Aversie tegen poetsen

Author:
Swiffer
Posted:
za, 07/28/2012 - 00:17
Hallo,

Probleemgeval meld zich.

Al jaren (sinds mijn puberteit volgens mij) heb ik een echt gruwelijke hekel aan tandenpoetsen, aan een tandenborstelin mijn mond, al dan niet elektrisch.

Met als gevolg angst voor de afkeur van de tandarts.
En dus ook geen periodieke controles, en zit nu bij mn 3de tandarts in 3 jaar.

3 zenuwbehandlingen voor 3 kiezen gehad, een blijvend ontstoken wortelpunt waarvoor ik naar de kaakchirurg moest die het wel even zou behandelen door mijn halve mond open te snijden (zo kwam het op mij over) zonet is bij een tweede kies een zijkant afgebrokkeld, (was er al bij 1 het geval), egeen tand of kies in mijn mond zonder vulling.. En ik heb maar 3 kiezen aan elke kant, waar er dus aan 1 kant de middelste een stuk af is, en aan de andere kant bij de achterste. Rekensom voor tweemaal een kroon kan men zelf wel uittellen, zeker als je dacht goed verzekerd te zijn, en je dat toch niet bent..

Ik google een hoop weg maar ik kan niet zo gauw iets vinden over professionele hulp bij die aversie, het is het gevoel als nagels over een schoolbord, die tandenborstel. verschillende mondhyienistes gezien, ik weet hoe het moet, houdt dat net aan een paar dagen vol en dan stop ik weer.

Heeft iemand hier ervaring mee, of weet waar ik terecht kan? (omgeving breda).

Ik heb geen dispraxie, mijn psych kan me er niet bij helpen omdat het niet zozeer een geestelijke reactie is, maar eerst een lichamelijke. Zou hypnose oid iets zijn?

Ben aardig wanhopig omdat mn tanden een voor een uit mijn mond dreigen te vallen.

Sorry voor het zielige verhaal, maar wil er zo graag iets aan doen! Het simpele antwoord van de hygieniste ; het zal toch moeten want anders.. Heb ik niet veel aan..
Lieneke

Geen flauw idee....Zijn er 2 keuzes... of accepteren dat je veel gebitsproblemen zal blijven krijgen en uiteindelijk een prothese of accepteren dat het voor jou een vreselijk gevoel is om te poetsen en toch maar doen. En daarbij houdt helaas mijn 'advies' op...
za, 07/28/2012 - 10:56 Permalink
TechniekerJeetje

Voor kinderen is alles nieuw. Dan kun je oefenen. Kinderen weten nog niet wat er gebeurd als je niet goed poetst. Ook een onderdeel van die oefening is vertellen wat er gebeurd als ze dit niet goed doen.
Jij aan de andere kant weet best wat er kan gebeurden als je niet goed poetst. Een oefening voor jou zou dus geen bal uitmaken. Je geeft het zelf al aan; Je weet wat te doen, hoe het te doen en wat er gebeurd als je het niet doet. Bij jou is het meer een probleem dat ''tussen de oren'' zit. Ik zal het je maar heel plat vertellen; Hier op dit forum ga je niet heel ver komen met je probleem. Dit is een tandheelkundig forum en daar is niet de psychologische kennis om je van jouw probleem af te helpen. In een nog niet zo ver verleden hebben we hier al eens een topic gehad wat op den duur best vervelend begon te worden, dus ik denk dat het voor jou misschien handiger is om niet hier een oplossing voor je problemen te zoeken!

Just my 2 cents......

Groet en zo!
za, 07/28/2012 - 12:20 Permalink