mijn mond lopen maar daar is heeft mijn tandarts een oplossing voor. Hij is een van de weinige tandartsen in NL die deze oplossing aanbieden en mensen dit is fantastisch.
Ik zal proberen het uit te leggen.

De voortand wordt getrokken. Als de tand eruit is wordt de wortel eraf gezaagd. De agezaagde tand wordt voorbehandeld en vervolgens tussen de twee goede tanden vastgezet.
Ik was verbijsterd over het resultaat. Je kunt bijna niet zien dat deze tand "zweeft".
In twee uur liep ik weer naar buiten met een aansluitende rij (voor) tanden.
Ik mag alles eten (bijten) en mij is verzekerd dat de constructie net zo sterk is mijn tand daarvoor.
Estetisch is het byzonder fraai en je kan niet zien dat deze tand niet meer middels haar wortel vast zit.
Ik moet zeggen dat het ook niet vreemd aanvoelt.
Hulde voor mijn tandarts.
Hij melde dat uiteindelijk de bedoeling is dat er een implantaat inkomt maar dat hij ook vlienten had die hier al meerder jaren mee liepen zonder dat dit een probleem was.

In januari is mijn volgende afspraak met de tandarts en gaan we implantolische planning maken. Nu, als dit zo soepel gaat als vandaag heb ik daar absoluut geen moeite mee.

Ik zal een post toevoegen zodra ik de finale status onderzoek heb gehad van mijn MHG samen met de Parodontoloog.

Groet en blijf stokeren.

Ik heb geen (na) pijn wat erg prettig is.
ma, 09/18/2006 - 22:08 Permalink
vV

Hij is een van de weinige tandartsen in NL die deze oplossing aanbieden en mensen dit is fantastisch.


nou dit is wat overdreven hoor... dit is juist een zeer vaak gebruikte oplossing, die soms zelfs zo goed zit dat er voor gekoezen wordt de definitief geplande brug of wat dan ook maar even uit te stellen.

Fijn te lezen dat het de goede kant op gaat overigens!
di, 09/19/2006 - 19:05 Permalink
2wortelpuntbeh…

pfff wat een verhaal zeg, en nog een lange weg te gaan zo te lezen.

Wat was er gebeurt als je die kiezen had laten zitten?
di, 09/19/2006 - 21:52 Permalink
Plinie

Wessel,

Ik wil even zeggen, ik leef met je mee en begrijp precies wat je voelt. Bij mij 2 jaar geleden ook diagnose paradontose in vergevorderd stadium. Pockets 3, 5, 8 en zelfs 9 mm! Ik schrok me helemaal de ram-bam...
Schoonkrabactie uiteraard, kosten 1600 euro, of het niks is. NU 4x per jaar naar de mondhygieniste het zaakje bijhouden, elke keer weer even doorbijten daar op die stoel want pijnlijk? Ja! Ik hoor mensen wel eens heel stoer vertellen dat zij geen centje pijn hebben bij hun MH, ik vraag me dan altijd af of ze de echte schoonkrab behandeling wel gehad hebben want hemeltje, die kan toch echt niet zonder verdoving :o

Ik ben nu 35 en heb het gebit van iemand van 60, aldus mijn tandarts. Nog een jaar of 10 en ik kan aan de kunst. Ben mijn 1e kies reeds verloren hierdoor. En de 2e staat op de nominatie. Jij daarentegen bent er al wat meer kwijt helaas.

Mijn tandarts die ik hiervoor had heeft het probleem niet tijdig onderkend. Op de rontgenfoto die ik meenam naar mij huidige tandarts ( 1 jaar daarvoor gemaakt) was de paradontose al HEEL duidelijk te zien. Fijn, zo'n tandarts. Heb wel eens gedacht om een advocaat te nemen en hem hiervoor te laten opdraaien qua kosten. Maar ach, we leven in Nederland...

Implantaten kosetn hier 1900 euro (waarvan slechts 200 vergoed, duurste pakket notabene). Minder dan bij jou maar nog genoeg. Dat geld heb ik niet dus uiteindelijk zal het wel een kunstgebit worden.

