Diabetes en tanden

Author:
Pine moele
Posted:
za, 01/24/2009 - 20:34
Kan diabetes ook oorzaak zijn van gebit problemen?
Lieneke

Diabetes kan gebits- en tandvleesproblemen in de hand werken en vise versa.

Diabetici kunnen vaak niet onder het aantal zoetmomenten blijven waarbij er geen gaatjes optreden. Het tandvlees van diabetici (vooral diegene die niet goed zijn ingesteld) heeft vaak wat extra hulp nodig bij de mondhygienist om gezond te blijven of gezond te worden. De conditie van het tandvlees heeft ook concequenties voor de diabetes. Een diabetici die met ontstoken tandvlees rondloopt voelt zich vaak slechter en/of heeft meer medicatie nodig.
Zo heb ik 2 patienten die eerst medicatie moesten nemen. Na een aantal behandelingen bleek dit niet meer nodig te zijn.
zo, 01/25/2009 - 10:11 Permalink
Spiegeltje

Even voor de duidelijkheid: het onder controle houden van de diabetes type II (hetgeen met behulp van medicijnen en/of een dieet gebeurt) kan bemoeilijkt
worden door aanwezigheid van een ernstige parodontitis. Het is dus niet zo, en dat schrijft Lieneke ook niet, dat mensen door parodontitis diabetes kunnen krijgen. Dat oorzakelijk verband is niet aanwezig.
zo, 01/25/2009 - 11:58 Permalink
vV

maar wel andere problemen. Sterker nog, ik heb meerdere malen een patient toch even naar de huisarts gestuurd omdat er verder niet verklaarbare (en vrij typische) achteruitgang gaande was, met name in de snelheid van ontwikkeling van nieuwe gaatjes (met name langs het tandvlees) . 9 van de 10 (nu ja, niet echt exact, maar wel bijna allemaal) bleken idd diabetes te hebben, meestal nog in een vroeg stadium, of bleken het te hebben en het niet doorgegeven te hebben op de anamneselijst of bij de herhaalde navraag die gedaan wordt. Dus een alerte mondhygieniste, tandarts en/of goed onderlegde preventieassistente (....) kan een bijdrage leveren bij het vroegtijdig herkennen ervan.
zo, 01/25/2009 - 14:43 Permalink
Spiegeltje

Als het tandvlees ontstoken blijft, ondanks behandeling, en daar verder redelijke geen verklaring meer voor is (mondhygiëne goed, tandsteen goed verwijderd etc. etc.) kan ook aan diabetes worden gedacht. Dat is ook niet zo gek, want te hoge bloedsuikergehalten werken immers infecties in de hand. Ontstoken tandvlees is daarop geen uitzondering, alhoewel er waarschijnlijk veel meer aan de hand is maar patienten herkennen de symptomen niet altijd of de symptomen zijn nog niet duidelijk aanwezig. Is trouwens bekend wat de oorzaak is van gaatjes langs de randen van het tandvlees? Dus op welke wijze dit door diabetes wordt beïnvloed.
zo, 01/25/2009 - 16:24 Permalink
Lieneke

Je kan het op een of andere manier gewoon echt zien aan het tandvlees. Lastig uit te leggen. Soms zie je het ineens achteruit hollen terwijl de relatie met de hoeveelheid van de plak niet duidelijk is. Patient klaagt ook vaak over moeheid en voelt zich de laaste tijd niet lekker. Patient ziet er echt slecht uit; anders dan dat je van die patient bent gewend. Dan gaat er dus een flinke bel bij me rinkelen.
zo, 01/25/2009 - 16:59 Permalink
Lieneke

Diabetes patiënten met een slecht of niet-gecontroleerde diabetes hebben vaak een verhoogd glucose niveau in hun speeksel en gingivale creviculaire vloeistof. Dit, in combinatie met een slechte buffercapaciteit en negatieve antimicrobiële kenmerken van het speeksel, zijn risicofactoren voor cariës. Ook hebben diabetici vaak last van xerostomie (droge mond). Minder speeksel betekent ook minder natuurlijke bescherming tegen gaatjes. Het kan veroorzaakt worden door een niet-behandelde of slecht ingestelde diabetes maar ook door de medicatie.
zo, 01/25/2009 - 17:17 Permalink