De zure appel

Author:
papagena
Posted:
vr, 03/18/2011 - 17:37
Ik ben vandaag voor de eerste keer hier bij de tandarts geweest. Ik vond het al bij al een zwaar verdict (zie behandeltopic) dat ik echt niet had zien aankomen.

Maar goed: volgende week moet ik nog een keer terug, er is dan een uur voor mij voorzien, waar ik vermoed dat een parodontologisch onderzoek zal volgen. Vandaag was het enkel een overzichtsfoto, 2 bite-wings en algemene uitleg van wat de problemen zijn.

Wat kan ik daarvan verwachten, van de volgende afspraak? (Ja, ik had dat beter gevraagd, maar ik was zo ondersteboven van wat ik allemaal net gehoord had, dat ik daar compleet niet aan gedacht heb!)
Workie

Ik ben vandaag voor de eerste keer hier bij de tandarts geweest. Ik vond het al bij al een zwaar verdict (zie behandeltopic) dat ik echt niet had zien aankomen.

Maar goed: volgende week moet ik nog een keer terug, er is dan een uur voor mij voorzien, waar ik vermoed dat een parodontologisch onderzoek zal volgen. Vandaag was het enkel een overzichtsfoto, 2 bite-wings en algemene uitleg van wat de problemen zijn.

Wat kan ik daarvan verwachten, van de volgende afspraak? (Ja, ik had dat beter gevraagd, maar ik was zo ondersteboven van wat ik allemaal net gehoord had, dat ik daar compleet niet aan gedacht heb!)
Ik denk dat ze voornamelijk het behandelplan met je gaan maken, waar ze je duidelijk maken van de verschillende behandelopties en de kosten daarvan.
Dan kun je uiteindelijk zelf beslissen samen met de tandarts hoe je het gaat aanpakken en wat er eerst gedaan moet worden.
vr, 03/18/2011 - 18:29 Permalink
Romy32

Ik dacht eigenlijk dat er dan een parostatus zou gebeuren. Zonder dat kan je toch geen plan opstellen of wel?

In je andere topic schrijf je dat je dinsdag moet terugkomen voor een gedetailleerd onderzoek van de parodontitis. Dat is dus inderdaad een parostatus.

Bij dit onderzoek gaat de tandarts met een pocketsonde elk element langs, om de diepte van de pockets te meten. Ook kijkt hij naar bloeding, mobiliteit (beweeglijkheid van de elementen), eventuele furcaties (wortelsplitsingen) en aanwezige plaque.

Al deze gegevens worden direct in de computer ingevoerd. Na afloop van het onderzoek is dan precies te zien waar de problemen zitten.

Daarna worden er afspraken gemaakt voor het schoonmaken van de pockets.
vr, 03/18/2011 - 21:29 Permalink
Romy32

Ik had je andere topic niet gelezen.
:oops:
't Is ook handiger de vragen in één topic te stellen.
Verschillende topics openen over hetzelfde onderwerp is niet zo overzichtelijk, dat blijkt nu.

Juist, hou het aub in 1 topic...
vr, 03/18/2011 - 21:42 Permalink
papagena

Oeps, sorry dan. Was niet slecht bedoeld.

Ik post dan hier maar even de rest van het verhaal: die losse kies moet eruit maar dat had ik wel verwacht. Maar blijkbaar zit er onder de meeste van mijn kiezen in de onderkaak ook een ontsteking waar ik helemaal niets van gevoeld heb (en ben een dik jaar geleden nog bij de tandarts geweest: had die dan niets moeten zien? Even terzijde). Een ervan betreft een wijsheidstand dus die ga ik niet echt missen. Maar dan stelde de tandarts voor er nog 1 andere kies uit te halen omdat die al een keer gevuld is en volgend hem heeft een herbehandeling (ontzenuwing) niet echt zin, en heeft het behandelen van mijn tandvlees ook geen zin als er nog ontsteking zit (dat kan ik wel volgen). Hij stelde voor het allemaal te laten bezinken en ik heb dus dinsdag weer een afspraak, ik vermoed voor een parostatus dan.