Ik tref eigenlijk tot nog toe niemand die dit ook heeft en was min of meer, wrang genoeg, blij te lezen dat ik niet alleen ben hiermee. Want ik vind het afschuwelijk. Het idee at je al je tanden en kiezen hieraan kwijt raakt, getver.

Wat ga jij doen met de gaten waar de kiezen zaten? Ga je aan de implantaten?

Groetjes, Pauline
do, 09/21/2006 - 22:32 Permalink
Mutsje

Hallo Allemaal,

Ik ken het probleem van parodontitis. Bij mij zijn de problemen begonnen met mijn gebit na de zwangerschap, en tevens is er een chronische aandoening geconstateert, volgens mijn vorige tandarts is ook door die aandoening mijn gebit in ras tempo achteruit gegaan, ik weet niet of dit waar is. Bij mij is het inmiddels in een vergevorderd stadium. Een jaar terug zijn er een aantal tanden en kiezen getrokken, waardoor ik nu een plaatje heb.

Ik ben tig keer bij de MH geweest om mijn gebit schoon te laten maken, en dan weer na 3 maanden terug komen.

In ieder geval wil de tandarts er nu alles uittrekken, omdat nu bijna alle tanden en kiezen los zitten. Tja, ik heb eigenlijk hoop dat als mijn gebit nu weer zou worden schoongemaakt, dat het dan weer enigzinds beter wordt. Momenteel weet ik niet precies wat ik moet beslissen.

Gr,

Mutsje
vr, 09/22/2006 - 09:08 Permalink
Mutsje

Mutsje...heeft jouw mh al eens een kweek gedaan?


Mijn tandarts heeft dat nooit een kweek gedaan.

Een vraag, waar jij misschien het antwoord op weet, volgens mijn tandarts heeft de parodontitis te maken met de chronische aandoening die ik heb: Lupus Anticoagulant, kan dit zo zijn?

Kan het zijn dat als mijn gebit weer gereinigd wordt dat de tanden op den duur weer vast gaan zitten?

Gr,

Mutsje
vr, 09/22/2006 - 21:17 Permalink
Chris888

volgens mijn tandarts heeft de parodontitis te maken met de chronische aandoening die ik heb: Lupus Anticoagulant, kan dit zo zijn?

Twijfel je aan de kennis van je tandarts? LA is een een auto-immuunziekte die zorgt voor stollingsstoornissen. Ik kan me goed voorstellen dat deze aandoening de genezing van eenmaal ontstoken tandvlees belemmert en dat een zeer goede mondhygiene daarom nog belangrijker is dan bij een gezond persoon met een goede weerstand. Heb je de klachten al eens overlegt met een internist of haematoloog? Die zal je waarschijnlijk meer hierover kunnen vertellen.
vr, 09/22/2006 - 22:12 Permalink
Mutsje

volgens mijn tandarts heeft de parodontitis te maken met de chronische aandoening die ik heb: Lupus Anticoagulant, kan dit zo zijn?

Twijfel je aan de kennis van je tandarts? LA is een een auto-immuunziekte die zorgt voor stollingsstoornissen. Ik kan me goed voorstellen dat deze aandoening de genezing van eenmaal ontstoken tandvlees belemmert en dat een zeer goede mondhygiene daarom nog belangrijker is dan bij een gezond persoon met een goede weerstand. Heb je de klachten al eens overlegt met een internist of haematoloog? Die zal je waarschijnlijk meer hierover kunnen vertellen.


Tja, ik ben niet meer onder behandeling van een internist, dus die kan ik het niet meer vragen, dus het is heel lastig, omdat ik nu niet goed weet wat ik moet doen, of de tanden en kiezen trekken, of nog naar de MH.
De tandarts, heeft altijd wel de verdoving aangepast e.d, hij is in de boeken gedoken, en heeft zich in deze aandoening verdiept. Hij zei ook altijd wel dat ik goede mondhygiene had, en goed poetste.

Hij had het ook een keer over een flapoperatie, maar dat zou waarschijnlijk niet vergoed worden, dus die aanvraag is de kast weer ingegaan. Hij was van mening dat je eigen tanden het beste zijn, hoe slecht ook. Ik schaam me nu een beetje, en eigenlijk is dit al langer zo, dat ik mijn schaam voor mijn gebit.

