is bezoek aan mondhygieniste echt nodig? brrrr

Author:
pfff26
Posted:
di, 05/25/2010 - 19:52
Hallo,

Ik heb mijn vraag ook bij angst topic gezet. maar zag dat hier een topic over de mondhygienist gaat!

Ik ben vorig jaar voor het eerst weer naar de tandarts geweest (na 5 jaar) reden was grote angst wat ik ontwikkeld had bij mijn oude tandarts. Met lood in mijn schoenen ben ik heen geweest. resultaat 3 gaatjes. Het viel me allemaal reuze mee. kreeg keurig een beste verdoving en heb er niks van vernomen! zelfs de prikjes voelde ik amper.

Daarna (een maand later) moest ik naar de mondhygieniste. Wat een ramp echt verschrikkelijk! die ultrasoon (als ik het goed zeg) een soort slijptolletje ging over me tanden heen en langs me tandvlees. die zenuwpijn die ik voelde, dacht dat ik door de grond ging! de tweede keer ging het onder verdoving! Ik kreeg iets van 8 prikken wat was dat verschrikkelijk (mondhygieniste verdoofd anders als tandarts?) daarna begon de behandeling! nou werkelijk waar voelde alles nog! misschien iets minder heftig maar alsnog echt niet fijn! voelde bij me ondergebit weer die zenuwpijn! en daar ben ik zoooooo bang voor. (ik beval liever 10 keer :smt003 )

Nu ben ik over me tandartsangst redelijk heen zie er niet meer zo extreem tegen op! maar die mondhygieniste pff heb er nu al slape loze nachten van!

- is het echt nodig, bezoek aan mondhygieniste? (als ik het niet doe wat zijn dan de gevolgen?) ik heb het idee dat het iets van de laatste tijd is.. voorheen ben ik er nooit geweest (van me familie of gezin ook niet)
- als het wel echt nodig is kan ik dan vragen of ze alles op de hand doet zonder dat verschrikkelijke apparaat?

bedankt!
Lieneke

Hallo,

Jouw andere post heb ik verwijderd; anders wordt het chaos...

Eerst even een opmerking: Het ultrasoon (heel goed!) is geen slijptol. Het trilt enkel en draait dus niet als een boor rond. Het trilt het tandsteen eraf.

Wat naar dat de verdoving zo slecht werkte! Ik weet natuurlijk niet hoeveel er zat en hoe nodig het bij u is....is u dat niet verteld? Als het ultrasoon zo', zeer doet, misschien kunt u uiteraard vragen of het voortaan met handinstrumenten kan. In principe maken handinstrumenten even goed schoon als het ultrasoon, maar dan duurt het wel veel langer. Voor de behandelaar is het ook erg 'vermoeiend'. Ikzelf probeer en met de hand en met de ultrasoon te werken. Wat ook scheelt is als er een dunne tip op het ultrasoon wordt gezet ipv van zo'n grove dikke tip.

Ja, we zijn van de laatste tijd: Zo 40 jaar terug werd de mondhygienist 'uitgevonden'. We hebben taken van de tandarts overgenomen waar de tandarts niet aan toe komt. Ons vak is steeds belangrijker gebleken omdat er veel relaties zijn gevonden met ziektes. Zo kan parodontitis hart- en bloedziektes (mede) veroorzaken. Bij parodontitis loopt u aanzienlijk risico op vroegtijdig verlies van het gebit en op nare geuren vanuit het tandvlees. Tanden en kiezen kunnen zich gaan verplaatsen in de mond en zo kunnen er spleten ontstaan of kunnen de gebitselementen uit gaan zakken en steeds langer er komen uit te zien.