Maar ik zie dat trekken echt niet zitten en ik vraag me ook af of het nodig is (dat heb je waarschijnlijk met mensen met een medische achtergrond: die pluizen alles uit!). Waarom zouden antibiotica hier niet helpen of desnoods een apexresectie? Uiteindelijk zitten die tanden nog mooi vast enzo (hij zei wel dat dat snel zou veranderen als ik er niets liet aan doen, akkoord dus dat is ook niet het plan, ik vraag me alleen af of dit niet drastisch is).

Bovendien, de tandarts zei wel dat ik zo ver niet moet denken omdat ik al op een jaar mag rekenen voor de paro behandeling, maar ik denk dus WEL zo ver want het uiteindelijke resultaat is toch van belang: wat nadien? Als er nu een tand uitgehaald wordt, gaat ten eerste mijn kaakbot slinken wat mijn kansen op een implantaat vermindert (en ik zie een brug eigenlijk niet zitten), en bovendien heeft de tand erboven dan geen tegen-element meer waardoor die ook nog eens gaat zakken.

Last but not least: ik heb echt geen zin om een jaar met een gat in mijn mond rond te lopen. Ik weet dat dit belachelijk kan klinken want er zijn vast mensen met ergere problemen, maar ik zit er nu wel heel erg mee in.

(Bovenkaak is overigens behalve een paar kleine vullingen in orde - wat de tanden betreft dan, natuurlijk is er daar ook wel tandvleesontsteking).
za, 03/19/2011 - 15:01 Permalink
papagena

Mijn grootste vrees is misschien nog niet het esthetische (het betreft uiteindelijk geen voortanden), maar wel het volgende: als ik nu die kies eruit laat halen, en vervolgens een jaar onder behandeling ben voor mijn parodontitis, gaat het dan niet zo zijn dat door de ruimte waar geen tand zit, mijn andere kiezen gaan opschuiven zowel deze erboven als die aan de zijkanten? En waar staan we dan met het plaatsen van een implantaat, of gelijk wat? Ik vrees dat dit over een jaar dan moeilijk(er) gaat worden. Ik ga dit natuurlijk dinsdag ook vragen, maar ik verzamel liefst wat meningen. Ik heb grote moeite om nog een tandarts te vertrouwen na mijn slechte ervaring met de vorige en dat is ook pas na x jaar uitgekomen ...
zo, 03/20/2011 - 11:47 Permalink
vV

met een medische achtergrond zou ik verwachten dat de kennis van zaken er is om te begrijpen dat doorlopen met een ontsteking geen optie is, en dat antibiotica alleen d esymptomen zal bestrijden maar de oorzaak niet aanpakt.

Dat een apex resectie niet kan moet de tandarts maar even uitleggen, kan ik zonder foto geen oordeel over geven.
ma, 03/21/2011 - 12:45 Permalink
papagena

Ja, doorlopen is uiteraard geen optie. Van die antibiotica daar heb je gelijk in. Is in de tandheelkunde waarschijnlijk net iets anders dan in de klassieke geneeskunde (daar krijg je over het algemeen de oorzaak er wel mee weg). En die apexresectie dat ga ik morgen toch een keer vragen. Waarschijnlijk krijg ik dan ook het behandelplan te zien en zal het me allemaal wat duidelijker worden (want zoals ik het begrepen heb, hoeven de andere kiezen met een ontsteking er niet uit: benieuwd wat daar dan de behandeling voor wordt).

Maar denk je dat het geen probleem is om een jaar rond te lopen zonder die kies mbt het verplaatsen van de tanden rondom? Ik weet wel dat dat zal gebeuren, maar ik heb geen idee van de termijn van die zaken (duurt dat maanden of jaren?). (Ga ik morgen ook nog een keer vragen. Het stoorde me wel wat dat hij daar zo snel over ging: akkoord dat het niet nu opgelost kan worden maar het eindresultaat is toch wel van belang uiteindelijk)

Ik denk dat het vnl allemaal wat snel ging vorige keer. Ik had dit niet verwacht (nooit last gehad en ook nooit verwittigd door mijn vorige tandarts!), heb dus waarschijnlijk maar de helft goed begrepen en er was maar een half uurtje voorzien voor de intake. Morgen een uur, dus hopelijk is er dan tijd genoeg voor een uitgebreidere uitleg.
ma, 03/21/2011 - 13:09 Permalink
papagena

