advies

Author:
yvonnovy
Posted:
ma, 08/10/2009 - 15:19
Ik loop al ruim 10 jaar bij een praktijk voor parodonthologie, elke 3 maanden controle, schoonmaken etc. heb het redelijk onder controle, maar merk dat er toch geen vooruitgang in zit. Dit jaar 2 kiezen laten trekken, die waren niet meer te redden, gevolg aan 1 kant kan ik niet meer kauwen. Een maand geleden weer een overzicht laten maken door de parodontholoog en ja, daar is het iets beter, maar op een andere plek weer slechter, het is eigenlijk telkens hetzelfde verhaal. Al diverse flaps gehad en lazer behandelingen. Bacterieonderzoeken, weer een kuurtje, het blijft maar doorgaan.

En nu zit ik met de vraag, wat ga ik doen, laat ik het zijn gang maar gaan, bespaart me heel veel geld, maar uiteindelijk verlies ik de strijd toch. Hoelang dat duurt, kan paar jaar wezen, of iets meer, geen idee, daar heeft de parodontholoog ook geen antwoord op.

Wat zijn mijn optie's.......

groet
mecánico para …

Plat gezegd kan een parodontoloog alleen de situatie stabiliseren en de achteruitgang sterk vertragen. Bothoogte verlies van 0,1mm per jaar is normaal, als het meer is gaat het te snel. Onstekingen en problemen in onderhoud geven achteruitgang een grote kans. Dus de parodontoloog heeft van aanvang af al een negatieve uitgangspositie. Dat er tanden en kiezen verloren gaan kan natuurlijk na tien jaar. Was er niets gebeurd waren ze al jaren terug verloren geweest.
Stoppen of zorg laten versloffen levert op korte termijn het gevoel van hehe.........even niet dat gepeur en zie je wel ik krijg geen last op. Op langere termijn holt het gebit dan als een ware marathon loper achteruit. En dan is het ineens gebeurd........en is terugdraaien onmogelijkgeworden.

Afhankelijk van uw leeftijd zou u die keus kunnen maken waarij zorg wordt vermeden en alles achteruit gaat. Echter, voor uw algehele gezondheid is het doorgaans niet echt goed om met een chronische ontsteking te gaan rondlopen. Dan is de keus eerder: door behandelen en uw gebit langer, welliswaar met veel tijd/geld/moeite behouden OF nu besluiten in korte tijd af te bouwen. Een beetje niets doen is erg ongunstig, al zullen er ongetwijfeld legio mensen zijn die dat allemaal qua gezondheid best aan kunnen. De keuze is lastig, maar u moet het toch wel zelf doen.
ma, 08/10/2009 - 16:12 Permalink
yvonnovy

ja duidelijk verhaal
ben inmiddels 41 en ben me er ook terdege bewust van dat als ik niets had gedaan het er veel slechter voor zou staan.

dank voor je reactie en ben benieuwd wat andere mensen ervan vinden
ma, 08/10/2009 - 16:38 Permalink
Lieneke

Lastige situatie...kan me helemaal voorstellen dat je hier moe van wordt. En velen met je.
Wat raar dat je steeds een kuur krijgt. Hoe zit het met jouw partner (als die aanwezig is)? Wellicht is hij of zij drager van een bacterie waarmee je steeds besmet wordt? Hoe zit het met de rest van je afweer? Ben je gezond, eet je gezond? Ik mag aannemen dat je na 10 jaar weet hoe je je mond goed moet schoonhouden.
Zou je misschien jouw parostatus hier kunnen posten? Dan kan ik de situatie wat beter inschatten. Alhoewel een 'papieren patient' altijd moeilijk blijft in te schatten.
Over je leeftijd...zou ik ook nog lang niet laten trekken.
ma, 08/10/2009 - 21:32 Permalink
yvonnovy

Partner is getest en heeft de bacterie niet. Ja en gezond niet helemaal, hoge bloeddruk, maar verder redelijk normaal.
En schoonmaken, dat weet ik inmiddels inderdaad wel .
Ik ga eens mijn status opvragen en kijken wat ik daarvan kan posten hier.

alvast dank voor je antwoord
di, 08/11/2009 - 09:54 Permalink
robinson

In veel van dit soort gevallen is het vaak beter om in overleg te kiezen voor een volledige prothese.( al dan niet op implantaten).
We zien toch vaak dat de mensen hun eigen gebit niet mooi meer vinden,tegen de behandeling en kosten op zien en eigenlijk diep in hun hart liever een prothese willen.Zeker wanneer er weer eens tanden verwijderd moeten worden die desondanks niet meer te behouden zijn.
De meeste parodontologen zijn ook implantoloog, misschien is het voor u een optie om dit eens te bespreken??
di, 08/11/2009 - 11:55 Permalink
yvonnovy

Ik heb vandaag mijn status opgevraagd en zal ik hier posten zodra ik hem binnen heb.
Natuurlijk is dat een optie en dat ga ik ook zeker doen. Maar hoe meer meningen ik hoor des te beter kan
ik mijn conclusies trekken. Het liefst behoud ik mijn eigen tanden, maar de vraag is dan tot welke "prijs"

Je wordt er soms moedeloos van, daarom nu even een time out om te bedenken wat ik ga doen.

dank voor het antwoord
di, 08/11/2009 - 16:18 Permalink
rufuz mitchell

Ik herken het helemaal..Nou loop ik nog geen 10 jaar bij een parodontoloog,maar ik ga al wel naar 4 jaar en het blijft altijd een beetje pappen en nathouden.Het is zoals je zegt: hier een beetje winst,daar een beetje verlies maar echt beter wordt het nooit. Ik ben zelf 38 en dat vind ik ook echt te jong voor een prothese,maar ik denk dat ik er binnen een paar jaar wel aan toe zal zijn. Het lijkt me verschrikkelijk en ik kan maar niet wennen aan het idee van het onvermijdelijke...

maar goed, iedere dag pijn is ook zwaar..Dus idd tegen welke 'prijs' behoud je je eigen gebit? Om nog maar te zwijgen over alle eventuele andere gevaren voor de gezondheid die de aandoening met zich meebrengt...

Ik rook er ook nog eens bij,dus bij mij zal het wel nog sneller gaan,vrees ik.
Ik wens je in ieder geval veel sterkte met het nemen van je besluit!
di, 08/11/2009 - 23:10 Permalink
yvonnovy

hoe vervelend het ook voor jou is,toch "leuk" om te horen dat ik niet de enige ben met deze ervaring....en niet rot bedoeld hoor!

heb inmiddels mijn status binnen, nu nog even een scanner vinden ergens....
do, 08/13/2009 - 08:59 Permalink