Door uw gebit goed te laten behandelen, kunt u hoogstwaarschijnlijk veel langer met uw gebit doen. Bovendien krijgt u dan gezonder tandvlees. En dat is best een groot stuk van uw lichaam: zo'n 14 vierkante centimeter. Er is zelfs een professor die zegt dat je met gezond tandvlees 11 jaar langer zult leven. Uiteraard ruikt het een stuk frisser!
di, 05/25/2010 - 21:25 Permalink
pfff26

Hallo lieneke

bedankt voor de reactie. Oke het is dus geen slijptol maar een tril ding! nou verschrikkelijk echt waar vooral me onder voortanden.
Ik zou ontstoken tandvlees hebben daarom moet ik naar de mondhygieniste. Het bloedde inderdaad ook in het begin met flossen/raggen.. maar dat is nu niet meer zo!
De mondhygieniste zal er vast alles van af weten en hoop dat ze er eerlijk in is (man is tandarts vrouw van man is mondhygieniste)

Mijn tnadvlees is mooi roze en ik zou zelf niet zeggen dat het ontstoken is. Rond me hormoonschommelingen is het iets geiriteerder maar dat ligt meer aan me hormonen dan aan me gebit.

Ik weet niet zo goed wat ik ermee aanmoet! het liefst schrap ik de mondhygieniste maar uit jou bericht begrijp ik dat dit niet verstandig is. :cry:

Als je tandvlees ontstoken is hoe lang duurt het dan tot het weer in orde is? De mondhygieniste wil het liefst dat ik elke 3 maanden kom! nou dat zie ik dus echt niet zitten hoor..

of er veel tandsteen zat.. nou er is nooit tandsteen weg gehaald in al de jaren dat ik leef. en dat is dus 27 jaar :D Het was op mijn blote oog niet te zien dat ik tandsteen had wel wat aanslag op me ondergebit.
wo, 05/26/2010 - 08:41 Permalink
Lieneke

Fijn dat je tandvlees aan het herstellen is!

Die 3 maanden zijn vaak wel verstandig. Het is vooral om te voorkomen dat het weer in alle hevigheid terugkeerd; parodontitis hou je altijd (als je dat hebt...zie andere post...). Het is dan nodig om de bacterien elke 3 maanden alsware door elkaar te schudden zodat de slechterikken niet de overhand krijgen. Je voorkomt dan zo dat er toch weer meer botverlies optreedt.
Het tandsteen met al die bacterien zit onder je tandvlees verscholen; je kunt dat dus niet zien. Helaas wordt dit door sommige tandartsen ook niet opgemerkt en kan je dus heel lang hiermee rondlopen zonder dat er wat aan gedaan wordt.

Begrijp ik goed dat je 27 jaar bent? Meestal verloopt het op deze leeftijd parodontitis extra snel. Ik vraag me ook af of je een anti-biotica nodig hebt....dat is vaak als je onder de 35 bent. Tevens is de parodontitis lastiger onder controle te krijgen omdat er vaak ook een genetische factor als mede-veroorzaker bij zit. De enige strohalm is dus plak + tandsteen verwijderen en eventueel anti-biotica als ondersteuning van de behandeling gebruiken en dan het beste er van hopen.
wo, 05/26/2010 - 12:15 Permalink
pfff26

bedankt lieneke voor je opbeurend berichtje :wink:

Ik ben in december 2009 weer bij de tandarts geweest die heeft die pocketmeting gedaan! Hij verwees me door naar zijn vrouw. Ik merkte dat ik alle info wilde weten. De tandarts zei dat er bij mij geen sprake was van paradontitis. dit is helemaal niet aan de orde was wat hij zei

In december 2009 ben ik dus ook bij mondhygieniste geweest, me tandvlees zou ontstoken zijn. maar er was geen sprake van paradontites.
in maart 2010 moest ik (2 dagen achter elkaar) terug komen de mondhygieniste zei dat het er al stukken beter uitzag. maar de rest van de info was tegenstrijdig! ze zei op 8 maart dat het er stukken beter uitzag en dat ze me na 4 maanden weer wilde zien. op 9 maart zei ze dat ze me over 3 maanden wilde zien en dat ze dan wil beoordelen of ik een paradontites behandeling nodig heb :-? :-? :-?

