Zwarte tand onder kroon

Author:
JulesK
Posted:
wo, 12/18/2013 - 23:42
Beste forumleden,

Ik heb een vraag aangaande mijn moeder. Op haar twintigste is ze door een val een deel van haar linker voortand kwijt geraakt. Daar is destijds een kroon op gezet. Deze kroon is zo'n twintig jaar later weer eens vervangen. Sinds kort is er echter een zwarte rand om de bovenkant van haar tand te zien, dit is volgens mij haar oude tand. Inmiddels heeft ze deze kroon ook al weer een jaar of 15. Welke mogelijkheden zijn er om deze zwarte rand weg te krijgen? Moet ze hiervoor weer een nieuwe kroon laten plaatsen (met de kans dat de zwarte rand zichtbaar blijft?!) of kan dit ook met minder vergaande mogelijkheden?

Alvast dank voor alle input!
zel'dovich

Waarschijnlijk is de zwarte rand de (donkere)metaallegering van de kroon. Normaal zie je die niet maar met het klimmen der jaren trekt het tandvlees altijd wat terug en krijg je die zwarte/donkere rand uiteindelijk wel te zien. Als er verder geen tandvleesproblemen zijn is een nieuwe kroon de oplossing. Tegenwoordig zijn er ook tandkleurige keramische kronen trouwens en treedt dit niet op.

Of de tandarts met composietmateriaal een correctie kan aanbrengen weet ik niet zeker. Dat zou natuurlijk wel het makkelijkste zijn.
do, 12/19/2013 - 01:01 Permalink
vV

Tegenwoordig zijn er ook tandkleurige keramische kronen trouwens en treedt dit niet op.
als de verkleuring de wortel zelf is die zichtbaar wordt door terugtrekkend tandvlees maakt het niet uit wat voor soort kroon erop zit, dan krijg je toch die zwarte rand weer te zien.
Enige goede mogelijkheid is idd een nieuwe kroon met langere rand, met de wetenschap dat het over een x aantal jaren weer zichtbaar zal worden. inwendig bleken kan wellicht enig soelaas bieden om het in te perken, maar dat hangt ook weer af van de oorzaak van en mate van verkleuring. Soms komt het door gebruikte vulmaterialen bv, dat is lastiger te bleken. een correctie met composiet blijf je meestal wel zien door het verschil in transparantie tussen composiet en porselein, hoewel het vaak wel minder storend is.
do, 12/19/2013 - 08:14 Permalink
zel'dovich

Mij is door de tandarts verzekerd dat ik bij keramische kronen geen zwart randje zou krijgen zoals biij metaal//porselein. Dat was een van de redenen dat ik voor keramisch heb gekozen. Maar wanneer wordt dan de wortel zwart? Dat lijkt me niet normaal. Door de val zou de tand wel eens dood kunnen zijn wat een verklaring kan zijn?
do, 12/19/2013 - 17:49 Permalink