advies over verzorging

Author:
Tandenborstelman
Posted:
di, 12/24/2013 - 10:33
Hallo,

Ik ben zojuist bij mijn tandarts geweest voor de jaarlijkse controle. Ik heb sterke tanden en nog nooit een gaatje gehad. Nu heb ik tussen 2 kiezen een wat donkerder plekje in m'n glazuur. Dat plekje zat er vorig jaar ook al volgens de tandarts en is (gelukkig) niet groter geworden. Hij zou het kunnen vullen, maar omdat ik een sterk gebit heb en verder geen gaatjes heb doet hij dit niet. (Overigens ben ik wel blij daarmee, want ik ben "als de dood" voor boren... word je dan eigenlijk verdoofd?).

Anyhow. Van tijd tot tijd flos ik m'n tanden, en als ik dan tussen die 2 kiezen flos dan ruikt het flosdraadje wel eens niet zo heel fris (een beetje zwavelachtig). Dat heb ik alleen bij die 2 kiezen. Ik heb het idee dat tussen de 2 kiezen een kleine "holle" ruimte zit, en misschien dat zich daar voedsel ophoopt en dat dat de oorzaak is van de onfrisse geur en de donkere plek? Zou dat kunnen? Mijn tandarts zegt dat ik gewoon goed moet blijven poetsen en dat het zich dan wellicht stabiliseert. Maar goed, dat doe ik dus al. Ik gebruik goede tandpasta en ook mondwater (Listerine Zero). Van tijd tot tijd flos ik m'n tanden ook. Is er nog meer wat ik kan doen om ervoor te zorgen dat de plek niet groter wordt, of liever nog... dat de plek verdwijnt? MIsschien een speciale tandpasta of mondwater? Tips zijn welkom. Alvast bedankt.
Lieneke

Helaas reinigt een flossdraad niet al te best en is er elke 24 uur reiniging nodig tussen de tanden. Een rager (klein borsteltje) maakt het beste schoon tussen de tanden. Wil dat echt niet passen of lukken, dan is een tandenstoker ( een echte!) een goede optie. Welke maat je hiervan nodig hebt en hoe je dat precies zal moeten doen, dat kan de mondhygienist je het beste laten zien. Een geurtje aan de flossdraad duidt op ontsteking en/of achtergebleven voedselresten en bacterien. Inderdaad niet zo fris en zeker niet de bedoeling! Voor een goede mondhygienist : kieskrm.nl

Succes!
di, 12/24/2013 - 15:32 Permalink
Lieneke

Er bestaan tegenwoordig super smalle ragertjes. Maar daar moet je inderdaad wel wat handigheid mee hebben. Aan tandenstokeren zit een hele techniek, is ook niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Overigens denkt eigenlijk iedereen dat een rager niet past...en soms past dan zelfs een rager van 12 mm...
di, 12/24/2013 - 18:15 Permalink
Tandenborstelman

Ah oké, maar ik moet al moeite doen om die flosdraad tussen die 2 kiezen te krijgen, dus vandaar dat ik me dan afvraag hoe ik zo'n ragertje er tussen zou moeten krijgen. Maar misschien is het gewoon een kwestie van proberen? Met een tandenstoker kun je toch niet echt tussen je kiezen komen? Dat lijkt me nooit passen...
di, 12/24/2013 - 20:39 Permalink
Ortholimburg

Ah oké, maar ik moet al moeite doen om die flosdraad tussen die 2 kiezen te krijgen, dus vandaar dat ik me dan afvraag hoe ik zo'n ragertje er tussen zou moeten krijgen. .


Met een flossdraad moet je door het contactpunt tussen 2 tanden, met een rager niet. Overigens bestaan er ook "Softpicks" waarmee het soms handiger is om tussen de tanden te komen dan met een interdentaal borsteltje.
wo, 12/25/2013 - 22:43 Permalink
Tandenborstelman

Met een flossdraad moet je door het contactpunt tussen 2 tanden, met een rager niet. Overigens bestaan er ook "Softpicks" waarmee het soms handiger is om tussen de tanden te komen dan met een interdentaal borsteltje.

Ah oké, dankjewel. Maar als je niet door het contactpunt tussen 2 tanden gaat, wordt het dan wel schoon / schoner dan met een flossdraad? Wat is een softpick eigenlijk en welke raad je dan aan?
do, 12/26/2013 - 00:50 Permalink
Tandenborstelman

Nog even als aanvulling op mijn vorige reactie hierboven...