dus samengevat: in december 2009 is er geen sprake van paradontitis. in maart 2010 ziet het er beter uit dan december 2009. en 3 maanden later gaat ze beoordelen of ik een paradontitis behandeling nodig heb.
wo, 05/26/2010 - 12:54 Permalink
pfff26

hoi lienke

ten eerste bedankt dat je steeds antwoord geeft op mijn vragen!
ga nog even door :smt003

er is dus geen status opgemaakt! Ik kan er dan toch van uit gaan dat er bij mij (nog) geen sprake is van paradontites? ik neem toch aan dat als ik botafbraak zou hebben (pokkets 4 mm kon zwelling zijn volgens jou of 1 mm botafbraak) ze de status wel opgemaakt zouden hebben?

Als er wel sprake zou zijn van botafbraak kan dat vanzelf over gaan dmv goede mondhygiene? of moet je daar echt voor behandeld worden? wat is het verloop?

kan mijn 4 mm pokket ook weer herstellen tot ik weer een gezonde pokket heb van 2 3 mm?

Ik ben ook heel erg aan het rommelen met me hormonen! Ik merk ook als ik in me PMS periode zit zoals nu :( mijn tandvlees gevoeliger is. kunnen hormonen invloed hebben op je staat van tandvlees?
do, 05/27/2010 - 09:45 Permalink
Lieneke

Als je het heel officieel wilt doen, ja. Maar het kan zijn dat ze je niet op kosten willen jagen en het dus eerst geprobeerd hebben om je er zo van af te helpen. Volgende keer willen ze dus bekijken of de 'normale' behandeling + goede mondhygiene voldoende resultaat heeft gehad. Zo niet, dan ga je alsnog het paroprotocol in, zoals jij het beschrijft. Het kan dus zijn dat de mh niet zeker wist of ze te maken had met puur een zwelling of met botafbraak. Dat verschil is niet altijd even duidelijk. Bij een parodontitisbehandeling moeten de pockets inderdaad weer terug naar 2-3 mm. Zo niet, dan zal er gekweekt moeten worden.

Hormonen hebben inderdaad te maken met tandvleesontsteking. Sommige kunnen de klok er gelijk op zetten...
do, 05/27/2010 - 10:20 Permalink
pfff26

hoi lienke

bedankt weer voor je uitleg. het is helder.

wat ik gewoon lastig vind is dat ze eerst zeggen er is zeker geen sprake van paradontites (december 2009) in maart 2010 zeggen ze zo het ziet er stukken beter uit dan 2009 (8 maart 2010) en op 9 maart 2010 kijken we het nog even aan om in juni 2010 te beoordelen of een paradontitis behandeling nodig is. (wat ik overigings niet kan betalen)

De info is tegenstrijdig en merk dat ik dat lastig vind. Heb ik het nou wel of niet!! dat is wat ik graag wil weten. volgens de assistent kan daar alleen de mondhygieniste wat over vertellen..
Ze zeggen je heb geen paradontitis maar toch gaan ze beoordelen of ik een behaneling nodig heb! heb ik het nou wel of niet? grrrrr kan nooit zo goed tegen die onzekerheid! Zeker niet omdat ik toch wat angstig ben..
do, 05/27/2010 - 10:29 Permalink
pfff26

sorry lienke iets vergeten..

Ik begrijp dus dat paradontites ontstaat door bacterien. ik heb dus een ontsteking aan me tandvlees maar merk dus in me PMS periode dat het zeer gevoelig is en geiriteerd. Dat is dus onder invloed van hormonen en dus niet van de bactierien. of heb ik het nou helemaal mis?

