Aften... oftewel hoe deze te voorkomen

Author:
damnsharp
Posted:
di, 09/29/2009 - 14:28
Ik dacht dat het voorkomen van aften wel een veel gestelde vraag op dit forum zou zijn maar ik kon er weinig over vinden (of ik zoek niet goed ;) ).
Dus: hoe kan je aften voorkomen? Is er uberhaupt wat aan te doen?
Soms heb ik het idee dat het aan drinken van bier ligt, soms aan een vies glas. Soms aan de tandarts die met zijn handschoen in mijn mond zit want daarna heb ik vaker last.

Thanks!
Lieneke

Aften komen vaak voor bij:
* koemelk
* (oude) kaas
* schelpdieren
* gerst, tarwe, rogge
* vijgen
* witbrood
* citrusvruchten
* concerveringsmiddelen
* Azo-kleurstoffen
* kruiden
* noten
* tomaten
* appel, kiwi, ananas, mango, papaja
* stress
* drugs
* sodium laurylsulfaat / laurethsulfaar (zit in tandpasta: schuimmiddel)

Ongeveer 20% van de mensen hebben van tijd tot tijd last van aften.
Het is geassocieerd met anemie en deficientie van vitamine b12, foliumzuur en ijzer. met de juiste supplementen kom je dan een heel eind. Vaak is het nemen van vit. B(12) een goede behandeling, ongeacht het level van vit B in je lichaam.

Mogelijk onderzoek bij aften:
* hematocriet
* hemoglobine
* ferritine
* foliumzuur
* serum B 12
* witte bloedcellen totaal en differentiatie
* onderzoeken op ceuliakie (glutenintolerantie)
zo, 10/04/2009 - 18:04 Permalink