Misschien een stomme vraag... maar is het eigenlijk beter om je tanden te flossen voordat je je tanden gaat poetsen, of daarna?

En als je mondwater gebruikt, moet je dit dan direct innemen na het tandenpoetsen? Of is het beter om een paar minuten te wachten (zodat de tandpasta kan "intrekken")?
do, 12/26/2013 - 03:00 Permalink
Tandenborstelman

Er voor lijkt me logischer, anders blijven de resten nog zwerven in je mond.

Het zou kunnen, maar ik weet het niet zeker. Je kunt ook eerst je tanden poetsen. Dan is het meeste al weg. En voor de restanten flos je dan, en dat spoel je dan weg met water. Kan een tandarts of mondhygieniste uitsluitesel geven? Ook wat betreft mijn overige vragen?
do, 12/26/2013 - 20:13 Permalink
Lieneke

Bij het reinigen van tanden is het randje langs het tandvlees en onder het tandvlees het belangrijkste. Dus niet zo zeer het contactpunt. Een flissdraad of softpick maken beide even gied (lees slecht) schoon. Een ragertjes geeft de voorkeur, er bestaan super kleine. Lukt dat echt niet dan een stoker of flissdraad is softpick of waterflosser. Een softpick is een rubber dingetje met kleine uitsteekseltjes. Die uitsteekseltjes liggen na een ruimte er al af en gaan tussen je tanden zitten. Ik vind die vaak ergens terug bij het tandsteen verwijderen. Spoelmiddel is ook overschat qua reiniging. Wil toch spieken, misschien om de fluoride, dan is het beste om tussen de poetsbeurten door te doen. Voor tussen de tanden schoonmaken maakt het niet uit wanneer precies, als het maar dagelijks gebeurt. Overigens gaat het niet om het verwijderen van viedselresten maar om plak (bacteriën ). Het direct reinigen van het gebit ba het eten kan zelfs schade geven.
do, 12/26/2013 - 21:02 Permalink
Tandenborstelman

Dankjewel voor het advies Lieneke. En leuk dat er een forum over dit alledaags onderwerp is. Ik denk dat veel mensen hier baat bij hebben. Ik zal eens een keer ragertjes aanschaffen. Haal ik die gewoon bij Kruidvat of Trekpleister? En hoe lang doe je eigenlijk met 1 ragertje? Is er nog een goed merk, of maakt dat niet uit?
do, 12/26/2013 - 21:40 Permalink
Lieneke

Nogmaals: eerst naar de Mondhygiënist voor passend advieszl: er zijn wel honderden verschillende ragers... En nee, die zijn lang niet allemaal bij de drogist op de hoek te verkrijgen. Vaak verwijs ik naar websites om ze online te bestellen zieks tandartsplein. Maar ook deze site heeft ze niet allemaal. Hoe lang een rager mee gaat ligt aan je gebit m, aan het merk, aan de techniek en asn je eigen motoriek.
do, 12/26/2013 - 21:44 Permalink
zel'dovich

Nou, mijn ervaring is eerder een ragertje per keer of hoogstens om de 2-3 dagen. Ik had twee maten. Ze knikken snel en dan is de stevigheid weg en gaat het moeizaam. Het maakt wel wat uit per merk en hoe voorzichtig je bent maar ik ben toch maar over gegaan op tandenstokers. Dat vereist iets meer techniek maar materiaalkositen zijn factor 100 minder en werkt ook goed als je het eerst even voor laat doen door de MH.

Tandenstokers van jordan of Oral zijn m.i. oke, van huismerk AH waardeloos. Er zijn vast meer goede merken, vraag aan de MH.
do, 12/26/2013 - 23:51 Permalink
Lieneke

@Zeldovich : Tegen dat knakken is een foefje. Moet ik misschien eens een filmpje van maken...
De stokers van OralB zijn helaas uit de handel. Goed alternatief is Lactona. Jordan vind ik persoonlijk ook niet zo heel prettig.
vr, 12/27/2013 - 09:56 Permalink
Tandenborstelman

Hallo,

Op jullie advies heb ik eens een setje van 4 ragers gekocht van 0,8mm (van Sunstar GUM). Om precies te zijn deze, maar dan met 4 ragertjes:

http://media.farmaciaclub.com/media/catalog/product/cache/1/image/275x275/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/g/u/gum1314.jpg
Dit waren de enige die ze bij de Trekpleister hadden. Nu zijn deze al vrij klein, maar ik kom maar tussen een paar kiezen een heel klein stukje, en dan ook alleen maar aan de bovenkant (de kant het dichtst bij het gehemelte). Aan de onderkant kom ik er niet tussen. Daar zitten m'n kiezen helemaal strak tegen elkaar aan. Ook kom ik niet tussen m'n voortanden en hoektanden hiermee. Ik heb het idee dat zelfs het ijzerdraadje al te dik is. Heeft het dan nog zin om nog kleinere exemplaren uit te proberen? Of kan ik het gewoon beter bij het flossen houden? Met het flossen kom ik wel overal tussen. Graag advies.
za, 12/28/2013 - 18:10 Permalink
Lieneke

