Zwelling en pijn na behandeling

Author:
-Matthijs-
Posted:
do, 04/30/2009 - 13:01
Hallo!

Een aantal jaren geleden (toch al gauw 3 of 4) heb ik een wortelkanaalbehandeling gehad aan mijn kies. Destijds ging dat natuurlijk gepaard met pijn en kan ik me herinneren dat ik een abces had op mijn tandvlees, die uiteindelijk zelf is opengeknapt. Sindsdien heb ik er nooit weer last van gehad, tot ongeveer een maand geleden. Ik heb twee dagen last gehad aan die kies (waar ik dus de behandeling aan gehad heb) en heb daarom de tandarts gebeld voor een afspraak.

De tandarts besloot de kies nog eens open te maken en de wortels nog eens schoon te maken, echter moest ik hier later voor terugkomen. In principe vond ik dit allemaal prima, aangezien ik gek genoeg geen enkele pijn meer heb gehad tot na de behandeling. De behandeling was gisteren (29 april) en ging geheel pijnloos. Na de behandeling ben ik zonder enkele pijn of zwelling naar huis gegaan, totdat 's avonds uit het niets een zeurende pijn op kwam zetten en het langzaam maar zeker begon te zwellen. Toen ik vanmorgen (30 april) wakker werd, was de pijn gelukkig minder geworden, maar de zwelling des te groter. Wat ik me nu afvraag: Wat is er aan de hand? Zit er soms wéér een ontsteking omdat de tandarts geboord en de kies behandeld heeft, of is dit gewoon normaal? Nogmaals: De zeurende pijn is flink afgenomen (nog wel ietwat gevoelig), dus dat duidt er voor mij op dat het verbeterd. Maar ja, ik heb er dan ook geen verstand van verder. :P

PS: Het abces van 3/4 jaar geleden was klein bobbeltje. De zwelling van nu reikt tot aan mijn wang, waardoor deze enorm bol is.

PS2: Aangezien ik nog vele plannen heb voor het weekend, wil ik in ieder geval de zwelling bestrijden. Ik loop nu met ijs tegen mijn wang, in de hoop dat de zwelling afneemt. Heeft dat zin of is dit nutteloos?

Alvast bedankt!
Illuminus

Een (vrij) heftige opvlamming als gevolg van de herbehandeling. Een zo grote zwelling moet je even naar laten kijken door de tandarts, om eventueel erger te voorkomen. Het is wel normaal dat er wat opvlamming is na een behandeling, maar een dergelijke zwelling zou ik niet afwachten.

Groet
do, 04/30/2009 - 19:32 Permalink
-Matthijs-

Bedankt!

Inmiddels ben ik bij de tandarts geweest (bleek dienst te hebben vandaag) en die heeft me antibiotica (amoxycilline) meegegeven, dat ik 3 maal per dag, gedurende 5 dagen moet slikken. Voor de pijn, die van tijd tot tijd varieert, slik ik ibuprofen. Op de zwelling zit overigens een langwerpig wit velletje... Wil dat iets zeggen?
do, 04/30/2009 - 20:09 Permalink