27 en een kunstgebit?

Author:
Pascal1984
Posted:
di, 01/03/2012 - 21:47
Beste mensen, dit is mijn eerste plaatsing, maar ik heb een aantal vragen. Misschien zit ik hier niet goed, maar laat ik het toch proberen.

Ik heb vroeger door problemen met mijn almvleesklier (pancreas) en aanhoudende oorontstekingen heel veel penicilline gekregen, waardoor ik nu dus een ontzettend slecht gebit heb.

Ik schaam me er ontzettend voor. Alles staat scheef, en mijn voortanden hebben aan de bovenkant steeds bruiner wordende randen. Kan dit misschien wolf zijn? Mijn moeder had dit namelijk ook, en mijn vader zijn gebit is ook niet om over naar huis te schrijven.

Ik slaap vaak hele nachten niet van de pijn in mijn tanden. Ik ben gezegend met 4 verstandskiezen, maar die zijn niet het enigste probleem. Alles doet zeer. Ik heb ook gelezen dat tandartsen soms weigeren om alles eruit te trekken (wat ik heel graag wil). Ik wil dus graag alles eruit laten trekken, onder volledige narcose, want ik ben echt als de dood voor de tandarts of iets dergelijks. Wie kan mij helpen met bijvoorbeeld tips voor het tijdelijke bestrijden van de pijn? Of tips voor goeie klinieken die willen doen wat ik graag wil?

Is het trouwens raar dat ik dit wil? Mijn moeder was 24 toen ze een kunstgebit kreeg..
vlinderkind

Wat zegt de tandarts ervan als je aangeeft alles getrokken te willen hebben?
Ik denk dat ik daar zou beginnen, advies vragen.
En als je zoveel last hebt van je verstandskiezen waarom laat je die dan niet trekken? dan ben je daar alvast vanaf :smt002
Je andere tanden zou ik laten bekijken bij een tandarts ivm je pijn en dan zijn of haar advies vragen.
di, 01/03/2012 - 21:50 Permalink
Workie

"Wolf" bestaat niet, dat is gewoon een soort bijgeloof waarmee mensen vroeger voor zichzelf probeerden te verklaren dat al hun tanden waren weggerot. Tegenwoordig heb je gewoon gaatjes.

vroeger wisten ze ook niet hoe gaatjes ontstonden en tegenwoordig wel. Daarom noemden ze dat bv Wolf in je tanden en het probleem was verklaart.
di, 01/03/2012 - 22:25 Permalink
marsjak

Scheve en bruine tanden is geen probleem.

Staan er tanden los? Heb je last van ontstoken tandvlees en overal gaatjes? Of kiespijnen met een dikke zwelling van de kaak ?


Ik begrijp dat je bang bent.

Maar als je geen last heb van de klachten hierboven beschreven, dan moet je gewoon naar een lieve tandarts om eens een overzichtsfotootje van je gebit met kaak te laten maken.

Dan vertellen ze je hoe je er echt voorstaat en wat de juiste beslissing is voor jou en het verkrijgen van een mooi pijnloos gebit.
vr, 01/13/2012 - 21:56 Permalink
Newtan

Beste mensen, ........... Of tips voor goeie klinieken die willen doen wat ik graag wil?

Is het trouwens raar dat ik dit wil? Mijn moeder was 24 toen ze een kunstgebit kreeg..

Raar is het niet. Maar het perspectief van tandartsen is wel erg veranderd de laatste 30 jaar.
Het verliezen van je tanden vind men tegenwoordig onbenullig.
En er kan ook heel veel, technisch.

Waar het bij sommige collega's aan schort, is een beetje inlevingsvermogen.
Want wat is belangrijk: jouw wens en goede gevoel, of wat er technisch wel of niet mogelijk is?
Ik heb een oldtimer als auto. Terwijl er technisch ook een Passat voor de deur zou kunnen staan.
Ik zou het toch wel erg bijzonder vinden als mijn dealer tegen mij zou zeggen dat hij mij die oldtimer niet verkoopt omdat dat tegen zijn ethisch inzicht is.
Iedereen snapt dat ik dat zelf mag bepalen.
Maar als het er op aan komt welke verzorging je lichaam krijgt, is de mening van de meerderheid ineens het belangrijkste.
Ik vind dat niet getuigen van integriteit.

Gelukkig zijn er ook tandartsen die gewoon naar je situatie kijken en echt naar je luisteren.
Volgens mij is dat een kwestie van een briefje sturen.
Zo van: 'ik heb niet zo'n best gebit meer en eigenlijk altijd overlast. Ik snap dat de tandarts er voorstander van is om alles te behouden. Maar er is ook zoiets als het recht op zelfbeschikking. En ik heb lang over de mogelijkheden nagedacht. En ben tot de conclusie gekomen dat voor mijn situatie een kunstgebit voor mij de beste oplossing is. Gezien mijn angst durf ik eigenlijk ook alleen maar alles te laten trekken onder narcose.
Mijn vraag is daarom: wilt u mij daarbij verder helpen?'
Stuur zo'n briefje naar tien tandartsen in de buurt en je hebt er gegarandeerd een die je wil helpen.
Niet dat je geen preek krijgt, maar dat is alleen maar goed om er nog een keer echt zeker te weten over na te denken.

