Bult op gehemelte

Author:
Sethje
Posted:
do, 11/23/2006 - 20:13
Hallo,

Ik ben nieuw hier.
Ik ben hier terrecht gekomen omdat ik eens ben gaan zoeken op internet, aangezien ik sinds afgelopen maandag een bult op mijn gehemelte heb.

Hij doet niet echt pijn, maar als ik er met de tong/vinger op druk, voel ik een rare druk in een voortand. Ook bij het eten voel ik die druk af en toe.
Deze tand is me een flink aantal jaren uit de mond geslagen, leeggehaald door mijn toenmalige tandarts en er is met 'vulling' een nieuwe opgezet.
Er is nooit meer een kroon op gekomen omdat zij ziek werd en moest stoppen met haar werk, en haar eerste plaatsvervangend tandarts zo een, vergeef mij de uitdrukking, slager was (tijdens controle notabene) dat ik er een goeie angst voor tandartsen voor had overgehouden. De tweede vervangende tandarts was zo onvriendelijk en ongeduldig (en wist bij een gaatje mijn halve mond gevoelloos te maken behalve DIE kies waar geboord moest worden) dat ik 4 jaar de moed niet heb gehad om naar de tandarts te stappen..... na die 4 jaar wel een gevonden die gespecialiseerd was in angst-patiënten, maar eerlijk gezegd was ze veels te duur en daarnaast leverde ze half werk. Ook ZIJ is gestopt wegens gezondheidsredenen (welke mij voor de rest onbekend zijn).

Net nu ik die bult heb.
Ik heb er een foto van genomen.

Ik weet het, niet de mooiste mond om in te kijken.

Het lijkt me geen pusbult, hij doet geen pijn en klopt ook niet.
Een zeurderig gevoel in die 'neptand' en voornamelijk er omheen (aangezien die tand zo dood is als een pier) is af en toe voelbaar, bv het tandvlees er omheen. Als ik hem even met rust laat, lijkt hij te slinken, maar als ik er dan even met de tong langs ga om te voelen of hij er nog zit, voel ik hem binnen de kortste keren weer een beetje opspelen.

Ik ga zo spoelen met kamille-thee, kijken of dat wat helpt.

Enig idee wat het kan zijn?
Sethje

Oh ja... ik rook, en wil nog wel eens een poetsbeurt vergeten :S
Had nergens last van, en opeens voelde ik hem zitten, zoals je blaren wel eens voelt zitten :S :-?
do, 11/23/2006 - 20:55 Permalink
Newtan

Welkom bij de club :smt001

Ik denk dat het een wortelpuntontsteking zou kunnen zijn. Zo te zien aan de foto misschien van de kleine kies.
Kamillethee helpt misschien tegen de ontsteking rond het tandvlees. Arnica zou tegen de bult kunnen helpen.
do, 11/23/2006 - 21:08 Permalink
Sethje

Welkom bij de club :smt001

Zo te zien aan de foto misschien van de kleine kies die teruggezet is en gerepareerd.


Kies Teruggezet? Ik heb het over de 'lateral incisor' dus het kleine voortandje naast de hoektand.... die's 'dood' en voelt het meest.
Maar nu ik zo voel.... *tongelt tanden* Het ZOU kunnen.

Mag ik vragen wat er dan wordt gedaan? *poept nu al alle kleuren van de regenboog*
do, 11/23/2006 - 21:11 Permalink
kieswijzer

Ik heb zo'n zelfde bult gehad op mijn verhemelte. Later kwam er ook een aan de voorkant van dezelfde tand. Bleek een dode tand te zijn met een wortelpuntonsteking. Hierdoor een cyste ontwikkelt in de jaren. Nooit last van gehad. Uit de bult komt iedere keer viessmakend vocht (=pus). Dan leegt het zich weer en is het weer een tijdje weg.
Er zou dan dus, net als bij mij, een fistel kunnen zitten, die het vuil van in je kaak, naar buiten brengt. Kan jaren goed gaan.......Maar: zo'n fistel maakt een zwakke plek in je bovenkaak, waardoor gevoeliger voor breken. En daarom moet je naar de kaakchirurg om het te laten weghalen.
Tegen de tijd dat ik dat lef had zat het al boven 3 voortanden, kun je nagaan.
Nee, dat moet schoongemaakt worden en gehecht (apexresectie en evt. cyste verwijderen. Als je een overzichtsfoto laat maken zien ze het al.
Je merkt er helemaal niets van. Kaakchirurgen verdoven snel en supergoed.
succes,
Kieswijzer
za, 01/06/2007 - 01:24 Permalink
Riann

