Constant ontsteking ondergebit

Author:
Bouwe
Posted:
wo, 01/31/2007 - 23:35
Hallo,

Sinds mijn 14e jaar (ben nu 21) heb ik al last van tandvleesontsteking, de ene keer in veel mindere mate dan de andere keer. Deze ontsteking bevindt zich vrijwel altijd in het ondergebit, waar ik het nu ook best ernstig heb (vindt ik) met rood bloed en een opgezwollen gevoel. Het bovengebit echter heb ik vrijwel nooit problemen mee.

Mijn tandenborstel hou ik vast met de 'pen-greep' en momenteel masseer ik het tandvlees van het ondergebit omdat het anders pijn gaat doen. Bij mijn tandenborstel gaan na een week de haren al aardig uit elkaar staan, dus vermoed ik dat ik iets ernstigs fout doe bij het poetsen.

Mijn tandarts zegt steeds "blijven poetsen zodat het bloed weg loopt, dit is goed zodat de bacteriën weg lopen". Is dit waar, en kan een dergelijke tandvleesontsteking op lange termijn blijvende schade veroorzaken? Aan 1 zijde van het ondergebit voel ik aan de bovenkant van het tandvlees (het deel dat dus tegen de tanden aanligt) een klein opgezet randje.

Mijn tandarts zegt wel steeds "beter poetsen", wat ik ook echt probeer, maar heeft nog nooit gezegd dat het echt ernstig is. Doordat er nu vanavond bij het poetsen toch echt flink wat bloed uitkwam ben ik wat bang geworden.
Spiegeltje

Een vrij onschuldige tandvleesontsteking (gingivitus) kan op den duur overgaan tot parodontitis. Dan gaat het onder meer om niet meer te herstellen botafbaak waardoor tanden uiteindelijk minder houvast krijgen en - in het eindstadium- moeten worden getrokken. Maar dit begint doorgaans pas op latere leeftijd (35 jaar en ouder) en is een langzaam voortschrijdend proces. Er is echter ook een vorm van zich snel ontwikkelende parodontitis die bij jongeren voorkomt maar dat is vrij zeldzaam.

Als je gingivitus hebt zou bij goed poetsen de ontsteking vanzelf geheel moeten verdwijnen. Dan moet je ook goed tussen de tanden reinigen met een tandenstoker. Als het bloeden na 1 of 2 weken niet overgaat zou je er eens een mondhygieniste (MH) naar kunnen laten kijken. Die kan je ook uitleggen hoe je moet poetsen en vertellen welke maten ragertjes je nodig hebt voor tussen de tanden. Elektrisch poetsen is het makkelijkst.

Misschien zit een MH ook in jouw tandartspraktijk? Anders kun je ook zonder verwijzing van de tandarts terecht bij een (vrij gevestigde) MH --> zie Gouden Gids.
do, 02/01/2007 - 21:28 Permalink