Acute tandvleesontsteking tgv stress?

Author:
Alwiene
Posted:
di, 03/03/2009 - 22:38
12 februari bij de tandarts geweest, die een gaatje heeft gevuld in de achterste kies linksboven. Verstandskies is er enkele weken terug uitgegaan, beide kanten boven trouwens, en beide kanten lijken mooi genezen maar er zitten nog wel deukjes.

Eigenlijk was ik wat verbaasd dat het de achterste kies was, want ALS ik last had aan die kant, zat dat verder naar voren. Voor mij onduidelijk of dat in de kies direct ervoor was (een lang geleden gevulde) of nog de kies daarvoor, gevoel leek ertussen te zijn?

Nadat ik bij de tandarts geweest was voelde ik die onduidelijke kies vaker, maar dacht dat het ws uitstralende gevoeligheid van de nieuwe vulling was.

19 februari 1 week na het tandartsbezoek nog steeds een vaag vervelend gevoel in die hoek van mijn mond, maar niet echt pijn. Die avond krijgen we een telefoontje dat mijn schoonmoeder op sterven lag. STRESS!
Gedurende de week daarna wisselend een zeurend gevoel/koude gevoel/lichte pijn in die zone, preciese herkomst nog steeds onduidelijk.
20 februari, telefoontje, schoonmoeder overleden, rustig en op respectabele leeftijd ;)

Ongeveer rond die tijd begon ik wat last van mijn tandvlees in die hoek te krijgen en begon te denken dat de klachten wellicht daarvan kwamen?

Eergisteren/gisteren, bij vlagen een van binnenuitkoud gevoel in die hoek, soms kloppend. Geen gevoeligheid op druk, warmte of koude van buitenaf.

Vandaag is dat kloppen weg, maar een duidelijkere gevoelige tandvleesontsteking komt tevoorschijn. Af en toe nog wel stroompjes, maar dat kan ook in de nieuwe vulling zijn, kan het niet plaatsen.
Ontsteking heeft zich uitgebreid van linksboven naar rechtsboven langs de randen van het tandvlees. Beeld is lichtrood, maar geen duidelijk teruggetrokken tandvlees. Bloed af en toe lichtjes. Smeer het al een paar dagen in met parodontax en poets daar ook mee, spoel ook met zout water en heb sinds vanmiddag Meridol. Onder is niks aan de hand.

Ben zelf aan het zoeken geweest, kaakholte/voorhoofdsholte-ontsteking even aan gedacht omdat ik ook half verkouden ben, maar klachten verergeren niet bij bukken..
Kwam Acute necrotiserende gingivitis tegen, en schrok van de vele herkenbare aanleidingsfactoren. Ik rook, eet slecht, en afgelopen tijd is natuurlijk een tijd van slaaptekort en stress geweest!
Anderzijds is het beeld vrij rustig t.o.v. wat ik hierover lees. Moet ik hier bang voor zijn?

Op dit moment vermoed ik zelf dat het een sluimerende ontsteking was die er door de stress uitkomt maar nog op tijd ondervangen kan worden? Kan dat?

Zou ook graag willen weten of de kuiltjes van de verstandskiezen een extra risico vormen? Ik poets zo goed mogelijk ook daar, maar heb zelf het idee dat de kies die nu achterste geworden is kwetsbaarder is door die kuiltjes? Heb regelmatig een irritant wat trekkerig gevoel aan één of beide kanten bij die kuiltjes, alsof er eten in zit, maar er is dan echt niks... kan dit komen door het herstel? Dichtgroeien en evt wat kiesbewegingen door de ontstane ruimte?


Heel verhaal, met veel vragen, maar wil een zo volledig mogelijk beeld geven en hoop iemand of meerdere te treffen die mij zinvolle adviezen/info kunnen geven :)
(Dankzij het forum kom ik alweer bij de tandarts, hopenlijk kan ik nu ook hier hulp vinden :D )
Lieneke

Ik denk dat je ontstoken tandvlees hebt in combinatie met terugtrekkend tandvlees. Dit soort dingen verergeren door stress etc etc etc. Acute necrotiserende ulcererende gingivitis is een hele heftige vorm, maar zo te lezen heb je dit niet.

De deukjes zijn verder geen probleem. Inderdaad goed schoonhouden. Het trekkerige gevoel komt wellicht door het littekenweefsel; dit is minder elastisch.
wo, 03/04/2009 - 12:09 Permalink