Als ik mijn eigen posts zo herlees, denk ik dat het vooral het gebrek aan tijd/uitleg was waar ik mee zit. De rest ook wel, maar met een goede uitleg/geruststelling dat het wel in orde komt (ook al duurt het even), zou ik me denk ik veel rustiger gevoeld hebben. Hopelijk komt dat dan morgen goed. Nu heb ik een beetje het gevoel dat ik geen uitleg gekregen heb en bovendien nog eens het verwijt dat ik niet naar de tandarts ging (wat dus wel zo was!). Ik wijt het maar aan de beperkte tijd ...
ma, 03/21/2011 - 13:53 Permalink
papagena

Hier ben ik weer: heb inderdaad een volledige parostatus gekregen die al bij al nog relatief goed meeviel. Enkel 1 achterste kies kan ik niet houden wegens echt te diepe pockets, en 1 onderste snijtand is limiet (1 pocket van 9 mm aan 1 kant, maar de andere kant valt relatief goed mee, en blijkbaar omdat het een voorste tand betreft is die goed schoon te maken en herstelt de zaak zich qua stabiliteit wel gedeeltelijk, zegt de tandarts)

Tandarts ziet op de lange termijn qua esthetiek weinig problemen, mits natuurlijk volgehouden inspanningen.

Overigens voel ik mij nu al veel rustiger bij deze tandarts: heb echt alles mogen vragen wat er me te binnen schoot. Het is me nu ook duidelijk waarom een apexresectie bij die ene tand niet aangewezen is: ontsteking in combinatie met botverlies door parodontitis. OK dan.

(Wat mijn vorige tandarts betreft, heeft hij gewoon het woord "beroepsfout" in de mond genomen! Maar goed, achteruit kijken heeft geen zin ...)

We gaan ervoor! ;)
di, 03/22/2011 - 16:00 Permalink
papagena

Welja, achterom kijken heeft geen zin. Ik kijk niet uit naar de aanblik van een gebit met enkele kiezen minder, maar goed, da's tijdelijk hoop ik. Over die voorste tand heeft hij blijkbaar wel hoop aangezien die 9 mm pocket maar aan 1 zijde is, en ik heb hier op het forum toch ook al gelezen dat in het front dergelijke pockets nog wel eens goed willen genezen (mits inspanningen natuurlijk).

Ik ben blijkbaar iemand die het naadje van de kous moet weten en dan pas ga ik mij rustiger voelen. Ik weet nu waar ik aan toe ben en vertrouw erop dat er geen lijken meer uit de kast gaan vallen bij mijn nieuwe tandarts. Het doet ook al veel dat een professional erkent dat er fouten gebeurd zijn in het verleden. Gedane zaken nemen geen keer maar de erkenning op zich doet ergens wel deugd.

Nu ja, heel binnenkort mag ik dan een begroting verwachten en hopelijk kan ik dan snel aan de beurt komen (zou met 2 afspraken zijn van elk een paar uur).
di, 03/22/2011 - 22:00 Permalink
papagena

Sinds dat onderzoek van de pockets (2 dagen geleden) heb ik wel wat last aan de binnenkant van de onderkaak, mijn tandvlees is me dunkt wat gevoeliger/geïrriteerder en ook wat dikker (net een klein bultje tussen 2 tanden, maar geen abces of zo). Hoogstens vervelend, daar niet van. Zou dat nog als reactie op dat onderzoek kunnen zijn? (Ik zou het dan verwacht hebben direct of sneller nadien?) Denk wel dat die sonde op die plaats vrij diep gegaan is, het is ongeveer thv die snijtand met die ene diepe pocket.

Misschien best maar even wat zachter poetsen op die plek?
do, 03/24/2011 - 16:22 Permalink
papagena

Vandaag de begroting gekregen. Alles samen een 3000 euro maar dat is dan wel inclusief extracties en nog enkele dingen zoals vullingen (her)plaatsen. Nu moet ik bellen om de afspraken vast te leggen, alleen staat er geen inschatting bij van de nodige tijd per keer. Hopelijk weten ze dat dan aan de balie want ik heb daar ook geen idee van. Normaal gezien zou het in 2x gebeuren (links en rechts gesplitst) maar dan wel alles ineens bv ook vullingen etc.

