ANUG

Author:
Krynn
Posted:
di, 07/03/2007 - 19:45
Hallo,
Afgelopen vrijdag kreeg ik ontstekking van mijn tandvlees. Daarnaast voelde ik me al niet lekker, opgezette klieren, continue hoofdpijn, brandende ogen, vermoeide spieren over het hele lichaam, alle signalen van griep.

Die vrijdag meteen langs de tandarts geweest en kreeg Corsodyl mee om te spoelen (max 4 dagen). Vandaag terug bij de tandarts en hij vindt dat me tandvlees erger is geworden en vermoed ANUG. Nu moet ik vrijdag pas weer terugkomen om te kijken hoe me tandvlees ervoor staat en dan eventueel antibio kuur. Ik zie me tandvlees nu flink achteruit gaan en vraag me eigenlijk hetvolgende af...moet ik tot vrijdag wachten met die antibio kuur of gewoon tegen die tandarts morgen zeggen dat ik het nu al wil?

Hij gaf aan dat hij het pas vrijdag wil geven omdat hij eerst zeker wil weten dat het niet met mijn griepverschijnselen te maken heeft, alleen ik ben nu erg aan het stressen omdat ik moet wachten en weet via internet weet hoe snel dit achteruit kan gaan. Het tandvlees om mijn achterste kies is sinds vanmiddag flink weggetrokken...en dus nog meer stress.

Wat zouden jullie doen morgen gewoon bellen en zeggen dat ik die antibiio kuur wil/moet hebben?

Mocht iemand ervaring hebben met ANUG en mij meer info kunnen geven dan hoor ik dat ook graag.

Bedankt voor jullie hulp alvast.
Spiegeltje

Ik zou morgen even bij de huisarts langs gaan, tenminste als je nog steeds deze lichamelijke klachten hebt. Dat kan met griep te maken hebben (hoewel, het heerst nu niet echt). Maar zeker nu die combinatie met (mogelijkerwijs) ANUG is er misschien iets anders aan de hand. Voor zover ik weet is ANUG geen bijverschijnsel van griep (ben uiteraard een "leek"). Alhoewel ook griep je weerstand natuurlijk kan verlagen.

Het is volgens mijn geen goed plan om niks te doen (c.q. tot vrijdag wachten) als je je nu niet goed voelt en je je tandvlees met de dag (verder) achteruit ziet gaan.

Is er nog iets op kweek gezet om te kijken welke bacterien in het spel zijn?
di, 07/03/2007 - 20:48 Permalink
Krynn

Nee ze hebben niets op kweek gezet, enkel naar mijn tandvlees gekeken en beetje met dat haakje spelen :-? Toen even de mondhygienist er even bijgehaald en toen tegen me gezegd dat ik ff 3x per dag moet poetsen en dan vrijdag weer terugkomen, alleen we zijn nu sinds afgelopen vrijdag bezig en hij zegt zelf dat het slechter gaat, dus denk ik waarom wachten tot vrijdag.

Mijn andere klachten zijn al flink afgenomen, klieren minder opgezet, spieren voelen weer goed, enkel nog continue hoofdpijn.
di, 07/03/2007 - 20:58 Permalink
vV

hiervoor hoeft niets op kweek gezet te worden. gewoon zeer goede reiniging meerdere keren per dag, spoelen met waterstofperoxide. Rook je?? fors minderen. liefst geheel stoppen, zorg voor goede voeding mn verse groenten/fruit om je weerstand op te krikken. ANUG is meestal iets wat de kop op steekt bij een combinatie van factoren: slechte hygiene, vaak bij rokers, slechte voeding. stress is ook 1 van de factoren, de stress zorgt er meestal voor dat eerstgenoemde factoren verstrekt worden. (mensen gaan meer roken en minder/slechter poetsen.)

http://www.cpi-alkmaar.nl/parodontologie_parodontitis.html
di, 07/03/2007 - 21:03 Permalink
Krynn

Nee ik rook niet :D...en me mondhygiene is ook goed, poets altijd 2x per dag, plus flos of tandenstoker. Stress heb ik denk ik ook niet, maar goed dat weet je niet altijd zeker, vaak speelt er altijd iets onderbewust ofzo..

OVer dat waterstofperoxide en spoelen heeft ie me niets gezegd, moest wel 4 dagen dat andere spul gebruiken om te spoelen, maar mag nu niet meer gebruiken.

