Zwelling na start WKB 36

Author:
Andemar
Posted:
za, 09/17/2011 - 13:51
Op dinsdagochtend is de tandarts gestart met een WKB aan de 3.6. (kies links onder)
Woensdag dusdanig ernstige pijnen en een begin van een zwelling dat ik terug ben gegaan en het geheel opengemaakt en opnieuw gereinigd is. Ook antibiotica gekregen.
Donderdag toenemende pijn en de zwelling, zo erg dat ik de pijn met zware pijnstilling niet onder controle kreeg. 's avonds naar de spoedtandarts geweest.
Deze heeft de kanalen in de 3.6 breder gemaakt en nog veel rommel uit de kies gehaald (twee maal onvoldoende gereinigd in eerdere behandelingen dus)

Inmiddels is de pijn van de kies (napijn van de behandeling) onder controle te houden, maar...

Nu heb ik op mijn linker onderkaak een flinke, pijnlijke, zwelling van ongeveer een cm of 2 a 3. Het steekt ook flink in mijn linkeroor (wat ik vermoed uitstralingsklachten zijn). Ik heb ook het gevoel in de hoek van mijn kaakgewricht alsof een citroen continue voor wordt gehouden (speeksel prikkel). Het voelt warm aan en heb al diverse malen gekoeld, wat enige verlichting geeft, maar niet veel. Het geeft me een over het algemeen gevoel van niet-lekker zijn/ beroerd zijn.

Gezien ik vorige week de tandarts al platgebeld heb en ze hebben gezegd dat ik toch echt 3 a 4 dagen moet wachten voordat ik pas weer met klachten contact opneem durf ik ze niet te bellen met dit euvel, dan vinden ze me vast een zeikerd. Kan iemand me vertellen of deze zwelling met de klachten iets is dat direct bekeken moet worden of dat ik écht nog even moet wachten en dat het geen kwaad kan? Ben er niet helemaal gerust op...
Andemar

Enige verhoging, maar de metingen kunnen onnauwkeurig zijn omdat ik veel koortsverlagende pijnstillers gebruik.
De zwelling is niet echt flexibel ook, flink stevig, niet alsof er vocht onder zit lijkt het.
Het gevoel in het oor is alsof er met een oorstokje te diep in wordt gewroet.
za, 09/17/2011 - 18:11 Permalink
Andemar

Dank je wel voor je advies, nu nog de moed opbrengen ... pfff bellen en een (mogelijk) abces drainage is niet mijn idee van een fun-zaterdagavond, maar dat zat er toch al niet in met hoe ik me voel.
Kan het evt. kwaad om te zien of de antibiotica (nu pas op dag drie, want woensdag begonnen) morgen aanslaat of ben ik dan gewoonweg naief...(misschien zoek ik wel gewoon excuses...)
za, 09/17/2011 - 18:25 Permalink
Paramedic

Linke soep om te zeggen, "wacht nog maar even" , je hebt verhoging, gebruikt koortswerende medicatie, en de zwelling is sinds je AB gebruikt toegenomen ipv afgenomen. De weekenddienst tandarts kan het zien, en daardoor beoordelen, dus eerst overleg plegen.
za, 09/17/2011 - 18:33 Permalink
Andemar

goed punt. bellen kan geen kwaad en voor de zekerheid na laten kijken ook. Een abces bij bot wat fout gaat, kan nog veel meer problemen opleveren.
Beter een keer te veel dan te weinig...

Ik laat het weten wat de uitkomst(en) is/zijn
za, 09/17/2011 - 18:40 Permalink
Andemar

Spoeddienst gebeld en ik kon langskomen.

Verhaal gedaan (was tandarts die woensdag geschoond had, dus een deel van het verhaal kende hij)
Nagekeken en toen toch besloten om een incisie te maken tussen kaak en wang (binnenzijde) thv 36/ 35.
Er kwam niks uit volgens hem en dat kan kloppen want het drukgevoel is ook niet minder.

Aan de ene kant goed nieuws dat het schoon lijkt denk je....
maar de ontsteking zit dus in mijn kaakbot (onder de wortelpunt lijkt het) en dat kan niet aangeprikt worden vanuit de kies of vanuit de wangzijde.
Dus nu heb ik de bestaande klachten (pijn oor en pijn voortanden) EN de nieuwe pijn van de incisie(al voel ik die nog niet zo erg vanwege de verdoving); dat is dus gewoon pech hebben.

Wel heb ik extra antibiotica gekregen. Naast de amoxilline die ik woensdag kreeg heb ik nu ook metronizadol gekregen. De zwelling moet morgen afgenomen zijn of in ieder geval niet toegenomen. Wordt de zwelling zienderogen groter morgen, dan kan ik morgen in het weekeinde spreekuur nog terugkomen.
En als de antibiotica na een dag of 4 a 5 zijn werk nog niet heeft gedaan (ontsteking niet weg); dan heb ik een heel ander probleem erbij.

A fijn; wel een behandeling en ik ben toch blij, al is het voor mijn gemoedsrust, dat ik heb gebeld al ben ik de rest van de avond geen party-animal :-) ik weet nu dat het niet ineens knapt ofzo.

Thanks voor de adviezen!
za, 09/17/2011 - 20:28 Permalink