Ik denk dat de prijs op zich wel redelijk is, maar er staat ook een paar keer "gingivectomie" bij. Is dat standaard bij een parodontitisbehandeling?

Is er trouwens een manier om de bovenkaak met 1 prik te verdoven? Ik ging er van uit van niet gezien de anatomie van de zenuwen daar. Normaal gezien vind ik dat niet erg, maar als een hele kant in 1 keer behandeld gaat worden, kijk ik toch niet uit naar 10 prikken of meer ...
ma, 03/28/2011 - 18:50 Permalink
Paramedic

Is er trouwens een manier om de bovenkaak met 1 prik te verdoven?

Kan wel, maar kleven nogal wat risico's aan, en is praktisch moeilijk uitvoerbaar. Beter is de combinatie van geleidings- en infiltratie anesthesie.
Afhankelijk van wat er gedaan moet worden, en aan welke elementen, moet een hele boven kwadrant met 3 a 4 prikjes wel te verdoven zijn.( op de snijtanden na dan )
De onderkaak (kwadrant) kan met 1 of 2 of 3 injecties goed verdoofd worden. Dus onder de streep 4 + 3= 7, dus geen 10, valt mee hè :smt003
Als die prikjes voorzichtig gegeven worden, langzaam ingespoten wordt voel je er haast niets van, dus je hoeft hier niet zo benauwd voor te zijn.
di, 03/29/2011 - 22:02 Permalink
Indy8866

Is er trouwens een manier om de bovenkaak met 1 prik te verdoven?

Kan wel, maar kleven nogal wat risico's aan, en is praktisch moeilijk uitvoerbaar. Beter is de combinatie van geleidings- en infiltratie anesthesie.
Afhankelijk van wat er gedaan moet worden, en aan welke elementen, moet een hele boven kwadrant met 3 a 4 prikjes wel te verdoven zijn.
De onderkaak (kwadrant) kan met 1 of 2 of 3 injecties goed verdoofd worden. Dus onder de streep 4 + 3= 7, dus geen 10, valt mee hè :smt003
Als die prikjes voorzichtig gegeven worden, langzaam ingespoten wordt voel je er haast niets van, dus je hoeft hier niet zo benauwd voor te zijn.


Nou ik ben ook een angsthaas hoor als het over de verdoving gaat.
Een paar dagen geleden zei iemand dat de verdoving van de kaakchirurg sterker waren dan die van de gewone tandarts, klopt dat?
di, 03/29/2011 - 22:06 Permalink
papagena

Ik heb er geen schrik voor, maar ik kan ook moeilijk staan beweren dat ik het zo aangenaam vind. Zeker in de bovenkaak zijn in mijn ervaring die prikken vaak venijnig. En nu gaat dat nog wel als er bv 1 tand gevuld moet worden, maar hier zouden dus de extracties en de reiniging ikv parodontitis in 2x gebeuren (dus telkens boven- en onderkaak samen in 1x). De vullingen gebeuren blijkbaar wel later, dat had ik verkeerd begrepen. Ik hoop dus dat je gelijk hebt ;) .
di, 03/29/2011 - 22:09 Permalink
Paramedic

Een paar dagen geleden zei iemand dat de verdoving van de kaakchirurg sterker waren dan die van de gewone tandarts, klopt dat?


Nee, de verhalen zijn misschien sterker, maar het anesthesie middel is meestal niet veel anders. De kaakchirurg moet vaak wel een groter gebied verdoven, dus gebruikt dan wat andere technieken er bij, maar dit is weer erg afhankelijk van de opleiding en ervaring van de kaakchirurg, ditzelfde geldt ook voor de tandarts en mondhygienist.
di, 03/29/2011 - 22:23 Permalink
Indy8866

Een paar dagen geleden zei iemand dat de verdoving van de kaakchirurg sterker waren dan die van de gewone tandarts, klopt dat?


