alternatieven voor poetsen?

Author:
logopeggy
Posted:
di, 05/22/2007 - 10:58
Hallo,
ik ben logopediste in een centrum voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (belgie). Momenteel verblijft bij ons iemand die omwille van een ernstige dysfagie (via slikvideo duidelijk aangetoonde onvoldoende sluiting van epiglottis -strotteklepje-) geen vloeibaar meer mag innemen. Alles wordt nu ingedikt tot puddingdikte en wordt ingelepeld. Tandenpoetsen gebeurt wel nog. Bij geluk gebeurt dit zonder problemen, maar heel vaak wordt geslikt, evenals het spoelwater. Naar aanleiding van de recente video zijn wij beginnen nadenken over het effect van enerzijds de tandpasta, anderzijds de vele losgepoetste bacteriën in de luchtpijp. Hoe gevaarlijk is dit naar pneumonieën toe en zijn er in geval van deze patient alternatieven die beter bij zijn mogelijkheden passen???

Groetjes
Peggy
Lieneke

Hallo,

Te veel fluoride inslikken kan gevaarlijk zijn; het is dan toxisch.
Je zou misschien kunnen poetsen zonder tandpasta en fluortabletjes verpulveren en door de voeding mixen....is dat misschien een idee? Denk je ook aan de ruimtes tussen tanden en kiezen? Hier zitten ook erg veel bacterien. Er kan dan in het begin veel bloed bijkomen doordat het tandvlees ontstoken is.

Succes ermee!
di, 05/22/2007 - 18:38 Permalink
CD

Doorslikken van fluoridetandpasta bij het poetsen levert geen gevaar op. Mits een “normale” hoeveelheid is gebruikt. In tegenstelling tot Lieneke denk ik dat het gebruik van fluoridetabletjes (haast) geen toegevoegde waarde heeft.
Lukt het wel om z’n eigen speeksel door te slikken? Je zou kunnen denken om na het poetsen het speeksel/tandpasta uit te spugen. En daarna niet na te spoelen met water.
di, 05/22/2007 - 19:23 Permalink
logopeggy

Dag CD,
het doorslikken van speeksel lukt wel, doch dit verloopt ook moeilijker, is niet steeds betrouwbaar, komt ook regelmatig in de luchtpijp terecht. Uitspugen lukt soms, soms wordt een deel ingeslikt (kan dit niet tegenhouden door verminderde mondmotoriek), en komt alsdusdanig een deeltje ervan met regelmatige frequentie in de luchtpijp terecht. Kun je inderdaad poetsen met tandpasta en dan niet spoelen??
groetjes
di, 05/22/2007 - 21:11 Permalink
CD

Kun je inderdaad poetsen met tandpasta en dan niet spoelen??


Ja, dat is mogelijk. Probeer wel zoveel mogelijk uit te spugen.
di, 05/22/2007 - 21:17 Permalink
Spiegeltje

De in tandpasta gebruikte fluorideverbinding, meestal natriumfluoride, is een toxische stof in de zin van de Wet milieugevaarlijke stoffen. Maar de hoeveelheid fluoride in de tandpasta en de hoeveelheid tandpasta die in de mond wordt gebruikt is zodanig klein dat het niet nadelig is voor de gezondheid, ook niet als er af en toe wat wordt ingeslikt (*). Voor elke toxische stof is er een dosis die onschadelijk is. Dat wil niet zeggen dat de inname van fluoride via tandpasta helemaal geen aandacht hoeft te hebben.

Een tip kan zijn om zo weinig mogelijk tandpasta te gebruiken. Vaak wordt veel te veel gebruikt. Eigenlijk is de hoeveelheid van een erwt al voldoende. Verder hoeft er inderdaad niet intensief gespoeld te worden. Een klein beetje is al voldoende of zelfs helemaal niet. Dan werkt de fluoride ook beter. Dat wordt tegenwoordig ook wel aangeraden voor normale volwassenen.

Voor wat betreft het binnenkrijgen van bacterien in de luchtpijp geloof ik eerlijk gezegd niet dat het tandenpoetsen daarbij een extra risicofactor vormt. De mondbacterien zitten ook al in het speeksel en zullen - bij slecht slikken - eerder/vaker op deze wijze in de luchtpijp komen dan via het poetsen. Maar nu begeef ik me eerlijkgezegd op glad ijs .......

