bacterie

Author:
nadientje
Posted:
wo, 03/21/2007 - 19:42
hallo,

Ik ben vanmiddag gebeld door de tandarts met de mededeling dat ik Actinobaccillus Actinomycetemcomitans heb.
Was wel even schrikken want ik heb al het nodige aan mijn tanden gehad.
Eerst 3 jaar een beugel en toen een kaakoperatie onder en boven en de nodige controles. Ik ben aan het zoeken geslagen wat het nou precies is deze bacterie?
Wat doet het precies in je mond, welke schade richt het aan, behandelmethodes etc.? Hoe kom je eraan?
Ik heb geen enstige klachten alleen mijn ene kies zit los nu en zo zijn we erachter gekomen.
Ik heb nog een klein kindje thuis en ik vraag me af of ik hem kan besmetten of iets?
Ik hoop dat iemand mij wijzer kan maken omtrent deze bacterie.
Alvast bedankt

groetjes nadine
Spiegeltje

Die bacterie is er een van de groep bacterien die kan worden gevonden in de diepere ruimten tussen tand en tandvlees (de zogeheten pockets).Hij wordt in verband gebracht met aanwezigheid van parodontitis, een vorm van tandvleesontsteking die leidt tot aantasting van bot en steunweefsel. Daardoor gaat op den duur de kies loszitten. Dus daar zou je verder eens op kunnen zoeken op dit forum en tandarts.nl als je wilt weten wat daar aan kan en moet gebeuren.

Een pasgeborene heeft die bacterie niet in zijn/haar mond, dus je loopt hem ergens op. Dat wil niet zeggen dat er meteen problemen ontstaan. In de mond zitten veel soorten bacterien. Het is ook niet zo dat die bacterie in een gezonde mond zonder pockets parodontitis veroorzaakt. M De oorzaak daarvan is een combinatie van factoren waaronder mondhygiene, weerstand tegen infecties en - inderdaad- de aanwezigheid van bepaalde bacterien.

Ik denk eerlijk gezegd niet dat je kindje veel risico's loopt doordat jij die bacterie heeft omdat hij zich alleen thuisvoelt in zuurstofloze pockets die je kindje niet heeft (ben echter niet deskundig op dit gebied). Na behandeling van de parodities zal ook de bacterie verdwijnen, er zijn immers geen diepe pockets meer. Helemaal verdwijnen doet ie waarschijnlijk niet of je moet al je tanden laten trekken, echt waar :o
wo, 03/21/2007 - 20:43 Permalink
Lieneke

Met A.a wordt je vaak al in je jeugd mee geinfecteerd. Vaak via ouders door speekselcontact (van zelfde glas drinken etc). Als je A.a. bij je draagt betekent dit niet per definitie dat je ook parodontitis krijgt. Hiervoor moet je, als het ware, vatbaar zijn.

Zoek even met de term parodontitis.

Als je A.a. hebt wil vaak zeggen dat de parodontitis die je dan hebt niet plakgerelateerd is. Vaak is het na goed schoonmaken en een combikuur (2 anti-biotica's) de parodontitis compleet verdwenen. Het is dus heel goed te behandelen.
wo, 03/21/2007 - 22:02 Permalink
Lieneke

A.a kan nog in de mond blijven voor 12 maanden als familieleden zijn behandeld. Ik schrijf het zelf altijd in de kaart van familieleden als er lid van de familie A.a blijkt te hebben.
wo, 03/21/2007 - 22:08 Permalink
Spiegeltje

@Lieneke.
Moet Nadienje zich nog zorgen maken dat haar kindje wordt geinfecteerd met A.a nu de bacterie makkelijk overgaat op familieleden? Of speelt dit alleen bij (jong) volwassenen?
wo, 03/21/2007 - 22:49 Permalink
Irfan

Gewoon tijdens het voeren geen lepeltjes aflikken en dan weer verder met voeren en ook zo bij speentjes enzo. Kusje kan geen kwaad.


Het is nog niet bewezen, maar de gedachte is er wel, dat kinderen vooral door hun ouders vatbaar wordt gemaakt voor gebitsproblemen op deze wijze. Vooral de bacterie S. mutans (veroorzaker van gaatjes) wordt zo van ouder op kind overgedragen, waardoor het kind veel sneller en eerder gaatjes krijgt.

Dus eigenlijk niks wat in de mond van de ouder is geweest, in de mond van een kind stoppen...
vr, 03/23/2007 - 02:38 Permalink
Spiegeltje

Oei, terwijl ze nog geen of amper tandjes hebben :o toch al op controle. Weet je misschien of ze ook nog van die bacterie af kunnen komen of zitten ze er dan levenslang aan vast?
vr, 03/30/2007 - 22:49 Permalink
mecánico para …

psssst spiegelmansz.........iedereen heeft mutans streptococcen. iedereen.
Pas als je mutans miljonair bent heb je een verhoogd risico en dan nog.....met gewone ordinaire mondhygiene met een borstel kom je de tijd die je doorbrengt met je tanden wel door. Dit, uiteraard in combinatie met een beperkte (geldt voor iedereen!) suikerconsumptie.

Die Actinobaccillus Actinomycetemcomitans heb je ook bij je, alleen wordt die kort gehouden door de rest van de beestjes in je mond.
za, 03/31/2007 - 08:38 Permalink