Ik heb inmiddels een andere tandarts, en hij heeft een foto gemaakt om te kijken hoe het er voor staat, en dat is niet goed, want hij kan mijn gebit niet meer redden,omdat het kaakbot te ver is afgesleten. Hij stelt een prothese voor, boven en onder.

LAC: Dit is een niet-erfelijke (verworven) toestand waarbij het lichaam antilichamen maakt tegen een bepaald bestanddeel (fosfolipiden) van de membraan van de bloedplaatjes.

De aanwezigheid van een Lupus Anticoagulans kan deel uitmaken van een zgn antifosfolipiden syndroom waarbij antifosfolipiden (anticardiolipinen) antistoffen kunnen worden aangetoond.

Gr,

Mutsje
vr, 09/22/2006 - 23:00 Permalink
Chris888

Ik heb inmiddels een andere tandarts, en hij heeft een foto gemaakt om te kijken hoe het er voor staat, en dat is niet goed, want hij kan mijn gebit niet meer redden,omdat het kaakbot te ver is afgesleten. Hij stelt een prothese voor, boven en onder.

Da's heel naar, maar je altijd moeten schamen voor je gebit lijkt me ook niet alles. Als je nog twijfels hebt zou je nog een second opinion van een andere tandarts kunnen vragen, maar het zou natuurlijk zo maar kunnen dat die hetzelfde adviseert. Maar misschien maakt dat dan de beslissing voor jou wel makkelijker. Als je wilt praten met een internist voor meer achtergrondinfo kun je je huisarts vragen om een verwijzing voor een consult. Da's niks raars toch?
Sterkte met beslissen!
vr, 09/22/2006 - 23:27 Permalink
Mutsje

Ik heb inmiddels een andere tandarts, en hij heeft een foto gemaakt om te kijken hoe het er voor staat, en dat is niet goed, want hij kan mijn gebit niet meer redden,omdat het kaakbot te ver is afgesleten. Hij stelt een prothese voor, boven en onder.

Da's heel naar, maar je altijd moeten schamen voor je gebit lijkt me ook niet alles. Als je nog twijfels hebt zou je nog een second opinion van een andere tandarts kunnen vragen, maar het zou natuurlijk zo maar kunnen dat die hetzelfde adviseert. Maar misschien maakt dat dan de beslissing voor jou wel makkelijker. Als je wilt praten met een internist voor meer achtergrondinfo kun je je huisarts vragen om een verwijzing voor een consult. Da's niks raars toch?
Sterkte met beslissen!


Mijn "oude" tandarts heeft toen uiteindelijk paar tanden getrokken, en kiezen, en ik kreeg een plaatje, de rest wou hij niet trekken, "omdat je eigen tanden beter zijn, hoe slecht ook".

Gr,

Mutsje
za, 09/23/2006 - 17:50 Permalink
Wessel

Na een lange pauze met grondig (electrisch) poetsen en interdentaal ragen met diverse borsteltjes eerst een afspraak met mijn tandarts gevolgd door een bezoek aan de Paradontoloog.

Mijn tandarts was enthausiast over de staat van mijn tandvlees en mondhygiene. Nieuwe OPG gemaakt en een indicatief plan opgemaakt om mijn inmiddels gehalveerd gebit te restaureren. De teller bleef staan op Eur 10,000 wat nog steeds een hoop geld is maar veel beter dan de eerste raming.
"Alles ziet er goed uit maar ik wil graag een mening hebben van de Paradontoloog over de lange termijn verwachting van je drie overgebleven kiezen" was de boodschap die ik mee kreeg.
Dit was ook een eerste vereiste voor ik met implantologie kan beginnen.

