Chemische smaak in mond

Author:
RoAn1981
Posted:
ma, 09/17/2012 - 17:05
Drie weken geleden ben ik voor het eerst in 4 jaar weer naar de tandarts geweest. Ik ben doodsbang voor de tandarts, vandaar dat ik al zo lang niet meer was geweest. Nu zou ik graag zeggen dat ik opeens de geest kreeg en zei: kom op, we gaan ervoor. Maar helaas: ik had een klacht, anders was ik vast nog niet gegaan :oops: Sinds 1,5 maand heb ik last van een chemische smaak in mijn mond. De ene keer achter in mijn keel, de andere keer op mijn tong, het verschuift nogal. Ik heb in het afgelopen jaar 2 miskramen gehad, dus ik wijtte het aanvankelijk aan de schommelende hormoonhuishouding. De huisarts heeft gecheckt of ik geen schimmel heb maar die kon niets vinden.
Tja, toen toch maar met lood in de schoenen naar de tandarts...Op zich viel het me mee: 3 kleine gaatjes. Die zijn gevuld, en ik werd doorverwezen naar de mondhygieniste om tandsteen te laten verwijderen en poetsinstructie want ik blijk ontstoken tandvlees te hebben. Ik heb nooit pijn gehad maar het bloedde soms wel een beetje. Dat was natuurlijk al een teken.

Nu ben ik donderdag bij de mh geweest. Ze heeft eerst met zo'n elektronisch apparaatje mijn tandsteen verwijderd, daarna nog nagelopen met de hand. Daarna heeft ze mijn tanden gepolijst. Ik kreeg een poetsinstructie, moet met ragertjes gaan werken en kreeg 2 weken Perio Aid (0,12%) voorgeschreven, daarna nog 2 weken de 0,05% variant, en 11 oktober terugkomen.

Ik ben braaf bezig met alles maar de smaak blijft...Ik maak me enorme zorgen dat er iets over het hoofd gezien is, en dat het met wat me nu is voorgeschreven niet afgedaan is. Panikeer ik te snel en moet ik gewoon afwachten tot ik klaar ben met de Perio Aid of moet ik me echt zorgen gaan maken dat er nog veel meer pijnlijke onderzoeken gedaan zullen moeten worden? Ik ben echt zo'n angsthaas en ik was al heel trots op mezelf dat ik het tot zover had gebracht....hoop zo dat het gewoon over zal gaan!
Romy32

Niemand??

Geduld?? :wink:

Ik maak me enorme zorgen dat er iets over het hoofd gezien is, en dat het met wat me nu is voorgeschreven niet afgedaan is

Je bent bij de tandarts én de mondhygiëniste geweest, dus het zit vast wel goed.
Heeft de tandarts ook foto's gemaakt?

De Perio Aid die je nu gebruikt, kan als bijwerking hebben dat je smaak verandert. Nu zeg je dat je die chemische smaak al had, maar je kunt pas beoordelen of je smaak weer helemaal goed is, als je bent gestopt met de Perio Aid. Ik zou dat dus even afwachten.

Succes!
di, 09/18/2012 - 22:38 Permalink
RoAn1981

Hoi Romy, bedankt voor je reactie! Ik weet het, ik ben nogal ongedurig :lol:
De tandarts heeft idd ook foto's gemaakt. Daar was kennelijk niets noemenswaardigs op te zien, behalve die gaatjes die dus al zijn gevuld.
De mondhygieniste ging niet echt in op de oorzaak van die smaak, ik neem dus zelf maar aan dat het door dat ontstoken tandvlees komt. Het bloedt al enige dagen niet meer dus ik dacht: dan is de ontsteking zeker weg, en dan zou de smaak toch ook weg moeten zijn. En idd, die smaak had ik al ruim voordat ik met de Perio Aid begon, daarmee spoel ik nu bijna een week. Die smaak heb ik nu al bijna 7 weken...
wo, 09/19/2012 - 07:53 Permalink
RoAn1981

Het is een beetje een moeilijk te beschrijven smaak, en hij verandert af en toe ook nog eens van plek (jaja..). Meestal zit het achter in mijn keel, maar soms proef ik het ook op mijn tong en aan de binnenkant van mijn wangen. Ik denk dat ie het best te beschrijven valt als een smaak alsof je achter iemand zit die net deodorant heeft gespoten :-? Het is een beetje bitter, chemisch. Ik geloof niet dat ik uit mijn mond ruik, en ik heb nergens pijn. Als ik mijn tanden heb gepoetst, lijkt het wat erger te worden. Met eten en drinken heb ik nergens last van.
wo, 09/19/2012 - 11:27 Permalink
RoAn1981

Ja, daar had mijn zoektocht me ook al bij uit gebracht, maar nee, die eet ik bijna nooit. En daarbij: daar heb je toch geen 7 weken last van?
Ik word er echt een beetje moedeloos van..Ik weet dat ik geduld moet hebben met die mondspoeling, maar ik ben er gewoon niet zo zeker van dat dat het op gaat lossen. Nu bijv. zit het alweer een tijdje op het puntje van mijn tong, heel raar. En proef ik het vooral bij het slikken. Een collega had het over ontstoken amandelen maar dan zou je toch ook keelpijn moeten hebben. En ik heb dus geen pijn, alleen maar die smaak. Maar kan het toch gewoon aan die tandvleesontsteking liggen? Dat het, ook al bloedt het niet meer, nog niet helemaal over is?
wo, 09/19/2012 - 19:01 Permalink
Romy32

En daarbij: daar heb je toch geen 7 weken last van?

