amalgaamvullingen

Author:
jimmy1995
Posted:
za, 08/03/2019 - 12:33
Vorig jaar heb ik een kies laten vullen. Dit was mijn eerste keer bij een nieuwe tandarts. Het was een jonge vrouw met niet veel ervaring. Achteraf lees ik op de factuur dat ze een amalgaamvulling heeft gebruikt voor mijn kies. Ik las op internet dat dit niet meer gebruikelijk is en dat amalgaam bestaat uit ongeveer 50% kwik. Kwik is giftig en geeft gezondheidsklachten. Verder heb ik gelezen dat amalgaamvullingen vaak door de patient zelf tegenwoordig vervangen laten worden, omdat het een gezondheidsrisico vormt.

Is het verstandig de vulling te laten vervangen?

Ik ben niet blij met wat deze tandarts heeft gedaan. Nadat ik er achter ben gekomen wat ze heeft gedaan heb ik haar niet meer gezien. Er is nu een oudere tandarts die ook in dezelfde praktijk werkt en met een andere patient bezig was toen ik er voor het eerst was. Ik denk dat ze is ontslagen of in ieder geval weg is. Toen ik de laatste keer naar de tandarts ben geweest en ze mijn gegevens erbij pakten hoorde ik de tandartsassisten het volgende zeggen tegen mijn huidige (oudere) tandarts:
"Amalgaam? Waarom heeft ze nou weer amalgaam gebruikt" Precies op die toon waarmee wordt gesuggereerd dat ze vaak zulke dingen deed en dat amalgaam niet gebruikt had moeten worden. De tandarts zelf reageerde hier niet op, misschien omdat ik het kon horen. Ik heb toen niet verder gevraagd.

Ik heb er een slecht gevoel bij. Vooral omdat de eerste tandarts die dit heeft gedaan pas in de 20 leek. Ik had het gevoel alsof ze me heeft gebruikt om een keer een amalgaamvulling te kunnen zetten, terwijl ze wist dat het niet goed was.
Lieneke

Je zou juist bij zo’n jong persoon verwachten geen amalgaam verwachten, want men wordt hier niet meer mee opgeleid. Wellicht had ze problemen met het drooghouden? Werd ze wel goed geassisteerd ? Heb je tandvleesontsteking? Dat een jonge tandarts zo weer weg is, betekent tegenwoordig helaas niet zo veel. Men is lang niet meer zo honkvast als vroeger. Ik denk dat je de vulling beter kunt laten zitten dan verwijderen. Bij verwijderen loop je kans dat de zenuw wordt geraakt. Geloof ook niet dat je het helemaal niet meer zou mogen gebruiken, dacht alleen bij kinderen niet.
zo, 08/04/2019 - 13:05 Permalink
vV

Als antwoord op door Lieneke

Ik snap niet dat er dan vanuit andere medewerkers commentaar is op het gebruik, terwijl het blijkbaar wel nog steeds in de lade met materialen ligt... Daarnaast vind ik het uitermate onprofessioneel dergelijk commentaar te geven in bijzijn patiënten.. Overigens hoef je je over een enkele (kleine?) amalgaamvulling geen zorgen te maken. De omschrijving staat nog steeds in de code lijst, maar wellicht zit er iets anders in en is verkeerde code gebruikt? of was ze zo snel klaar dat ze een lager tarief wilde gebruiken (scheelt bijna de helft). ?Oftewel: zit er ook echt amalgaam in?
ma, 08/05/2019 - 12:00 Permalink