Week later bij het Paradontologisch centrum en eerst een status meeting bij mijn inmiddels vertrouwde MHG.
De plak test was helemaal negatief. Hier was ik erg blij mee.
Stabiliteits proef van de overgebleven tanden en kiezen waren ook goed.
Als laatste pockets meten....
Alle tanden kregen een keurig "niets" wat erg prettig is om te horen. Ook geen bloedingen meer.
Iets minder scoorde mijn kiezen. De enige onder was OK maar de twee boven (links en rechts) hebben het nog moeilijk. Diepe pockets met punt bloedingen....
"we laten de paradontoloog er naar kijken" aldus de MHG.
Allereest was de Paradontoloog zeer blij met de verbetering van pockets en tandvlees in het algemeen (wat een goede mondhygiene niet al kan doen!). Minder positief over de twee kiezen in de bovenkaak.
"Ik kan hier nog geen lange termijn verwachting voor afgeven. Klaarblijkelijk zit er nog vuil (lees tandsteen) tussen je wortels en ik zal een flap operatie bij beide kiezen moeten doen. Omdat het hier links en rechts betreft doe ik dit in twee keer".
"Na de operatie moet het genezen en kunnen we kijken of het aangeslagen is. Is dit niet het geval dan zal ik helaas ook moeten adviseren om deze kiezen te laten trekken".

Dat was toch een tegenvaller kan ik je vertellen. Ik heb inmiddels genoeg behandelingen in mijn mond gehad de afgelopen 9 maanden (wisselend met veel en minder pijn) en zie toch wel op tegen deze ingrepen.
Vooral de eerste dagen na de ingreep (zere mond, irritante draadjes, moeilijk poesten, eten, ect).
Maar ja het is dan weer voor een goede zaak...
De behandelingen staan gepland voor eind maart, begin april. Uiteraard zal ik mijn relaas via deze site doen.

Wel kreeg ik de mededeling dat implantologie voor de onderkaak kan beginnen, maar ik heb besloten om eerst de flap operaties af te wachten.

Ik hou jullie op de hoogte.
Poets goed en vergeet niet te stokeren/ragen

Ron
za, 01/27/2007 - 18:40 Permalink
Lieneke

Ron, fijn dat het zo goed gaat. Je zal zien dat die flap best gaat meevallen. Natuurlijk nooit leuk, maar je weet waarvoor je het doet!
za, 01/27/2007 - 22:17 Permalink
Wessel

Vandaag stond de eerste flapoperatie op het program.
Ik kon mij om 11 uur melden bij de praktijk. Eerst een Brufen en wat spoelen met Corsodyl voor ik (stevig) verdoofd werd.
Na vijf minuten was de gehele rechterkant totaal gevoelloos en werd ik afgedekt.
De Parodontoloog begon met snijden, schrapen, boren en wat nog niet meer. Dit alles heeft anderhalf uur geduurd daar er nog litteken weefsel zat van de eerdere sinus doorboring die met wangweefsel was afgedekt.
De Parodontoloog heeft zoveel mogelijk tandvlees proberen te behouden (terug te winnen?).
Hechtingen erin, instructies mee naar huis en klaar is kees…
Ik moet eerlijk bekennen dat het mij dit keer is meegevallen. Door de Brufen regelmatig in te nemen ben ik nagenoeg pijnvrij. Nu moet volgende week dinsdag de linkerkant en deze is eenvoudiger, volgens de Parodontoloog.
Al met al ben ik dus een tevreden mens en zal derhalve volgende week met iets wat meer vertouwen naar de praktijk gaan.

Ron
di, 03/20/2007 - 20:37 Permalink
Wessel

Afgelopen dinsdag was de andere kant aan de beurt (links).
Vol vertouwen naar de praktijk en met 1,5 uur stond ik weer buiten.
De parodontoloog was zeer tevreden over het resultaat en is erg optimistisch dat het geheel helemaal geneest.
Dit is goed nieuws.
De rest van de dag rustig aangedaan en de voldegende dag alweer aan het werk.

Nu merkte ik gisteravond echter een klein wit vlekje op de rand van mijn tandvlees (ter hoogte van mijn kies) in het behandelde gebied.
Ik weet niet of dit komt van de Period-Aid of dat dit mogelijk wijst op een infectie/ontsteking.
Mocht dit morgen nog zo zijn zal ik de praktijk eens bellen
Misschien weet iemand op dit forum wat het is?