Ik heb na me bevalling een post partum depressie gehad waar ik dus dmv hormonen uit ben gekomen. Ik heb dus nu alleen nog pms klachten wat zich uit in moehied spierpijn vocht vasthouden wazig zien en dus me tandvlees (voorheen gevoelige tanden) Ik slik overigens nog wel hormonen om ook van me pms af te komen!

kan mijn gedachtenkronkel dan ook opgaan? dat het dus de ontsteking niet zo zeer van de bacterien komt maar door de hormonen? (dat er dus geen botafbraak is maar een zwelling door die leuke hormoontjes :smt013 )
do, 05/27/2010 - 10:43 Permalink
pfff26

hoi lieneke

heb net de mondhygieniste gesproken. Er is geenbotafbraak te zien op de foto's. ik vroeg heb ik nou paradontitis of heb ik het niet? ze zegt een paro behandeling starten we gelijk als je het heb. (dat stellen we dan voor) in jou geval wil ik het eerst 3 keer schoonmaken om te kijken of daar je tandvlees gezonder van word. zo niet moeten we verder kijken en dat zou een paro behandeling kunnen zijn..

maar de keus is aan mij!
handmatig zoner ultrasoon is niet te doen, het geeft ook geen goed resultaat, ultrasoon is beter! nou daar ben ik niet blij mee, heb geen zin om dit 4 keer per jaar te moeten doorstaan.. ik ga dus maar eens goed nadenekn..

het nadeel is dat ik elke maand wel eens last heb van me tandvlees maar dat is dus cyclus gebonden.. daarna is het weer over..
dillemma!
ma, 05/31/2010 - 13:46 Permalink
pfff26

hoi hoi

ja ga zeker nog een keer heen! laat me niet gelijk uit het veld slaan.
Mijn broertje was vandaag naar de tandarts geweest (een andere dan mij) ik keek even in zijn mond en schrok me rot wat een plak en wat een dik rood tandvlees, echt niet normaal! Schrok er echt van.

De tandarts zegt alleen "beter poetsen" nou wist echt niet wat ik zag! Mijn tanden zijn zo mooi geen plak met het blote oog te zien en geen tandsteen met het blote oog.. Ik snap werkelijk waar niet waarom ze bij mij in rep en roer zijn.. en tegen mijn broertje zeggen "beter poetsen"

hoe kan dat nou? heel erg vreemd..
di, 06/01/2010 - 13:02 Permalink
pfff26

oooow lieneke.. volgend probleem :cry:
ik heb net me evrzekering gebeld om te vragen hoeveel geld ik nog over heb om aan de tandarts te besteden. ik mag 750 euro opmaken!

nu heb ik gehad

-controle tandarts plus foto (die ik voor groot deel zelf moest betalen)
-vullen van gaatjes 3 stuks met verdoving
- happen voor een opbeetplaat.
- opbeetplaat
- 2 keer mondhygiene behandeling 1 keer met kleine verdoving.

totaal 730 euro. slikkkkk
Ik heb geinformeerd wat ik kwijt was voor de mondhygene en dat was dus 190 euro....
als ik dit jaar nog 2 keer naar de tandarts ga en 3 keer mondhygiene ben ik dus zelf nog ruim 400 kwijt! ja jeetje dat heb ik niet...
de assistent zei dat de kosten voor consult tandarts en gebitsreiniging mondhygiene bij elkaar rond de 150 euro kosten..
wat een geld wat een geld. (ik ga van baan verwisselen :lol: )
de assistent zei dat het gaatjes vullen een duur grapje was...

:( :( :(
di, 06/01/2010 - 16:50 Permalink
pfff26

Hoi Lieneke

he wat jammer nou heb jij geen potje over :lol: :lol: :smt003
Tuurlijk heb ik ergens nog wel een potje maar dat is echt voor noodgevallen! ik ga er nog even een nachtje over slapen! Me hoofd tolt nu erg.. me opa ligt op sterven dus heb nu ook wel even wat anders aan me hoofd.. morgen naar de tandarts ga ik natuurlijk wel. duim je voor me dat er geen gaatje te bekennen is??

bedankt voor je trouwe reacties!!
wo, 06/02/2010 - 10:02 Permalink