Geheel tegen mijn advies in ben je ze op eigen houtje gaan kopen...daarom dus...eerst naar de mondhygienist om te bekijken welke wel goed passen...Overigens moet een rager ook enkel tegen het tandvlees aan passen, niet dwars door de contactpunten heen zoals floss.
zo, 12/29/2013 - 10:10 Permalink
angeliquev

Ik heb ook zelf zitten experimenteren met spulletjes ... zelfs de kleinste rager en tandenstoker krijg ik er niet tussen ... Aangezien dat ik dit jaar een klap heb gehad (wortelkanaal,vullingen,klein ongelukje en een apexresectie) kon ik het financieel niet opbrengen om naar een mondhygienste te gaan .. die zit trouwens in dezelfde praktijk als mijn tandarts,dus doorsturen zou makkelijk kunnen gaan. En wat ook zo is .. ik kan niet overweg met flosdraad,mijn polsen kunnen die beweging niet maken (Hypermobiliteitssyndroom),dus gebruik ik flosdraad aan zo'n stokje (totaal de naam kwijt .. ) alleen zit constant dat draad klem,en daardoor is het al 2 keer gebeurd dat er een stuk kies of tand afbreekt :cry:

Wat raden jullie mij aan ?? Ik ga er volgend jaar wel erover hebben met mijn tandarts .. en hopelijk komt die op hetzelfde idee als ik om toch even naar zijn collega te gaan :smt012
zo, 12/29/2013 - 13:41 Permalink
Lieneke

Ik kan je niks aanraden op deze afstand. Heb zelf trouwens ook hypermobiliteit, dus ik weet wat het is. Het nieuwe jaar is er al bijna, dus je kan straks wel naar de mondhygienist. Voor instructie betaal je trouwens niet zo veel en bovendien haal je het geld eruit omdat je problemen ermee voorkomt. En het is vaak goed vergoed. Het is belangrijk dat je samen tot iets komt dat goed bij je werkt. Zelf van alles aanschaffen (wat niet blijkt te werken) is juist duurder.
zo, 12/29/2013 - 16:31 Permalink
Tandenborstelman

Overigens moet een rager ook enkel tegen het tandvlees aan passen, niet dwars door de contactpunten heen zoals floss.

Maar hoe maak je dan de ruimte tussen de kiezen schoon? En is een ragertje ook bedoeld om de ruimte tussen je voor- en hoektanden schoon te maken, of is het alleen bedoeld voor je kiezen?
zo, 12/29/2013 - 17:39 Permalink
Tandenborstelman

Lieneke, ik probeer iets wijzer te worden van dit forum en dat doe ik door vragen te stellen. De antwoorden daarop zijn voor jou misschien heel vanzelfsprekend, maar voor mij niet. Anders zou ik de vragen niet stellen. Ik stel mijn vragen om iets bij te leren. En ik snap dat je graag persoonlijk advies geeft, maar dat gaat wat lastig door een beeldscherm. En dan kun je wel doorverwijzen naar een mondhygiënist, maar wat is dan weer het nut van het forum?

Ik stel een vraag en dan hoop ik dus een antwoord te krijgen waar ik iets mee kan. Op het moment dat ik dan vraag of je je voortanden alleen met flosdraad kunt schoonmaken, en jij alleen "nee" zegt, dan kan ik daar niet echt veel mee. Ik hoop dan dat je kunt uitleggen wat de alternatieven zijn. Wellicht niet voor mijzelf, maar gewoon in het algemeen. Als ik aan een beleggingsadviseur zou vragen of ik mijn geld moet beleggen in goud en hij zegt alleen maar "nee" dan schiet ik daar niet echt veel mee op. En jouw antwoord is vergelijkbaar. Ik snap dat iedereen verschillend is, maar ik stel mijn vraag dan ook in algemene zin.
ma, 12/30/2013 - 20:06 Permalink
vV

Hopelijk heb je wel wat bijgeleerd....
In de eerste plaats dat geen mens hetzelfde is en zeker dit soort zaken individueel beoordeeld moet worden.
In de tweede plaats dat niet op alle vragen een antwoord te geven is vanachter een pc.