De klachten kunnen tot vijftien dagen aanhouden (staat in het artikel hoor, ik heb er zelf gelukkig geen ervaring mee), maar als je ze steeds maar blijft eten, houden de klachten natuurlijk ook aan.

Maargoed, dat is het dus niet.
Het kan inderdaad aan die tandvleesontsteking liggen.
Geef het nog wat tijd, al begrijp ik dat het moeilijk is.

Sterkte!
wo, 09/19/2012 - 19:09 Permalink
Lieneke

Moeilijke vraag....heb wel vaker patienten die aangeven een vieze smaak te hebben en we er dan maar niet achterkomen waar het vandaan komt. Zou het stressgerelateerd kunnen zijn? Amandelen kunnen ook ontstoken zijn zonder dat je het echt merkt. Die van mij waren ook ontstoken maar ik had er geen pijn aan. Ik zag het zelf...Ik ga het even aan een KNO-arts vragen.
wo, 09/19/2012 - 19:45 Permalink
RoAn1981

Daar kwam een collega van me ook mee aan: ontstoken amandelen. Ik heb geen keelpijn ofzo dus vandaar dat dat niet als eerste in me op kwam. Ik ben wel een aantal weken geleden naar de huisarts geweest, omdat ik bepaalde medicijnen gebruikte waarbij er risico bestaat op mondschimmel, dus daar heeft ie naar gekeken. Maar ik geloof niet dat hij naar mijn amandelen heeft gekeken.
Ik weet ff niet zo goed wat ik moet doen: ik heb pas 11 oktober weer een afspraak bij de mondhyg. Moet ik het nog 3 weken aankijken? Omdat het misschien toch door die tandvleesontsteking komt?
do, 09/20/2012 - 08:50 Permalink
Romy32

omdat ik bepaalde medicijnen gebruikte waarbij er risico bestaat op mondschimmel, dus daar heeft ie naar gekeken.

Dan is het misschien geen mondschimmel, maar het kan alsnog door die medicijnen komen.
Verder zou ik het inderdaad nog even aankijken.
Tegen die ontsteking ben je al heel goed bezig, veel meer kun je op het moment eigenlijk niet doen.
do, 09/20/2012 - 10:17 Permalink
RoAn1981

Ik gebruik geen tongreiniger, maar ik poets al jaren mijn tong heel goed met het tandenpoetsen mee. Is dit niet voldoende dan?
Ik heb inmiddels een afspraak gemaakt met mijn mondhygieniste, om maandag langs te gaan. Ik maak me toch zorgen over het verloop. Ik heb sinds vandaag ook erg last van een droge mond en tintelingen in mijn hele mond. Misschien komt dat van de Perio Aid maar ik wil zeker weten dat er niets anders speelt. Het is erg moeilijk om het los te laten, want ik proef het de hele tijd.
do, 09/20/2012 - 16:42 Permalink
RoAn1981

Daar was ik weer :cry:
Inmiddels is de behandeling van de mondhyg afgesloten, ik ben vorige week donderdag geweest voor de nacontrole. Volgens haar was alles goed, het bloedde niet meer en zag er netjes uit. De smaak is echter onveranderd aanwezig..Ik moet blijven spoelen van haar, maar ze heeft me nu Vitis voorgeschreven. Volgens haar waren mijn pockets 3/4 mm en dat was goed. Ik had geen parodontitis maar wel gingivitis.
Ondertussen ben ik ook nog bij de huisarts geweest die ook niets kan vinden.

Ik ben ten einde raad...Ik heb geen pijn maar die smaak is enorm vervelend! Ik heb geen andere medicijnen sinds eind juli, ik eet niet anders (niet meer, niet minder, geen andere producten) en er is dus medisch gezien niets mis.

Nu zit ik eraan te denken om toch nog eens naar de tandarts te stappen. Ik lees nl. dingen over dat tandartsen soms een kweek afnemen om te kijken wat voor bacterien er aanwezig zijn? Misschien is dat nog iets? Heeft iemand hier nog tips? Dietiste lijkt me een vreemde stap gezien bovenstaande omtrent mijn voeding en mijn amandelen zijn het dus ook niet...
wo, 10/17/2012 - 11:06 Permalink