Nee, de verhalen zijn misschien sterker, maar het anesthesie middel is meestal niet veel anders. De kaakchirurg moet vaak wel een groter gebied verdoven, dus gebruikt dan wat andere technieken er bij, maar dit is weer erg afhankelijk van de opleiding en ervaring van de kaakchirurg, ditzelfde geldt ook voor de tandarts en mondhygienist.


Dankjewel, dan hoef ik me daar geen zorgen over te maken, als ik maar zeker weet of het goed verdoofd wordt want daar heb ik het meeste angst voor, dat de verdoving niet goed werkt
di, 03/29/2011 - 22:27 Permalink
Paramedic

als ik maar zeker weet of het goed verdoofd wordt want daar heb ik het meeste angst voor, dat de verdoving niet goed werkt

Dit is de grootste oorzaak van de zgn "tandartsangst", meestal ontstaan uit vroegere slechte ervaringen zoals "doormodderen" in een pijnlijke behandeling. Hoeft helemaal niet meer, als je pijn voelt steek je jouw hand op, en geef je aan dat je nog niet verdoofd bent. Dan zal er even wat bij verdoofd moeten worden en misschien iets langer gewacht moeten worden.
Uiteindelijk is alles te verdoven, dus laat je niet "het bos in sturen " door een haastige behandelaar.
di, 03/29/2011 - 23:08 Permalink
Indy8866

als ik maar zeker weet of het goed verdoofd wordt want daar heb ik het meeste angst voor, dat de verdoving niet goed werkt

Dit is de grootste oorzaak van de zgn "tandartsangst", meestal ontstaan uit vroegere slechte ervaringen zoals "doormodderen" in een pijnlijke behandeling. Hoeft helemaal niet meer, als je pijn voelt steek je jouw hand op, en geef je aan dat je nog niet verdoofd bent. Dan zal er even wat bij verdoofd moeten worden en misschien iets langer gewacht moeten worden.
Uiteindelijk is alles te verdoven, dus laat je niet "het bos in sturen " door een haastige behandelaar.


Inderdaad heb ik vroeger slechte ervaringen gehad met een hele ouderwetse tandarts, die een ontstoken kies trok terwijl de verdoving niet werkte, ik was toen 9 jaar en als er gaatjes moesten geboord, verdoofde hij ook niet. Ook was ik altijd een week ziek na een tandarts bezoek en had dan rond de 39 graden koorts.
Hij had een slechte reputatie en is ook heel veel patienten kwijtgeraakt aan een nieuwe jonge tandarts in de buurt, die op een gegeven ogenblik een patiénten stop deed omdat hij geen zin meer had om de patiënten die bij de andere tandarts vandaan kwam, de verwaarloosde gebitten op te knappen.

Ik was daarna helemaal over mijn tandarts angst heen, maar ik heb hier een nieuwe tandarts, die ik nog niet goed ken, en de kaakchirurg waardoor ik behandeld wordt is volgens de assistente een "schatje" en heel lief en geduldig met zijn patiënten.
Wat er bij mij moet gebeuren kunt u lezen in kaakproblemen, nl. cyste in bovenkaak en twee hoektanden terwijl ik al jaren een prothese draag, ook moeten alle tanden en kiezen uit de onderkaak getrokken worden en een prothese geplaatst,, doordat ik volgens de kaakchirurg een erg droge mond had werkt mijn speekselklier niet goed en door te weinig speeksel, zijn die tanden gaan rotten.
Afijn ik heb wat voor de boeg , maar van mij mag hij vanavond nog de boel komen trekken want ik heb behoorlijk pijn aan die cyste met ontsteking.

In ieder geval bedankt voor uw antwoord.
di, 03/29/2011 - 23:17 Permalink
Paramedic

Zeker in de bovenkaak zijn in mijn ervaring die prikken vaak venijnig.

