Bultje op tandvlees door vulling

Author:
DannyR
Posted:
ma, 04/19/2010 - 14:35
Hallo allen,

Ergens in oktober 2009 heeft m'n tandarts een flinke gat gevuld in mijn linker onderkies.
Na deze behandeling ontstond er een flinke bult in mijn tandvlees onder deze kies die opzich geen pijn deed. Alleen als je er een beetje druk op uitoefende.
Afgelopen Februari ging ik opnieuw naar de tandarts en de bult was niet in grootte afgenomen. M'n tandarts zei dat ie er een wortelkanaalbehandeling op wilde doen de maand erna. Dit heb ik alleen nog niet kunnen doen door drukte.

Nu is het geval dat deze vulling er afgelopen zaterdag uitgevallen is (geen idee waardoor) en binnen 36 uur is deze bult vrijwel geheel verdwenen. Nu ben ik bang dat als ik naar de tandarts ga om deze vulling te laten herstellen hij er misschien alsnog een wortelkanaalbehandeling voor wilt geven wat misschien helemaal niet nodig was.
anoniem111

Beste DannyR,

Ik heb net ongeveer hetzelfde gehad als jij. Een tijd terug heb ik erge last gekregen van een voortand, wat gepaard ging met hevige pijnen. Tandarts heeft daarop een wortelkanaalbehandeling gedaan. In eerste instantie geen effect, na een antibioticakuur is de pijn weggegaan en de wortel van de tand rustiger geworden (dit is grofweg de hoofdlijn van de voorgeschiedenis)

Nadat de WKB is gedaan, bleef er een 'bult' achter op mijn tandvlees, ongeveer op de aansluiting met mijn bovenlip. Voor ongeveer een maand of 2 heb ik daarmee doorgelopen, totdat de bult wat groter ging worden, en er ook duidelijk een druk ontstond onder de bult. Ik ben naar de tandarts gegaan, en die heeft een flapoperatie aangeraden.

Ik heb zojuist deze flapoperatie achter de rug, waaruit gebleken is dat door de ontsteking aan mijn wortelpunten, de ontsteking ook een klein beetje mijn kaakbot heeft aangetast. Ik ben geen tandarts, dus ik kan je geen specifieke termen geven.

Aangezien ik herken wat jij hebt geplaatst, denk ik dat ongeveer hetzelfde bij jou aan de hand is. Ik denk dat de vulling bij jou de ontsteking heeft opgesloten, en nu bij het eruit vallen van je vulling, de ontsteking een ruimte heeft gevonden om de 'rommel' weg te voeren.

Hoe vervelend ook: ik denk dat in 1e instantie een WKB een goede optie is. Mocht blijken dat de bult hier niet mee weggaat, vraag dan om aanvullende foto's, en hoe je tandarts denkt over een flapoperatie. Ik denk dat dit je een heel eind gaat helpen. Ik moet wel zeggen: een flapoperatie en/of een WKB zijn natuurlijk nooit heel fijn, maar het lost wel de problemen op.

Kijk ook even op deze link: http://www.tandartswesterveld.nl/index.html?startpage=parodontologie.php voor meer informatie over de mogelijke oorzaken.
di, 04/20/2010 - 18:22 Permalink