Black triangles door ontstoken tandvlees?

Author:
Dominique1999
Posted:
vr, 04/24/2020 - 15:09
Hallo,

Ik ben een vrouw van 20 jaar en heb sinds een jaar wat problemen met mijn tandvlees. Nadat ik een slotjesbeugel heb gehad (op mijn 16e) zat er een beetje ruimte tussen mijn voortanden. Ik had hier in principe vrede mee, want mijn tanden stonden nu wel recht. Een aantal jaren erna ontdekte mijn tandarts dat ik door mijn retentieplaatje aan het knarsen was en zij heeft mij daarom een knarsbeugel aangemeten. Deze zat blijkbaar een stuk minder strak dan mijn retentiebeugel en mijn tanden zijn weer teruggeschoven naar hun oorspronkelijke stand (overbeet). Rond deze tijd kreeg ik steeds vaker tandvleesontstekingen en ik ben in plaats van 1x per jaar, 2x per jaar naar de mondhygiëniste gegaan. Vorig jaar rond deze tijd had ik veel ontstekingen en ervaarde ik een soort 'klikjes' bij mijn tanden. Alsof ze soms een beetje los zaten, en wanneer ik er met mijn tong tegenaan duwde leken ze weer op hun plek te staan. Hiervoor ben ik ook bij een parodontoloog geweest. De bloedingsindex was vrij hoog (52 procent), en de maximale pocketdiepte was toen 4 mm. Volgens de parodontoloog was mijn mondhygiëne goed (kleine aanpassingen) en was de kans op herstel groot.

De laatste weken merk ik echter dat mijn tandvlees af en toe ontstoken is. Zo'n 2 weken terug kreeg ik een hele vieze smaak in mijn mond en voelde ik de bui al hangen. Ik heb toen gebruik gemaakt van de corsodyl tandgel. Ik denk dat mijn tandvlees weer verder is teruggetrokken want de black triangles bij mijn voortanden zijn nu een flink stuk groter geworden. Ik baal hier enorm van want dit is echt heel storend en gewoon niet mooi. Ook blijven er nu gemakkelijk etensresten in zitten.

Ik vraag me af wat ik hier nu mee moet. Ik doe alles wat ik kan om mijn tandvlees gezond te houden (extra vitaminen slikken, veel water drinken, goed slapen, goed poetsen en ragen, gebruik een tongschraper etc.). Het belangrijkste is natuurlijk dat mijn tandvlees niet verder terugtrekt maar ik zou ook graag iets aan de black triangles willen doen. Is het mogelijk om dit met composiet op te vullen?
Attach
Lieneke

Interessante casus...dus je had eerst een nachtbeugel en nu een knarsplaatje. Nu zijn je tanden weer terug gegaan en is het gaan ontsteken. Als ik je foto bekijk dan vraag ik me af of die black traingles geen verkleuringen zijn door het spoelmiddel...Zou dat kunnen? Verder zou ik eisen dat de tandarts overlegt met de orthodontist. Er zal eens bekeken moeten worden waarom je zo knarst en hoe ze je tanden recht kunnen krijgen zodat ze goed op elkaar passen zodat de relatie niet stoort.
do, 04/30/2020 - 14:17 Permalink
Dominique1999

Als antwoord op door Lieneke

Bedankt voor je reactie! De black triangles zijn echt gaten/spleetjes tussen m’n tanden. Geen verkleuringen dus. Het is me ook opgevallen dat mijn tandvlees teruggetrokken is, daarom denk ik dat tandvleesontsteking de boosdoener is. Heeft het daarom nog wel zin om een orthodontische behandeling te doen? En weet je misschien of deze ruimtes met composiet opgevuld zou kunnen worden? (Knarsen doe ik overigens al vanaf mijn 7e.)
do, 04/30/2020 - 21:14 Permalink