Palatinaal kunnen ze wat gevoeliger zijn, maar is ook erg afhankelijk van de snelheid waarmee ingespoten wordt, als dit heeeeeeel langzaam gebeurt kan het ook vrijwel pijnloos, er hoeft maar een heel klein beetje vloeistof in.
di, 03/29/2011 - 23:20 Permalink
papagena

Dinsdag is het zo ver. Eerst 1 kant van de mond en 10 dagen daarna de andere. Tandarts heeft in totaal iets meer dan anderhalf uur per keer voorzien voor telkens 2 extracties en dan reiniging. Dat lijkt me eigenlijk weinig (in die tijd moet de verdoving ook nog inwerken) of vergis ik mij?
za, 04/16/2011 - 16:50 Permalink
papagena

Ik hoop dat je gelijk hebt ;) . Meestal duurt het bij mij wat langer eer mijn onderkaak verdoofd is. Tenminste die ervaring heb ik toch. Ik hoop maar dat de verdoving goed werkt, want daar heb ik in het verleden ook slechte ervaringen mee gehad. Dat was wel een wijsheidstand waar de verdoving niet op werkte door de ontsteking dus zeker niet de schuld van de tandarts, maar ik zat er toch maar mooi mee. En aangezien ik nu blijkbaar ook met ontsteking onder mijn tanden zit ...
za, 04/16/2011 - 17:13 Permalink
Romy32

O, hoef je dan voor het schoonmaken van pockets niet verdoofd te zijn? Ik ging er van uit van wel, maar des te beter als dat niet hoeft natuurlijk.

De tandarts met wie ik werk doet het wel altijd onder verdoving.
za, 04/16/2011 - 18:33 Permalink
Lieneke

9 van de 10 keer kan het zonder verdoving. Maar de verdoving in de bovenkaak werkt veel sneller dan in de onderkaak. Dus als hij eerst boven gaat schoonmaken, kan hij daarna de onderkaak doen.
za, 04/16/2011 - 18:53 Permalink
papagena

Precies, zo ver had ik nog niet nagedacht ;) .

Het valt me wel op dat hier in Nederland de tandarts (waarschijnlijk alle gezondheidswerkers) zich veel strikter aan hun planning houden. In België is een kwartier of langer wachten na je afspraakuur echt geen uitzondering. Waarschijnlijk ook vandaar dat ik eraan denk dat de verdoving niet zo snel zou werken bij mij als voorzien. Dan loopt vast alles uit en daar gaat hij ook niet blij mee zijn. Ik zie hem al zeggen dat ik dan maar een nieuwe afspraak moet nemen: dat kan ik ook zomaar niet ...
za, 04/16/2011 - 19:01 Permalink
Lieneke

Het is inderdaad niet prettig werken als je weet dat er iemand op je zit te wachten in de wachtkamer. Die mensen hebben op hun beurt ook weer afspraken waar ze niet te laat willen komen. Soms moet er inderdaad een nieuwe afspraak worden gemaakt, maar dat komt maar zelden voor.
za, 04/16/2011 - 19:13 Permalink
papagena

Ik heb 2 afspraken op 10 dagen van elkaar, daarna ben ik nog 2 weken hier maar nadien 3 weken met vakantie, die reis ligt al heel lang vast, dus ja ...

Nu ja ik zal er maar van uit gaan dat het niet nodig is. Ik neem aan dat afspraken ook wel gemaakt worden met een beetje marge voor iets onverwachts. Ik zal zelf alvast goed op tijd gaan, als ik wat vroeger binnen kan is dat natuurlijk meegenomen ;) .
za, 04/16/2011 - 19:25 Permalink
papagena

Ik ben net terug: alles netjes binnen de tijd, prima verdoofd, waarvan trouwens ook bijna niks gevoeld. Onderkaak werd trouwens ook tand per tand verdoofd ipv 1 prik achteraan. Complimenten voor mijn nieuwe tandarts hoor! Dat heb ik hem trouwens ook gezegd: ik vind dat je het mag zeggen als iets je goed bevallen is! ;)

Ik heb het er nu wel psychologisch wat moeilijk mee dat ik 2 kiezen kwijt ben (en er volgen er nog: 2 wijsheidstanden en 1 kies). Is dat gek? Want uiteindelijk zijn er wel ergere dingen natuurlijk ...
di, 04/19/2011 - 11:53 Permalink
papagena

