Zwarte vlek achter voortand

Author:
Elisa24
Posted:
ma, 01/24/2005 - 14:25
Hallo,

Onlangs kwam ik tot de ontdekking dat ik een zwarte/bruine vlekje heb achter mijn voortand, dat aangrenst tot mijn tandvlees....Het voelt erg ruw aan, er zit tevens een gaatje/holte in het vlekje..........

Ik ben nu heel erg bang om naar de tandarts te gaan....Straks krijg ik te horen dat mijn voortand op den duur zal uitvallen of dergelijke.....

KOmt dit wellicht iemand bekend voor? of kent je iemand die dezelfde probleem heeft??

Wat kan de oorzaak zijn en is/zal er nog wat te redden zijn??
minique

Uitvallen doet een tand/kies niet zomaar, dus ik denk niet dat je je daar al teveel zorgen om moet maken. Het is hier vandaan natuurlijk niet te zeggen, maar het zou bijv. een gaatje kunnen zijn... Of wat tandsteen/verkleuring.
Het enige zinnige wat op jouw vraag geantwoord kan worden: maak een afspraak met je tandarts en laat het controleren!

:smt006 Monique
ma, 01/24/2005 - 14:40 Permalink
de digitale tandarts

Tussen een zwart vlekje en het uitvallen van ene tand of kies bevindt zich nog een heel scala van mogelijkheden en behandelingen, dus ik denk dat je je onnodig ongerust maakt.

Zwarte vlekjes en groefjes ontstaan doordat plak zich ophoopt in de groefjes van tanden en kiezen, hierdoor onsttaat een beginnend gaatje waardoor het glazuur poreus wordt en er kleurstoffen intrekken.

Een dergelijk verkleurde fissuur hoeft lang niet altijd behandeld te worden, vraag het dus je tandarts!
ma, 01/24/2005 - 14:45 Permalink
Van Leeuwen

Het kuiltje dat u achter de voortand voelt noemt men het cingulum. Dit is te vergelijken met een groefje (fissuur) in de kies (het onstaan van dit kuiltje heeft te maken met de ontwikkeling van de tand en een vroeg stadium). Bij sommige mensen is dit cingulum nadrukkelijker aanwezig dan bij anderen. Wat je vaak ziet is dat tandartsen vroeger dit kuiltje schoonboorden en er een kleine vulling in maakten (zie je regelmatig bij de kleine snijtanden van de bovenkaak).

Gr. Maurice
wo, 02/02/2005 - 22:13 Permalink