Verder vandaag een eerste afspraak gemaakt met de implantoloog voor een intake gesprek (Mei 21).
WE GAAN WEER OPBOUWEN !!

Groet en blijf stokeren
do, 03/29/2007 - 16:31 Permalink
Wessel

Update over het witte plekje...
Gelukkig vals alarm, het bleek een stujes vet ( :-? ) te zijn. Ik denk van de balletjes in de soep
Lekker verhaal, maar ik wilde het toch even melden
vr, 03/30/2007 - 09:15 Permalink
veelgezeik

Pffff, ik zit het met kippevel te lezen. Maar vooral ook met respect en bewondering dat je het allemaal hebt op kunnen brengen!
za, 03/31/2007 - 18:11 Permalink
Wessel

Tijdje niets gepost omdat er niet veel is gebeurt.
Inmiddels wel een OK gehad om met de implatologie te beginnen (onderin).
Afspraak met de Implantoloog, en het kan allemaal net.
Ik heb nog net genoeg bot om te implanteren. Enig verschil is dat ik niet 3 nieuwe kiezen krijg op 3 implantaten maar 5 kleine zodat er een betere druk verdeling komt op de relatief korte implantaten (8mm).
Nu ja, maak niets uit 3x boren of 5x...
Echter wel voor het kosten plaatje. Nieuwe rekening E 17,000 ..

Maandag 18 juni mogen ze er in.
Volgens de Implantoloog is het een eitje. Ik ga daar dan ook maar van uit.
Ik post wel na de behandeling.

Groet
ma, 06/11/2007 - 21:07 Permalink
Wessel

Vandaag om 14:00 uur mocht ik opdraven.
Naar de steriele kamer gebracht. Of ik zenuwachtig was, werd er gevraagd...
Laten we zeggen dat ik een "gezonde" spanning voelde maar niet gestressed was (gelukkig).
Allereerst is mij nogmaals de hele behandeling uitgelegt en of ik nog vragen had. Deze had ik niet dus we konden beginnnen.
Eerst de verdovingen (lokaal dus geen blok) aan beide kanten van mijn onderkaak. Nooit prettig maar byzonder welkom bij zo'n ingreep ;-)
Terwijl de verdoving zijn werk doet wordt ik steriel afgedekt.
De berekeningen van waar, hoe diep en hoe breed zijn al door de implantoloog gemaakt zodat we gelijk door kunnen.
Eerst de envelopes maken in het tandvlees zodat men direct in de kaak kan boren.
De eerste boor is volgens de inplantoloog zoals een timmerman's potlood, dun en nodig om de richting en diepte te geven.
Als dit naar wens is zal hij dmv grotere boortjes het gat verwijden totdat de juiste breedte is bereikt.
Vraag is even hoe compact is de kaak van binnen?
Bij mij is helaas de buitenkant van mijn kaak erg hard maar binnen erg zacht. Dit heeft als gevolg dat de implantoloog besluit om mijn implantaten in 2 fases uit te voeren. Dit betekent dat de implantaat onder het tandvlees zit en daar ook rustig kan vast groeien zonder dat er al krachten op wordt uitgevoerd door eten, poetsen, ed.
Betekent alleen dat men later nog eens het tandvlees moet openen om de bovenstuk van de implantaat te bevestigen. Dit is echter een kleine procedure en bijna niet ergerlijk.
In een goed uur zitten er 5 implantaten in en wordt het geheel (lees: tandvlees) netjes gehecht.
Nu 3 maanden wachten en laten vasthelen.
Al met al een soepele behandeling en het vergaat mij thans prima. Ik heb al (voorzichtig) een soepje gegeten...
Ik neem nog Brufen (600Mg) maar hoop dat ik dat morgen niet meer nodig heb.
Ik ga daarvan ook uit. Morgen weer gewoon naar het werk.
Het meest vervelend waren de 6 antibiotica pillen die ik moest slikken een uur van te voren.

Mocht het geheel toch nog vervelend worden laat ik het weten.
Anders post ik weer wat na mijn controle op 2 juli.

Groetjes
ma, 06/18/2007 - 20:26 Permalink