Sterkte met de stress.
za, 01/14/2012 - 02:15 Permalink
ikkuh29

Hoi hoi

Nee het is niet raar en ik zat met hetzelfde probleem als jouw,ik betaalde me scheel aan de tandarts.
Mijn tanden zijn zwak veel gaatjes veel getrokken,1 blok ellende dus.Ik ben bij meerdere tandartsen geweest en allemaal hadden ze een behandelplan,twv +- 10000 euro.tsjah dat gaat niet lukken,Toen zei een kennis van mij ga naar een tandprotheticus
en dat heb ik gedaan,ik ben vorige maand bij 2 tandprotheticussen geweest en de conclusie was,een super slecht gebit en ze had met me te doen,nu as dinsdag krijg ik mijn kunstgebit,spannend dus!!
Dus blijf er niet mee lopen zoek een tandprotheticus bij jou in de buurt.

Groetjes
za, 03/10/2012 - 07:54 Permalink
Lieneke

Hoelang ben je niet meer bij de tandarts geweest, Pascal?
Laat je eens goed voorlichten wat voor een voor- en nadelen een prothese heeft.
Denk er eens over na hoe je er over een paar jaar erbij wilt zitten. Probeer niet op de korte termijn te denken.

http://www.dentalinfo.nl/artikelen/n1394/pathologische-oorzaken-voor-on…

stukje uit een ander verslag:
Ook al is de prothese nog zo goed, 30 % heeft toch problemen met hun eigen gebitsprothese. 25% heeft klachten en 5% is ontevreden. De problemen bestaan uit een loszittende prothese, pijnklachten, eetproblemen en een lelijk uiterlijk. Het vreemde hierbij is dat er maar een hele zwakke relatie is tussen kwaliteit van de prothese en de tevredenheid. Na twee jaar is deze relatie zelfs verdwenen. Opmerkelijk is dat volgens onderzoek vooral de doorslaggevende factor de patiënt-tandartsrelatie is voor het wel of niet tevreden zijn met de prothese.
Een goede prothese garandeert dus niet alles en bij mooie kaken zijn er helaas toch ook regelmatig problemen. De acceptatie van een prothese is beduidend beter bij goede communicatie. Dhr. van Waas adviseert ons daarom te investeren in de band met de patiënt en hem uitgebreid voor te lichten. Vertel in hoeveel zittingen een prothese kan worden geplaatst en welke klachten de patiënt hierbij kan verwachten. Een goed intake-gesprek dus. Als dit wordt gedaan is de kans groter dat bij het uiteindelijk dragen van de prothese, het kunstgebit niet tegenvalt.
za, 03/10/2012 - 10:31 Permalink
Lieneke

Hoi hoi

Nee het is niet raar en ik zat met hetzelfde probleem als jouw,ik betaalde me scheel aan de tandarts.
Mijn tanden zijn zwak veel gaatjes veel getrokken,1 blok ellende dus.Ik ben bij meerdere tandartsen geweest en allemaal hadden ze een behandelplan,twv +- 10000 euro.tsjah dat gaat niet lukken,Toen zei een kennis van mij ga naar een tandprotheticus
en dat heb ik gedaan,ik ben vorige maand bij 2 tandprotheticussen geweest en de conclusie was,een super slecht gebit en ze had met me te doen,nu as dinsdag krijg ik mijn kunstgebit,spannend dus!!
Dus blijf er niet mee lopen zoek een tandprotheticus bij jou in de buurt.

Groetjes


Sinds wanneer trekt een tandprotheticus tanden? Het probleem van de TS is dat hij extractie wenst en niet weet of hij de tandarts zo ver gaat krijgen.
za, 03/10/2012 - 10:32 Permalink
ikkuh29

Het is een tandprotheticus en tandarts in 1.

Ik heb me goed laten voorlichten over de voor en nadelen,maar mijn gebit was z on ramp ik had er ook nog maar 15
had.Vooral veel keizen miste ik al.En dan zaten er nog 3 afgebroken kiezen bij eten was dus een ramp.
En idd een kunstgebit is ook niet alles maar soms beter dan wat je hebt.
Ik ging om de 6 maand na de tandarts en de laatste 7 jaar liepen de afspraken aan de lopende band door.
Een wortelkanaalbehandeling met 4 wortels 450 euro daarna een wortelpuntbehandeling 129 euro dan de noodvulling er uit weer foto maken en de echte vulling 210 euro.Op het einde van de rit kies trekken met ontsteking er onder niet te verdoven want had al 4 spuiten verdoving gehad maar voelde de pijn nog steeds,En dat is nog maar 1 kies, ik betaalde per jaar ongeveer 3500a 4000 euro
en voor wat betaalde ik dat nou eigenlijk.Want mijn gebit ging er niet op voor uit,