Dit forum heeft idd beperkte mogelijkheden. Ik vind al dat we veel verder gaan dan ik voor mogelijk had gehouden trouwens.
Het is echter zeker nooit een alternatief voor tandartsbezoek of mh bezoek.

In dit geval is mede vanwege het zeer specifieke karakter van de vragen niet te ontkomen aan een persoonlijk bezoek aan mh om die vragen beantwoord te krijgen.
Dat is al enkele keren herhaald.
di, 12/31/2013 - 10:29 Permalink
vV

Dat is idd algemene info. Jammer dat je jezelf tekort gaat doen door daar blijkbaar al blij mee te zijn. Terwijl ik niet snap waarom je specifieke vragen stelde die met deze algemene info eigenlijk nog steeds onbeantwoord blijft. De homepage hier staat trouwens ook de nodige algemene info op.
Doet namelijk niets af aan het simpele feit dat een persoonlijke invulling essentieel blijft, en op termijn nog kostenbesparend werkt ook. Naast de verbeterde mondgezondheid ( en daarmee algemene gezondheid)
Lees trouwens vooral ook even de disclaimer van IK....
di, 12/31/2013 - 16:45 Permalink
Tandenborstelman

"Dat is idd algemene info. Jammer dat je jezelf tekort gaat doen door daar blijkbaar al blij mee te zijn."

Nou zeg, mag ik nou ook al niet meer blij zijn :-? :o

Ik wil gewoon in het algemeen wat bij leren. Als ik een vraag stel of de enige manier om tussen je voortanden te reinigen een flosdraad is en ik krijg als antwoord "nee" dan ben ik blij als ik ergens anders wat meer informatie kan verkrijgen.
di, 12/31/2013 - 17:16 Permalink
vV

Hmmm blijkbaar zitten we niet op dezelfde golflengte. .. Je stelt en vraag waar alleen een ja of nee als antwoord kan, en dan dan komt dat antwoord en is het niet goed .
Zo ken ik er ook nog wel een paar.
Overigens stel ik nergens dat je er niet blij mee mag zijn, dat is niet aan mij. Ik verbaas mij er alleen over daar waar je begint met advies te vragen en daarna stelselmatig het gegeven advies schijnt te willen negeren.
Nu ben ik niet van plan negatief dit jaar uit te gaan, dus ondanks dat we elkaar blijkbaar niet begrijpen: de beste wensen, en veel wijsheid voor 2014 toegewenst!
di, 12/31/2013 - 17:41 Permalink
Tandenborstelman

Hmmm blijkbaar zitten we niet op dezelfde golflengte. .. Je stelt en vraag waar alleen een ja of nee als antwoord kan...

Dat ben ik niet met je eens. Je kunt namelijk zeggen, nee... je kunt tussen je voortanden niet alleen met flosdraad reinigen, maar ook met.... ???

Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Ik wil graag wat meer leren, dus welke manieren zijn er allemaal. Of die manieren voor mij geschikt zijn... daar komt inderdaad de mh om de hoek kijken. Als ik op voorhand al wat informatie heb, dan kan ik beter beslagen ten ijs komen.

Maar goed, maakt verder niet uit. Ik wens jou en iedereen hier op het forum een bijzonder goed en gelukkig 2014... en uiteraard een gezond en fris gebit! :smt001
wo, 01/01/2014 - 03:05 Permalink
JulesK

Waarom wil je per se 'beter beslagen ten eis komen'?

Ik vind dat je uberhaupt blij mag zijn dat er een forum als dit is en dat deskundige mensen de tijd en moeite nemen om naar je te luisteren. Je kunt ook naar je MH gaan (daar is het alleen niet zo laagdremplig, en vooral niet GRATIS).

Ik heb zelf rechten gestudeerd en vind het ook altijd énorm irritant als mensen - voorafgaand als ze me om advies vragen - zelf hebben lopen snuffelen op het internet en het daarna toch echt wel zelf weten, maar alleen even bevestiging komen vragen. Vaak ligt het niet zo genuanceerd. Elk mens is anders, elk gebit is anders. Dit forum lijkt me een prima plek om te brainstormen over algemene vragen en aandoeningen, je moet alleen niet een volledig behandelplan verwachten.

