Antibioticakuur met Metronidazol: zinvol?

Author:
Weathergirl
Posted:
vr, 10/08/2010 - 17:09
Vandaag heb ik na een grondige reiniging van mijn gebit en tandvlees door een mondhygiëniste een antibioticakuur opgehaald bij de apotheek. Ik ben meteen begonnen.
De kuur bestaat uit 10 dagen 3 x daags 500 mg metronidazol.

De a/b kuur is gegeven op basis van de aanwezigheid van:
Tanerella fosythensis (++)
Peptostreptococcus micros (++)
Fusobacterium nucleatum (++)

De overige 4 geteste bacteriën zijn negatief: aa, pg, prevotella intermedia en treponema denticola.

Ik ben geen roker (meer). Ik heb van mijn 16e tot mijn 31e gerookt maar ben toen gestopt. Ik ben nu 38 en heb nooit meer gerookt sindsdien.

Nu heb ik de volgende vragen.
- is het antibioticum dat ik heb gekregen wel geschikt voor die bacteriën? Ik dacht dat vooral aa en pg reageren op metronidazol, en dat 'mijn' bacteriën er maar matig gevoelig voor zijn.
- is 10 dagen niet lang voor een kuur voor een niet roker? zou het met 7 dagen niet gedaan zijn? Ik bedoel, metronidazol is geen snoepje :wink:
- in hoeverre is dit gerelateerd aan stress? Ik las dat 'mijn' bacteriën vooral stressgevoelig zijn, is dat zo?

Alvast heel erg bedankt en ik zal regelmatig terugkomen om reacties te lezen of eventuele vragen te beantwoorden.
Lieneke

* Metronidazol sluit aan op de genoemde bacterien. Alleen als je A.a. zou hebben zou je nog een ander a.b. moeten gebruiken.
* 10 dagen is inderdaad lang voor een niet-roker
* parodontitis is multi-factoreel; je hebt dus niet enkel bacterien nodig voor paro maar ook 1 of meerdere co-factoren. Daar is stress eentje van. Maar zonder bacterien, geen paro....Ook al heb je stress, hormonen etc. Maarja, een tandarts kan je niet behandelen aan je stress...wel aan je bacterien...
vr, 10/08/2010 - 19:21 Permalink
Weathergirl

Wat een snelle reactie Lieneke, dank je wel!
Er wordt natuurlijk nogal gehamerd op het afmaken van je kuur. Ik heb 30 pillen, voor 10 dagen.

Zou de lengte van de kuur ook te maken kunnen hebben met de ernst van de ontsteking? Ik heb relatief gezond tandvlees en -bot, met op één plaats een kleinere ontsteking en op één plaats echt een loei van een ontsteking met 6 mm pocket en reeds botverlies.
vr, 10/08/2010 - 22:04 Permalink
robinson

In geval van een infectie met Aa als belangrijkste pathogeen wordt standaard de combikuur (amoxicilline 375 mg + metronidazol 250 mg, beide 3x daags voor 7 dagen) gebruikt. Voor infecties met Pg en Tannerella forsythus (Tf) komt een monotherapie met 500 mg 3x daags metronidazol in aanmerking. In geval van rokers kán gekozen worden voor een metronidazolkuur van 10 dagen i.p.v. 7 dagen. Bij een menginfectie van Aa én Pg is de dosering metronidazol in de combikuur (zie hierboven) regelmatig te laag voor eliminatie van P. gingivalis. De dosering voor behandeling van een dergelijke menginfectie wordt dan: amoxicilline 500 mg + metronidazol 500 mg. Combikuren worden voor behandeling van parodontale infecties in principe niet verlengd tot 10 dagen.
za, 10/09/2010 - 09:12 Permalink
Spiegeltje

Nu hebben we het kennelijk weer over toepassing van lasers bij behandeling van parodontitis maar ik heb - na heel goed zoeken - nog geen enkel overtuigend bewijs gevonden waaruit blijkt dat hiermee een steriele pocket wordt verkregen. Voor wat het waard is want zoiets is toch alleen maar tijdelijk Wel allerlei aanwijzingen van het tegendeel. Het zijn mogelijk met name de fabrikanten van de lasers die dit beweren? Dat mag je best met een grote korrel zout nemen.
zo, 10/10/2010 - 00:36 Permalink
Weathergirl

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik de helft wat hier staat niet begrijp :oops:
Wat heeft steriliteit van de pockets ermee te maken...?