Eten en poetsen is momenteel niet prettig, maar moet wel gebeuren. Maar het terugtrekken van me tandvlees (ik had al last van gewoon terugtrekkend tandvlees, o.a. verkeerd poetsen) zorgt voor de nodige stress..je ziet je tanden steeds bloter worden :(
di, 07/03/2007 - 21:10 Permalink
Spiegeltje

hiervoor hoeft niets op kweek gezet te worden


Anders een DNA-test? :D Het is toch wel goed om te weten om welke bacterie het gaat. Bij kennelijk agressieve vormen is dit toch wel standaard, ook al omdat de behandeling ervan vaak worden ondersteund met antibiotica.
di, 07/03/2007 - 22:01 Permalink
vV

Als ik het verhaal even teruglees vraag ik mij af of het ANUG is..Misschien gewoon een lichte gingivitis door slechte weerstand, al aanwezige plekken terugtrekkend die nu pas opvallen omdat vragensteller er ineens extra op let, en iemand die zich veel zorgen maakt.. Advies: niet te veel lezen op internet! gewoon goed blijven poetsen en vrijdag gewoon naar de tandarts. en niet teveel zorgen maken. Een ANUG is duidelijk herkenbaar aan heftig rood tandvlees, ook met witte plekken erop, en een heel erg vieze reuk uit de mond. En uit de beschrijving herken ik dit niet zo...
di, 07/03/2007 - 22:23 Permalink
Krynn

Die kenmerken die je noemt heb ik. Rood tandvlees, op 2 plekken nu witte plekken en de reuk uit me mond is ook niet lekker fris. Misschien twijfelt de tandarts of het ANUG is? En daarom even wil wachten?

Bij 1 tand is bijna mijn hele tandvlees weg en bij een kies is nu tandvlees ook bijna helemaal weg. Bij alle andere tanden zit het er nog redelijk uit, met rode randen eromheen en hier en daar wat erger weggetrokken dan elders.

Zal zeker doorblijven gaan met poetsen. Zijn er nog andere tips die ik nu al kan doen?
di, 07/03/2007 - 22:37 Permalink
Spiegeltje

Wat bedoel je precies met 'mijn hele tandvlees weg'. Kun je dat precieser beschrijven? Heb je ook veel pijn aan je tandvlees als je er aan komt?
di, 07/03/2007 - 22:44 Permalink
Krynn

Ik zag dat op zo'n foto die op een link staat hierboven..dat je hele tand zichtbaar is aan 1 kant (voorkant). Misschien kan het nog verder weg?
Eten en tandenpoetsen doet pijn, aanraken lukt wel maar is gevoelig. Vanzelfsprekend heb ik een mooi rode tandenborstel na elke poetsbeurt. En zoals ik al zei, het gaat steeds slechter met het tandvlees, me tanden worden meer en meer overal zichtbaar. MEt hier en daar soort van hap eruit, ronde vorming naar boven waardoor tand meer bloot komt te liggen. Maar het dat helemaal zichtbaar zijn zit dus nog niet overal ofzo...dus ben er vroeg bij...mocht het ANUG zijn...want ik denk dat die tandarts ook twijfelt en me daarom vrijdag laat terugkomen om te zien hoe erg ik achteruit ga of stabiliseer? En me dan pas eventueel antibiotica kuur wil geven.
di, 07/03/2007 - 23:23 Permalink
hermina



Anders een DNA-test?.


Hoe zie jij dat voor je, lijkt me nog geen algemene praktijk. Wat brengt dat in jouw visie evt meer dan goed kweken en resistentie bepalen (als dat al aan de orde zou zijn).
wo, 07/04/2007 - 00:36 Permalink
vV

Die kenmerken die je noemt heb ik. Rood tandvlees, op 2 plekken nu witte plekken en de reuk uit me mond is ook niet lekker fris


die info miste ik dus in je oorspronkelijk post..(is wel essentieel om volledig te zijn!!) dus wel ANUG, dus wel ook waterstofperoxide 1,5% en vooral goed reinigen. B
Je voeding ben je nog niet op ingegaan, hoe zit dat?? Want dit is wel heftig bij iemand die 2x per dag poetst, niet rookt en wel flosst.....
wo, 07/04/2007 - 08:19 Permalink
Krynn

ER komen steeds meer witte blaasjes onderaan mijn tandvlees, het trekt verder terug en is erg pijnlijk..wat zal ik doen wachten tot vrijdag zoals tandarts zei of hem gewoon bellen en zeggen dat ik nu al wil beginnen met de kuur?.

