zwart worden van tand na wkb en bleken.

Author:
miranda1
Posted:
zo, 09/07/2008 - 11:58
Hallo,

Vorig jaar was ik bij het tandlaboratorium om een kroon te vervangen. Hier viel de tandtechnicus op dat 1 van mijn voortanden een tikje donkerder was, dit was voornamelijk goed te zien op gewone foto's. Eenmaal bij de tandarts vroeg ik hiernaar en door iets kouds op mijn tanden te plaatsten bleek dat ik hier nauwelijks op reageerde en de tand was volgens de tandarts afgestorven. Zijn advies was een wkb en van binnen uit bleken. Hier heb ik een afspraak voor gemaakt, maar omdat de tand absoluut geen klachten gaf en het ook maar om een minimaal kleurverschil ging, wilde ik er van af zien. Echter dit zou mij geld kosten omdat ik die afspraak al had gemaakt en buiten dat werd me steeds gezegd dat het erger zou worden en dat het beter was om die behandeling wel te doen.

Uiteindelijk is het gebeurt en wat heb ik een SPIJT!

Al direct na de laatste bleek behandeling gaf ik aan dat de tand raar aanvoelde, niet echt pijn, maar ik voel de tand elke dag. Daarbij voelt ook de vulling oneffen aan. Na enige tijd werd mijn tand bovenin donkerder en nadat ik eens keek met een mondspiegeltje in mijn mond bleek de tand aan de achterkant superzwart. Laats bij de halfjaarlijkse controle, die in dit geval gebeurde bij de mondhygienist van de praktijk, heb ik hierover vragen gesteld en gezegd dat ik veel spijt had van de wkb en het bleken. Zij gaf aan dat het juist beter was dat ik het had gedaan, anders was hij nu nog zwarter geweest. Terwijl ik juist het idee heb dat de tand zo is geworden door de wkb. Hiervoor had ik tenslotte geen last van de tand en was hij gewoon een tintje donkerder, maar niet zwart. Wel zei ze dat ik niet opnieuw iets kon laten doen aan het zwarter worden van die tand.

Is er iemand die mij meer duidelijkheid kan geven. Ik blijf het gevoel hebben dat een onjuiste beslissing is geweest om iets met die tand te doen. Misschien moet ik voor een second opinie.

Hopelijk is er iemand die iets zinnigs hierover kan zeggen.

Groetjes, Miranda
Newtan

Drie dingen:
1. Is de tand aan de voorkant lichter geworden?
2. Is de buurtand net zo zwart aan de achterkant?
3. bleken kan dit effect hebben, dat de tand gevoeliger wordt. Maar waarschijnlijker is het dat de vulling ietsje te dik is gemaakt. Je krijgt in beide gevallen een soort bloeduitstorting tegen de wortel aan.
zo, 09/07/2008 - 18:45 Permalink