De pineut - Paradontitis ! wat nu ?!

Author:
hellep
Posted:
di, 01/23/2007 - 14:35
Na enige tijd last te hebben gehad van gezwollen tandvlees wat een enkele keer tot lichte bloedingen leidde ben ik in 2005 voor het eerst naar de tandarts gestapt met deze klacht.

De tandarts adviseerde mij om het tandvlees met een zachte tandenborstel te poetsen, na enige tijd verdween idd de zwelling en alles leek weer prima te gaan.

Na verloop van tijd leek het probleem weer terug te keren .. (met name rond de gebieden van mijn snijtanden).
Ik skipte de tandarts en besloot zelf wederom het tandvlees te poetsen in de hoop dat het probleem wederom zou verdwijnen... :smt011

Ik merkte dat mijn tandvlees wel heel erg hoog begon op te trekken, met name rond de snijtanden en later constanteerde ik dat ook mijn voortanden deze symptonen begon te tonen.

Vorige week was wel het hoogte .. of moet ik zeggen dieptepunt bereikt.
Wederom besloot ik de tandarts te bezoeken, en na enkele blikken in mijn mond werdt geconstanteerd dat ik aan paradontitis leed. (tevens werdt er melding gemaakt dat dit voor mijn leeftijd niet gebruikelijk is (23) )

Er werdt mij te kennis gegeven dat schoonmaken geen optie was omdat dit te veel pijn zou brengen.

Ik kreeg een aantal recepten mee voor de apotheker en moet nu 15 februari terug komen voor schoonmaak.

Het volgende receptuur kreeg ik mee :

1. Amoxicilline Sandoz (3x daags, looptijd 8 dagen)
2. Peniciline (3x daags, looptijd 8 dagen)
3. Corsodyl Tandgel (2x daags, 1cm)

Ik heb altijd een goed gebid gehad (nog geen gaatjes geconstanteerd en altijd goed eruit gezien) echter maak ik mijzelf ernstige zorgen nu .
Met de Corsodyl poets ik het tandvlees en dan met focus op de plekken waar de zwelling(en) zitten , dit draagt toe tot flinke bloeding ...

De zwelling(en) zijn inmiddels verdwenen en er lijkt nieuw gezond tandvlees gegenereerd te worden (momenteel lijkt het op een snee dat nieuw weefsel aanmaakt).

Wat ik enigsinds verontrustend vind is het feit dat ik niet doorverwezen ben naar de mondhygienist maar direct op een kuur gezet bent en dat terwijl de diagnose vrij snel gesteld was.
Ik maak me ernstige zorgen over het verloop van mijn gebit, het poetsen met de gel lijkt tevens te lijden tot nog hogere optrekking bij mijn voortanden (kan ook mijn eigen inbeelding zijn, wat ik dan maar hoop).

Ik ben nu op het punt om alles in werking te zetten om weer een gezond ogend gebit te verkrijgen,echter lijken me tanden veel langer en heb ik mijn twijfels over het effect van de huidige behandeling.

Kan iemand mij advies geven, is bijvoorbeeld het bovenstaande voldoende ?

Bedankt voor jullie hulp ,

Poster zonder glimlach (in deze staat liever mondje dicht)
Lieneke

Foute boel...totaal niet volgens protocol. Anti-bioticakuur geven zonder onder het tandvlees gereinigd te hebben is echt malpraxis.

Hoe het eigenlijk moet gaan:

* meting maken van het tandvlees (waar zitten de problemen, hoe erg zijn de problemen) + kweek (kan je zien WELKE anti-biotica er nodig is en OF het nodig is)
* In een aantal zittingen eventueel onder verdoving het gehele gebit intensief ontdoen van plak en tandsteen
* instructie hoe zelf het gebit te reinigen (eventueel ondersteund met corsodyl of iets dergelijks)
* eventueel ondersteund door anti-biotica NA het verwijderen van het tandsteen of 2 uur voor de behandeling ermee starten
* na 3 maanden wederom meten en schoonmaken
* nazorg elke 3 maanden

Het tandvlees kan hierbij ook omhoog schuiven maar moet wel tot stilstand worden gebracht. Het kan eventueel chirurgisch aangepast worden.
di, 01/23/2007 - 19:04 Permalink
Lieneke

ow...nog een toevoeging: let erop dat je niet te hard boent met die tandenborstel; je poetst zo het tandvlees zelf ook nog eens weg!
di, 01/23/2007 - 19:13 Permalink
Spiegeltje

Gezien je leeftijd heb je waarschijnlijk de vrij zeldzame snel progressieve parodontitis. Zelf heb ik de "gewone" versie (gehad) die pas op latere leeftijd (boven 35 jaar) manifest wordt. Ik ben daar toen veel over gaan lezen, ook vakliteratuur, en ben behoorlijk geschrokken van de mogelijke (ernstige) gevolgen van parodontitis, niet alleen voor het gebit maar juist ook voor de algemene gezondheid.

Het is echt van het grootste belang deze ziekte goed te behandelen. Bij een goede aanpak (zoals aangegeven door Lieneke) en blijvend goed poetsen en interdentaal reinigen met stokers en/of ragers lukt het vaak de boel onder controle te krijgen. Soms is chirurisch ingrijpen nodig (flapoperatie). Antibiotica speelt hoogstens een ondersteunende rol in deze behandeling.

Het lijkt erop dat je beter een mondhygieniste kunt opzoeken die je situatie goed kan beoordelen en je - zo nodig - ook kan doorverwijzen naar een parodontoloog of parodontologisch centrum (alles in overleg met je huidige tandarts).

Ik weet niet of je verder tevreden bent over je tandarts maar anders zou het ook reden kunnen zijn eens naar een andere uit te zien die meer aandacht heeft voor tandvleesproblemen (of beter: problemen met het parodontium).
di, 01/23/2007 - 20:02 Permalink