Nu heb ik sinds afgelopen dinsdag mijn volledige prothese heb boven en onder dus.
Ik ben onder narcose geweest en werd wakker met de nieuwe tanden in mn mond.
Ik heb er niks van gevoeld,dezelfde avond heb ik nog bamisoep gegeten,was erg lastig maar
qua pijn en alles is het echt te doen.en lekker veel ijsjes eten zonder dat het pijn geeft in tanden en kiezen of zenuwen.En vandaag zelfs al 2 boterhammen gegeten mm lekker.Een ontsteking in je mond of pijnlijke kies of tand is vele malen zeerder,en constant.
Ik heb 455 euro betaald voor narcose het happen voor niwue gebit porseleinen tanden en een doorzichtig gehemelte en bij de bovenste 4 tanden boven en onder zie je alleen mijn eigen tandvlees pas bij de keizen begint het kunst tandvlees dus het ziet er heel natuurlijk uit, en ik durf nu met een big smile over straat.,

Het ergste vind ik al die lekkere dingen in de kast en koelkast te zien liggen en er ontzettende trek in hebben.En het zo graag willen eten maar het kan niet dat vind ik echt frustrerend.
zo, 03/18/2012 - 14:53 Permalink
belgje90


Nu heb ik sinds afgelopen dinsdag mijn volledige prothese heb boven en onder dus.
Ik ben onder narcose geweest en werd wakker met de nieuwe tanden in mn mond.
Ik heb er niks van gevoeld,dezelfde avond heb ik nog bamisoep gegeten,was erg lastig maar
qua pijn en alles is het echt te doen.en lekker veel ijsjes eten zonder dat het pijn geeft in tanden en kiezen of zenuwen.En vandaag zelfs al 2 boterhammen gegeten mm lekker.Een ontsteking in je mond of pijnlijke kies of tand is vele malen zeerder,en constant.
Ik heb 455 euro betaald voor narcose het happen voor niwue gebit porseleinen tanden en een doorzichtig gehemelte en bij de bovenste 4 tanden boven en onder zie je alleen mijn eigen tandvlees pas bij de keizen begint het kunst tandvlees dus het ziet er heel natuurlijk uit, en ik durf nu met een big smile over straat.,

Het ergste vind ik al die lekkere dingen in de kast en koelkast te zien liggen en er ontzettende trek in hebben.En het zo graag willen eten maar het kan niet dat vind ik echt frustrerend.

Hay Ikkuh29!

Stomme vraag misschien maar wat voor nieuw gebit heb je nu dan, zo'n klikgebit op implantaten? of zo'n ouderwets uitneembaar loszittend gebit ? ik geraak niet echt wijs uit wat je juist bedoelt, ik ken er ook helemaal niks van maar zou het wel graag weten, omdat je normaal gezien bij implantaten niet zomaar in 1 ingreep wakker wordt met nieuwe tandjes in je mond. normaal moet het implantaat eerst vergroeien met je kaakbot etc. Maar waarschijnlijk is het bij jou dus niet met implantaten?

en even nog offtopic over dat afvallen : ik begrijp niet goed waarom je zou afvallen als je een nieuw gebit hebt ? het lijkt me eerder dat je er van bijkomt, als je plots weer vanalles kan eten dat krokant is... chips koekjes pindas etc :) hoe kan het dan dat je afvalt met nieuwe tanden? het feit dat je afvalt tijdens de herstelperiode van je mond, begrijp ik wel... dan kan je waarschijnlijk niets vast eten bijna :)
ma, 04/23/2012 - 18:49 Permalink
TechniekerJeetje


en even nog offtopic over dat afvallen : ik begrijp niet goed waarom je zou afvallen als je een nieuw gebit hebt ? het lijkt me eerder dat je er van bijkomt, als je plots weer vanalles kan eten dat krokant is... chips koekjes pindas etc :) hoe kan het dan dat je afvalt met nieuwe tanden? het feit dat je afvalt tijdens de herstelperiode van je mond, begrijp ik wel... dan kan je waarschijnlijk niets vast eten bijna :)


Je geeft het zelf al aan..... In het begin gaat fatsoenlijk eten écht niet lukken....... Je moet opnieuw leren eten/ kauwen zeg maar! Dit kan kort duren, of lang, maar gegarandeerd dat wat tijd in beslag neemt.
ma, 04/23/2012 - 22:40 Permalink
vV

1 van de redenen dat tandartsen liever niet trkken is dat het meestal het einde is van het ene probleem wellicht maar het begin van een neiuw/ander probleem. een kunststof eethoekje is namelijk niet heilig, en het is altijd prettig dat er mensen zijn die er geen problemen mee ondervinden , al dan niet echt, maar het aantal mensen met problemen ermee op welke manier dan ook is nog altijd groter dan de mensen zonder. En die problemen oplossen kost heel veel geld (ook al vergoed de basis verzekering dat (nog) wel, het kost gewoon veel geld. Meestal is er wel een tussenweg te vinden, en mn verkleuringen zijn oha goed oplosbaar. Maar voor herstel is wel motivatie nodig.
di, 04/24/2012 - 16:25 Permalink