Zwarte plek op kies

Author:
ManMetTanden
Posted:
vr, 03/27/2020 - 14:12
Hallo,

Ik heb zojuist geprobeerd mijn tandarts te bereiken maar helaas is die gezien de situatie rondom COVID-19 gesloten. Ik maak me echter toch een klein beetje zorgen om mijn gebit.

Ik heb zo'n twee jaar (gok ik) geleden een gaatje in mijn kies laten vullen, toen is er een randje achter gebleven op mijn kies. Dat zou volgens de tandarts langzaam mee slijten, maar het randje werd alleen iets minder scherp. Bij een volgende controle heeft de tandarts het randje nog iets verder gepolijst. Toch is er toen nog steeds een klein randje achtergebleven.

Het randje vond ik verder niet storend, maar ik merkte van de week dat ik een lichte pijn voelde als ik hard op iets beet. Toen ben ik eens even goed mijn kies gaan inspecteren en toen zag ik dat er best een flinke zwarte plek (ik schat van zo'n 2 mm in doorsnee, maar is moeilijk te zien) op mijn kies zat, precies op dat randje van mijn kies. Inmiddels is mijn tandvlees rechts boven de kies (het gaat om mijn meest rechts-achter bovenkies) licht ontstoken.

Voor de mensen die er tegen kunnen heb ik er een foto van gemaakt.

Ik moet wel toegeven dat mijn gebit niet de beste is en ik het tanden poetsen lang niet altijd even zorgvuldig doe, dus dat zal best een rol gespeeld hebben ben ik bang. En wat betreft de ontsteking, ik heb van de week ook per ongeluk met een tandenstoker in mijn tandvlees geprikt rond die kies, dus misschien dat de ontsteking niets met de zwarte vlek te maken heeft.

Momenteel heb ik niet echt last van mijn kies, maar ik vond de zwarte plek er toch een beetje verontrustend uit zien. Moet ik hier gelijk mee naar de tandarts of kan dit nog wel even wachten tot de tandarts weer open gaat en kan ik dan gewoon een controle afspraak voor maken?
Attach
Lieneke

Ik zie dat er tandmateriaal verloren is gegaan. Dit lijkt me een actief gaatje, want het is wat gelig/bruinig en het wit is krijtachtig. Ondanks dat je tandarts gesloten is, kan je met hele goede mondzorg en een goed eetpatroon het cariësproces remmen.
Je zal je borstel in een hoek moeten manoeuvreren dat hij achter deze kies komt. Zorg dat je zo'n vier keer per dag hier met fluoride komt. Spoel je mond daarna niet met water. Wat je ook kunt doen is een verbandgaasje gebruiken waar je een soort breed flossdraad van maakt. Na het reinigen kun je dan een dotje tandpasta eraan smeren en lekker laten intrekken.
Zorg dat je niet vaker dan 6 keer per dag iets eet of drinkt.
Uiteraard elke dag goed tandenstokeren.
Bedankt voor de super mooie foto!
zo, 03/29/2020 - 12:27 Permalink
ManMetTanden

Als antwoord op door Lieneke

Hoi Lieneke,

Bedankt voor je reactie. Niets om me op korte termijn zorgen over te maken dus?

Ik let nu inderdaad extra goed op mijn mond hygiene. Overigens wel gek dat het vrijwel geen pijn doet, als dat een gaatje is dan lijkt het me een flink gat.

De ontsteking is inmiddels ook zo goed als weg, dus ik gok dat deze toch het resultaat van de tandenstoker moet zijn geweest.

En wat de foto betreft, ja dat is best pittig zo achter in je mond fotograferen :D
zo, 03/29/2020 - 13:16 Permalink