Als het bij deze patient lukt, ondanks de handicap, het gebit zodanig te verzorgen dat geen sprake is van ontstoken tandvlees dan valt het met de bacterien ook wel mee

(*) LD 50 oraal voor NaF = 180 mg/kg (rat) of circa 10 g voor een volwassene. In een tube tandpasta zit ongeveer 0,1 gram zodat je 100 tubes in één keer moet wegwerken om 50% kans te hebben er aan te overlijden.
di, 05/22/2007 - 22:01 Permalink
logopeggy

Bedankt voor je reactie Spiegeltje,
het tandvlees in inderdaad licht ontstoken, tandenpoetsen gaat altijd gepaard met bloedend tandvlees. Patient is ook iemand die geen mondsluiting heeft, zit dus ganse dag met open mond. Frequentie van het verwijderen van tandsteen gaan we opdrijven van 2 keer per jaar tot om de drie maanden.
groetjes
wo, 05/23/2007 - 09:41 Permalink
CD

Voor de rest lijkt het me belangrijk wat voor tandpasta je adviseert. Liefs een tandpasta met een milde smaak, zodat de speekselproductie tijdens het poetsen zo min mogelijk is. En een tandpasta waar geen schuimmiddel (natriumlaurielsulfaat/SLS) in zit, zodat het poetsen makkelijker gaat. Denk bv. aan Zendium.
wo, 05/23/2007 - 14:38 Permalink
logopeggy

Zendium zonder schuimmiddel, en elmex, bevat dit ook het nodige fluorgehalte? Ik heb vandaag eens geïnformeerd en momenteel wordt de kindertandpasta van weleda gebruikt, zonder fluor. Misschien is het in dit geval toch beter voor de tanden om terug over te stappen naar een produkt met fluor. Als niet of nauwelijks gespoeld wordt kunnen de tanden maar profijt halen uit het fluorgehalte. Niet?
wo, 05/23/2007 - 17:18 Permalink
logopeggy

Hallo,
jullie informatie werd doorgegeven op team en werd goed onthaald. Er zal terug overgestapt worden naar fluortandpasta zonder schuimmiddel, kleine hoeveelheid (erwt) en minimaal spoelen (er moet toch iets gespoeld worden om bloed wat weg te krijgen). Verder wordt ook nog eens gelet op de houding.

Bedankt voor jullie inbreng!

Peggy
wo, 05/30/2007 - 09:15 Permalink
logopeggy

Hallo,

qua tandpasta wordt overgeschakeld naar zendium of elmex. De vraag kwam of deze tandpasta ook verder mag gebruikt worden wanneer er een periode wel sprake is van paradontitis. Wordt dan beter overgestapt naar een andere tandpasta om dit wat vlugger op te lossen? Of speelt dit geen rol.

Vrijdag kwam ik met een studente logo in contact die een thesis afwerkt over de mondhygiëne in rusthuizen en het verband met pneumonieën. Weliswaar dat de proefgroep relatief klein was, maar in haar studie werd geen oorzakelijk verband vastgesteld.

Groetjes
peggy
ma, 06/04/2007 - 12:34 Permalink
Spiegeltje

Speelt geen rol. Het hebben van parodontitis is niet bepalend voor de keuze van de tandpasta. Voor zover ik weet zijn er geen tandpasta's met een speciale(bewezen) therapeutische werking tegen parodontitis. Van belang is alleen of plaque goed wordt verwijderd en dat lukt met elke tandpasta en een goede poetstechniek.
ma, 06/04/2007 - 14:09 Permalink
Wim Franken

Ïs het mogelijk om de patiënt tijdens het tanden poetsen en/of tijdens het naspoelen van de mond te laten liggen, zodanig dat het water niet in de longen kan lopen? Vervolgens kan dan mogelijk met een elektrische monddouche het gebit worden gespoeld.

De patiënt kan bijvoorbeeld op de rug of op de zij liggen, met het hoofd naar beneden. Het hoofd hangt dan als het ware naast het bed.

Of de patiënt kan mogelijk op de rug liggen op een matras die schuin omlaag loopt bij het hoofd. Dat kan bijvoorbeeld door het matras op een houtplaat te leggen en daaronder bij de voeten een stevige kist te zetten. In die houtplaat kunnen eventueel veel gaten geboord zijn om zweet door te laten.

Ook kan de patiënt bij het naspoelen van het gebit eventueel met de borst op een zachte kruk liggen met de borst, zodat het hoofd naar beneden hangt.

Het lijkt me goed om te experimenteren met meubels, matrassen en kussens voor een optimale lichaamshouding van de patiënt.

En mogelijk kan er ook een professionele speekselafzuiger nuttig zijn en een zaklamp of verstelbare armlamp voor het poetsen van het gebit?
vr, 07/04/2008 - 14:26 Permalink
kiezenoftrekken

Het is niet nodig tandpasta te gebruiken om plak te verwijderen.
Gebruik een tandenborstel met veel haartjes, bijv een Curaprox 56460 met jawel 5460 haartjes. Door de grote adhesie-kracht en het grote bereik van deze borstel wordt de plak duidelijk uit pockets en tussen de tanden vandaan "gezogen"
ma, 07/07/2008 - 21:51 Permalink