Ik ben in ieder al geval blij dat ze de moeite nemen om op ieders probleem in te gaan!
wo, 01/01/2014 - 18:08 Permalink
Chris888

... en vind het ook altijd énorm irritant als mensen - voorafgaand als ze me om advies vragen - zelf hebben lopen snuffelen op het internet


Ik niet. Mijn ervaring is dat het dan juist makkelijker wordt mensen te adviseren. Veel nw info in één keer blijft minder hangen, als iemand zich heeft ingelezen kunnen ze wat je vertelt beter plaatsen. Mensen kunnen ook gerichter vragen stellen, zodat je evt ook kan uitleggen waarom iets niet zo'n goed idee is. Herhalen, herhalen. Bovendien is gesnuffel op internet blijk van interesse, kritische vragen krijgen vind ik veel leuker dan wanneer mensen klakkeloos advies opvolgen.
wo, 01/01/2014 - 20:28 Permalink
Tandenborstelman

@Chris, ik ben het helemaal met je eens!

@JulesK, kritische vragen en vooringenomenheid hoeven niet per definitie samen te gaan. Stel je gaat een hypotheek afsluiten, dan is het handig als je je vantevoren inleest over de diverse mogelijkheden. Uiteindelijk ga je naar een expert die kan helpen om met zijn kennis de juiste keuze te maken. Maar wat nu als de expert mogelijkheid A en B aanbiedt, terwijl optie C toch de juiste blijkt te zijn? Gelukkig maar dat ik me had ingelezen, anders had ik niet eens geweten dat optie C had bestaan en was ik nu opgezadeld met optie A of B. Het is nooit verkeerd om je horizon te verbreden.

Ik zou het als jurist zijnde juist prettig vinden dat mensen zelf al wat initiatief hebben getoond. Of ben je dan bang dat mensen jouw advies niet meer nodig hebben? Zo komt het een beetje over zoal jij het nu vertelt.
do, 01/02/2014 - 01:20 Permalink
JulesK

Klopt, die twee hoeven zeker niet altijd samen te gaan. Ik ben er absoluut niet bang om dat mensen mijn advies niet meer nodig hebben. Als het allemaal zo makkelijk was - dat je het via internet zo kon vinden - was iedereen jurist e.d. Vaak staat er iets op internet dat veel te ongenuanceerd is. In Nederland is het zo dat je wetgeving hebt (daar zoeken mensen veelal op), terwijl daar ook nog uitvoeringsbesluiten onder hangen, regelingen en met name jurisprudentie (uitspraken) die héle grote nuances aan kunnen brengen. Maar dat gaat dan weer net te ver voor de gemiddelde lezer, en zo is het denk ik bij elk beroep wel. Ja, er is algemene informatie te vinden. Maar er zijn ook 101-nuances aan te brengen op die algemene informatie, die door de gemiddelde leek niet te vatten zijn.
do, 01/02/2014 - 12:22 Permalink
Tandenborstelman

Klopt, en daar schakel je indien nodig dan ook een expert voor in. Maar het is wel prettig als je dan zelf al wat "kennis" over het onderwerp hebt, zodat niet alles nieuw is. Ik denk dat als je jezelf enigszins voorbereid en je verdiept in de materie, dat het een weerwaarde heeft voor jezelf, en dat je zoals ik al zei beter beslagen ten ijs komt. Om weer even terug te komen op het hypotheek-verhaal. Het is prettig als je zelf vantevoren al in grote lijnen weet welke vormen er zijn, dan dat je dat allemaal voor het eerst te horen krijgt tijdens je eerste gesprek. Omdat de basis al enigszins bekend is, heb je meer aandacht voor de details en verschillen waarvan je nog niet op de hoogte was. Je kunt dus als het ware je focus verleggen op de meer belangrijke zaken.
do, 01/02/2014 - 14:41 Permalink
vV

ok, maar als je dan op een bepaald moment een vraag stelt waarvan zelfs in d e eerste reactie op de eerste posting het antwoord al gegeven is , en dan ook nog reageert zoals je deed op een wellicht een beetje kortaf antwoord maar daarmee niet minder een antwoord op de vraag die gesteld werd klopt er blijkbaar iets niet in de manier waarop je de gegeven info tot je neemt.
En dan kan je op een bepaald moment gaan doorvragen tot je een ons weegt, ik ben niet van plan antwoord te blijven geven tot ik diezelfde ons weeg , want dan ben je al bezig aan het individuele traject wat echt niet vanachter de pc te beantwoorden is. Dat moment is bereikt op het punt dat je individuele toepassingen gaat vragen. En dat stukje boodschap komt blijkbaar nog steeds niet door...
do, 01/02/2014 - 17:25 Permalink