ik heb sinds een paar dagen ook een vaag bultje onder mijn gehemelte zitten! Nu heb ik al vrij lang bij tijden erg last van het tandvlees om een van mijn hoektanden. Ik heb al een wortelkanaal behandeling gehad omdat de tandarts dacht dat de tand aan t afsterven was (hij is ook wat donkerder van kleur) nu zit op die hoogte ongeveer dus dat bultje.. Ik zou me dus kunnen indenken dat het ook zo'n wortelpunt ontsteking o.i.d. is, was het niet dat het bultje zich een beetje heeft verplaatst, hij zat eerst wat verder naar voren dan dat hij nu zit.. Iemand een idee wat het kan zijn en wat ik hier mee aan moet?!?!
alvast bedankt!
groetjes Rianne :smt087
za, 01/13/2007 - 22:08 Permalink
mecánico para …

bult aan verhemelte is 99,9% abces aan 22. Mogelijk toch openen die tand, en niet per se voor een apex. maar de kans erop is wel groot.
foto zal moeten uitwijzen hoe of wat, maar een fractuur kan ook en dan is het einde oefening.
za, 01/13/2007 - 22:50 Permalink
Saskiac

Hai,

Ook ik ben hier nieuw.
Het is een lang verhaal....in oktober kreeg ik last van pijn in wat de dokter dacht, mijn bijholte, ik had pijn in mijn bovenkaak, links naast de neus en de plek tussen de neus en de bovenlip.
Ik heb de dokter gebld en gevraagd om langs te komen op het spreekuur.
Zij deed het consult telefonisch af, en schreef mij een antibiotica kuur voor.
Ik had er zelf ook eigenlijk niet bij stil gestaan dat het wel eens een tandprobleem zou kunnen zijn.
Afijn, na een paar dagen antibiotica ging de pijn weg.
Wel bleef ik een beetje een dof gevoel houden, onder mijn neus, de eerste tand naast de linker voortand (voor mij gezien dan).
Ik dacht dat een en ander nog steeds te maken had met die bijholte ontsteking.
Verleden week voelde ik opeens aan de binnenkant van mijn gehemelte, meer richting de bovenkaak een bult.
De bult zelf doet niet zeer, en is eigenlijk niet echt te zien, hij wordt niet groter, maar het lijkt wel of ik er aan het einde van de dag meer last van heb dan `s ochtends.
Als ik er op druk dat voel ik wel dat er een raar gevoel loopt naar de tand naast de voortand, het gekke is dat het nu geen pijn doet, niet met eten helemaal nix, het is wel gevoelig.
Ik heb van de week de tandarts gebeld en het verhaal uitgelegd, zij heeft me voor 9 februari 2009 op de lijst gezet, ze hebben het heel druk.
Ik denk zelf dat ik dus geen bijholte ontsteking gehad heb maar een ontstoken tandzenuw en aangezien ik dus nu niets mee voel denk ik ook dat die aangetast is.
Ik denk dat ik nu te maken heb met een wortelpunt ontsteking en dat daar die bult van komt.
Maar goed aangezien er veel tandartsen op dit forum zitten, dacht ik, laat ik het hier eens vragen, kan dit kwaad dat ik nog zo lang moet wachten, of is het raadzaam toch even naar de huisarts te gaan of toch de tandarts even terug te bellen.
zo, 12/14/2008 - 11:37 Permalink
Newtan

Het idee van een neusbijholteontsteking is nog niet zo gek geweest. In het begin is het soms erg moeilijk om een ontstoken zenuw te vinden. Maar je huisarts zou er ook vrij snel achter zijn gekomen dat het probleem meer in de tanden zou kunnen zitten, als je voor nacontrole zou zijn geweest.