Zijn er nadelen aan zo'n antibiotica kuur?
wo, 07/04/2007 - 08:20 Permalink
Krynn

Mijn voeding is gevarieerd, eet meestal aardappelen, groente en een stukje vlees. Verder meestal 1-2x per week een appeltje, banaan, aardbeien of fruitmix in een bakje. Volgens mij niets schokkend, vanzelfsprekend af en toe een vette hap (patat of pizza, etc).

Ontbijt doe ik meestal niet en eet rond 9:00 op werk me eerste broodje met beleg, gedurende de dag meestal 4 broodjes/bolltejs (afwisselend bruin / wit).

Mijn tandarts heeft niets gezegd over dat waterstofperoxide, is dat misschien die antibiotica kuur?
wo, 07/04/2007 - 08:39 Permalink
vV

waterstofperoxide is geen AB kuur, is gewoon spoelmiddel. De voeding lijkt mij dus geen oorzaak, dan ben ik inmiddels erg benieuwd wat wel!

Een kweek is dan wel op zijn plaats, want er zijn geen andere voor de hand liggende oorzaken! Blijkbaar is de bacteriehuishouding ernstig verstoord, maar waardoor?? Want weten welke bacterien een rol spelen is 1, er achter komen waardoor ineens dit zo`n heftige rol speelt is 2..! en eigenlijk nog belangrijker dan welke bacterien precies..

Overigens ben ik wel van mening dat er geen AB kuur gegeven kan worden zonder kweek, in dit geval.
wo, 07/04/2007 - 09:04 Permalink
Krynn

Moet ik nu de tandarts bellen en vragen of ze een kweek gaan maken ipv wachten wat er allemaal vrijdag gaat gebeuren? Hij wist zelf ook niet zo goed wat hij moest doen volgens mij, pakte een sheet erbij met allerlei bacterien enzo...Heb hem ook niets horen zeggen over een kweek enkel over meteen AB kuur.

Dat spoelmiddel, kan ik dat gewoon bij apotheek halen of drogist ofzo?
wo, 07/04/2007 - 09:17 Permalink
Spiegeltje

Moet ik nu de tandarts bellen en vragen of ze een kweek gaan maken ipv wachten wat er allemaal vrijdag gaat gebeuren?
Dat spoelmiddel, kan ik dat gewoon bij apotheek halen of drogist ofzo?

Wat jij het beste kan doen is de tandarts bellen en overleggen of je vandaag al even terecht kunt gezien de staat van je tandvlees. Een kweek is wel nodig bij een agressieve/acute vorm van tandvleesontsteking, maar daarvan krijg je niet meteen uitslag. Het kan zijn dat de tandarts in de tussentijd al maatregelen wil treffen zoals voorschrijven van het spoelmiddel en eventueel toch al een breed-spectrum AB als amoxicilline.

Verder is het heel belangrijk, zoals Vv al schreef, de oorzaak na te gaan omdat de voor de hand liggende risicofactoren kennelijk niet van toepassing zijn. Er is wellicht sprake van een flink verzwakte afweer en daarvoor kan een onderliggende reden voor aanwezig zijn die los staat van de tandvleesproblemen.
wo, 07/04/2007 - 10:33 Permalink
Spiegeltje



Anders een DNA-test?.


Hoe zie jij dat voor je, lijkt me nog geen algemene praktijk. Wat brengt dat in jouw visie evt meer dan goed kweken en resistentie bepalen (als dat al aan de orde zou zijn).


DNA amplificatietesten worden in bepaalde gevallen wel gebruikt voor screening al weet ik niet of dat in dit geval kan. Voordeel is dat de resulaten veel sneller bekend zijn dan bij een kweek. Resistentie bepalen gaat hier in ieder geval niet mee.
wo, 07/04/2007 - 10:42 Permalink
Lieneke

Wat te doen:
* Naar huisarts, bloedtest laten afnemen. ANUG (of stiekem ANUP??) heeft vaak te maken met ziektes. Laat huisarts contact opnemen met de tandarts om te weten wat voor een bloedtest precies.
* Witte plekjes? Misschien herpes?
* Goed voor jezelf zorgen. Blijven spoelen (4 dagen is te weinig!) met chloorhexidine en h2o2. Blijven poetsen en reinig tussen de tanden, spoel alles heel goed uit. 2 stuks fruit per dag, veel water drinken.
* Laat bij de tandarts een kweektest afnemen en laat je daar het liefst dagelijk proffesioneel reinigen.
* Slik geen anti-biotica op eigen houtje!
wo, 07/04/2007 - 13:13 Permalink