Maar ik zal wat meer duidelijkheid geven over de situatie.
Tijdens mijn eerste bezoek bij de parodontoloog (twee maanden geleden) werd direct een kweek gemaakt van aanwezige bacteriën in de diepste pocket waar de grootste ontsteking zit. Daarvoor was er nog nooit een meting gedaan. De ontsteking zat er echter al wel een poosje, omdat het bij het ragen regelmatig bloedde.
De parodontoloog stelde een flapoperatie voor. Dat vond ik meteen nogal drastisch dus ik heb gevraagd of we niet eerst konden reinigen. Toen stelde hij een kweek voor om te kijken wat voor bacteriën er in mijn ontsteking zaten. Op basis daarvan kon dan besloten worden tot ofwel een flapoperatie (evt met antibiotica) ofwel een reiniging met antibiotica. Het is (in overleg) het laatste geworden. Die reiniging is vrijdag gedaan met haakjes en zo'n waterapparaat, zeg maar zo'n hogedrukreiniger voor je mond :). Meteen daarna ben ik begonnen met de antibioticakuur (dezelfde dag).

@Lieneke: nee, ik heb alleen een kopie van de brief van de parodontoloog aan mijn huisarts waarin hij vermeldt welke bacteriën er zijn aangetroffen (er zijn er 7 getest) en dat hij daar een kuur van 10 x 3 x metronizadol 500mg voorschrijft.
zo, 10/10/2010 - 01:07 Permalink
dentalteddy bear

eenvoudig als je behandeltechniek alle kiemen uit de pocket verwijderd en je je mondhyiene op peil brengt zullen de kiemen waarvoor je antibiotica wil nemen niet aanwezig zijn in ziek/letsel veroorzakende hoeveelheden. De normale nazorg die nadien komt zorgtervoor dat poetsfouten gecompenseerd worden en houdt de kiemen onder controle. Dat kan alleen met laser.

Hieronder de evolutie van drie groepen kiemen na een inni behandeling en zonder enige verdere nazorg. Bij conventionele therapie ligt het omslagpunt rond de 12 weken. Daarna zijn de kiemen in de pocket terug schadelijk.

Vergelijk zelf de kiemniveaus. Auteur onderzoek Prof Gutknecht Aachen

Spiegeltje wat baten internet en pubmed als de mens niet zoeken wil of lezen kan. Verder is mij hier verbod opgelegd daar op in te gaan als zijnde te moeilijk. bovendien is een fabricant geen reden om welke therapie ok toe te passen. Boek eens een deftig laser congres als dit van WFDL volgend jaar in maart in Rome.

Vergeet ook niet welke behandeling je parodontaal doet ofwel komt er nooit een einde aan ofwel hervalt men na twee jaar zonder therapie of nazorg. Immers is de mens niet in staat de benodigde mondhyiene te behouden. Koop minstens eens het boek oral laser application van mijn collega Moritz. Trouwens kan ik je zo een hele artikelenlijst doormailen. Goed voor maanden avondlijk leesgenot.

Na kennis en studie mag je met mij in discussie gaan, niet met niets bewijzende woorden. Als je bewijs wil mag je even langs komen. Mijn afstudeerthesis gaat over dit onderwerp en er ligt hier een hoop verslagen van kiemkweken van zo een 2000 bladzijden. Allen met na en tijdens de behandeling en nazorgperiode gedurende 1 jaar met nullen of ondetecteerbare hoeveelheden.

Natuurlijk komen kiemen terug - wil je dit optimaal voorkomen moet je de gasheer uitschakelen. alleen wanneer ze terug schadelijk zijn is een punt. en vergeet niet een kiem heeft geen voetjes - ze moeten eerst terug naar de pocket verplaatst worden. Als je ze echter achterlaat dan begingt de kweek in de pocket al na 20 minuten

Last but not least: fabricanten en verkopers moet je hier helemaal niet gaan geloven. Zij wijzen niet eens op het verplicht te behalen diploma van laser safety officer. Bij gebreke hiervan kan je schadeverzekeraar de kosten van een eventuele tussenkomst terug eissen en de verzekering schorsen. Voor welk toestand is fabricant informatie evidenced based ?

Ik wil hierover graag via pb discusieren maar haal dan aub zaken aan die je als bewijs ziet.
zo, 10/10/2010 - 08:35 Permalink
Spiegeltje

Uit de grafieken blijkt niet dat (op enig moment) 'steriliteit' wordt bereikt zoals je beweerde. Misschien is er van alles uit af te leiden, wat ik verder even niet wil weten nu, maar dit niet. Uit de middelste grafiek blijkt zelfs duidelijk dat daar zeker geen sprake van is. Overigens zou ik in dit verband nooit spreken van steriliteit. Natuurlijk is dat niet haalbaar en hoeft ook niet nagestreefd te worden, je kunt hoogstens spreken over desinfectie. Je lijkt het verschil niet te kennen tussen steriliseren en desinfecteren. Dat geeft mij wel te denken voor iemand die zegt tandarts te zijn.
zo, 10/10/2010 - 12:51 Permalink
Spiegeltje

Ik heb er geen behoefte aan iets per pb met Teddy te bespreken. Overigens denk ik dat mijn antwoord - in tegenstelling tot dat van de alles begrijpende Teddybeer - door de grootste leek nog te volgen is, maar goed dat is iets wat de moderatoren mogen bepalen.

PS Lieneke, wil je binnenkort mijn avatar weghalen?
zo, 10/10/2010 - 13:54 Permalink