Uit alle andere bovenstaande verhalen kun je al erg goed afleiden wat je waarschijnlijk hebt: een ontsteking in het bot rond de wortelpunt. De behandeling daarvan begint overigens altijd met een wortlkanaalbehandeling (=WKB). En na een maand of 3 tot 12 een controlefoto om te zien of de ontsteking geen donkere plek meer vormt rond de wortelpunt.
Of daar veel haast bij is, kun je zelf bepalen. Voor het eindresultaat maakt het niet veel uit of je nog 3 maanden moet wachten.

Na afloop kun je ook zonder foto goed merken dat de ontsteking er nog zit of niet: de tand is dan wel of niet gevoelig met tikken naar de wortelpunt toe. Met een week of 6 moet dat stukken minder zijn.
zo, 12/14/2008 - 12:52 Permalink
Saskiac

Ja, dat met die antibiotica en dan telefonisch daar valt wel een en ander over te discusieren, maar goed gedane zaken kennen geen wederkeer.
Ja, dat zij de assistente ook al, zij kon eigenlijk uit mijn verhaal
uitmaken dat het voor 99,9 % een onstoken tandwortel was, maar zij was van mening dat op zich de ontsteking niet gevaarlijk is (wordt over het algemeen door je lichaam zelf bestreden), en zij beaamde ook de veel gemaakte verwarring tussen neusbijholte ontsteking en onstoken tandwortel/ zenuw.
Het is op de tandartsen praktijk erg druk op het moment (feestdagen, vakanties), en nou ja ik heb er geen pijn aan en ik moest op 9-2 toch voor controle dus ja vandaar de late afspraak zeg maar.
Zij vertelde mij ook dat er inderdaad maar een oplossing is, een WKB, nou ben ik daar niet zo huiverig voor want als ik de tandartsen op het forum mag geloven, betreft het dan 1 kanaal, dus ja er zijn ergere dingen, vond het alleen een beetje vervelend gevoel dat ik zo lang moet doorlopen, maar goed ik ga ervan uit dat dat niet heel ernstig is...ik ben weer enigzins gerustgesteld....moet namelijk over 11 dagen een paar dagen naar Disney en het laatste wat je wil is ziek worden.....
Maar goed alvast bedankt voor de overigens zeer nuttige informatie.
zo, 12/14/2008 - 13:10 Permalink
timmer

hoi sakia ,je beschrijft precies wat ik heb.Ik heb volgens de huisarts bijholteonsteking(het gaat rond,eerst neus,onder ogen,boven ogen,toen links bovenkaak enz).Toen kreeg ik ook nog tintelende voortanden,de tandarts heeft alles onderzocht (+foto,s ),was nx te vinden.Maar ik heb ook een bultje,dat een vreemd drukkend pijnlijk gevoel geeft(ook smorgens bijna geen last en savonds wel).Heb je dat nog en weet je inmiddels wat het was?
ma, 05/10/2010 - 09:01 Permalink
Onbekend

Ik heb ook een bultje in me gehemelte. Denk wel al ruim 2 jaar. Ik heb veel last gehad van me hoektand en daar kwam ook een dikke bult boven te zitten. Was op vakantie en ben er toen niet mee heen gegaan. Ik heb toen met zout water gespoeld en toen werd die wel een stuk zachter en is toen uiteindelijk open gegaan. Heb er ook nog een iets op gedaan maar ben de exacte naam kwijt, volgens mij was het GUM. Maar goed toen de bult boven me hoektand weg was kwam er een weekje later 1 in me gehemelte. Kaakchirurg vertelde dat het door een ontsteking kwam. Morgen heb ik een afspraak bij de kaakchirurg en dan gaat alles eruit :(

Oops zie nu dat dit topic al 5 jaar oud is.
do, 03/31/2016 - 16:13 Permalink