Beginnend tandvleesprobleem

Author:
Tandenman
Posted:
do, 03/13/2008 - 21:25
Hallo,

Sinds december begint mijn tandvlees van mijn ondertanden aan de binnenkant terug te trekken (met name bij 1 snijtand). Ik ben meteen naar de tandarts gegaan. Hoewel het een fijne tandarts is vond ik dat hij misschien wat nonchalant reageerde: "ja, sommige mensen krijgen dat op een bepaalde leeftijd" en "het is nog niet zorgwekkend". Ik vind het echter wél zorgwekkend, want inmiddels is het tandvlees van die tand alweer 1 mm extra terug geweken, en lijken andere aangrenzende tanden ook al te beginnen.

Vraag: wat moet ik doen? Wachten tot halfjaarlijkse controle over 6 maanden? Diagnose laten doen door paradontoloog? Heeft het zin om er vroeg bij te zijn, of gaat de ellende toch wel door ook al wordt er naar gekeken?

Graag advies.

Thanks!
Mignon

Recessies (teruggetrokken tandvlees) komen regelmatiger voor op hogere leeftijd. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld te hard poetsen of een parodontitis. Sommige factoren, zoals orthodontische therapie, kunnen recessies verergeren. Heb je andere aanwijzingen dat er sprake kan zijn van parodontitis?

Grts, Mignon
vr, 03/14/2008 - 20:19 Permalink
Tandenman

Ik heb nog niet echt een hogere leeftijd: ik ben 38 pas.

Misschien dat ik te hard poets? Ik heb het gekregen sinds ik na maaltijden ging poetsen. Dat is rond dezelfde tijd dat ik elektrisch ben gaan poetsen. Nu doe ik alleen nog maar spoelen na de maaltijd.

Andere kenmerken van paradontis heb ik volgens mij niet. Geen of nauwelijks bloedend tandvlees en ook niet geirriteerd tandvlees.
zo, 03/16/2008 - 21:59 Permalink
krumudatra

Te hard poetsen is zeker een optie. Let erop dat je met een electrische tandenborstel niet over je tandvlees mag poetsen. En na elke maaltijd poetsen is misschien te veel (ligt er ook aan hoe vaak je eet). Twee a drie keer per dag is een goed gemiddelde.
vr, 03/21/2008 - 11:55 Permalink
Spiegeltje

Je hoeft niet te vermijden dat de tandenborstel over het tandvlees komt. Dat is zelfs nodig om de overgang tussen tand en tandvlees, waar zich plak verzamelt, goed schoon te krijgen. Wel moet je de goede techniek gebruiken en zeker niet te hard drukken. Laat de tandenborstel het werk doen.

Zie ook:
http://www.poetstechnieken.nl/html/poetsmethoden/elektrischetandenborst…
vr, 03/21/2008 - 14:03 Permalink
mamjean

ga eens inplaats van de tandarts naar een mondhyg. die zijn hier in gespecialiseerd. kan ze ook meteen vertellen hoe je moet poetsen.
een schoonmaakbeurt van de tanden en kiezen doet ook wonderen.
kosten nog geen 50 euro. (als je extra verzekerd bent krijg je het vaak nog vergoed, zie je polis)
dus gaan, en niet afwachten of het misschien beter wordt.
groetjes
wo, 06/04/2008 - 15:02 Permalink