bacterieel evenwicht

Author:
Daaf
Posted:
di, 07/31/2007 - 16:03
Hallo,

Misschien een domme vraag :

Ik heb ergens gelezen dat professionele spoelmiddelen ervoor kunnen zorgen dat bij langdurig gebruik het bacterieel evenwicht in de mond veranderd wordt en zodoende schadelijkere bacterien zich beter kunnen ontwikkelen en meer problemen gaan geven dan voordat er gespoeld werd.

Mijn vraag is, kan dit ook met poetsen/reinigen het geval zijn? Ik maak tegenwoordig mijn tong schoon. (Er zit vaak een redelijke laag plaque op) Kan dat ervoor zorgen dat schadelijkere bacterien meer ruimte krijgen om zich te ontwikkelen?


groetjes
Irfan

Beste Daaf,

Dat is eigenlijk een hele goed vraag. Wanneer je met een tongschraper je tong schoonmaakt, is het niet zo dat je tong bacterie vrij is, zodat andere schimmels daar kunnen groeien. Je haalt alleen het bovenste gedeelte weg, voor het oog is het schoon en er komt minder stank uit je mond. Om de meeste bacterien op je tong en slijmvliezen te verwijderen moet je toch een aantal weken spoelen met een aggressief middel als chloorhexidine. Er blijven dus genoeg bacterien achter, zodat schimmels e.d. niet de overhand krijgen.

Dus geen zorgen en goed blijven poetsen en tong reinigen.

Groet Irfan
vr, 08/03/2007 - 16:18 Permalink
hello jozefien

ik lees veel op het forum over beslagen tongen, tong schrapers enz. het zijn wel goede hulpmiddelen, maar zou de oorzaak van zo'n beslagen tong niet moeten worden aangepakt? hoe denken jullie hierover. b.v. een accupunturist en Chineze artsen " lezen" nml de tong, aanslag wordt in verband gebracht met de spijsverteringsorganen die niet voldoende zouden werken. misschien is het, het proberen waard? vrijwilligers? dan horen wij het graag als het werkt :wink:
zo, 08/12/2007 - 20:17 Permalink
Irfan

Beste Jozefien,

Wat een leuke vraag, sinds ik net stage heb gelopen in Beijing. En daar hebben ze op de faculteit stomatologie (in China is tandheelkunde een subspecialisme van geneeskunde en worden de tandartsen hier in 8 jaar opgeleid tot tandheelkundige artsen) ook het departement "Traditionele Chinese geneeskunde", waar ze behandelen met acupunctuur en Chinese kruiden. Op een afbeelding hadden ze ook een schema van tongen met alle kleuren van de regenboog en welke ziekte daarbij hoorde. Het is zo dat bij bepaalde spijsverteringsziekte of leverziekte, zie je dat ook terug op de tong. En in de traditionele geneeskunde is dat een manier om die ziekten te diagnosticeren, alleen hebben we hier geavanceerde middelen in de westerse wereld daarvoor. En mocht je echt een spijsverteringsziekte hebben, dan sturen ze deze in China door naar de normale westers opgeleide arts-specialist. Op deze afdeling behandelen ze voornamelijk chronische aandoeningen zoals mouth-burningsyndrome, leukoplakieen etc. Alleen wordt in China, vanwege de grote aantallen patienten geen onderzoek uitgevoerd, dus of het echt werkt... Ze hebben ook geen patientenbestand om dezelfde reden.

Een beslagen tong is slechts plaque op de tong en de oorzaak is het niet goed schoonhouden ervan. Wanneer de tong zelf verkleurd wegens ziekte of er schimmels of gisten op groeien dan helpt een tongschraper niet en moet de oorzaak aangepakt worden. Bijvoorbeeld corticosteroiden tegen Candidiasis (schimmel) van de tong.

Groet Irfan
ma, 08/13/2007 - 07:41 Permalink
hermina



Een beslagen tong is slechts plaque op de tong en de oorzaak is het niet goed schoonhouden ervan. Wanneer de tong zelf verkleurd wegens ziekte of er schimmels of gisten op groeien dan helpt een tongschraper niet en moet de oorzaak aangepakt worden. Bijvoorbeeld corticosteroiden tegen Candidiasis (schimmel) van de tong.

Groet Irfan


Cortico’s zijn juist een risico om een candida (= gist, familie schimmels) infectie te krijgen, wanneer nodig evt. behandelen met fluconazol oid.
ma, 08/13/2007 - 23:49 Permalink
hello jozefien

ben nog verder gegaan met lezen over de tong en de tongdiagnose in de Chinese Geneeskunde. De mate waarin de tong beslagen is zegt iets over de aanwezige energie en de toestand van de organen, dus met een goed beslagen tong en ook andere klachten zou een keuze voor de Chinese geneeskunde en Accupuntuur weleens de oplossing kunnen zijn. Lijkt mij zeker het proberen waard! iemand proefkonijn? :smt006
di, 08/21/2007 - 23:41 Permalink