Nu (na 5 dagen) doet het niet echt pijn meer, maar het is wel nog wat gezwollen en het voelt aan alsof er watten in mijn kaak zitten. Ik durf nog niet goed kauwen langs die kant. Nu maar hopen dat het tegen vrijdag over is (dan moet ik voor de andere kant gaan) of ik heb wel een probleem ;) .
zo, 04/24/2011 - 13:46 Permalink
papagena

Ik ben net terug, nu heb ik toch wel wat meer napijn dan vorige keer, nu ja de extracties waren ook wat lastiger geloof ik (wortels moeten splitten en zo), dus het zal wel normaal zijn. Ik heb dus maar met een icepack op mijn kaak naar "the royal wedding" gekeken :smt003 . Nu binnen 10 dagen controle en dan als het goed is het vervolgtraject in zeker?
vr, 04/29/2011 - 15:34 Permalink
papagena

Ik vind het wel wat vervelender dat ik nu wel vrij grote ruimtes tussen mijn tanden heb, vooral achteraan. Daar blijft dus naar mijn gevoel gigantisch veel voedsel tussen zitten en ik moet om de haverklap flossen. Niet echt leuk, maar goed ik besef ook wel dat dat zeuren om kleinigheden is. Ik overweeg toch zo'n waterflosser aan te schaffen, misschien helpt dat wel ... Vanaf wanneer mag je die eigenlijk gebruiken na een ingreep?
zo, 05/01/2011 - 18:09 Permalink
Lieneke

Dat spul zit normaal ook tussen je kiezen, alleen kon je dat eerder niet voelen. Het is dus wel mooi dat je nu eraan herinnerd wordt goed tussen de tanden schoon te maken; anders zou je het waarschijnlijk vergeten.
Vanaf wanneer je een waterpik mag gebruiken...daar zijn niet echt regels voor...
zo, 05/01/2011 - 19:07 Permalink
papagena

Da's waar ;) . Ik zal er vast wel aan wennen, alleen nu is het vervelend, waarschijnlijk ook doordat de rest ook nog niet normaal aanvoelt. Ik zal maar wachten tot mijn mond weer helemaal normaal aanvoelt en minstens de hechtingen eruit zijn om zo'n waterdouche te kopen. Mij leek het vooral handig voor op het werk: ik zie me daar niet met flosdraad aan de slag gaan, maar zo'n draagbare douche is misschien wel sneller dan.
zo, 05/01/2011 - 19:36 Permalink
Lieneke

Mmm...dan moet je wel best in de wasbak hangen...in juli komt er van Sonicare de Airfloss op de markt. Dat is niet zo'n gespetter. Maar of hij ook doet wat hij behoort te doen, dat is de vraag..Hebben ze trouwens niet ragers voorgedaan? Die kan je een stuk makkelijker op je werk gebruiken.
zo, 05/01/2011 - 19:41 Permalink
papagena

Nee, daar hebben ze niks van gezegd, tenzij je met ragers zo van die kleine borsteltjes bedoelt? (Ik ken die term namelijk niet ;) ). Die heb ik wel mee gekregen. Maar dan nog, om die een beetje netjes ergens in mee te nemen, daar moet ik nog eens over nadenken dan.

Overigens hebben we wel een voldoende grote wasbak dus dat lukt wel ;) .
zo, 05/01/2011 - 19:56 Permalink
papagena

Doe ik! Nu denk ik toch nog altijd wel ernstig na over zo'n waterpik. Ik heb het gevoel namelijk dat ik met het fijnste borsteltje toch nog steeds niet goed tussen mijn tanden kan reinigen, en flosdraad is dan weer te dun. Ik heb het dan wel over de kiezen. Ik kan met dat borsteltje wel onderaan tussen de tanden maar niet bovenaan (ik bedoel hiermee, dat zo'n borsteltje niet van onder naar boven tussen 2 kiezen in de onderkaak kan. Net of ze aan de bovenrand toch te dicht bij elkaar staan), of is mijn techniek dan verkeerd? (Eigenlijk hebben ze me dat niet getoond). In de bovenkaak luk ik er helemaal niet zo goed in wegens geen echt goed zicht. Ik heb het gevoel dat zo'n waterpik dan misschien toch grondiger zou zijn (voor wat ik ervan lees toch).
ma, 05/02/2011 - 22:50 Permalink